Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Kultura, Sport i Gospodarka

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Niedziela, 20 Lip 2014, 21:22:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hugo Miramontes

Przepraszamy za brak ostatniej aktywno?ci La Palmy ana konferencji, ale realioza daje zna? o sobie. Jutro przedstawimy swoje stanowisko. Najpewniej uczyni to El Presidente Juan Pablo Morales.

Sargento
Ministro del Interior

Markos apo Zep

/-/ Marcos Paulos V?ctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Juan Pablo Morales

Witam po d?u?szej przerwie...
Sytuacja gospodarcza b?dzie na pewno ci??kim "orzechem do zgryzienia". Uzyskanie jednolitych wypowiedzi wi??e si? z szeregiem zmian w?a?ciwie w ka?dym pa?stwie, a w pa?stwach nazwijmy to "szlacheckich" z prawdziw? rewolucj?. Nie wiem czy to do ko?ca b?dzie wsp??gra?o... Podam prosty przyk?ad jaki mia? miejsce na pocz?tku istnienia naszej Republiki. Przyby? do nas ?.p. JKM Miguel Sforza, znany miedzy innymi jako syn JKM Markosa Viktorjosigosa apo Zepa. Potrzebowa? pieni?dzy "na start" zabawy. Chcia? zainwestowa? w La Palmie, co oczywi?cie uda?o mu si? z po?ytkiem dla obu stron, ale nie da si? przeceni? maj?tk?w ziemskich w RON oraz walut naszych pa?stw. Doszli?my do porozumienia do?? szybko, tylko po to by nie stwa?a? problem?w z ambitnymi planami se?ora Sforzy. By? to jednak w moim mniemaniu przelicznik strasznie niesprawiedliwy dla La Palmy i krzywdz?cy Palmowc?w, gdy? oni takiej mo?liwo?ci nie mieli.
M?j rodak by zakupi? (nie licz?c zapom?g :) )wymarzone auto wysokiej klasy musi pracowa? na to nawet i dwa realne lata, zak?adaj?c, ?e nie wyda na nic innego. Stosunek pensji ?o?nierza (dajmy na to podoficera)czy dziennikarza zarabiaj?cych ok 300-500 PAP o ile dobrze pami?tam do ceny auta ?redniej klasy jest znacz?cy (jedno z ta?szych aut kosztuje ok 2500PAP).
Tworz?c wsp?ln? gospodarke ma to wszystko sens tylko jesli na starcie wszyscy maj? r?wne szanse na zarobek...

Co do kultury i sportu. Tutaj widz? prawdziwe pole do popisu. La Palma ma ju? rozpisany cykl imprez sportowych i kulturalnych do ko?ca tego roku. W mojej g?owie juz tworzy si? zarys na rok przysz?y. Jestem tak?e otwarty na wsp??prac? z innymi nacjami. I tak powsta? projekt Regatta la Copa del Pollino. Cel by? prosty zawieranie przyja?ni i zacie?nianie wsp??pracy, niekoniecznie w charakterze politycznym. W skr?cie wyjasniam, dla nie znaj?cych terminu, to Regaty o Puchar Pollinu(tak?e niewielka gra s??w, gdy? w espaguglanto Pollino to r?wnie? Osio?ek ;) ). Zaowdy odbywaj? si? na kilku forach i celem jest stawienie si? w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu czyli tzw. zaliczenie punktu kontrolnego. Trasa przebiega przez La Palm?, Aguri?, Niderlandy, Nordi?, Hasseland, Surmeni? i wraca do nas... Jestem pewien, ?e jak wszystko wypali to za rok, wystartujemy ponownie w jeszcze szerszym gronie.
Zapraszam ch?tnych do udzia?u, a tych bardziej zamo?nych do sponsoringu nagr?d.
Do zawod?w sportowych doda?bym jeszcze popularne zawody Torneo de Pesca (Turniej W?dkarski), kt?ry w drugim sezonie zebra? 15 uczestnik?w z 5 mikronacji. To chyba niez?y wynik.
Kolejny sezon rusza gdzie? w pierwszej po?owie wrze?nia...

