Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

III. Epoka Ko?cio?a Rotryjskiego i Pa?stwa Ko?cielnego Rotria [ZAKO?CZONE]

Zaczęty przez Leonardo Mario della Popoly, Wtorek, 14 Lip 2015, 20:09:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Leonardo Mario della Popoly

Wasza ?wi?tobliwo??,
Czcigodni Ojcowie Soborowi,

otwieraj?c trzeci panel dyskusyjny to jest "Epoka Ko?cio?a Rotryjskiego i Pa?stwa Ko?cielnego Rotria." Prowadzi? b?dziemy tu rozwa?ania dotycz?ce umiejscowienia KR i PKR w nowej innej epoce.

Niech Ojcowie Soborowi nape?nieni Duchem ?wi?tym b?d? w stanie podnie?? ?wi?t? Stolic?, na chwa?? Ko?cio?a - Matki Naszej.
Leonardo Mario kardyna? Castiglioni

Ksi??? Parmy, Hrabia Bolonii i Rimini, Pan Ziemi Lecce, Kardyna? Biskup ?wi?tego Ko?cio?a Rotryjskiego, Kamerling ?wi?tej Stolicy,
Dyrektor Zak?adu Prawa Rotryjskiego na UP, Gubernator Pa?stwa Ko?cielnego Rotria, Herold Wielki,
Prymas Demokracji Surme?skiej

Benedicto I

Do tej pory Pa?stwo Ko?cielne Rotria przez wiele lat, przez wiele pontyfikat?w, funkcjonowa?o w epoce renesansu. W czasach, gdy Pa?stwem Ko?cielnym w?ada?y wp?ywowe rody Medyceuszy, Sforz?w, Borgi?w czy Farnese. Klimat ten przez wiele lat odnosi? sukces a Stolica Apostolska cieszy?a si? ogromn? popularno?ci?, co objawia?o si? sporym zainteresowaniem os?b niezaanga?owanych w dzia?alno?? Rotrii. Jednak?e wszystko ma sw?j pocz?tek i koniec i kres popularno?ci Rotrii musia? kiedy? nadej??. Nie ukrywamy, ?e du?y wp?yw na to mia?o w?a?nie znudzenie klimatem, kt?ry ka?dy zd??y? doskonale pozna? i klimat ten nie ni?s? ze sob? ju? ?adnych nowych niespodzianek, kt?re na ka?dym kroku pog??biaj? zainteresowanie Pa?stem Ko?cielnym. R?wnie? epoka renesansu, chocia? tak zas?u?ona dla kultury i sztuki, a tak?e pot?gi papiestwa, og??owi spo?ecze?stwa kojarzy si? raczej z epok? rozpusty w ko?ciele, od zwi?zk?w kazirodczych wszelakiej ma?ci pocz?wszy, na korupcji i nepoty?mie sko?czywszy.

I oto My, stajemy przed Wami, Ojcowie Soborowi, z propozycj? przeniesienia Rotrii w inn?, r?wnie? ciekaw? epok?. Proponujemy Wam osadzenie Pa?stwa Ko?cielnego w epoce od XVIII wieku pocz?wszy, a? do momentu rozpocz?cia Soboru Watyka?skiego II. Wierzymy, ?e przeniesienie Rotrii w t? epok?, kt?ra daj? ogromn? swobod? narracji przypadajac? na ponad 250 lat, od?wie?y Stolicy Apostolsk? oraz wywo?a u Braci ochot? ponownego pe?nego zaanga?owania si? w ?ycie Pa?stwa Ko?cielnego. Wierzymy r?wnie?, ?e epoka ta poprawi odbi?r Rotrii u Naszych partner?w zagranicznych. Przypomnijmy, ?e lata w kt?re chcemy wprowadzi? Rotri? to epoka wzrostu autorytetu Ko?cio?a Katolickiego, kt?ry praktycznie w ca?o?ci odci?? si? od grzech?w przesz?o?ci. Wierzymy, g??boko wierzymy i jeste?my o tym w ca?o?ci przekonani, ?e taki sam los czeka Rotri?, Rotri?, kt?rej wsp?lnie nadamy nowy blask!

