Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

II posiedzenie Kortez?w Generalnych

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Niedziela, 26 Kwi 2015, 18:26:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oliver de Funès

Duchowie?stwo ? Tak, ale ka?dego wyznania zatem.
Chyba, ?e wybrane odpowiednio w wyborach.
Prosz? podkre?lam mnie ?le nie rozumie? !
Nie chodzi mi o fakt, ?e jestem przeciwnikiem autonomii.
Jestem przeciwnikiem ??czenia w?adzy centralnej z w?adz? ko?cieln? i basta !
W ?aden spos?b nie mo?na na to pozwoli?.
(-) bp Oliver de Funès
- Biskup naczelny Ko?cio?a Ewangelicznego
- Generalny kontroler finans?w Imperium Skarlandu

Doña Leonor Catalina de M?dici

Dostojni,

pragniemy jedynie nadmieni?, ?e nie jeste?my przeciwnikami reform, ale prosimy o rozs?dek. Wielce le?y nam na sercu los Naszej Monarchii oraz Wszystkich Narod?w zamieszkuj?cych Imperium Skarlandu.

Faktem jest, ?e nowe pa?stwa b?d?ce obecnie cz??ci? Imperium potrzebuj? spor? autonomi?, powiem wi?cej patriarcha i ko?ci?? winni posiada? swobody w sterowaniu polityk? zagraniczn? ko?cio?a. Jako Monarchini pragn? rozdzia?u w?adzy ?wieckiej i duchownej. Dlatego te? kwestie Ko?cio?a nale?y pozostawi? w r?kach rotryjskiego duchowie?stwa.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Catalina d'Este y C?rdoba

Mo?e przedstawiciele ka?dego z ko?cio??w po jednym z przedstawicieli. To m?dre rozwi?zanie. Musimy i?? na kompromis mi?dzy zwolennikami absolutyzmu, a liberalizacji. Innego wyj?cia nie widz?. M?dre rozwi?zania s?u??ce wszystkim poddanym Ich Arcychrze?cija?skich Mo?ci powinny by? wprowadzone.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Oliver de Funès

Wasza Kr?lewska Mo??, w?a?nie !
Nie mo?emy pozwoli? na komplety rozpad tego co zbudowali?my do tej pory i autonomie s? konieczne.
Wasza Ekscelencjo Catalino, kompromis jest konieczny inaczej do niczego nie dojdziemy.
(-) bp Oliver de Funès

Don Alberto de Orange-Nassau

Nie mo?na i?? na kompromis we wszystkim. W?adza ko?cielna i ?wiecka powinna by? od siebie oddzielona. Dlatego te? duchowni ?adnego wyznania, nie powinni posiada? ?adnej w?adzy w Cesarstwie, z samego faktu bycia duchownymi, chyba, i? zostan? wybrani.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Oliver de Funès

Wasza Ekscelencjo i o to dr??? ! :)
Wspaniale jest znale?? wsp?lny j?zyk w tym rozgardiaszu.
(-) bp Oliver de Funès

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Wi?c uzyskali?my kompromis. Teraz prosi?bym o przedstawienie waszych propozycji tycz?cych si? subtelnych korekt prawnych. Jak wyobra?acie sobie Imperium w przysz?o?ci?
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Dostojni,

wiedzcie, ?e popieramy zwi?kszenie autonomii poszczeg?lnych Kraj?w Korny Imperium Skarlandu. Mamy nadziej?, ?e polityka w naszym kraju nigdy nie p?jdzie w kierunku ca?kowitej decentralizacji. Uwa?amy, ?e mimo wszystko monarchia powinna zachowa? wp?yw na decyzje podejmowane w Imperium. Oczywi?cie nie stoi to na przeszkodzie w kszta?towaniu bardziej liberalnych pr?d?w my?li politycznej utrzymanych w duchu o?wiecenia.   

Je?li za? chodzi o klimat i kolejn? przemian? ustrojow? to wiedzcie, ?e nie jeste?my zwolennikami rewolucyjnych zmian i radykalnych przemian. Je?li monarcha Imperium ma by? Cesarzem to licz?, ?e zostanie nim bez wi?kszych rewolucji w systemie prawnym Imperium.

Norbert I Catalan

Cytat: Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba w Środa, 15 Lip 2015, 13:03:57
Wi?c uzyskali?my kompromis. Teraz prosi?bym o przedstawienie waszych propozycji tycz?cych si? subtelnych korekt prawnych. Jak wyobra?acie sobie Imperium w przysz?o?ci?

Kompromis? Ja o co? poprosi?em i tego p?ki co nie otrzyma?em. A chodzi mi o to:

CytatJa chc? wiedzie? jak reformy wp?yn? bezpo?rednio na Wschodni? Republik? Estelli bo p?ki co Republika ma szerokie gwarancje autonomii bez ?adnych reform wewn?trz Imperium, prawa kardynalne Imperium w Republice praktycznie nie obowi?zuj?. Prosz? mi przedstawi? z czego Wschodnia Republika Estelli b?dzie musia?a zrezygnowa? a co otrzyma w wyniku tej reformy bo p?ki co jestem w wi?kszo?ci na nie.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Cytat: Eleonora I w Piątek, 17 Lip 2015, 13:18:03
Dostojni,

wiedzcie, ?e popieramy zwi?kszenie autonomii poszczeg?lnych Kraj?w Korny Imperium Skarlandu. Mamy nadziej?, ?e polityka w naszym kraju nigdy nie p?jdzie w kierunku ca?kowitej decentralizacji. Uwa?amy, ?e mimo wszystko monarchia powinna zachowa? wp?yw na decyzje podejmowane w Imperium. Oczywi?cie nie stoi to na przeszkodzie w kszta?towaniu bardziej liberalnych pr?d?w my?li politycznej utrzymanych w duchu o?wiecenia.   

Je?li za? chodzi o klimat i kolejn? przemian? ustrojow? to wiedzcie, ?e nie jeste?my zwolennikami rewolucyjnych zmian i radykalnych przemian. Je?li monarcha Imperium ma by? Cesarzem to licz?, ?e zostanie nim bez wi?kszych rewolucji w systemie prawnym Imperium.

Ciesz? si?, ?e Wasza Arcychrze?cija?ska Mo?? my?li w spos?b podobny do mojego. Mi chodzi o absolutyzm z ludzk? twarz?, absolutyzm o?wiecony. Musimy lekkich zmian dokona?, naprawd? to mo?e nam pom?c stan?? na nogi i powinni?my uwzgl?dni? uczucia zar?wno zwolennik?w obecnego stanu i pog??biania konserwatywnego systemu, jak te? os?b popieraj?cych liberalny kurs imperium. Wydaj? mi si?, ?e mogliby?my Kortezy uczyni? dwuizbowym parlamentem. To ucieszy?oby libera??w, a konserwatyst?w ucieszy?oby powstanie ?wi?tego Cesarstwa, gdzie mieliby?my Cesarza. Tron cesarski powinien by? dziedziczny. Tak widz? zmiany w Skarlandzie. Na dodatek my?l? sobie, ?e Kongres mog? tworzy? po jednym z przedstawicielu danego regionu, a w Senacie zasiadaliby grandowie, cz?onkowie Rodziny Imperialnej, ale r?wnie? duchowie?stwo. Taki kompromis jest mo?liwy i powinni?my go zaakceptowa?. Je?eli jeszcze o Senat chodzi to wed?ug mnie jego cz?onk?w powinien powo?ywa? Cesarz. Na razie dokonajmy takich zmian. Zar?wno ludzie nurtu konserwatywnego, jak te? liberalnego twierdz?, ?e w przysz?o?ci mo?emy i?? ku pa?stwu liberalnemu, jakim by?y W?ochy przed I wojn? ?wiatow?. Monarchia konstytucyjna te? mo?e si? sprawdzi?, nie m?wmy nie, ale dojrze? musimy do niej. Zmiany nie mog? by? gwa?towne i radykalne.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Nie chciejcie, abym zrobi? tutaj absolutyzm o?wiecony Fryderyka Pruskiego czy J?zefa II Habsburga... Co do Kortezom - oczywi?cie szereg praw si? im nada, ale jestem za jednoizbowym parlamentem. Dwuizobowy parlament to wymys? nowoczesny, szczeg?lnie co? takiego jak senat...
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??,

Rozumiem, ale w naszym Imperium te? si? przyda taka rada m?drc?w, a ni? m?g?by by? Senat :)

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Z g?ry m?wi?, coby nie by?o niespodzianek - na Dwuizbowy parlament, czyli Senat si? nie zgadzam absolutnie.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??, Wasze Wysoko?ci, Dostojni.

By za?egna? wszelkie spory podsuniemy pewn? propozycj?. Ot?? posiadamy spo?ecze?stwo stanowe. Co prawda stan trzeci-czyli mieszcza?stwo i ch?opi nie istnieje, ale mo?emy nast?puj?co podzieli? nasze "Stany Generalne". Ot?? Kortezy Generalne dzieli? si? b?d? na dwie izby; Izba Grand?w oraz Izba Stan?w Korony lub Izba Pa?stw Koronnych). Proponuj? nast?puj?cy podzia? w Izbach Kortez Generalnych Imperium.

Izba Grand?w:
- arystokracja skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, arcybiskupi, biskupi.

Izba Stan?w Korony lub Izba Pa?stw Koronnych:
- szlachta skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, ni?sze duchowie?stwo, mieszka?cy pa?stw koronnych Imperium.

Zar?wno w obydwu Izbach mog? by? zwolennicy liberalnych o?wieceniowych idea??w jak i konserwaty?ci. Mo?na r?wnie? nada? Izbom Kortez Generalnych przywilej, kt?ry zezwala kortezom w drodze g?osowania  wy?oni? Pierwszego Sekretarza Stanu Imperium. Wiemy natomiast ,?e Pierwszy Sekretarz Stanu jest najwy?szym przedstawicielem Korony Imperium Skarlandu i odpowiada za koordynacj? spraw wewn?trznych i zagranicznych.