Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Propozycja stanowiska Premiera

Zaczęty przez Andreas, Piątek, 20 Mar 2012, 20:36:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Andreas

Witam !
Decyzja dotycz?ca mojej propozycji Premiera by?a do?? trudna. Po kilku dniach namys?u doszed?em do wniosku, ?e nie zaproponuj? Kr?la Seniora - Norberta I Catalan. Dlaczego ? JKM Norbert by? wiele razy premierem, wiem ?e ten cz?owiek chce jak najlepiej dla Skarlandu, bo w ko?cu sam go stworzy?, ale czas na kogo? innego. Moj? propozycj? jest cz?owiek, kt?ry co prawda jest w Skarlandzie od niedawna, ale jest ambitny i warto da? mu szasn?. Jest to Luis Blanco
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Mar?a

Chocia? jest to cz?onek mojej partii to sama mam mieszane uczucia. Niemniej, nie uprzedzajmy fakt?w. Czekam zatem na expose kandydata, po wys?uchaniu kt?rego przejdziemy do debaty.

Norbert I Catalan

Troch? dziwne, ?e JKM Andreas proponuje tak m?odego obywatela na tak wysokie stanowisko, a gdy kadencj? temu proponowa?em, ?eby to Pani Mar?a by?a Przewodnicz?c? Rz?du to w?a?nie pada?y argumenty, ?e jest zbyt m?od? obywatelk?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Andreas

Co?, Pani Maria jest obecnie przewodnicz?c? Kortez, a jak dobrze pamietam gdy ja nim by?em nie mog?em by? jednocze?nie premierem. Zosta?y dwie mo?liwo?ci Pan Luis i druga Pani Maria. Tu zdecydowanie bardziej przekonuje mnie Luis Blanco.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Mar?a

My?l?, ?e powinni?my poczeka? na expose kandydata, a dopiero potem podj?? decyzj? co do powierzenia mu misji sformowania rz?du.

Mary Stuart-Gallun

Ja prawdopodobnie nie mog? byc premierem poniewa? pe?ni? funkcj? g?owy pa?stwa

Pani Mario. Kiedy b?dziemy mogli spodziewa? si? expose?
(-)JKM Mary Mountbatten-Philips Kr?lowa Anglii, Walii, Szkocji i Irlandii, oraz Kanady Brytyjskiej. Lord Wyspy Man. Obro?czyni Wiary.

Minister Spraw Zagranicznych i Wielkich Domini?w Brytanii

Obywatelka Skarlandu
Alkad Ciudad Juarez

Mar?a

To zale?y tylko i wy??cznie od pana Blanco. Gdy zostanie ono ju? wyg?oszone to niezw?ocznie rozpoczn? debat? nad nim.

Luis Blanco

Przepraszam, ?e dopiero teraz, ale nie mia?em du?o czasu wczoraj i przedwczoraj aby si? wypowiedzie?. Po pierwsze dzi?kuj? za tak? nominacj?. Musz? si? przyzna?, ?e kompletnie nie spodziewa?em si? takiego wyr??nienia. Przejd? jednak do rzeczy. Jak wiecie w Skarlandzie jestem nied?ugo, troch? ponad miesi?c. Zd??y?em si? ju? jednak zadomowi?, pozna?em tutejsz? kultur?, zobaczy?em jak wygl?da ?ycie w tej pi?knej mikronacji, pozna?em tak?e problemy Skarlandu. Nie jestem wi?c ju? ???todziobem, zd??y?em pozna? Skarland na tyle, abym m?g? obj?? w tym pa?stwie wysokie stanowisko jakim jest urz?d premiera.

Jak pewnie wszyscy doskonale wiedz? g??wnym problemem Skarlandu jest bardzo ma?a ilo?? aktywnych mieszka?c?w - obywateli, co powoduje pustki w wielu urz?dach i w ko?cu ich likwidacje czy wakaty na niekt?rych stanowiskach. Proponuj? rozwi?za? problem kryzysu demograficznego za pomoc? odpowiedniej promocji. Banery czy filmiki promocyjne (wiem, ?e ju? taki istnieje, jednak warto by?o by go troch? zaktualizowa? i umie?ci? w nim jaki? "haczyk") by?yby dobrym sposobem na przyci?gni?cie uwagi na nasz? mikronacj?.

