Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

II posiedzenie Kortez?w Generalnych

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Niedziela, 26 Kwi 2015, 18:26:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Zg?aszam poprawk? do Prawa Kardynalnego: Nazw? Wicekr?lestwo Nowego Skarlandu zmieniamy na Wicekr?lestwo Bia?og?ry, czy Kortezy akceptuj? t? zmian??
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Carlos de M?dici

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Oliver de Funès

Jestem za zmian? i zmieniam r?wnie? sw?j g?os. JESTEM ZA
(-) bp Oliver de Funès
- Biskup naczelny Ko?cio?a Ewangelicznego
- Generalny kontroler finans?w Imperium Skarlandu

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Carlos de M?dici

My?l?, ?e skoro nagli nas czas i osi?gn?li?my kworum (je?li si? myl?, to prosz? mnie poprawi?), to mo?emy przej?? do g?osowania nad poprawionym tekstem Prawa Kardynalnego.

M?j g?os: ZA

Oliver de Funès

(-) bp Oliver de Funès
- Biskup naczelny Ko?cio?a Ewangelicznego
- Generalny kontroler finans?w Imperium Skarlandu

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Don Alberto de Orange-Nassau

Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Prawo Kardynalne zosta?o ju? wczoraj og?oszone, wi?c zamykamy g?osowanie. A teraz co do Prawa Kardynalnego o w?adzy, jakie? sugestie?
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,

Kortezy, budzimy si? z upalnych drzemek - s?uchamy propozycji ws. adnotacji do w?adzy - nowe organy czy powo?a?, jak? w?adze da? Kortezom, a jak? odebra? Kr?lowi. S?uchamy.

Catalina d'Este y C?rdoba

G?owa pa?stwa kreuje polityk? zagraniczn? i stoi na czele armii, a polityk? wewn?trzn? kreuj? Kortezy Generalne. Kr?l desygnuje Pierwszego Sekretarza Stanu, kt?ry przedstawia pozosta?ych Sekretarzy. Kortezy Generalne g?osowa?yby nad wotum zaufania dla rz?du. Traktaty, umowy mi?dzynarodowe - o nich powinien decydowa? bezpo?rednio Kr?l. Ponadto w sytuacjach, jak stan wojenny i interwencje te?. Ponadto co do zmian g??bokich, jak ustrojowe te? Kr?l ma decyduj?cy g?os. Z kolei kwestie prawne dotycz?ce polityki wobec kolonii, terytori?w zamorskich, kraj?w stowarzyszonych - tu Kortezy. Widz?c, co si? dzieje w mojej ojczystej Surmenii powiem, ?e na wiele liberalizmu wobec spo?ecze?stwa nie mo?emy sobie pozwoli?, bo mo?na zrobi? wiele dobrego, ale niewdzi?czno?? mo?e zwyci??a?.. Zbyt du?y deficyt wolno?ci jest niedobry.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Felipe Miguel de Guzm?n

Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??,

prosz? wybaczy? je?li ura?? Najja?niejszego Pana, a je?li moje s?owa ugodz? w honor Najmi?o?ciwszego Kr?la to jestem got?w ponie?? konsekwencje. Uwa?am,  ?e w?adza skupiona tylko w r?kach monarchy pozbawia inicjatywy obywateli. Oczywi?cie nie jestem zwolennikiem powszechnej liberalizacji ?ycia politycznego czy demokracji na wz?r surme?ski, a wr?cz nie wyobra?am sobie podobnej zarazy w naszym wspania?ym Imperium. S?dz? jednak, ?e mo?na zachowa? siln? w?adz? monarchy aktywizuj?c i daj?c wi?ksz? swobod? Kortez? oraz Radzie Imperialnej.
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz