Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Juan Carlos I abdykuje

Zaczęty przez Jorge Cortez, Wtorek, 3 Cze 2014, 10:24:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jorge Cortez

Po 39 latach rz?d?w Jan Karol I ust?puje ze stanowiska kr?la Hiszpanii. Mo?e warto przybli?y? to wydarzenie skoro jeste?my mikronacj? bazuj?c? na Hiszpanii? :P

Markos apo Zep

Mo?e warto, ale sam nie zapozna?em si? jeszcze ze szczeg??ami :) Wiem, ?e w?adz? obejmuje syn Filip, natomiast zastanawiam si?, jak b?dzie go postrzega?o spo?ecze?stwo hiszpa?skie. Juan Carlos to TEN kr?l, TEN, kt?ry odda? swe uprawnienia ludowi Hiszpanii. A Filip tego "przymiotu" nie posiada. Ciekawi mnie, jak na d?u?sz? met? b?d? go szanowa? Hiszpanie :)

/-/ Marcos Paulos V?ctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Norbert I Catalan

Jan Karol I podpad? (polowanie na s?onie w Afryce) ostatnio Hiszpanom, kt?rzy jak wida? po wywiadach z zadowoleniem przyj?li informacje, ?e Filip zast?pi swego ojca bo w ko?cu a? 62% Hiszpan?w chcia?o abdykacji Jana Karola.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Thomasso Pappen

Lewica i kryzys doprowadzi?y spo?ecze?stwo tego kraju do jeszcze wi?kszego podzia?u.

Cesare Francesco de Medici

Wasza Kr?lewska Mo??,
Czcigodni Bracia,

ja natomiast jestem ciekaw ceremonii koronacyjnej. Zastanawiam si?, czy b?dzie mia?a wymiar ca?kowicie ?wiecki, czy mo?e odb?dzie si? w ko?ciele. Dawniej Hiszpania s?yn??a ze swego przywi?zania do Ko?cio?a, jednak po wprowadzeniu demokracji i doj?ciu do w?adzy lewicy spo?ecze?stwo znacz?co si? zliberalizowa?o.

Kardyna? ?wi?tego Ko?cio?a Rotryjskiego
Infant Skarlandzki
Biskup Walencji
Ksi??? Andory

Norbert I Catalan

Dobrze, ?e si? zliberalizowa?o ale c?? Hiszpanie to nar?d, kt?ry z wiek?w ciemnych ju? wyszed? i teraz ko?ci?? w Hiszpanii wie gdzie jest jego miejsce i co mu wolno a czego nie wolno (jak si? nie podoba to kara, zero finansowania ko?cio?a i innych religii) - w Polsce powinno si? to ju? dawno wprowadzi? niestety wi?kszo?? Polak?w to osoby zacofane mentalnie ?yj?ce w ?redniowieczu.

(-) Norbert I de Catal?n

Jorge Cortez

Te? tak s?dz?. Wg mnie Jan Karol I to by? dobry kr?l :) Hiszpania wiele mu zawdzi?cza.

Markos apo Zep

Jego Kr?lewska Wysoko?? jak zwykle jest lepiej zorientowany ni? ja :) Zatem dobrze si? sta?o, ?e Juan Carlos wiedzia?, kiedy odej??.

Stawiam na ?wiecki charakter koronacji. Fakt, spo?ecze?stwo do Ko?cio?a Katolickiego podchodzi z ?yczliwo?ci?, ale jak Ko?ci?? podniesie g?os, to go ucisz? - kraj Hiszpan?w, zasady Hiszpan?w. Przynajmniej z tego, co wiem ;)

Rey consorte de Scarlaña

Jorge Cortez

Cytat: Markos apo Zep w Poniedziałek,  9 Cze 2014, 20:34:44
Jego Kr?lewska Wysoko?? jak zwykle jest lepiej zorientowany ni? ja :) Zatem dobrze si? sta?o, ?e Juan Carlos wiedzia?, kiedy odej??.