Bracia, rad?cie, ale to rad?cie m?drze!
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Don Cosme Pedro de M?dici

Wasza ?wi?tobliwo??,

Ja jestem zwolennikiem - albo zostawi? obecny klimat, albo cofn?? si? wstecz: do ?redniowiecza. Sam jeszcze szczerze m?wi?c nie podj??em decyzji co jest mi bli?sze czy renesans czy ?redniowiecze. Dlatego dobrze, ?e dyskutujemy o tym na soborze - to pomo?e podj?? ostateczn? decyzj?. ?redniowiecze to ciekawy okres dla Ko?cio?a i Pa?stwa Ko?cielnego. To jest pewne. Natomiast uwa?am, ?e przeniesienie Rotrii od XVIII wieku do XX wieku, jak to postuluje Jego ?wi?tobliwo?? - jest kulk? w p?ot. Musimy si? zdecydowa? konkretnie, kt?ry wiek chcemy odwzorowa?. Bo je?eli tak si? nie stanie to wyjdzie to nijak. Wyjdzie z tego myd?o i powid?o. Sam renesans jest r?wnie? ciekawy i wcale nie musia? si? znudzi?. Znudzi? si? nie klimat, ale ludzie si? znudzili panuj?c? atmosfer?, k??tniami, rywalizacj? i og?lnie - mikronacjami. Mamy do czynienia z masowym wypaleniem ludzi i to by?o przyczyn? upadku Rotrii w dotychczasowej formie.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Benedicto I

W s?owach Waszej Eminencji jest sporo racji, ale prosimy pami?ta? dotychczasowo przyj?ta otoczka klimatyczna by?a otoczk? klimatyczn? II Pa?stwa Ko?cielnego. Tworz?c nowe, III Pa?stwo Ko?cielne, musimy je wprowadzi? w now? epok?, aby sz?a ona w parze z nowym tworem, kt?ry b?dziemy wsp?lnie tworzy?.

Kto wie. Mo?e nowa formu?a Rotrii nak?oni do powrotu "starych wyjadaczy" chc?cych prze?y? co? nowego?

Leonardo Mario della Popoly

Wasza ?wi?tobliwo??,

osobi?cie uwa?a,  ?e nie powinni?my patrze? na III PKR jako odci?cie si? od zasad obecnego Ko?cio?a Rotryjskiego, powinni?my raczej stwierdzi? co by?o obecnie nie tak i przez co do tego dosz?o. Ponadto nie wiem czy dobrym jest aby przechodzi? do tak p??nego okresu w historii Ko?cio?a.
Leonardo Mario kardyna? Castiglioni

Ksi??? Parmy, Hrabia Bolonii i Rimini, Pan Ziemi Lecce, Kardyna? Biskup ?wi?tego Ko?cio?a Rotryjskiego, Kamerling ?wi?tej Stolicy,
Dyrektor Zak?adu Prawa Rotryjskiego na UP, Gubernator Pa?stwa Ko?cielnego Rotria, Herold Wielki,
Prymas Demokracji Surme?skiej

Benedicto I

Zatem prosimy Ojc?w Soborowych o przedstawienie swojej wizji III Pa?stwa Ko?cielnego.

