Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Debata ws. likwidacji Kr?lestwa Skarlandu

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Wtorek, 14 Paź 2014, 17:08:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

Norbert I Catalan

Wasza Kr?lewska Mo??,
Drodzy Obywatele,

Kr?lestwo Skarlandu od d?u?szego czasu pozostaje w kryzysie zwi?zanym z aktywno?ci? obywateli, wi?kszo?? z Nas traktuje Skarland jako to drugie pa?stwo, w kt?rym od czasu do czasu wypada si? zalogowa? i napisa? co? na forum. Brak zaanga?owania w rozw?j pa?stwa udzieli? si? nam wszystkim.
Wobec bardzo ma?ej liczby os?b zwi?zanych tylko ze Skarlandem, kt?re mog?y by wyprowadzi? ten kraj na prost? postanowi?em rozpocz?? debat? o likwidacji Kr?lestwa Skarlandu. Dzia?anie przeze mnie proponowane jest jedynym mo?liwym sposobem na zako?czenie agonii pa?stwa, kt?re od zawsze by?o zale?ne od os?b, kt?re przybywa?y do niego z innych mikronacji, a wiadomo ?e dla takich os?b Skarland to jedynie dodatek do dzia?alno?ci w mikronacji z kt?r? dana osoba uto?samia si? bardziej.

Otwieram debat? ws. likwidacji Kr?lestwa Skarlandu, przypominam ?e w Zgromadzeniu Kortez?w Generalnych prawo do zabrania g?osu maj? wszyscy obywatele.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Markos apo Zep

¡Señores y Señoras!

Mimo, ?e naprawd? lubi? klimat Kr?lestwa Skarlandu, na chwil? obecn? nie jestem w stanie po?wi?ci? mu de facto czasu - realnie rozpocz??em drugie studia, co jednak okrada mnie z czasu. Zw?aszcza, ?e drugi kierunek wymaga sporo czytania... Dlatego, z b?lem w sercu, musz? stwierdzi?, ?e to chyba jedyna opcja.

/-/ Marcos Paulos V?ctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Benedicto I

Ja r?wnie? ostatnio mam niestety mniej czasu, bowiem sprawy realne znacz?co hamuj? zaanga?owanie w Mikronacje. Mimo wszystko uwa?am, ?e ogrom pracy, czasu, ch?ci w?o?onych w budow? Kr?lestwa Skarlandu na przestrzeni wielu lat. Niech b?dzie to kwesti? do wsp?lnego zastanowienia si?, bo Skarland ostatnio naprawd? ?adnie si? rozwija.
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Thomasso Pappen

Mnie mikronacje przesta?y interesowa? tak jak jeszcze 3-2 lata temu. Nie b?de oszukiwa? Skarlandzyk?w, ?e b?d? w przysz?o?ci aktywny, bo prawdopodobnie nie b?de. Nawet do rodzimego Trizondalu nie zagl?dam z takim zapa?em jak kiedy?. Czy powinno si? zlikwidowa?? Nie wiem. Za kr?tko i za ma?o si? tu udziela?em dlatego uwa?am, ?e w tak powa?nej sprawie nie powinienem mie? na to wp?ywu.

Doña Leonor Catalina de M?dici

Wasza Kr?lewska Mo??, Wasze Kr?lewskie Wysoko?ci, Drodzy Obywatele.

Kr?lestwo Skarlandu ju? od d?u?szego czasu zmaga si? z problemem aktywno?ci. Zaanga?owanie obywateli Kr?lestwa Skarlandu bywa bardzo zmienne, ale ta zmienno?? ma ujemne skutki, kt?re nie daj? mo?liwo?ci wprowadzenia jakichkolwiek reform. Dlatego te? musimy powa?nie pomy?le? co robi? dalej? Ju? od dawna zauwa?y?am, ?e Kr?lestwo Skarlandu wymaga ca?kowitej przemiany by zainteresowa? potencjalnego przybysza. W obecnej sytuacji nie mamy nic na tyle atrakcyjnego by zach?ci? ludzi. Przyznam szczerze, ?e zawi?o?ci prawne obowi?zuj?ce w Skarlandzie doprowadzaj? mnie do b?lu g?owy, a ca?y Skarland ju? od ponad roku zawieszony jest mi?dzy stanem wyj?tkowym, a  now? konstytucj?.