Kulturalnie mamy przygotowan? dla was ofert? Mascaras de Carnival a.d. 1957(2014), impreza, kt?ra cho? odby?a si? raz wesz?a ju? w kanon ?ycia kulturalnego sporej cz?sci mikro?wiata. Udzia? w nim wzi?li obywatele ze wschodu i zachodu Pollinu. Zabawa b?dzie istym ?wi?tem z g??wnym celem karnawa?u, wyborem W?adcy Karnawa?u(zwyci?zcy w konkursie na utworzenie maski)
Tyle na pocz?tek, Dodam, ze takich pomys??w jest kilkana?cie w mojej g?owie. Ogranicza je tylko czas i zasobno?? ludzka do pomocy. Razem mo?na wiecej.

Z wcze?niejscych wypowiedzi zaitrygowa? mnie pomys? WKW Norberta, odnosnie wy?cig?w. Nie znam gry, ale projekt odno?nie cyklu Grand Prix w wy?cigach samochodowych by? jednym z moich dalszych pomys??w. Mo?na by to ciekawie nawi?za?, mo?e niekoniecznie do Formu?y 1 , ale cho?by cyklu zawod?w WRC (World Rally Championships). Sponsorzy, producenci aut, budowa tor?w(fabularyzacja na forum) ca?a otoczka etc. w danym pa?stwie to ponownie nakr?canie zabawy, wsp?lnej zabawy dla naszego regionu. Mo?emy zorganizowa? np. Grand Prix Vaarlantyry (Oczywi?cie nazwa skr?cona Vaarlandu i Antyry, nieco ?artobliwa :) ) gdzie cykl sk?ada? by si? powiedzmy z 4-6 wy?cig?w, raz w miesi?cu. Ka?dy na innym torze w r??nych zak?tkach...

Tyle pokr?tce...

Aha.. Uczelnie.
Ja widze to w nieco inny spos?b.

Nauka w mikro?wiecie nie sprawdza si? gdy? nie jest w ?aden spos?b usystematyzowana. Wszak pomys? z jednym wsp?lnym uniwersytetem jest niez?y. Ja bym jednak posun?? si? w drug? stron?. Ka?de pa?stwo posiada swoje w?asne uczelnie, ale pa?stwa Vaarlandu, kt?re wyra?? tak? ch?? tworz? "koalicj?" w sprawie wsp?lnego programu nauczania. To wydaje si? moim zdaniem ciekawsze, nie trzeba tak?e niszczy? w ten spos?b zasob?w wiedzy zawartej w szko?ach, ale wykorzysta? j? do popularyzacji.
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

Norbert I Catalan

Ja mam pytanie odno?nie regat: czy s? jakie? wymagania odno?nie jednostki p?ywaj?cej? Poniewa? zamierzam wystartowa? 133 metrowym ?aglowcem no i mam problem z zalogowaniem si? na forum palmowym bo gdzie? mi zagin??o has?o a z jakiego maila si? rejestrowa?em te? nie pami?tam wi?c prosi? bym o skasowanie konta lub na PW przekazania adresu mailowego z jakiego si? rejestrowa?em.

Co do sponsoringu to Grupa El Reino by?a by takowym zainteresowana :D

Co do Grand Prix Vaarlandu i Antyry my?l?, ?e podzielimy to jako? na kilka mniejszych zawod?w organizowanych w miastach Vaarlandu i Antyry, nabycie TrackManii Nations Forever raczej nie b?dzie problemem bo gra jest za darmo :D

Co do samej kultury to my?l?, ?e i Skarland m?g? by podzia?a? co? w tej kwestii bo w pa?dzierniku Festiwal Pilar, swoj? drog? mo?na by na przysz?y rok pomy?le? o zrobieniu jakiego? kalendarza imprez, co, kiedy i gdzie - skarlandzki i palmowy rum b?dzie si? la? litrami :D

Co do gospodarki to s?dz?, ?e wszystko b?dziemy powolutku wprowadza? - pracuj? nad systemem bankowym, kt?ry ?atwo i szybko wymieni nasze waluty po ustalonym kursie ale to dopiero za kilka miesi?cy, narazie mo?emy to jako? prowizorycznie zrobi?.
Z tymi pa?stwami szlacheckimi to chyba tylko RON b?dzie ci??ko zintegrowa? gospodarczo bo tam szlachta stoi na wysokim poziomie rozwoju, jednak Skarland szlachty niema znaczy jej nie wykszta?ci? po za tym Skarland to monarchia nowoczesna i szlachcic nawet jak si? pojawi to maj?tku bogatego we wsie nie dostanie.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Juan Pablo Morales