Istotnym czynnikiem wp?ywaj?cym na atrakcyjno?? i poziom mikronacji jest system gospodarczy. Warto by?oby wznowi? dzia?anie Banco de Skarland (je?li dobrze pami?tam ma by? to mo?liwe wraz z powstaniem nowej strony internetowej). Stworzenie nawet prostego systemu (tylko transakcje mi?dzy obywatelami) podnios?yby Skarland tak?e z kryzysu gospodarczego. System dzia?aj?cych firm istniej?cy jeszcze za rz?d?w Pedro de Catalana znowu m?g?by dzia?a?.

Z powodu kryzysu demograficznego cierpi tak?e samorz?d. Brak jest os?b mog?cych sprawowa? w?adz? alkad?w i tworz?cych uchwa?odawcze organy samorz?dowe (np. Kortezy Wsp?lnoty Walencji). Dobre pomys?y wysun??a partia Inicjatywa dla Skarlandu w swoim programie wyborczym, kt?re przytocz? tutaj w ca?o?ci:
CytatSamorz?d
-Zniesienie urz?du Ksi?cia w Ksi?stwie M?stoles i zast?pienie go urz?dem Prezydenta.
-Zniesienie wybor?w prezydenckich we Wsp?lnotach Autonomicznych i upowa?nienie Kr?la do ich powo?ywania.
-Umo?liwienie Prezydentom Wsp?lnot zawieszanie i likwidowanie organ?w ustawodawczych i wykonawczych (Parlamentu i Rz?du) Wsp?lnoty Autonomicznej i przej?cie funkcji zawieszonych lub zlikwidowanych instytucji.
-Sta?a likwidacja Rad Miejskich - obowi?zki rad wykonywane b?d? przez Alkad?w.
-Powo?ywanie Alkad?w przez Prezydenta Wsp?lnoty Autonomicznej.
Zgodzi?bym si? ze wszystkimi punktami, mo?e z wyj?tkiem ostatniego. By?oby lepiej, gdyby kr?l osobi?cie powo?ywa? alkad?w. Jednak ta kwestia jest jeszcze do przedyskutowania.

Wiem, ?e Skarland jest krajem uwielbiaj?cym pok?j, ale czym by?aby mikronacja bez w?asnej armii? Skarlandzka Armia, kt?ra obecnie istnieje tylko teoretycznie by?aby tylko si?ami obronnymi, ewentualnie bra?aby udzia? w misjach pokojowych poza granicami kraju. Armi? t? trzeba b?dzie stworzy? od podstaw, jednak na razie trzeba poczeka? na powo?anie Ministerstwa Obrony Narodowej.

Elementem ka?dej mikronacji jest jej kultura. Niestety dzia? na naszym forum o nazwie "Kultura" jest pusty. Proponowa?bym rozwini?cie kultury skarlandzkiej opartej oczywi?cie na kulturze hiszpa?skiej. Ministerstwo Kultury, Edukacji i Sportu obj??oby mecenat nad skarlandzkimi artystami. Artyst? m?g?by zosta? ka?dy. W odpowiednim miejscu na forum mogliby zamieszcza? swoje prace plastyczne, dzie?a literackie (np. wiersze) czy nawet skomponowan? przez siebie muzyk?. Arty?ci otrzymywaliby za swoje prace odpowiednie wynagrodzenie od Ministerstwa. Wraz z kultur? rozwin?liby?my edukacj?. Obecnie ani Kr?lewska Akademia Skarlandu, ani Autonomiczny Uniwersytet Walencji nie dzia?aj? (w ka?dym razie tak jak nale?y). Wznowienie ich dzia?alno?ci nie by?oby takie trudne.

Czekaj?c na now? stron? warto zaj?? by si? rozwojem forum. Mamy zaledwie troch? ponad 600 napisanych post?w, podczas gdy inne, m?odsze i mniej rozwini?te mikronacje maj? bardziej rozbudowane fora. Poza tym nasze forum ogranicza si? g??wnie do kwestii politycznych. Ze stworzeniem na forum dzia??w dyskusyjnych nie by?oby chyba problemu. Warto by?oby te? rozwin?? infrastruktur? miast po wznowieniu banku firm.

