Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Środa, 30 Wrz 2015, 17:30:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Cytat: Catalina d'Este y C?rdoba w Czwartek,  1 Paź 2015, 14:06:33
Jestem ma??onk? Ksi?cia Sewilli i Modeny, Don.

Jako? nie zauwa?y?em, b?d?c w zwi?zku z Don Fernando na?o?y?a na siebie Dona obowi?zek wierno?ci Kr?lowi na dobre i z?e. Nie zauwa?y?em tego.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Catalina d'Este y C?rdoba

Cytat: Carlos II el Piadoso w Czwartek,  1 Paź 2015, 14:09:40
Cytat: Catalina d'Este y C?rdoba w Czwartek,  1 Paź 2015, 14:06:33
Jestem ma??onk? Ksi?cia Sewilli i Modeny, Don.

Jako? nie zauwa?y?em, b?d?c w zwi?zku z Don Fernando na?o?y?a na siebie Dona obowi?zek wierno?ci Kr?lowi na dobre i z?e. Nie zauwa?y?em tego.

Mam by? wierna Kr?lowi, kt?ry abdykuj?c podzieli? Skarland pomi?dzy przyjaci?? i rodzin?? Skarland, kt?rego Dona matka, ani Don nie dostali, ale panowali. To jest r??nica. Don sobie mo?e dzieli?, ale w?asne ziemie, posiad?o?ci ziemskie, ale nie pa?stwo, kt?rego obdarzy?o Wasz r?d zaufaniem, a Wy chcieli?cie wraz ze swym odej?ciem pokroi? Skarland. Na to si? godzi? mam, jako obywatelka Skarlandu?
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Cytat

Czcigodni cz?onkowie Kortez Generalnych!

Niniejszym zrzekamy si? obywatelstwa skarlandzkiego. Nie chcemy uczestniczy? w tej walce i przepychankach. Nie chcemy, by zarzuca? nam ch?? rozgrywania w?asnych interes?w politycznych na rozpadzie Imperium i wa?eniu si? los?w Kr?lestwa Skarlandu. Jeste?my w?adc? Kr?lestwa Zjednoczonych Niderland?w i pragniemy legitymowa? si? obywatelstwem wy??cznie tego kraju.

/-/ Albert II
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Willem Johannes van Oranje-Nassau

Mo?e zamiast zaczyna? od ko?ca, raczycie zacz?? od pocz?tku? Nie uwa?acie, ?e ta niedojrza?a konwersacja nic nie wniesie? S?dz?, ?e celem nadzwyczajnego posiedzenia jest unormowanie sytuacji, a nie jeszcze g??bsza destabilizacja. Rozpiszcie referendum, w kt?rym wybierzecie mi?dzy republik?, a monarchi?, a nie wybierajcie od razu kr?la. Rzucanie obelgami nie zreformuje kraju.

Su Eminencia
Guillermo Juan Orange-Nassau

El Primado del Reino Scarlañol
Arzobispo de Valencia

Ciro Andr?s

Nim pi?? rok?w minie po ?mierci starszego syna kr?la dobrotliwego nad Skarlandem zn?w widmo kl?ski, g?od?w i nieurodzaj?w. Sukcesor ofiar? ludzi tych samych, kt?rzy poprzednika jego mieczem zdradliwym zabili. Skarland p?onie, p?omienie, gruzy, ruiny zn?w si? jawi?. Matka i syn przez bestie zaatakowani, kler spisek uknu? z w?adc? tulipan?w.

Jose Borja, jasnowidz skarlandzki i nadworny wr??bita Kr?la Andreasa

I dzi? zn?w si? to sta?o, co niegdy? nas wszystkich poprowadzi?o ku wojnie domowej. Wracam z wygnania i niebytu do Skarlandu. M?j brat zgin??, dzi? mojego stryjecznego wnuka r?wnie? si? skaza? pr?buje. Mimo niech?ci do bratanicy ja Ciro Andr?s chc? okaza? wsparcie dla monarchii w tak trudnych chwilach.

SAR Pr?ncipe Ciro Andr?s de Catal?n

Norbert I Catalan

Prezydencja WRE dokona?a pewnych korekt w dekrecie o zamachu stanu, dekret w nowym brzmieniu:
1.Uznaje Ordonans ws. zniesienia regencji za niewa?ny.
2.Detronizacja tylko wobec Carlosa II Szalonego.

Wobec powy?szego uznaje si? JKM Eleonor? I za panuj?c? monarchini? a Don Fernanda ksi?cia d'Este y C?rdoba za Regenta Imperium.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Carlos de M?dici

Wasza Wysoko?? m?g? sobie w zasadzie darowa? te zmiany, gdy? "dekret o zamachu stanu" jest nic nie wartym (z prawnego punktu widzenia) ?wistkiem.

W kwestii pretensji do tronu - grzecznie jest odpowiedzie? na zadane pytanie, ale wpierw chyba musz? je przypomnie?, gdy? w tej tonie pomyj i wzajemnych oskar?e? ju? zapewne Pa?stwu umkn??o:

CytatKarolu Janie z rodu de Medici y Zep, czy przyjmiesz koron? Skarlandu, kt?r? lud pragnie Ci powierzy??

Jaki? czas temu zrzek?em si? praw do tronu i decyzj? t? podtrzymuj?. Nie zg?aszam za? nowych pretensji, w zwi?zku z tym jestem zmuszony odm?wi? - nie przyjm? skarlandzkiej korony.

Podtrzymuj? za to decyzj? o zrzeczeniu si? obywatelstwa.