Willem Johannes van Oranje-Nassau

Wasza ?wi?tobliwo??,

wydaje mi si?, ?e ulokowanie Rotrii w ?redniowieczu by?oby ciekawym zabiegiem, lecz czy do ko?ca trafnym? ?redniowieczny Ko?ci?? odgrywa? oczywi?cie bardzo wa?n? rol? w ?yciu politycznym, by? bardzo interesuj?cy i ciekawy, jednak jego przedstawiciele pope?niali wiele b??d?w. Byli niedouczeni, a codziennym ?yciem rz?dzi?y nepotyzm, poplecznictwo, etc. A przecie? te same grzechy rz?dzi?y II Rotri?. Chcemy zmaza? nasze winy, a nie wzorowa? si? b??dami przesz?o?ci, dlatego te? osobi?cie nie jestem zwolennikiem tego rozwi?zania. Upodobnienie III Rotrii do wieku XVIII mo?na jeszcze przedyskutowa?, jednak wed?ug mnie najlepszym rozwi?zaniem b?dzie pozostanie w tych czasach, w kt?rych znajdujemy si? obecnie.
Zgadzam si? z Eminencj? Medici, ?e zainteresowanie mikronacjami jest niewielkie, a przynajmniej nie takie, jak tego by?my chcieli. Dlatego proponuj?, aby wzm?c dzia?alno?? na portalach spo?eczno?ciowych, typu Facebook. By? mo?e winni?my nawi?za? wsp??prac? ze znanymi blogami (kt?re ch?tnie odwiedza m?odzie?) na zasadzie "baner za baner" lub udzieli? wywiadu jakiemu? portalowi informacyjnemu. Oczywi?cie t? kwesti? pozostawiam do przedyskutowania, niekoniecznie teraz.
Uwa?am, ?e powinni?my wzbogaci? kilka uroczysto?ci, m.in. konklawe i tworzenie struktur naszego Ko?cio?a w innych mikronacjach. Przyk?adowo, zamiast pisa? w komentarzach nazwisko kardyna?a, kt?ry powinien zosta? Patriarch?, mo?na wprowadzi? specjalne karteczki, kt?re towarzyszy?y i towarzysz? konklawe od wiek?w, na przyk?ad co? takiego. Brakuje tak?e przysi?gi przed rozpocz?ciem konklawe, kt?ra zobowi??e nas do zachowania tajemnicy i modlitwy, kt?ra poprosi o pomoc Ducha ?wi?tego. Przyk?ad?w mo?na jeszcze poda? wiele...
Pad?a r?wnie? propozycja wyznaczenia zada? poszczeg?lnym duchownym. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwi?zanie, kt?re powinno by? wprowadzone. Przyk?adowo ni?sze duchowie?stwo musia?oby odprawi? wyznaczon? ilo?? Mszy ?w., wykaza? si? godn? postaw? i sp?dzi? okre?lon? ilo?? czasu na danym stanowisku, by m?c stara? si? o stanowisko biskupa. Biskupi powinni odwiedza? osobi?cie parafie w swoich diecezjach np. dwa razy w ci?gu 6 miesi?cy. Papie? za? powinien napisa? przynajmniej jedn? encyklik? za swojego pontyfikatu. Wiem, ?e pierwsz? napisa? Benedykt XIV w XVIII wieku, ale nie widz? nic z?ego w tym, aby?my zrobili wyj?tek. Chyba ?e wybierzemy opcj? przeniesienia Rotrii w XVIII wiek, wtedy problem sam si? rozwi??e.
Chcia?bym jeszcze powt?rzy?, ?e III PKR powinno g?osi? wiar? katolick? i si? tego nie wstydzi?, za? proklamacj? nowego Ko?cio?a Rotryjskiego zacz?? od nabo?e?stwa przeb?agalnego z udzia?em wszystkich duchownych, od wikarych pocz?wszy, na Jego ?wi?tobliwo?ci sko?czywszy.

Su Eminencia
Guillermo Juan Orange-Nassau

El Primado del Reino Scarlañol
Arzobispo de Valencia

Benedicto I

Nawi??emy jeszcze do odg?rnego ustalenia obowi?zk?w duchowie?stwu. To rozwi?zanie ma te? na celu zwi?kszy? rol? ko?cio??w partykularnych w  codziennym ?yciu Ko?cio?a. Wi?ksz? rol? powinni odgrywa? biskupi diecezjali, kt?rzy w swoich diecezjach kszta?ciliby przysz?ych ksi??y i biskupi diecezjalni powinni mie? tak?e prawo do wydawania nominacji kap?a?skiej, wraz z kilkoma godno?ciami honorowymi - tak jak w realnym ko?ciele.

Czy osadzenie Rotrii w ?redniowieczu jest dobrym zabiegiem? Zdecydowanie uwa?amy, ?e nie. III Rotria, kt?ra ma sta? si? ostoj? warto?ci chrze?cija?skich powinna znale?? zdecydowanie lepsze wzorce, ni? epok? ?redniowiecza czy renesansu.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Osobi?cie prosz?, ?eby?cie nie zostawali w ?redniowieczu - fakt faktem okres wspania?y, ale jest to okres upadku moralnego autorytetu ko?cio?a - ci?g?e schizmy, ekskomuniki, antypapie?e - czy tego chcemy? Osobi?cie jestem za pomys?em Jego ?wi?tobliwo?ci, to najlepszy okres - wzrostu pot?gi papiestwa.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Benedicto I

Wasza Arcychrze?cija?ska i Najwierniejsza Mo??,

?wi?te s?owa! ?redniowieczny ko?ci?? rozpocz?? upadek moralny ko?cio?a, a sugeruj?c si? tym co Bracia m?wili na Soborze Latera?skim VI i Florenckim II - Ko?ci?? Rotryjski ma sta? si? moraln? podpor? mikro?wiata. Czy taka moralna podpora ma wzorowa? si? na mrocznych wiekach ko?cio?a? Na latach nieustannej walki kardyna??w o w?adz?? Na nepoty?mie, symonii i korupcji? Odpowied? brzmi nie. Musimy wzorowa? si? na epoce, gdy Ko?ci?? na dobre pozby? si? ?atki centrum politycznej walki o w?adz?, a rozpocz?? marsz ku staniu si? ostoj? religii.