To chyba wszystko :) Pani Maria mo?e wi?c zacz?? ju? debatowa? nad moim expose  ;) Ja natomiast licz? na otrzymanie wotum zaufania oo obywateli oraz od JKM Andreasa I, bo w sumie to od niego wszystko zale?y  ;)
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar
-cz?onek Kortez?w Generalnych

Mar?a

Rozpoczynam zatem debat? nad expose kandydata na premiera. Zostanie ona zako?czona, gdy uznam debat? za ja?ow?.

Pozwol? sobie od razu odnie?? si? do wyg?oszonego expose.

Cytat: "Luis Blanco"Jak pewnie wszyscy doskonale wiedz? g??wnym problemem Skarlandu jest bardzo ma?a ilo?? aktywnych mieszka?c?w - obywateli, co powoduje pustki w wielu urz?dach i w ko?cu ich likwidacje czy wakaty na niekt?rych stanowiskach. Proponuj? rozwi?za? problem kryzysu demograficznego za pomoc? odpowiedniej promocji. Banery czy filmiki promocyjne (wiem, ?e ju? taki istnieje, jednak warto by?o by go troch? zaktualizowa? i umie?ci? w nim jaki? "haczyk") by?yby dobrym sposobem na przyci?gni?cie uwagi na nasz? mikronacj?.

My?l?, ?e to wynika poniek?d z faktu, ?e mikronacje s? rozrywk? bardzo niszow?. Rzek?abym nawet, ?e wr?cz elitarn?. Masowa promocja niekoniecznie musi odnie?? zamierzony skutek, albowiem z tych ludzi, kt?rzy tu przyb?d? skuszeni kolejn? "gierk?" wi?kszo?? odejdzie zra?ona, albo zacznie zadawa? pytania, czy banany dodaj? many i jak si? tu w??cza muzyk? w tej grze.

Cytat: "Luis Blanco"Istotnym czynnikiem wp?ywaj?cym na atrakcyjno?? i poziom mikronacji jest system gospodarczy. Warto by?oby wznowi? dzia?anie Banco de Skarland (je?li dobrze pami?tam ma by? to mo?liwe wraz z powstaniem nowej strony internetowej). Stworzenie nawet prostego systemu (tylko transakcje mi?dzy obywatelami) podnios?yby Skarland tak?e z kryzysu gospodarczego. System dzia?aj?cych firm istniej?cy jeszcze za rz?d?w Pedro de Catalana znowu m?g?by dzia?a?.

Bardzo w to pow?tpiewam. Sam system nic nam nie da bez ch?tnych do zabawy nim. Je?li nie znajd? si? uczestnicy, to nawet najbardziej wypieszczony rynek oka?e si? nudny i zb?dny. Za? grupa uczestnik?w rynku mo?e z powodzeniem dzia?a? w nim na podstawie nieformalnych porozumie?, bez istnienia mechanizm?w pa?stwowych.

Cytat: "Luis Blanco"Z powodu kryzysu demograficznego cierpi tak?e samorz?d. Brak jest os?b mog?cych sprawowa? w?adz? alkad?w i tworz?cych uchwa?odawcze organy samorz?dowe (np. Kortezy Wsp?lnoty Walencji). Dobre pomys?y wysun??a partia Inicjatywa dla Skarlandu w swoim programie wyborczym, kt?re przytocz? tutaj w ca?o?ci:
CytatSamorz?d
-Zniesienie urz?du Ksi?cia w Ksi?stwie M?stoles i zast?pienie go urz?dem Prezydenta.
-Zniesienie wybor?w prezydenckich we Wsp?lnotach Autonomicznych i upowa?nienie Kr?la do ich powo?ywania.
-Umo?liwienie Prezydentom Wsp?lnot zawieszanie i likwidowanie organ?w ustawodawczych i wykonawczych (Parlamentu i Rz?du) Wsp?lnoty Autonomicznej i przej?cie funkcji zawieszonych lub zlikwidowanych instytucji.
-Sta?a likwidacja Rad Miejskich - obowi?zki rad wykonywane b?d? przez Alkad?w.
-Powo?ywanie Alkad?w przez Prezydenta Wsp?lnoty Autonomicznej.
Zgodzi?bym si? ze wszystkimi punktami, mo?e z wyj?tkiem ostatniego. By?oby lepiej, gdyby kr?l osobi?cie powo?ywa? alkad?w. Jednak ta kwestia jest jeszcze do przedyskutowania.

