Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Las reformas para Imperio

Zaczęty przez Catalina d'Este y C?rdoba, Wtorek, 29 Wrz 2015, 12:02:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

Catalina d'Este y C?rdoba

Skurczenie si? naszego Imperium jest faktem, kt?ry wynika z niezgody elit. Taka jest niezaprzeczalna i dogmatyczna prawda, kt?r? musimy zaakceptowa?. B?d?c mieszkank? Imperium i kobiet? odwa?n?, mo?e czasem w?cibsk? i dokuczliw? rad jestem zaproponowa? program reform dla Imperium.

1. Kortezy Generalne bezpo?rednio wybierane przez obywateli Imperium. Czynne prawo wyborcze obowi?zywa?o, by ka?dego niezale?nie od stanu,  statutu spo?ecznego. Bierne prawo wyborcze r?wnie?.

2. Mo?liwo?? zak?adania klub?w politycznych (poprzednik?w partii politycznych).

3. Zwi?kszenie roli Kortez?w w kwestii decyzji o polityce wewn?trznej.

4. Mo?liwo?? zachowania inicjatywy ustawodawczej przez Kr?la.

Te reformy miewam twierdzi?, ?e przynios? Imperium dobre owoce. Niegdy? proponowa?am reformy, ale wtedy jeden z jegomo?ci?w do mnie nawet napisa?, ?e d??? ku republikanizmowi pa?stwa, kt?ry dotkn?? Surmeni?. Ja gardz? niezmiennie republika?skimi warto?ciami, ale stawiam na konstytucjonalizm. Dzi? ?w jegomo?? opu?ci? Niederlandy. Czy?by nico?? prowadz?ca do rozpadu, ni?eli odwa?ne reformy?
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Wasza Ksi???ca Mo??, czy Ksi??na nie rozumie, ?e tu nie chodzi o reformy. Idea wielkiego Imperium wypali?a si?, my byli?my zreszt? od zawsze jej przeciwni. Pa?stwa stowarzyszone by?y traktowane, jak s?usznie zauwa?y? JKW Norbert I Catalan, jak "pi?te ko?o u wozu", a postawa rodu kr?lewskiego wobec nich niekiedy mocno w?tpliwa. To ?e dwa pa?stwa wyst?pi?y na drog? pe?nej niepodleg?o?ci nie powinno dziwi?.

Reformy Imperium? Ksi??na nie raz do nich nawo?ywa?a, a w?adze Imperium na czele z JAiNM Carlosem II, a tak?e Ksi??nej m??em by?y g?uche. Imperium to pa?stwo absolutne i trudno b?dzie, by takie reformy si? pojawi?y. W nowych,  w pe?ni niepodleg?ych Niderlandach ju? s? zaplanowane.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Juan Jos? de Villag?mez

A mi si? wydaje, ?e przewr?t republika?ski by nie zaszkodzi?. Surme?skich republikan?w nie popieram, bo tam monarchia dzia?a?a dobrze, ale w Skarlandzie mo?e by?by warty ryzyka...

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Juan Jos? de Villag?mez

Na pewno nie zgodz? si? na republikanizm i ?adn? form? monarchii konstytucyjnej. Szereg praw Kortezom mog? nada?, co wiele razy proponowa?em, a co olewano. Teraz prosz? z siebie nie robi? teraz wielkich zbawicieli Skarlandu.
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,

Juan Jos? de Villag?mez

Wielkich zbawicieli? Czyli na zbawienie jest zwyczajnie za p??no...

Na zbawienie w Waszym wykonaniu tak. Skarland nie prze?yje monarchii parlamentarnej, by?a taka za Catalan?w i mej Matki Eleonory i co si? sta?o? Kraj si? zrujnowa?. Ludzie opanujcie si?...

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Osobi?cie uwa?am, ?e pewne reformy s? potrzebne i zapewne do nich dojdzie. Nie widz? problemu by na scenie politycznej pojawi?y si? kluby lub odpowiednie dla klimatu naszego kraj stronnictwa polityczne, kt?re mog? w du?ym stopniu o?ywi? ?ycie polityczne Imperium. Co do idei wybor?w powszechnych do Kortez Generalnych, mam mieszane uczucia i raczej sk?ania?bym si? ku innemu rozwi?zaniu.Proponuj? wi?c by w?adze lokalne wyznacza?y delegat?w, kt?rzy reprezentowaliby interesy danych stronnictw podczas Posiedzenia Kortez Generalnych. Jego Wysoko?? Norbert stworzy? odpowiedni dokument, kt?ry podzieli? Kotrezy na dwie izby, nale?y wi?c dokona? pewnych korekt lub w ca?o?ci przyj?? projekt. Lecz aby te zmiany mog?y wej?? ?ycie musimy zabra? si? za reform? Prawa Kardynalnego o W?adzy.

W?adze Imperium nie pozostaj? g?uche na pro?by obywateli skarlandzkich, a obecna sytuacja w znacznej mierze sprzyja przeprowadzeniu takowych reform w duchu pa?stwa narodowego.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Norbert I Catalan

Pozwol? sobie dorzuci? co? od siebie.

CytatNa zbawienie w Waszym wykonaniu tak. Skarland nie prze?yje monarchii parlamentarnej, by?a taka za Catalan?w i mej Matki Eleonory i co si? sta?o? Kraj si? zrujnowa?. Ludzie opanujcie si?...

Za monarchii parlamentarnej Skarland przetrwa? ponad 6 lat - kraj si? owszem zrujnowa? przez osoby Andreasa I de Catalan - g??wnego prowodyra ca?ej katastrofy zwi?zanej z pocz?tkiem ko?ca Kr?lestwa Skarlandu oczywi?cie pomogli mu w tym Medyceusze w osobie Lorenza de Medici i dw?ch syn?w Andreasa, kt?rzy zapragn?li zwalcza? si? wzajemnie obaj sko?czyli nieciekawie.

Mo?e WKM si? w ko?cu opanuje?
Skarland traci dwa regiony bo monarchia nie traktowa?a ich po partnersku a jako potencjalnych wrog?w. Dzia?anie na niekorzy?? pa?stwa zrywaniem traktat?w bo tatusia za?atwili republikanie - dzia?anie ma?o powa?ne i wywy?szanie si? i wreszcie w?adza absolutna - to ma niby Skarlandowi pom?c przetrwa??
W?adza utrzymuje si? jaki? czas wi?c gdzie ta poprawa sytuacji wewn?trznej Skarlandu? Obecnie niczym si? nie r??ni od czas?w monarchii parlamentarnej. Teraz powiem to z pe?nym przekonaniem, ?e JKM Eleonora powinna wr?ci? i odsun?? swego syna od w?adzy bo cho? nie darz? jej zbytni? sympati? odk?d si? nie udziela (to w?a?ciwie jeden zarzut pod jej adresem), to powinna ogarn?? ten burdel jaki JKM Carlos II do sp??ki z infantem zaserwowali Skarlandowi. ?miem zaryzykowa? stwierdzenie, ?e obecnie Medyceusze s? identycznym zagro?eniem dla kraju jak Andreas I i jego synowie.

Te? mi si? wydaje, ?e republika by nie zaszkodzi?a, a mo?e by nawet obecnych monarch?w czego? nauczy?a.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Felipe Miguel de Guzm?n

Panie Prezydencie, a Pan jeszcze w Imperium? S?dzi?em, ?e zgodnie z niderlandzkimi sojusznikami Estella wraz z Panem opu?cicie Imperium. Jak na razie Pana dzia?alno?? ogranicza si? do siania niezgody. Apeluj? do Ich Majestat?w by pozbyli si? z Imperium pod?egaczy i wichrzyciel, takich ludzi nam nie potrzeba. Zwiedzaj?c  forum Sarmacji zauwa?y?em ciekawy w?tek i stwierdzam, ?e mo?e rzuci? ?wiat?o na temat opinii o Panie Norbercie i Niderlandach jaka kr??y w v-?wiecie.

http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=115&t=17507

S?owa Prze?wietnego Markiza Vladimira Iwanowicza jedynie potwierdzaj? moj? opini? na temat Catalana i reszty jego poplecznik?w.

Co do reform, to jestem przeciwnikiem monarchii konstytucyjnej, ?adnych wybor?w ! Zgadzam si? na reformy ale musz? one by? zgodne z klimatem naszego pa?stwa.
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Norbert I Catalan

Hrabio de Guzman, prosz? si? nie martwi? na za?. Wschodnia Republika Estelli przedstawi Kr?lowi Carlosowi w najbli?szym czasie dekret wypowiadaj?cy traktat pokojowy i stowarzyszenia. Skoro usuni?cie samozwa?czego obserwatora z Kongresu Narodowego i wezwanie w?adz imperium do przestrzegania lokalnego prawa w kwestiach eksterytorialno?ci baz wojskowych, do kt?rej imperium nie mia?o prawa nazywa Pan sianiem niezgody to szkoda mi Pana.

Taka ma?a uwaga samo s?owo Estella odnosi si? do kontynentu a nie pa?stwa.

Co do wypowiedzi Pana Iwanowicza to:
1.Nie znam cz?owieka.
2.Nigdy nie rz?dzi?em we Francji - panowa?em owszem - rz?dzi? rz?d i obywatele.
3.Estella to kontynent nie pa?stwo, region Estella Wschodnia owszem pa?stwem p?ki co jeszcze w granicach imperium jest.
4.Nie jestem rozczarowany faktem, ?e nie rz?dz? - gdybym chcia? rz?dzi? Eleonora nigdy nie zosta?a by Kr?low? Skarland.
5.Nikomu nie robi? na z?o?? - gdyby Carlos II poinformowa? mnie za wczasu, ?e Infant mo?e sobie machn?? piecz?tk? i podpis Kr?la pod dekretami to sprawy z wydaleniem by nie by?o, w kwestiach eksterytorialno?ci baz i braku umowy z rz?dem WRE w tej sprawie poinformowa?em w?adze imperium i zaleci?em uregulowanie sprawy czego nie zrobiono.

Co do Pana:
Rozczaruj? Pana bo o ile WRE b?dzie krajem niepodleg?ym to Ja zostan? sobie w Skarlandzie jako jego obywatel, a jako Kr?l Senior mam do tego pe?ne prawo i Pana zdanie w tej kwestii ma?o mnie obchodzi. Rozmow? z Panem uwa?am za zako?czon?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli