Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Mesa Redonda

Zaczęty przez Catalina d'Este y C?rdoba, Sobota, 18 Lip 2015, 16:06:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Catalina d'Este y C?rdoba

Señoras y Señores

Do?? ju? tej wa?ni, do?? ju? tej wa?ni! Imperium Skarlandu to wsp?lnota, kt?ra uda?a si? dzi?ki wsp?lnej obywatelskiej inicjatywie. Dialog spo?eczny musi by? podj?ty. Przystoi Kr?lowi to co kr?lewskie, ludowi to co ludzkie. Pozna?am wspania?? histori?, ale jak?e burzliw? Imperium Skarlandu. Doskonale wiem, ?e przesz?a ta ziemia zamachy stanu, rewolty i mordy. Ca?y ?wiat wrza?, ?e Skarland ginie i p?onie. Uniknijmy tej sytuacji tym razem, nasze ambicje personalne i ura?one dumy schowajmy do kieszeni. Razem dla dobra wsp?lnoty si?d?my przy jednym stole i rozmawiajmy na spokojnie o Skarlandzie. Jedna i druga strona musi chcie? tego. Skarland oczekuje jedno?ci i stabilno?ci, nie wojen i g?upstw. Pochodz? z kraju, gdzie dialog zosta? zaburzony, a wi?zi rozerwane przez spory. Tego Skarland musi unikn??. Respektujmy prawa najwy?sze, ale r?wnie? wol? ludzi. Nie mo?emy zaburza? zgody i zamyka? si? w z?otych klatkach, udaj?c, ?e nie s?yszymy wo?a? ludu. Je?eli tego nie s?uchamy to dochodzi do krystalizacji buntu i otwiera si? puszka Pandory. Boli mnie to bardzo, ale proponuj? Wam, aby?cie Wasze Arcychrze?cija?skie Mo?cie, Wasze Wysoko?ci, Wasze Ekscelencje i Wasze Eminencje przybyli do Pa?acu la Real Fuerza i zasiedli przy okr?g?ym stole. Wszystko na Was czeka, a ja prosz? przyb?d?cie i rozmawiajmy razem o Skarlandzie i ewentualnych zmianach w harmonii.

Catalina
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Norbert I Catalan

Jako Prezydent Wschodniej Republiki Estelli obowi?zuje mnie Konstytucja - nazywanie mnie i obywateli Republiki rebeliantami i zdrajcami nie przystoi.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Ja to rozumiem, ale wzywam do zawieszenia konfliktu na jaki? czas i usi??? radz? przy jednym stole i razem.

Norbert I Catalan

Niema ?adnego konfliktu - Republika uwa?a, ?e nie jest zwi?zana ?adnym konfliktem - dzia?amy u siebie w granicach prawa.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Informuj? uroczy?cie, ?e Su Altura Norberto i Señor de Funès wyra?aj? zgod? na udzia? w Obradach Okr?g?ego Sto?u.

Zapraszam r?wnie? drug? stron?, w osobach Ich Arycychrze?cija?skich i Najwierniejszych Mo?ci, Ich Eminencji, Ich Ekscelencji.