Wasza ?wi?tobliwo??,

Nie jestem znawc? historii Ko?cio?a, ale wydaje mi si?, ?e w ka?dej epoce Ko?ci?? mia? co? za uszami. Cho? ramy czasowe jakie proponuje Jego ?wi?tobliwo?? s? najmniej kontrowersyjne. Z drugiej strony - gdy nie b?dziemy kontrowersyjni, czy b?dziemy atrakcyjni? Na Rotri? musimy spojrze? jak na produkt: albo si? sprzeda, albo nie. Je?li nie - czeka nas upadek. Mo?e zabrzmia?o to kontrowersyjnie, ale chc? przez to powiedzie?, ?e musimy mie? co? ciekawego do zaoferowania.

Ponadto jeste?my tylko lud?mi. Symonia, nepotyzm, uk?ady by?y obecne w ka?dych czasach. Ko?ci?? w ka?dej epoce nie by? krystaliczny i pope?nia? b??dy, kt?rych ci??ko si? wystrzec.  Jak? Bracia daj? gwarancj?, ?e nie b?dzie powt?rki z II Rotrii, oboj?tnie w jakiej b?dzie epoce? To jest problem. Nad tym trzeba tak?e si? zastanowi?. Oczywi?cie mo?na przygotowa? pewne rozwi?zania prawne, kt?re ukr?c? pewne procedery, ale to i tak wszystkiego nie rozwi?zuje.

Sekretarz ds. Wojny

Willem Johannes van Oranje-Nassau

Eminencjo,
to prawda, ?e ka?da epoka ma swoje grzechy. Gdyby przysz?o nam wybra? wiek bez ludzkiej s?abo?ci, nie byliby?my w stanie tego zrobi?. Dlatego musimy wybra? ten okres, kt?ry nie by? burzliwy i nie przynosi? masy op?akanych skutk?w. Jeste?my tylko lud?mi, a cz?owiek mimo pomy?ek winien stara? si? naprawi? to, co kiedy? zepsu?. Dlatego tworzymy III Rotri?, aby patrz?c na skutki naszych b??d?w, doskonali? dzie?o naszych przodk?w. Trudno to jednak robi?, gdy interesuje si? tym jedynie garstka os?b. Jednak mimo tego zach?cam, aby Eminencja raczy? skomentowa? i odnie?? si? do mojego projektu hierarchii, bo musimy co? ustali?, aby przej?? do kolejnych kwestii. HIERARCHIA

Su Eminencia
Guillermo Juan Orange-Nassau

El Primado del Reino Scarlañol
Arzobispo de Valencia

Drogi Bracie,

Nie odpowiedzia? jednak Brat na moje, jedno z pyta?:

Cytat: Kosma de Medici w Wtorek, 28 Lip 2015, 14:44:32
Z drugiej strony - gdy nie b?dziemy kontrowersyjni, czy b?dziemy atrakcyjni?

W obecnych czasach tylko kontrowersje wzbudzaj? sensacj?, zainteresowanie.

Sekretarz ds. Wojny

Jos? Bertelli

Czcigodni Ojcowie Soborowi!
Ja natomiast jestem zdania, ?e III PKR powinna zosta? ulokowana w okresie baroku. Je?eli mamy i?? do przodu to tylko do tego okresu.
x. prof. zw. dr hab. net Jose Guliano Montini Bertelli

Benedicto I

Zatem prosimy Braci o niewi???ce g?osowanie, aby naprowadzi? dalsz? cz??? dyskusji na w?a?ciwe tory.

Prosimy o oddanie g?os?w na jedn? z trzech propozycji:
I. Pozostanie przy obecnej epoce
II. Epoka baroku
III. XIX wiek.

G?osujmy jutro do godziny 20.