Ronon Dex pisze: ↑dzisiaj, 7:40Poprawka linii brzegowej... w sumie nie jest idealnie jak na starych mapach, bo to niemożliwe ze względu na wcześniejsze poprawki, a zmianami objąłem tylko OBPP.Mikołaj Radziwiłł pisze: ↑25 lip 2026, 16:33 Na mapach z 2017 i 2012 linia brzegowa była bardziej "rozwinięta". Lecz gdy na Vaarlandzie ulokowane zostało Cesarstwo Niemieckie, linia brzegowa po Nordii została wydłużona i straciła tą swoją charakterystykę. Zniknęły też wtedy wszystkie wyspy, które niegdyś tam się znajdowały. Moim zdaniem, brakuje tego na aktualnej mapie i linia brzegowa wygląda "słabo" i nudnie, szczególnie chodzi mi o część między Skarlandem a Niemcami (ta między RON a Niemcami, moim zdaniem wygląda okej)
Zmieścić to się zmieści... problem, że w jednym miejscu jest BRD, a w innym to akurat RON ma chyba kształty z XVII wieku (dobrze pamiętam?), a Czechosłowacja z pierwszej połowy XX wieku. Nie będą pasować... oczywiście bez zmian kształtów dotychczasowych krajów lub samej Czechosłowacji.Fryderyk Orański pisze: ↑26 lip 2026, 21:52 Tylko czy się Czechosłowacja zmieści tak wiesz w tym wolnym polu między CN a RON. Ty jesteś ekspert od skali, to wiesz czy ta historyczna wiadomo jaki miała wymiar by się zmieściła i jakoś dopasujesz. Byłoby pewnie najlepiej tak w "historycznym miejscu" przy Niemczech ale BRD tam jest. Nie sądzę, że się przesuną. Poza tym ciekawa kwestia czy CZE-SŁO nie naruszy nam zastawu spiskiego. Będziesz w stanie jakoś to dobrze dopasować? I może podesłać wersje roboczą, to może ułatwić kwestię lokacji.
Kilka prób:
Szczerze mówiąc to odradzałem mu lokalizację na Vaarlandzie bo wiedziałem, że będzie problem z "okresem karencji" oraz z dopasowaniem realowych kształtów z różnych "epok". No, ale tak chciał, a ja tylko mogę doradzać.
Poprawki na mapie
- Mikołaj Radziwiłł
Poprawki na mapie
Szanowni, jakiś czas temu na forum Bastionu, poprosiłem Szanownego Pana Ronona Dexa o poprawkę linii brzegowej ziem niczyich pomiędzy Skarlandem a Cesarstwem Niemieckim (niegdyś Królestwo Nordii). Jest to jeszcze nieoficjalna zmiana (dokładnie to pomysł na zmianę), jednak byłoby to po prostu przywrócenie stanu sprzed poszerzenia kontynentu i ulokowania CN między Skarlandem a RON, tak więc nikt nie byłby stratny ani poszkodowany. Przy okazji tego, poruszono temat ulokowania Czechosłowacji na naszym kontynencie. Lecz jest to już sprawa na Szczyt Rady Vaarlandu. Bardzo proszę a zapoznanie się z poniższymi i wyrażenie swojej opinii. Pozdrawiam
- Norbert de Catalan • Stempel
-
Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán
Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Re: Poprawki na mapie
Pracuję nad nową mapą Vaarlandu, na tyle na ile mi pozwala czas, obecnie mam w całości regiony tj. Skarlanand Metropolitalny, Nordia (z wyspami), kawałem Niemiec, fragment Agurii i Niderlandy w trakcie dopasowania. Kolejne zmiany to obszar Estonii bo obszar dawnej Turetii miał być podzielony po połowie a jak widać nie jest, tak więc tereny Estonii zostaną urealnione względem granic Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Problem mam z Bizancjum i Rusowią przez brak dobrej jakości map tych państw. Myślałem, że się wyrobię na Dni Vaarlandu ale już wiem, że to nierealne i wstępnie planuje przedstawić projekt początkiem września.
Co do lokacji nowych państw to nie wpłynęła chyba jeszcze nigdzie żadna prośba w tej sprawie.
Co do lokacji nowych państw to nie wpłynęła chyba jeszcze nigdzie żadna prośba w tej sprawie.
- Mikołaj Radziwiłł
Re: Poprawki na mapie
Szczerze, od dawna marzyła mi się taka dokładniejsza mapa naszego kontynentu. Gdyby udało się zrobić taką z największymi miastami itp to już wgl byłby wypasNorbert de Catalan pisze: ↑dzisiaj, 18:20 Pracuję nad nową mapą Vaarlandu, na tyle na ile mi pozwala czas, obecnie mam w całości regiony tj. Skarlanand Metropolitalny, Nordia (z wyspami), kawałem Niemiec, fragment Agurii i Niderlandy w trakcie dopasowania. Kolejne zmiany to obszar Estonii bo obszar dawnej Turetii miał być podzielony po połowie a jak widać nie jest, tak więc tereny Estonii zostaną urealnione względem granic Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Problem mam z Bizancjum i Rusowią przez brak dobrej jakości map tych państw. Myślałem, że się wyrobię na Dni Vaarlandu ale już wiem, że to nierealne i wstępnie planuje przedstawić projekt początkiem września.
Oficjalna prośba jeszcze nie wpłynęła. Wiemy natomiast to z prywatnych rozmówNorbert de Catalan pisze: ↑dzisiaj, 18:20 Co do lokacji nowych państw to nie wpłynęła chyba jeszcze nigdzie żadna prośba w tej sprawie.