CytatJa mam pytanie odno?nie regat: czy s? jakie? wymagania odno?nie jednostki p?ywaj?cej? Poniewa? zamierzam wystartowa? 133 metrowym ?aglowcem no i mam problem z zalogowaniem si? na forum palmowym bo gdzie? mi zagin??o has?o a z jakiego maila si? rejestrowa?em te? nie pami?tam wi?c prosi? bym o skasowanie konta lub na PW przekazania adresu mailowego z jakiego si? rejestrowa?em.
By?y i o to zapytania. Nie chce nikomu psu? zabawy. Z za?o?enia mia?y by? to jachty, ale dopiero JKM Markos apo Zep u?wiadomi? nam ja jacht powinien wygl?da?(znaczy si? jaka jest max.d?ugo??). Na owo? chwil? mamy zg?oszon? nawet tratw?. D?ugo?? 133metr?w to pot?zna "maszyna", przewy?szaaca rozmiarami kilkukrotnie inne jachty, ale jak bardzo WKW zale?y...
Co do maila, posz?o info na pw

CytatCo do sponsoringu to Grupa El Reino by?a by takowym zainteresowana
Odsy?am do G??wnego Biura Regat
http://www.republicadepalma.pl/forum/viewforum.php?forum_id=47
Prosze tylko o przekazanie informacji co i dla kogo WKW funduje.

CytatCo do Grand Prix Vaarlandu i Antyry my?l?, ?e podzielimy to jako? na kilka mniejszych zawod?w organizowanych w miastach Vaarlandu i Antyry, nabycie TrackManii Nations Forever raczej nie b?dzie problemem bo gra jest za darmo
No w?a?nie o to chodzi. Mozna tak?e dba? o to by trasy odbywa?y si? tylko w miejscach, kt?re specjalnie o to dbaj?. Np. Co sezon s?abo aktywne pa?stwa czy miasta zamienia? innymi zaintreresowanymi...

CytatCo do samej kultury to my?l?, ?e i Skarland m?g? by podzia?a? co? w tej kwestii bo w pa?dzierniku Festiwal Pilar, swoj? drog? mo?na by na przysz?y rok pomy?le? o zrobieniu jakiego? kalendarza imprez, co, kiedy i gdzie - skarlandzki i palmowy rum b?dzie si? la? litrami
Mozliwo?ci jest tysi?ce. Dodam troszk?, na przek?r, ?e my traktat o uznaniu i przyja?ni z Wami tylko zawiesili?my, a Wy zerali?cie :D
Co nie znaczy, ?e rumu nie mo?na si? napi? :)

CytatCo do gospodarki to s?dz?, ?e wszystko b?dziemy powolutku wprowadza? - pracuj? nad systemem bankowym, kt?ry ?atwo i szybko wymieni nasze waluty po ustalonym kursie ale to dopiero za kilka miesi?cy, narazie mo?emy to jako? prowizorycznie zrobi?.
Z tymi pa?stwami szlacheckimi to chyba tylko RON b?dzie ci??ko zintegrowa? gospodarczo bo tam szlachta stoi na wysokim poziomie rozwoju, jednak Skarland szlachty niema znaczy jej nie wykszta?ci? po za tym Skarland to monarchia nowoczesna i szlachcic nawet jak si? pojawi to maj?tku bogatego we wsie nie dostanie.
I tutaj jestem nieco odmiennego zdania.Ja bym jednak poczeka? na co? takiego, wtedy dopiero dostosowywa? gospodarki do systemu. A tak to nie wiadomo co, gdzie i jak obraca?...
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

Norbert I Catalan

CytatMozliwo?ci jest tysi?ce. Dodam troszk?, na przek?r, ?e my traktat o uznaniu i przyja?ni z Wami tylko zawiesili?my, a Wy zerali?cie :D
Co nie znaczy, ?e rumu nie mo?na si? napi? :)
Traktat uznali?my za zerwany, bo zawieszenia nie przewidywa? :P Jednak co by?o to by?o nie cofniemy tego, nowy traktat zawsze mo?na podpisa? i zacytuj? Pana Prezydenta ponownie: "Co nie znaczy, ?e rumu nie mo?na si? napi?" :D

Nie dosta?em danych na PW :(

(-) Norbert I de Catal?n

August

Co tyczy si? Uniwersytetu Vaarlandzkiego. Mo?e zamiast likwidacji rodzimych, kt?re stanowi?, b?d?, co b?d?, jaki? element lokalnego klimatu, warto by?oby rozwa?y? mo?liwo?? podzia?u katedr pomi?dzy nasze uczelnie, kt?re skupi?yby si? w og?lnym zwi?zku uczelni wy?szych Vaarlandu.
August Ludwik II, ksi??? na Uniejowie i Janowcu, ksi??? Bari i Salty

Norbert I Catalan

O my?l?, ?e lepszy pomys? ma JKW August, wtedy obejdzie si? bez tworzenia dodatkowej infrastruktury dla nowego uniwersytetu, taki podzia? spowoduje te? brak konkurencji mi?dzy rodzimymi uczelniami i b?dzie mo?na si? pokusi? o zrobienie wsp?lnej wizyt?wki dla wszystkich uczelni.

(-) Norbert I de Catal?n

Markos apo Zep

Co oznacza ni mniej, ni wi?cej, ?e b?dzie kilka uczelni, kilku rektor?w kt?rym trzeba p?aci?, kilka nazw i struktur administracyjnych, a jedna de facto jednostka kszta?c?ca ;)

Rey consorte de Scarlaña

Markos apo Zep

Wasza Ekscelencje,
om?wmy sprawy po kolei.

1. Kwestia gospodarczej integracji jest zatem spraw? dalszej przysz?o?ci. Na dzie? dobry mo?na tylko rozwa?y? jedn? rzecz, mianowicie otworzenie mo?liwo?ci podj?cia dzia?alno?ci gospodarczej dla obywateli naszych pa?stw. Co oznacza, ?e nale?a?oby przyj?? konwencj? w tej sprawie lub uchwali? zwyczajnie rezolucj? i pozostawi? kroki prawne poszczeg?lnym pa?stwom, wyznaczaj?c jaki? termin. Co Ekscelencje wol? bardziej?

2. W dziedzinie sportu pojawiaj? si? ju? ciekaw inicjatywy. Mamy przed sob? regaty - sugeruj?, by pa?stwa obecne na konferencji w??czy?y si? w promocj? i rozreklamowa?y przedsi?wzi?cie u siebie. Wy?cigi s? pomys?em, kt?ry mnie osobi?cie bardzo si? podoba :) Skoro pomys? wyszed? od Jego Kr?lewskiej Wysoko?ci Norberta, mo?e Skarland we?mie na siebie trud organizacji, gdzie? na jesieni? Inne pa?stwa chc? zarezerwowa? co? dla siebie? :)

3. W kwestii kultury jak wy?ej - organizacja poszczeg?lnych event?w jak najbardziej mile widziana.

4. W kwestii o?wiaty - Ekscelencje sceptycznie podchodz? do pomys?u jednej uczelni. Pozwol? sobie agitowa? na rzecz mojego pomys?u (:D)
a) Wcale nie trzeba niszczy? zasob?w uczelni! Przeciwnie, stan? si? cz??ci? wsp?lnej biblioteki wsp?lnej uczelni.
b) Wsp?lna uczelnia=wsp?lna "marka". Swego czasu zachwycano si? poziomem Kr?lewskiego Uniwersytetu Scholandii czy uczelni Dreamlandu. Kto twierdzi, ?e Uniwersytet Vaarlandu i Antyry nie mo?e by? tak? ?wietn? mark??
c) Podzia? katedr - zbyt sztywny. Bo co, je?li histori? dostanie RON, a zniknie z RON wybitny ekspert w tej dziedzinie? Spadnie poziom nauczania. A tak, niezale?ny Senat Uczelni zaproponuje stanowisko komu?, kto si? zna, a jest np. z La Palmy.

Rey consorte de Scarlaña