Stawiam na ?wiecki charakter koronacji. Fakt, spo?ecze?stwo do Ko?cio?a Katolickiego podchodzi z ?yczliwo?ci?, ale jak Ko?ci?? podniesie g?os, to go ucisz? - kraj Hiszpan?w, zasady Hiszpan?w. Przynajmniej z tego, co wiem ;)

To prawda. Hiszpanie zreszt?, gdyby nie Franco to pewnie wed?ug mnie post?piliby z Ko?cio?em, jak Francja. Natomiast, sama instytucja monarchii jest dobra, ale dla Hiszpan?w i ich natury nie do ko?ca, spo?ecze?stwo p?? kr?lewskie, p?? republika?skie. Nie ma takiej wi?zi, jaka jest mi?dzy monarch?, a ludem, jak to ma miejsce w UK, mimo ?e Juan Carlos jest bardziej otwarty na ludzi. Gdyby nie 1981, ludzie mieliby mniejsze przywi?zanie do monarchii, ale kr?l stan?? po stronie ludu i to im zaimponowa?o. Gdyby miesi?c po koronacji Juana Carlosa zorganizowano referendum ws. ustroju to Hiszpanie zdecydowanie opowiedzieliby si? za republik?, a wybory wygrywaliby PSOE.

Norbert I Catalan

Ale nowego monarch? Filipa VI w Madrycie do?? t?umnie obywatele powitali - by?o wida? zadowolenie ludzi nikt nie protestowa? - republika?ska ho?ota si? schowa?a :D
Poza tym Hiszpanie ustawili ko?ci?? do pionu i teraz ksi??ulki ta?cz? jak im w?adza zagra.

Polecam: http://elpais.com/especiales/2014/proclamacion-felipe-vi/

(-) Norbert I de Catal?n

Markos apo Zep

Nie mog? powiedzie?, by mi si? to nie podoba?o; rozdzielno?? Ko?cio?a od pa?stwa w wydaniu hiszpa?skim jest dobra.

Rey consorte de Scarlaña

Juan Bautista Aldobrandini

A moim zdaniem b??dem jest rozdzielno?? pa?stwa od Ko?cio?a. Jestem strasznym konserwatyst? i radykalnym katolikiem :)
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Norbert I Catalan

Ko?ci?? ogranicza rozw?j cywilizacji, ko?ci?? katolicki straci? kilka wiek?w temu prawo do m?wienia co jest moralne a co nie gdy sam w imi? swojego Boga mordowa? tzw. pogan znaczy si?? nawraca? na jedyn? s?uszn? wiar?.
Spo?ecze?stwa, kt?re oddzieli?y ko?ci?? od pa?stwa stoj? na wy?szym poziomie cywilizacyjnym, wi?cej pieni??k?w zostaje w kasie tych pa?stw np. Hiszpania w ?aden spos?b nie finansuje ko?cio?a katolickiego ani ?adnego innego, in vitro to u nich rzecz normalna, a jak ksi?dz straszy w?adze ekskomunik?, zniewa?a Kr?la lub krytykuje w?adze za jego zdaniem niemoralne dzia?ania (niezale?nie od swej rangi) zaprzyja?nia si? z oficerami Guardia Civil :D
Ko?ci?? w takich pa?stwach p?aci podatki, a jak je?dzi samochodem np. najnowszym Maybachem to stosowne s?u?by go ?cign? i b?dzie musia? wykaza? za co kupi? ten samoch?d. Za wst?p do Sagrady Familii si? p?aci ale utarg z bilet?w ?ci?ga Barcelona a ko?ci?? z?amanego centa nie zobaczy, tak samo budowa Sagrady Familii jest finansowana z datk?w a pa?stwo nie ?o?y na budow? przez co wi?cej kasy zostaje w bud?ecie pa?stwa/wsp?lnoty autonomicznej/miasta.

Rozdzia? ko?cio?a od pa?stwa musi nast?pi? tak?e w Polsce a ludzie musz? zacz?? korzysta? z dobrodziejstw jakie niesie ze sob? cywilizacja bo ko?ci?? narazie ludzi straszy boj?c si?, ?e straci wiernych - w sumie to ja ch?tnie bym ksi??y w Polsce profilaktycznie zamkn?? w jakim? zak?adzie zamkni?tym niech troch? popracuj? spo?ecznie i si? przydadz? a nie dzieci b?d? molestowa?.

(-) Norbert I de Catal?n

Benedicto I

De facto w Polsce w?r?d naszych r?wie?nik?w jest widoczne co ko?cielne, a co pa?stwowe. Tylko starsze babcie ?yj? wed?ug dekalogu, m?odsze spo?ecze?stwo - raczej nie. :P
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Juan Bautista Aldobrandini

Przepraszam, ale to bzdury opowiadacie. Ja jestem m?ody i ?yj? wed?ug praw Bo?ych i ko?cielnych, i to tradycyjnych, anie modernistycznych. I znam jeszcze takie osoby.
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa