Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

O?wiadczenie Regenta Imperium Skarlandu

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Poniedziałek, 25 Maj 2015, 20:42:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Cytat

Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??,
Wasza Kr?lewska Wysoko??, Wasze Ksi???ce Mo?ci,
Drodzy Grandowie, Duchowni, Szlachcice, Obywatele!

Nie ukrywajmy, nasz kraj jest w bardzo z?ym, jak nie tragicznym i op?akanym stanie. W kraju nie wida? ani mej Matki, Kr?lowej Eleonory, ani I Sekretarza, Ksi???cej Mo?ci Fernanda i jego ma??onki, nie ma Kanclerza Kr?lewskiego. W pa?stwie, mimo nieobecno?ci spowodowanej egzaminem maturalnym, zosta? Markiz Veracruz, de C?rdoba oraz Jego Kr?lewska Wysoko?? Norbert Catalan. Moi drodzy, nie b?d? owija? w bawe?n?, ale nasze Imperium z cudownego czasu reform przesz?o w op?akany stan, kt?ry ci??ko b?dzie naprawi? i nie b?de ukrywa?, ?e jest to te? i moja wina, bo nie zaj??em si? krajem jak powinienem. Mo?emy sobie zadawa? pytania: czy jest sens dalszej odbudowy, czy mo?e trzeba zamkn?? Skarland jako niewypa? XVIII wiecznych reform? Pytam Was o zdanie, kt?re wyra?cie w tym w?tku. Prosz? te? o powr?t do Imperium i pomoc w odbudowie wszystkich obywateli, niezale?nie od religii i stanu, krainy czy posiad?o?ci. Razem odbudujmy pa?stwo, czekam na Wasze zdanie do 7 czerwca, potem podejm? ostateczn? decyzj? co do Skarlandu.

(-) Su Alteza Real Carlos Lorenzo de Medici y Zep,
Regente del Imperio Scarlañol, Pr?ncipe Heredero etc., etc., etc.

Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Norbert I Catalan

Reformy si? w zasadzie jeszcze nie sko?czy?y. B??dem w?adz Imperium by?o rozdawanie obywatelstwa jak ulotek przez co szybko zyskali?my ma?o aktywnych obywateli. Imperium w pewnej chwili bardziej skupi?o si? na sprawach Rotrii zaniedbuj?c sprawy w?asne. Kolejnym elementem kt?ry ci?gnie Imperium na dno to nieustanna regencja, skoro JKM Eleonora jest nieaktywna to nie powinna dalej sprawowa? swych funkcji i odpowiednie instytucje powinny wynie?? na tron nowego monarch?, kt?ry czuje si? na si?ach aby dzia?a? aktywnie na rzecz kraju.

Potrzeba sprawnie zorganizowa? teraz zarz?dzanie pa?stwem czyli pozby? si? martwych dusz i zast?pi? je osobami, kt?re s? i dzia?aj?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Fernando Luis de C?rdoba

Szanowni Pa?stwo,

to co si? dokona?o na prze?omie maja dla mnie jest szokiem. Niestety osoby, kt?re sta?y w pierwszym szeregu jako reformatorzy, nagle znikn?li zostawiaj?c Imperium na przys?owiowym lodzie bez premiera, monarchy oraz poszczeg?lnych ministr?w.

Powiem bez ogr?dek - w trzy osoby (w tym dwie, kt?re za jaki? czas rozpoczynaj? nowe etapy w ?yciu realnym) cud?w nie zbudujemy. Niestety nie jeste?my w stanie wznie?? wspania?ego dzie?a, a te strasz?ce pustki przypominaj? rozkopany plac budowy. Braki "kadrowe" s? bardzo dotkliwe, a cz?on pa?stwa, czyli premier i monarcha znikn?li bez znaku ?ycia.

Sytuacji smaczku dodaje, i? w?a?nie odkry?em, ?e regent nie posiada prawa do sprawowania swojego urz?du. Wed?ug pkt. V Tyt. I Prawa Kardynalnego o W?adzy ("W razie niezdolno?ci Monarchy do sprawowania swej funkcji, stwierdzonej przez Kortezy Generalne, wykonywanie Regencji rozpocznie si? niezw?ocznie, a Regentem zostaje potomek kr?lewski b?d?cy nast?pc? tronu.") to Kortezy musz? wyrazi? zgod? na powo?anie regenta, a Kr?lowa Eleonora pomin??a ten szczeg??. Jako Wielki Inkwizytor musz? uczciwie powiedzie?, ?e wszystkie akty oraz decyzje regenta nie maj? mocy prawnej.

Poczekajmy do 7 i zako?czmy t? przygod?, eksperyment....

Juan Bautista Aldobrandini

C?? to za g?upoty s?ysz?! Jak mo?na zastanawia? si? nad likwidacj? pa?stwa. Trzeba szuka? obywateli, stara? si? ich przyci?gn??, pobudzi? aktywno??, a nie rozpacza?. Widocznie pope?niono gdzie? b??dy, sam nie wiem gdzie, ale nie o tym trzeba teraz my?le?, tylko jak naprawi? aktywno??. Dla mnie wyj?ciem jest koronacja JKW Carlosa na nowego monarch?.
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Juan Jos? de Villag?mez

Zadziwi?a mnie w tym momencie wypowied? Wielkiego Inkwizytora. Musz? wi?c skierowa? si? z pytaniem:

Czy ze wzgl?du na zacytowany pkt. V Tyt. I Prawa Kardynalnego o W?adzy ("W razie niezdolno?ci Monarchy do sprawowania swej funkcji, stwierdzonej przez Kortezy Generalne, wykonywanie Regencji rozpocznie si? niezw?ocznie, a Regentem zostaje potomek kr?lewski b?d?cy nast?pc? tronu."), odczytuj?c ten przepis prawa dos?ownie, Kortezy Generalne maj? na ten moment umocowanie prawnie do orzeczenia takowej niezdolno?ci?