A ja uwa?am, ?e to takie podtrzymywanie wska?nika paliwa przy pomocy zapa?ki. Powinni?my w og?le zlikwidowa? samorz?dy, wsp?lnoty autonomiczne, czy te? prowincje. Nie mamy w og?le ludzi na obsadzenie tych stanowisk, a sama sfera prowincjonalna jest martwa. Du?o lepiej by?oby sp?aszczy? struktur? Skarlandu i przenie?? ca?? aktywno?? na szczebel centralny.

Cytat: "Luis Blanco"Elementem ka?dej mikronacji jest jej kultura. Niestety dzia? na naszym forum o nazwie "Kultura" jest pusty. Proponowa?bym rozwini?cie kultury skarlandzkiej opartej oczywi?cie na kulturze hiszpa?skiej. Ministerstwo Kultury, Edukacji i Sportu obj??oby mecenat nad skarlandzkimi artystami. Artyst? m?g?by zosta? ka?dy. W odpowiednim miejscu na forum mogliby zamieszcza? swoje prace plastyczne, dzie?a literackie (np. wiersze) czy nawet skomponowan? przez siebie muzyk?. Arty?ci otrzymywaliby za swoje prace odpowiednie wynagrodzenie od Ministerstwa. Wraz z kultur? rozwin?liby?my edukacj?. Obecnie ani Kr?lewska Akademia Skarlandu, ani Autonomiczny Uniwersytet Walencji nie dzia?aj? (w ka?dym razie tak jak nale?y). Wznowienie ich dzia?alno?ci nie by?oby takie trudne.

My?l?, ?e do tego nie potrzeba pa?stwa. Tutaj podobnie jak w przypadku rynku - odg?rne regulacje nic nie zmieni?. To obywatele skarlandcy musz? chcie? tworzy? i bawi? si?. Bez tego b?dziemy jedynie bez sensu produkowali akty prawne.

Norbert I Catalan

Popieram reform? samorz?dow?, jedynie z czym si? nie zgadzam to powo?ywanie Alkad?w przez Kr?la jest to szczebel lokalny samorz?du i mo?e by? bez obaw wykonywany przez Prezydenta Wsp?lnoty Autonomicznej. Nie popieram mojej przedm?wczyni w kwestii likwidacji samorz?du terytorialnego, po prostu nie musimy go rozwija?, je?eli jaka? Wsp?lnota lub miasto posiada swoje w?adze niech je posiada i tak na przyk?ad Wsp?lnota Walencji zawiesi?a wi?kszo?? obecnie zb?dnych organizacji jak Kortezy Walencji, Generaliat Walencji i wiele innych autonomicznych jednostek administracji.
I tak obecnie w Skarlandzie nak?adamy wi?kszy nacisk na w?a?nie szczebel centralny - samorz?dy pozostaj? nieaktywne ale nie nale?y ich likwidowa?.

Kolejn? spraw? jest brak w expose jakich kolwiek wzmianek o POLITYCE ZAGRANICZNEJ Kr?lestwa Skarlandu, a przecie? obecnie dwa pa?stwa zabiegaj? o nasze uznanie (Santania i Brugia oraz Brytania), dodatkowo pozostaje kwestia Agurii, kt?ra opr?cz ch?ci nawi?zania stosunk?w dyplomatycznych stara si? o umieszczenie na mapie Nowego Kontynentu i wreszcie dzia?alno?? Skarlandu w Organizacji Polskich Mikronacji - o tym niema nic w expose.

(-) Norbert I de Catal?n

Mar?a

Ale po co trzyma? co?, co nie dzia?a? Mo?na by po pierwsze uchwali? dzi?ki temu mniejsz? i bardziej sp?jn? konstytucj? jak i skr?ci? nasze forum, kt?re oceniam jako zdecydowanie zbyt d?ugie.