Catalina d'Este y C?rdoba

Jako, ?e w Skarlandzie uregulowano wszystko. Jestem gotowa zaakceptowa? wszystko dla pokoju i stabilno?ci, ale mam nadzieje, ?e reformy zostan? dokonane i wkr?tce b?dziemy monarchi? konstytucyjn?.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

W imieniu Jej Majestatu, z Bo?ej ?aski Kr?lowej wszystkich ziem skarlandzkich, Eleonory I z Domu Medycejsko-Katalo?skiego, jako Regent Imperium Skarlandu potwierdzam ci?g?o?? Monarchii Skarlandzkiej.
Jego Wysoko?? Don Carlos II w eskorcie gwardii kr?lewskiej zostanie odeskortowany do Pa?acu Alkazar de C?diz w Kadyksie.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Ciro Andr?s

Cytat: Norbert I Catalan w Czwartek,  1 Paź 2015, 16:28:40
Prezydencja WRE dokona?a pewnych korekt w dekrecie o zamachu stanu, dekret w nowym brzmieniu:
1.Uznaje Ordonans ws. zniesienia regencji za niewa?ny.
2.Detronizacja tylko wobec Carlosa II Szalonego.

Wobec powy?szego uznaje si? JKM Eleonor? I za panuj?c? monarchini? a Don Fernanda ksi?cia d'Este y C?rdoba za Regenta Imperium.

Rado?? w mym sercu g??boka, ?e przynajmniej ma bratanica jest na tronie. Oby?cie nie szli drog? zguby, jak? ja szed?em niegdy?.

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Ach widzimy, ?e ma miejsce falandyzacja prawa na ca?ego. Ale w porz?dku - ma do tego prawo ten, kto zamach przeprowadza. ?yczymy powodzenia w naprawie Kr?lestwa Skarlandu Jej Kr?lewskiej Mo?ci Eleonorze i Jego Ksi???cej Mo?ci Regentowi.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Doña Leonor Catalina de M?dici

Potwierdzamy s?uszno?? s??w Regenta oraz zapewnimy, ?e pe?ni? w?adzy obejmiemy w dogodnym dla nas czasie. Do tego czasu wspiera? si? b?dziemy na radach Regenta oraz cz?onk?w Naszego Wielkiego Rodu. Pragniemy r?wnie? zapewni? o naszej ch?ci reform, kt?re z czasem przynios? ulg? wielu naszym poddanym.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Ciro Andr?s

Mi?o Ciebie ujrze? Droga Bratanico :) S?u?? Tobie pomoc? :)

Norbert I Catalan

Cytat: Eleonora I w Czwartek,  1 Paź 2015, 20:33:06
Potwierdzamy s?uszno?? s??w Regenta oraz zapewnimy, ?e pe?ni? w?adzy obejmiemy w dogodnym dla nas czasie. Do tego czasu wspiera? si? b?dziemy na radach Regenta oraz cz?onk?w Naszego Wielkiego Rodu. Pragniemy r?wnie? zapewni? o naszej ch?ci reform, kt?re z czasem przynios? ulg? wielu naszym poddanym.

Mi?o, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? pragnie wspiera? odbudow? Imperium i cho? z niekt?rymi cz?onkami rodziny kr?lewskiej ?y?em jak pies z kotem, a r?wnie? mi?dzy nami dosz?o do sprzeczek to mimo wszystko Wasza Kr?lewska Mo?? mo?e liczy? na moje wsparcie.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Doña Leonor Catalina de M?dici

Dostojni,

mimo strat, jakie dokona?y si? w Imperium uda?o si? nam powstrzyma? jego powolny rozk?ad. ?r?d?em tego rozk?adu nie by?y jednak ostanie decyzj? Syna naszego Don Carlosa II, Kr?la Seniora Imperium Skarlandu, a raczej starsze relacje, kt?re zwa? mog? mniej pomy?lnymi. Ka?de ze stron mia?a oczywi?cie sw?j interes, kt?ry realizowa?a nie licz?c si? z konsekwencjami. Powod?w mo?na wymienia? wiele, ale z wielk? rado?ci? przyj?li?my fakt, ?e zar?wno elity Imperium jak i kraj?w, kt?re z niego odesz?y czuj? wsp??odpowiedzialno?? o los Skarlandu. Cieszy nas zgoda i ch?? wsp??pracy. Pod??aj?c za w wzorcem, wyznaczanym nam przez nasz? religi? pragniemy og?osi?, ?e Syn nasz Don Carlos zwa? si? mo?e wolnym obywatelem Imperium, kt?ry ma pe?ne prawa i przywileje wynikaj?ce z tytu?u Kr?la Seniora, ale tak?e ze statusu cz?onka Rodu Panuj?cego oraz Granda Imperium. Taka jest wola nasza, dlatego te? zawierzamy, ?e wasza jest podobna i d??y? b?dzie do jedno?ci i pojednania.

Og?aszamy, ?e wraz z naszym dworem wyruszamy do Burgos, gdzie otworzymy obrady Kotrez Imperium w Burgos. Zaproponujemy pewne rozwi?zania znane w Kastylii, kt?re nadadz? Kotrezom wi?ksze przywileje, rozdzielimy cz??? w?adzy kr?lewskiej na poszczeg?lne organy pa?stwowe. B?dziemy r?wnie? or?dowa? za pewnym rozwi?zaniem epokowym w klimacie historycznym imperium. Proponujemy, aby zakres ram historycznych Imperium Skarlandu zawarty by? mi?dzy pocz?tkiem XV a ko?cem XVIII wieku. Imperium zachowa sw?j historyczny charakter ,ale rozlu?ni epok? poniewa? nie skupi si? jedynie na stuletnim wycinku historii. B?dziemy d??y? do jedno?ci w naszym kr?lestwie, ale r?wnie? or?dowa? o pojednanie. Tymi s?owami zamykamy Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych.

/-/ Leonor I de Scarlaña
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n