I pytanie uzupe?niaj?ce:

Kortezy maj? orzec niezdolno?? Monarchy do pe?nienia obowi?zku, a Regent zostaje powo?any z mocy prawa, czy to prawda, gdyby przepis interpretowa? w sensie dos?ownym?

Oczywi?cie, ?e to Kortezy musz? orzec ka?dorazowe przej?cie w?adzy na mocy regencji. Przekazanie wi??e si? z "niezdolno?ci? Monarchy" - gdyby ta zdatno?? by?a ci?g?a to Kr?lowa nie wyrazi?aby ch?ci powo?ania regenta. Prawo Kardynalne nie normuje poszczeg?lnych przypadk?w, lecz zak?ada t? sam? procedur? za ka?dym razem, za? "niezdolno?ci? Monarchy" mo?e by? jaki? wypadek losowy - jednak?e taki, kt?ry nie b?dzie trwa? ci?gle. Je?li chodzi o niezdolno?? ca?kowit? to jedyn? drog? jest abdykacja i prawo sukcesji.

Niestety bez wniosku Monarchy teraz nie mo?na zalegalizowa? wszystkich decyzji regenta. Teoretycznie Kr?lowa Eleonora posiada nadal pe?ni? w?adzy, nawet pomimo swojej nieobecno?ci.

Inkwizycja dokona?a takiej interpretacji - Monarcha wyst?puje do Kortez?w z wnioskiem o zatwierdzenia regencji. Po pozytywnym wyniku g?osowania w?adza kr?lewska zostaje przekazana z Monarchy na regenta. W opinii Inkwizycji "niezdolno?? do wykonywania obowi?zk?w" to po prostu wniosek o rozpocz?cie regencji sformu?owany z powodu niemo?no?ci sprawowania w?adzy przez Monarch?. Po up?ywie danego okresu do kr?la wraca pe?nia w?adzy, a regencja wygasa. Niestety nie dope?niono tej procedury, co spowodowa?o problemy... 1. brak zgody Kortez?w; 2. Brak okre?lenia czasu regencji; 3. regent nie posiada ?adnej mocy prawnej.

Norbert I Catalan

Trwa drugie posiedzenie Kortez Generalnych... wi?c mo?emy og?osi? niezdolno?? JKM Eleonory do sprawowania swych funkcji konstytucyjnych.
Cytat: Juan Bautista Aldobrandini w Środa, 27 Maj 2015, 14:19:11
C?? to za g?upoty s?ysz?! Jak mo?na zastanawia? si? nad likwidacj? pa?stwa. Trzeba szuka? obywateli, stara? si? ich przyci?gn??, pobudzi? aktywno??, a nie rozpacza?. Widocznie pope?niono gdzie? b??dy, sam nie wiem gdzie, ale nie o tym trzeba teraz my?le?, tylko jak naprawi? aktywno??. Dla mnie wyj?ciem jest koronacja JKW Carlosa na nowego monarch?.
Zgadzam si? co do likwidacji pa?stwa - Skarland nie z takich problem?w wychodzi? wi?c teraz te? wyjdzie, trzeba tylko opracowa? wsp?lnie jaki? plan promocji. Co do koronacji JKW Carlosa to jestem ZA - Skarland potrzebuje aktywnego monarchy. Bez aktywnego monarchy ca?a struktura pa?stwa si? wali.

(-) Norbert I de Catal?n

Fernando Luis de C?rdoba

Szanowni Pa?stwo,

ja niestety nie mam si? podnosi? tego kolosa z kolan. Wielokrotnie s?ysza?em wspania?e has?a, kt?re p??niej okazywa?y si? pustymi frazesami. Dzi?kuj? wszystkim za mi?e chwile, prac?, ale pozw?lcie odej?? starcowi, kt?ry nie wierzy w t? reanimacj?.

Z Panem Bogiem,
markiz de C?rdoba

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n

Sam nie wiem co robi?, w ?wietle prawa wszelkie moje decyzje s? niewa?ne, a wi?c niewi???ce. Aktualnie zostaje nam czeka? na odpowied? od kr?lowej, bo wg prawa nie mo?emy zdetronizowa? monarchy bo nie ma takiego zapisku nawet.
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,

Juan Bautista Aldobrandini

Niech Kortezy potwierdz? umocowanie Regenta oraz zatwierdz? jego akty.
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Norbert I Catalan

Sporz?dzi?em taki akt prawny: http://www.scarlana.eu/forum/index.php?topic=1509.msg9178#msg9178

Prosz? go skomentowa?, zg?osi? poprawki lub po prostu zag?osowa? aby?my mogli przyst?pi? do dalszej pracy.

(-) Norbert I de Catal?n

C?? nam zostaje, trzeba go przeg?osowa? i umie?ci? w dzienniku prawnym.