Norbert I Catalan

Z mojej strony nie b?dzie zgody na likwidacj? Wsp?lnot Autonomicznych, okresowo zawiesi? ich dzia?alno?? mo?na.

Chce Pani skr?cenia forum o dwa dzia?y? Jako? bardzo to forum nie skr?ci, mo?na usun?? niepotrzebne dzia?y jak na przyk?ad: Organizacje, Skarlandzka Federacja Pi?karska, 40 ton na drogach Vaarlandu, Gospodarka i Archiwa i wtedy dopiero forum zostanie skr?cone.

(-) Norbert I de Catal?n

Mar?a

Cytat: "Norbert I Catalan"Z mojej strony nie b?dzie zgody na likwidacj? Wsp?lnot Autonomicznych, okresowo zawiesi? ich dzia?alno?? mo?na.

O tym zdecyduj? Kortezy. Ale ja nadal nie rozumiem, po co nam te wsp?lnoty? One niczego, ale to absolutnie niczego nie wnosi?y, nie wnosz? i zapewne wnosi? nie b?d? w daj?cej si? okre?li? przysz?o?ci.

Cytat: "Norbert I Catalan"Chce Pani skr?cenia forum o dwa dzia?y? Jako? bardzo to forum nie skr?ci, mo?na usun?? niepotrzebne dzia?y jak na przyk?ad: Organizacje, Skarlandzka Federacja Pi?karska, 40 ton na drogach Vaarlandu, Gospodarka i Archiwa i wtedy dopiero forum zostanie skr?cone.

To dlaczego pan tego nie usun???

Luis Blanco

Cytat: "Norbert I Catalan"Chce Pani skr?cenia forum o dwa dzia?y? Jako? bardzo to forum nie skr?ci, mo?na usun?? niepotrzebne dzia?y jak na przyk?ad: Organizacje, Skarlandzka Federacja Pi?karska, 40 ton na drogach Vaarlandu, Gospodarka i Archiwa i wtedy dopiero forum zostanie skr?cone.
Ale po co je usuwa?? Forum i tak d?ugie nie jest. Owszem mo?na usun?? 40 ton na drogach Vaarlandu i Archiwa, kt?re i tak s? puste, ale nie ma potrzeby usuwania pozosta?ych dzia??w. Ewentualnie mo?na zostawi? Archiwa i tam przenie?? owe dzia?y, bo w?a?ciwie po to Archiwa s?.
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar

Luis Blanco

Cytat: "Norbert I Catalan"Kolejn? spraw? jest brak w expose jakich kolwiek wzmianek o POLITYCE ZAGRANICZNEJ Kr?lestwa Skarlandu, a przecie? obecnie dwa pa?stwa zabiegaj? o nasze uznanie (Santania i Brugia oraz Brytania), dodatkowo pozostaje kwestia Agurii, kt?ra opr?cz ch?ci nawi?zania stosunk?w dyplomatycznych stara si? o umieszczenie na mapie Nowego Kontynentu i wreszcie dzia?alno?? Skarlandu w Organizacji Polskich Mikronacji - o tym niema nic w expose.
Racja, zapomnia?em o polityce zagranicznej. W tym kierunku popar?bym i dobrze rozwini?t? Santani? i Brugi?, i Brytani?. Aguri? tak?e warto by?oby poprze? - jest to m?ody kraj (ma chyba zaledwie p?? roku), a posiada 3 razy wi?cej obywateli ni? my. Du?o jednak pozostawia do ?yczenia w kwestii strony internetowej (jak ju? to zd??y?a zauwa?y? Pani Maria). Na razie mo?emy z nimi nawi?za? lu?ne stosunki, zobaczymy jak b?d? si? rozwija?. W polityce zagranicznej warto by?oby te? nawi?za? stosunki z s?siadami. Nie wiem jak wygl?daj? nasze stosunki  z Francj?, chodzi mi g??wnie o sojusz z Polondi? i Nordi?. Co do sprawy przynale?no?ci do OPM to my?l?, ?e nale?y w niej pozosta?, b?d? co b?d? podnosi to nas na arenie "mi?dzymikronacyjnej".
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar