Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Środa, 30 Wrz 2015, 17:30:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Prosz? Pa?stwa, b?d?c c?rk? swojego ojca postanowi?am o odej?ciu ze Skarlandu. Stan tego pa?stwa mo?na por?wna? do Rosji Kiere?skiego. Jeste?my przed terrorem i tyrani?. Jako monarchistka, b?d? wiernie ci?gn?? si? za karawan? z tabliczk? Monarchia Medyceuszy. Nie mam zamiaru, jak Droga memu sercu Matka pertraktowa? z ?otrami i wichrzycielami. B?g mi ?wiadkiem, ?e mi?o?ci do Mych Ukochanych Monarch?w si? nie wyrzekn?. Serce swe chc? ofiarowa? Carlosowi Juanowi de Medici dzi? i teraz, chc? te? o?wiadczy?, ?e wol? by? biedna i uboga, pozbawiona ziemi i nieruchomo?ci, kt?re nale?? do mojej rodziny, ale nie pozbawi? siebie serca dla monarchii. Jeste?cie band? zdrajc?w! Nassau to dynastia, kt?ra wy?ar?a si? na Medyceuszach, nie tylko ona, ale tylko ona zdradzi?a. Eleonora podnios?a ten kraj z ruiny, Carlos bardzo mocno przyczyni? si? do rozwoju. Imperium Skarlandu kwit?o. Zdradziecka banda szczur?w. Tyle powiem. Skarland dzi? wraca do stanu dna sprzed dnia wst?pienia na tron Dony Eleonory I. Ja sama udaj? si? do Braganzy, nigdy nie uznam tej w?adzy. Cho? moja matka kocha ten kraj i wiem, ?e chce dobrze, ?le robi pertraktuj?c z tymi ?otrami, kt?re uwi?zi?y dynasti?.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Don Alberto de Orange-Nassau

Karol II Szalony sam zrzek? si? w?adzy, a Norbert Catalan jedynie zatrzyma? podzia? kraju i absurdalne oraz bezprawne decyzje kr?la. W kwestii zdradzieckiej dynastii Nassau - nie postuluj? by tron ten powierzono mnie, b?d? komukolwiek z mojego rodu, a wr?cz przeciwnie, jako pierwszy jasno opowiedzia?em si? za utrzymaniem monarchii i jedno?ci Imperium, a tak?e, za utrzymaniem dynastii de Medici y Zep.  Uprzejmie prosz?, by Dona nie wpisywa?a si? w narracj? Karola II Szalonego, kt?ry raczy? obarczy? mnie win? za rozpad kraju, kt?ry on - nikt inny, pr?bowa? podzieli? swoimi bezprawnymi dekretami. Niderlandy jedynie wypowiedzia?y traktat z Imperium, do czego mia?y prawo. A to kr?l Karol II Szalony usun?? bezprawnie dzia?y Niderland?w oraz zbanowa? obywateli Niderland?w ?ami?c tym samym przepisy traktatu, m?wi?ce o 7-dniowym okresie wypowiedzenia.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Carlos de M?dici

Pozwol? sobie zabra? g?os, kt?ry b?dzie, mam nadziej?, g?osem rozs?dnym i neutralnym, gdy? w obliczu wszystkich tych wydarze? nikomu nie jestem ju? winien wierno?ci, zw?aszcza, ?e ?adna ze stron nie wys?ucha?a mych rad i napomnie?.

1) W kwestii formalnej - ostatnie decyzje mojego v-ojca by?y niezgodne z prawami kardynalnymi, co do tego nie ma najmniejszych w?tpliwo?ci i szkoda si? na ten temat rozpisywa?. Motywacje cz??ciowo znam, cz??ciowo mog? si? ich domy?la?, nie b?d? ich jednak komentowa?. Odno?nie ostatnich dzia?a? JW Catalana - s? one r?wnie nieuprawnione i formalnie rzecz bior?c winny by? rozpatrywane w kategoriach przewrotu wojskowego. Rozumiem jednak motywacje jakie za nimi sta?y i w ?wietle ostatnich wydarze? stanowi? one szanse na zachowaniu Skarlandu przy ?yciu.

2) W kwestiach ustrojowych - tu tak?e nie chc? si? szczeg??owo rozpisywa?, jednak najbardziej optymalnym wydaje si? by? rozwi?zanie znane mi z Austro-W?gier, tj. demokracja parlamentarna, w kt?rej g?owa pa?stwa (jakkolwiek by si? ona nie nazywa?a) mo?e jednak wydawa? dekrety z moc? ustaw - to zapobieg?oby parali?owi pa?stwa w przypadku ew. niewydolno?ci parlamentu, a z tym, jak mo?e cz??ci z Pa?stwa wiadomo, w mikronacjach bywa r??nie. Je?eli chodzi o osob? g?owy pa?stwa, to ci??ko mi powiedzie?, czy lepiej, gdyby by? to kr?l, czy prezydent. Tak samo nie jestem pewien, kt?re rozwi?zanie odno?nie kadencyjno?ci jest lepsze, tj. czy lepiej by ona by?a, czy te? nie. Natomiast odno?nie klimatu postulowa?bym przeniesienie pa?stwa w czasy wsp??czesne.

3) W kwestii og?lnej - nale?y si? przede wszystkim zastanowi?, czy jest sens dalej na si?? utrzymywa? Skarland przy ?yciu. Dlaczego? Ot??, w chwili obecnej na tym spotkaniu jest jedynie jedna osoba nie posiadaj?ca innych obywatelstw, czy funkcji w innych krajach i maj?ca zamiar pracowa? na rzecz kraju (mowa tu o Pani Catalinie C?rdobie). Pan Prezydent jest, no w?a?nie, prezydentem w innym kraju, JKM Albert II jest monarch? innego kraju, JKW Alber Ora?ski jest premierem innego kraju, za? pani Maria Dolores C?rdoba i pan Villag?mez si? obrazili. W przypadku reszty niedawnych jeszcze obywateli sytuacja jest analogiczna.

Don Alberto de Orange-Nassau

Wasza Wysoko??,

Odnios? si? jedynie do ostatniej kwestii. Owszem obywatele Skarlandu dzia?aja aktywnie w innych mikronacjach, lecz nie uwa?am tego za co? z?ego. Jestem jednak przekonany, ?e 7 lat historii Skarlandu warte jest walki - lepsze to, ni? od razu si? podda?. By? mo?e, je?li b?dziemy pr?bowali ocali? i odbudowa? Skarland, to przetrwa on ten kryzys i powr?ci do ?wietno?ci. Je?li si? nie uda, to nic nie tracimy. Dlatego te? o?mielam si? zapyta?:

Karolu Janie z rodu de Medici y Zep, czy przyjmiesz koron? Skarlandu, kt?r? lud pragnie Ci powierzy??
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Catalina d'Este y C?rdoba

Jestem zdania, ?e spo?ecze?stwo po tych wielu zatargach i k??tniach powinno w referendum zdecydowa? nad ustrojem. Powinni?my da? ludziom demokracj? i wolno?? s?owa. Niech oni pe?ni rozs?dku zdecyduj? nad losem pa?stwa w kryzysie, a to czy monarchia, czy republika to nie jest wa?ne, dzi? wa?ne jest d?wign?? Skarland. Ja nigdzie nie wybieram si?, a moja c?rka post?puje tak tylko i wy??cznie ze swoich przekona?. Jako obywatelka Skarlandu pragn? uroczy?cie zaproponowa?, aby zorganizowa? wybory do Zgromadzenia Konstytucyjnego, kt?re opracuje now? konstytucj?. Dzi? naprawd? Skarland jest pod znakiem zapytania. Uwa?am, ?e zar?wno moja c?rka, jak Don Villagomez powinni zosta? i pracowa? na rzecz kraju. Skarland prze?y? star? lini? Catalan?w, m?od? lini? medycejsk? i ?y? dalej b?dzie. Bezkr?lewie teraz trwa, a wi?kszo?? dawnej rodziny kr?lewskiej jest w areszcie domowym. Moim zdaniem, powinien dzi? Nar?d Skarlandzki odpowiedzie? sobie, czego naprawd? chce.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Ja mam propozycj? dla Skarlandu. Jednak chc? j? skonsultowa? z Czcigodnym Ekscelencjami i Wysoko?ciami.

