Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nar?d Skarlandzki

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Poniedziałek, 12 Mar 2012, 01:58:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy uwa?asz si? za Skarlandczyka?

Tak
4 (57.1%)
Nie
3 (42.9%)
Nie wiem
0 (0%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Poniedziałek, 12 Mar 2012, 14:11:29

Norbert I Catalan

Pozostawiaj?c chwilowo temat samorz?d?w Chcia? bym aby?my przy okazji czwartej ju? rocznicy powstania naszej wirtualnej ojczyzny porozmawiali o nas jako narodzie co prawda wirtualnym. Bo co to za Skarland gdzie jego mieszka?cy nie czuj? si? Skarlandczykami. Oczywi?cie mo?na jasno stwierdzi? Jestem Skarlandczykiem ale to jednak nie to samo co to samo stwierdzenie na przyk?ad "Jestem Trizondalczykiem" w ustach Trizondalczyka, kt?ry jak?? ?wiadomo?? narodow? posiada. Oczywi?cie narody wirtualne ni jak si? maj? do realnych ale jak ju? zauwa?y?em poj?cie narodu w Skarlandzie wyst?puje jedynie w Ustawie Zasadniczej.

Przez te 4 lata przez Skarland przewin??o si? wiele os?b z r??nych mikronacji i tak przez nasz kraj przewija?y si? osoby zwi?zane bardziej z Rotri?, Elderlandem, Nowalem, RON, Austro-W?grami itd. z czego, ?e tak to ujm? rdzenni mieszka?cy Skarlandu pr?bowali si? wybi? przez co sytuacja w kraju by?a ci??ka i budowa jakiej kolwiek ?wiadomo?ci narodowej by?a niemo?liwa.
Pr?by stworzenia jakichkolwiek fundament?w pod budow? przysz?ego narodu spe?z?y na niczym g??wnie ze wzgl?du na wielonarodowo?ciowy charakter Skarlandu przy czym wybija?y si? r?wnie? lokalne grupy etniczne zw?aszcza Akryci z regionu dzisiejszej Kordoby i Servalle, kt?rzy non stop og?aszali niepodleg?o?? swojego kraju skutecznie blokowa?y jakie kolwiek pr?by stworzenia narodu na samym pocz?tku istnienia Skarlandu.

Dzi? natomiast Nar?d Skarlandzki to, ?e tak ujm? konstytucyjna fikcja.

Tak wi?c poznam Wasze zdanie na ten temat, a tak?e chcia? bym us?ysze? co sprawia, ?e czujecie si? Skarlandczykami (je?eli w og?le si? czujecie)?

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Mar?a

W nowoczesnym ?wiecie poj?cie narodu w og?le uleg?o rozmydleniu. Obecne nar?d to nie tylko ci, kt?rzy si? za cz?onk?w danego narodu uwa?aj?. To g??wnie wszyscy obywatele danego pa?stwa, bez r??nicy dla ich wyznania, j?zyka czy koloru sk?ry. W Skarlandzie nigdy nie by?o i ju? raczej nie b?dzie silnego nacjonalizmu, co wynika po cz??ci z klimatu.

We wsp??czesnych mikronacjach te? ci??ko znale?? pa?stwa jednolite narodowo?ciowo. Obecny trend to raczej udzielanie si? naraz w wielu pa?stwach, co wynika po cz??ci z kryzysu demograficznego, a po cz??ci z atrakcyjno?ci r??nych kultur, czy szerzej - klimat?w.

Norbert I Catalan

W zasadzie nie ma mikronacji jednolitych narodowo, ale jednak te starsze mikronacje jak na przyk?ad starszy o rok Trizondal ma obywateli, kt?rzy za Trizondalczyk?w si? uwa?aj?, a kto w Skarlandzie uwa?a si? za Skarlandczyka? Chyba nikt i m?wi? to Ja tw?rca tego niegdy? ca?kiem licznego pa?stwa.

(-) Norbert I de Catal?n

Andreas

A ja osobi?cie czuje si? skarlandczykiem :) To moja pierwsza i prawdopodobnie ostatnia mikronacja, kt?rej po?wi?ca?em raz mniej, raz wi?cej czasu, ale jako ?e przygod? z v-pa?stwami zacz??em tu Skarland znaczy dla mnie du?o. Obecnie jestem sam z siebie dumny, ?e uda?o mi si? zosta? Kr?lem, mimo, ?e jak tu przychodzi?em to kompletnie nic o mikronacjach nie wiedzia?em. Wszystkiego z tym zwi?zanego nauczy?em si? tu i c??... jestem skarlandczykiem ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Mar?a

Ja r?wnie? czuj? si? Skarlandk? ;)

Mary Stuart-Gallun

Ja nie czuje si? Skarlandk? w taki spos?b jak Brytyjsk?, a wcze?niej Klindojk?. Brytania to moja pierwsza nacja i jej po?wi?cam si? w pe?ni, jednak?e poczuwam si? do odpowiedzialno?ci za Skarland, poniewa? to tu pozna?am m??a i dzi?ki Skarlandowi mog?am si? rozwija?.
(-)JKM Mary Mountbatten-Philips Kr?lowa Anglii, Walii, Szkocji i Irlandii, oraz Kanady Brytyjskiej. Lord Wyspy Man. Obro?czyni Wiary.

Minister Spraw Zagranicznych i Wielkich Domini?w Brytanii

Obywatelka Skarlandu
Alkad Ciudad Juarez

Fabio Schr?der

Ja tak?e, podobnie jak wi?kszo?? ankietowanych, czuj? si? Skarlandczykiem.
(–) Fabio Schr?der,
mieszkaniec.

Norbert I Catalan

Ja si? pochwal?, ?e jestem najstarszym Skarlandczykiem  :D

(-) Norbert I de Catal?n

Mar?a

Realnie czy wirtualnie? :D

Norbert I Catalan

Wirtualnie bo przecie? jeste?my narodem wirtualnym, no i jestem chyba jedynym Skar?yszczaninem w Skarlandzie troch? to dziwnie brzmi bo bo Skarland to potoczna nazwa Skar?yska-Kamiennej  :D

(-) Norbert I de Catal?n

Mar?a

Od teraz ju? nic nie b?dzie takie samo :(

Fabio Schr?der

W ?yciu bym si? nie spodziewa?. Zawsze my?la?em, ?e "Skarland" to nazwa zupe?nie zmy?lona.
(–) Fabio Schr?der,
mieszkaniec.

Andreas

Osobi?cie gdy do??czy?em do Skarlandu bardzo podoba?a mi si? ta nazwa. P??niej jeden z obywateli wyjawi? mi, za cytuj? "Skarland - tak nazywane jest Skar?ysko-Kamienne przez niekt?rych m?odych". Mimo to jako? si? nie za?ama?em i jestem jako g?owa pa?stwa dumny ?e Skarland to Skarland ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Norbert I Catalan

Cytat: "Andreas I"Osobi?cie gdy do??czy?em do Skarlandu bardzo podoba?a mi si? ta nazwa. P??niej jeden z obywateli wyjawi? mi, za cytuj? "Skarland - tak nazywane jest Skar?ysko-Kamienne przez niekt?rych m?odych". Mimo to jako? si? nie za?ama?em i jestem jako g?owa pa?stwa dumny ?e Skarland to Skarland ;)

Skar?ysko-Kamienna si? pisze Wasza Kr?lewska Mo?? a nie Kamienne  :D

(-) Norbert I de Catal?n

Mar?a

I tak wola?abym ?y? bez tej wiedzy :D