Drodzy Obywatele, je?li nie uzyskam waszego wsparcia istnienie Kr?lestwa Skarlandu nie b?dzie mia?o sensu. Jednocze?nie og?aszam, ?e w razie upadku Skarlandu, pozostan? na w?o?ciach kr?lewskich. Zachowuj?c tytu? Kr?lowej Leonu i Galicji og?osz? secesj? tych ziem. Skoro Skarland w obecnej formie nie b?dzie m?g? funkcjonowa? jako suwerenne pa?stwo to mo?e Kr?lestwo Galicji i Leonu, da szanse stworzenia nowej marki pa?stwa iberyjskiego.

/-/ Eleonora I
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Norbert I Catalan

Skarland ewidentnie potrzebuje reformy, tylko bez wsparcia obywateli nic si? nie uda, na 10 obywateli zainteresowanych losem pa?stwa s? dwie osoby XD

Na chwil? obecn? mamy kilka rozwi?za?:
1.Rozwi?za? Skarland, w tym przypadku powstan? prawdopodobnie dwa nowe pa?stwa: Kr?lestwo Galicji i Le?nu i Kr?lestwo Walencji jako dwa niezale?ne pa?stwa.

2.Wprowadzi? demokracj? bezpo?redni?, zrezygnowa? z wybor?w, referend?w itp. ka?dy obywatel b?dzie zasiada? w Kortezach Generalnych (obywatele b?d? si? mogli zrzesza? w partie lub stowarzyszenia prezentuj?ce konkretne pogl?dy) prace takiego parlamentu m?g? by regulowa? jaki? lu?ny regulamin a do zarz?du nad obradami skierowa? Prezydenta Kortez?w mianowanego przez monarch? na np. 6 miesi?cy.
Co si? tyczy wsp?lnot autonomicznych to zrezygnowa? z nich zupe?nie i zast?pi? je kr?lestwami sk?adowymi gdzie b?d? panowa? monarchowie dziedziczni (lokalne monarchie) - pozycja takiego monarchy by?a by o wiele s?absza ni? w?adcy Skarlandu bo taki monarcha wykonuje swoje dzia?ania w imieniu w?adcy Skarlandu i tytu?u zawsze mo?na pozbawi? lub po prostu gubernator?w, w?adza ustawodawcza i wykonawcza spoczywa?a by w r?kach lokalnych Rad Kr?lewskich, kt?re tworzone by?y by przez obywateli skarlandzkich z danego kr?lestwa sk?adowego (dodatek niekonieczny). Maksymalne uproszczenie administracji pa?stwowej i lokalnej tak aby ka?dy wiedzia? za co odpowiada itd.

3.Dokona? ca?kowitej likwidacji Skarlandu. Zakaza? ewentualnym nast?pc? pa?stwa uznania si? za kontynuatora Kr?lestwa Skarlandu.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos Jos? de Olivares

Wasza Kr?lewska Mo??.

Wierz?, ?e Skarland i z tego kryzysu wyjdzie obronn? r?k? i zn?w za?wieci nad nim s?o?ce. Z tego, co wiem Kr?lestwo Skarlandu prze?ywa?o nie jeden kryzys, a mimo tego nadal trwa. P?ki s? osoby, kt?re chc? ratowa? to wspania?e kr?lestwo nasza Ojczyzna nadal b?dzie trwa?a. Dlatego prosz? Wasz? Kr?lewsk? Mo?? o wiar? i wytrwa?o??.

Co jest powodem stagnacji Kr?lestwa Skarlandu? To proste- kiepski klimat, straszny nie?ad, nie wiadomo czym tak naprawd? warto si? zaj??. Jak Wasza Kr?lewska Mo?? zauwa?y?a w prawie panuje niez?y ba?agan, konstytucja jest zbyt rozbudowana, a wi?kszo?? akt?w prawnych kompletnie odbiega od stanu rzeczywistego.

Drug? spraw? s? ma?e perspektywy rozwoju i kariery w Skarlandzie. S?dz?, ?e jak w?adza centralna postawi na ?wie?? krew i da jej w?adze w Skarlandzie mog? nast?pi? pozytywne zmiany.

Co do samego klimatu Kr?lestwa Skarlandu, proponuj? osadzi? nasze pa?stwo w epoce Imperium Hiszpa?skiego za czas?w cesarza Karola V. Nale?y przebudowa? forum, zmieni? flag? i herb pa?stwowy oraz nada? stronie bardziej klimatyczny wygl?d. Jego Kr?lewska Wysoko?? Norbert jest bardzo dobrym grafikiem i pewnie bez trudu poda?a temu zadaniu. Jednocze?nie nale?y zaj?? si? reformom ustroju oraz prawa, d???c do ich maksymalnego uproszczenia, tak by pa?stwo mog?o sprawnie dzia?a?. Popieram r?wnie? wycofanie si? z modelu pa?stwa demokratycznego, po co nam wybory etc, skoro brak jest  zainteresowania nimi w?r?d obywateli . Zlikwidowa?bym r?wnie? wszystkie nazwy urz?d?w, kt?re odwo?uj? si? do demokracji i Hiszpanii XIX wieku i zast?pi?bym je nazwami z epoki Cesarza Karola V.

Panie Olivares.

Pomys? zaprawd? ciekawy, mo?e wi?c warto powo?a? do ?ycia Imperium Skarlandzie, co prawda czeka nas du?o pracy z tymi wszystkimi zmianami, ale mo?e warto zaryzykowa? nie mamy nic do stracenia. Dzi?kuj? r?wnie? Panu za s?owa wsparcia i wiary w nasz? monarchi?.

Norbert I Catalan

Mo?e nie tak dosadnie w epoce Imperium Hiszpanii bo ja od 4 miesi?cy buduj? w Trainzie tras? kolejow? Walencja-Tossa de Mar :D
Ale je?eli chodzi o kwestie ustrojowe to jak najbardziej :D poniewa? w tej chwili Skarland potrzebuje solidnego kopa w d... :P

Cytat: Carlos Jos? de Olivares w Czwartek, 16 Paź 2014, 22:45:18
Nale?y przebudowa? forum, zmieni? flag? i herb pa?stwowy oraz nada? stronie bardziej klimatyczny wygl?d. Jego Kr?lewska Wysoko?? Norbert jest bardzo dobrym grafikiem i pewnie bez trudu poda?a temu zadaniu.

Przebudowa? forum? Jak przebudowa?? Jakie? propozycje?
A co z obecnymi symbolami jest nie tak? Owszem planuj? podmieni? or?a na takiego bardziej zadziornego ale og?lnie symbole wed?ug mnie s? okej a te z czas?w imperium hiszpa?skiego s? takie nijakie:
Hiszpania od 1492-1898 mia?a taki wariant flagi:

sza?u niema, po za tym ten wz?r jest wykorzystany na sztandar kr?lewski.

(-) Norbert I de Catal?n

Moim zdanie powinni?my dostosowa? ust?j, prawo oraz kultur? (tyczy si? to r?wnie? symboli narodowych oraz wygl?du forum i strony) do epoki Imperium Hiszpa?skiego, przy czym zachowuj?c wszelkie nowinki techniczne XXI wieku, czyli wojsko, infrastruktur? i tak dalej.

Norbert I Catalan

A wi?c przyst?pujemy do modernizacji pa?stwa.
Zanim zaczniemy planowa? jak to krok po kroku rozplanowa? chcia? bym si? dowiedzie? kto b?dzie bra? udzia? w tym skomplikowanym procesie.
Opr?cz mnie i JKM Eleonory, Pan Olivares wydaje si? by? te? zainteresowany udzia?em w reformach czy si? myl?? :D

(-) Norbert I de Catal?n