Mo?e przestan? si? kry? ze swoimi my?lami  i pomys?ami.

Od jakiego? czasu podejrzewa?am, ?e Carlos II skapituluje kr?tko m?wi?c. Sytuacja by?a dziwna i niejasna. Podejrzewa?am warianty:
1. Koniec panowania Medyceuszy i proklamowanie republiki.
2. Koniec panowania Medyceuszy i nowa dynastia, rz?dy konstytucyjne.
3. Rozpad Skarlandu na kawa?ki.

Wed?ug mnie powinni?my unikn?? somalizacji Skarlandu. W d?ugiej rozmowie, do?? ostrej z moim m??em powiedzia?am, ?e nie chc? Medyceuszy na tronie Skarlandu. Ot?? ?eby by?o jasne, jestem rojalistk? i ceni? surme?sk? lini? de Zepp?w. Zawiod?a mnie z kolei skarlandzka. Wysz?am z inicjatyw?, dobrze znaj?c Zepp?w, ?eby to stryj Carlosa Szalonego, Ksi??? Urbino zosta? kandydatem na Kr?la Skarlandu po zmianach konstytucyjnych. On odm?wi?, cho? twierdz?, ?e by?by to bardzo dobry i ugodowy w?adca. Niewybaczalne jest dla mnie zachowanie skarlandzkich Medyceuszy w osobach Dona Carlosa Szalonego i jego matki Dony Eleonory, kt?rzy w akcie abdykacyjnym pokroili Skarland, jakby by? ich prywatnym folwarkiem. Jest to akt zdrady, ?eby by?o jasne, licz? si? z tym, ?e mog? wr?ci? na tron i ?ci?? mnie, ale jestem obywatelk? Skarlandu i kocham ten kraj, mam prawo my?le? i m?wi? co uwa?am. ?eby utrzyma? jedno?? pa?stwa sama, gdyby brak kandydat?w by?o mog?abym zasi??? na tronie Skarlandu, ale nie zale?y mi na nim. Jak niegdy? we Francji po obaleniu II Cesarstwa Francuskiego Orleani?ci i Republikanie zgodzili si? na III Republik?.

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Widzimy, ?e rozpad Imperium spowodowa? zal??ek wojny sukcesyjnej. Mo?e okaza? si?, ?e nie ma innego wyj?cia od proklamowania ustroju republika?skiego.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Tomasz Mancini

Normalnie jak w Shreku... "Wybierz mnie! Wybierz mnie!"

To ja si? te? do??cz? :D. Zg?aszam swoj? kandydatur? do tronu Skarlandu. Troch? do?wiadczenia mam, ale kr?lem nigdy nie by?em. Szanownych elektor?w zach?cam tak?e za??czaj?c fajn? piosenk? :

https://www.youtube.com/watch?v=KXs8OS6EdAE
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Nie napisa?am, ?e macie mnie wybra?! Na lito?? bosk?, ludzie ogarnijcie si?. Nie my?licie nic. Ja chc? jedno?ci kraju i dla jego dobra mog? by? Ciudadana de C?rdoba. Mi dzi? zale?y na Skarlandzie przede wszystkim. Jestem za federalizmem i utrzymaniem unii SKarlandu z pa?stwami stowarzyszonymi. Uwa?am, ?e w wypadku, gdy nie ma odpowiednich kandydatur na tron Skarlandu, lepsze jest proklamowanie republiki federalnej. Cho? jestem monarchistk?, dla dobra sprawy i Skarlandu post?pi?, jak orleani?ci w 1852, gdy poszli na kompromis z republikanami i utworzyli powstanie III Republiki Francuskiej. Wszak orleani?ci byli republikanami. I nie ?r? mego umys?u ambicje, jak twierdzi m?j ma??onek, czy te? w?adca Niderland?w. Jestem realistk? i wiedzia?am, ?e monarchia Carlosa II, jak si? nie zreformuje to upadnie. M?wi?am to wielokro? Prezydentowi Wschodniej Republiki Estelli, jak te? Ksi?ciu Sewilli (prywatnie memu ma??onkowi). Nikt mnie wtedy nie s?ucha?, wszyscy m?drowali niczym bogowie z Olimpu, albo wy?miewali mnie. Dzi? moja prognoza si? spe?ni?a. Nie s?uchajcie mnie, prosz? bardzo, ale nie przychod?cie do mnie, jak b?dzie ?le.

Ponadto prosz? Don Alberto wybaczy?, ale co? zacytuje z dnia 16 sierpnia 2015.

Albert II
Witam z tej strony Albert II,
Nie mieli?my okazji si? pozna?. Widzimy, ?e jest Ksi??na zwolenniczk? demokratyzacji i liberalizacji. Ale prosz? pami?ta? do czego to doprowadzi?o w Surmenii. Do ryzyka obalenia monarchii.

Jak Don widzi monarchia si? zachwia?a nie na skutek demokratyzacji i liberalizacji, ale jej braku i oporu na reformy ze strony w?adcy Skarlandu.

Jak rzek? Heraklit z Efezu: "Nie wchodzi si? dwa razy do tej samej rzeki." Dop?ki my panujemy, Niderlandy nie wejd? ponownie w sk?ad Skarlandu. Nie wypowiedzieli?my traktatu bo nam si? nie podoba? monarcha. G??wn? przyczyn? by?o pragnienie pe?nej niepodleg?o?ci. Budujemy Forum Wolnych Narod?w, nie zaprzestaniemy tej pracy.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Po?al si? Bo?e z tymi Waszymi pomys?ami... Wida?, ?e ka?demu teraz zale?y nie na Skarlandzie, a na sto?ku. Rozwalicie to wszystko w jeszcze wi?kszy py?. Ale co ja tam wiem... Ja osobi?cie, ze Skarlandem, wr??: z osobami z tego Skarlandu, nie chc? mie? nic do czynienia. Amen.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Cytat: Carlos II el Piadoso w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:23:22
Po?al si? Bo?e z tymi Waszymi pomys?ami... Wida?, ?e ka?demu teraz zale?y nie na Skarlandzie, a na sto?ku. Rozwalicie to wszystko w jeszcze wi?kszy py?. Ale co ja tam wiem... Ja osobi?cie, ze Skarlandem, wr??: z osobami z tego Skarlandu, nie chc? mie? nic do czynienia. Amen.

Te osoby staraj? si? ratowa? Skarland, kt?ry Wasza Kr?lewska Wysoko?? zlikwidowa?. Przynajmniej usi?owa? zlikwidowa?.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Ratowanie w?asnej dupy nie jest ratowaniem Skarlandu. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Nie m?wi? o wchodzeniu.. ale o stowarzyszeniu..

Poza tym, co ma by? to b?dzie. Ja proponuj? reformy od dawna. Panowie wiecie, gdzie si? ze mn? kontaktowa?, z ch?ci? pomog?, je?eli b?dziecie w og?le chcie? pomocy, a czy jej b?dziecie chcieli to nie jestem przekonana, bo jeste?cie wszechwiedz?cy, a ta wszechwiedza ?eby nie prowadzi?a ku kolejnej wojnie domowej, by bracia Skarlandczycy si? zn?w t?ukli mi?dzy sob?.

My z Panem te? nie chcemy mie? do czynienia, Señor Medici apodo "Mad".