Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Posiedzenie Kortez Generalnych w mie?cie Burgos

Zaczęty przez Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba, Piątek, 2 Paź 2015, 15:56:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don Alberto de Orange-Nassau

Jako Kamerling i doradca Jego ?wi?tobliwo?ci Benedykta, pozwol? sobie odpowiedzie? Najja?niejszej Pani, na kwestie dotycz?ce jej syna. Stolica Apostolska poczytuje ostatnie zachowania Don Carlosa II jako dzia?anie na szkod? Ko?cio?a i Pa?stwa Ko?cielnego, b?d?ce jednocze?nie sprzeczne z prawem skarlandzkim. Z uwagi na to, Don Carlos pozbawiony zosta? wszelkich tytu??w nadanych przez Stolic? ?wi?t? i kwestia ta zmianie nie ulegnie. Co do wykluczenia ze wsp?lnoty wierz?cych - akt ten nie jest jednoznaczny z ekskomunik?, jest bowiem jedynie symbolicznym odsuni?ciem  z grona innych wiernych. Jego ?wi?tobliwo?? got?w jest cofn??  to "symboliczne wygnanie" je?li Don Carlos odb?dzie pokut? i naprawi swoje przewinienia.

Co do losu Don Carlosa - uznajmy wol? abdykacji Carlosa II za wystarczaj?c? do uznania, i? zako?czy? panowanie, pozostawmy mu tytu? kr?la seniora i skromny teren na kt?rym osi?dzie i zamieszka. Pozostwiaj?c go na tronie bez w?adzy, uczynimy monarchi? karykatur?, nie b?d?c r?wnie? pewni, czy nie powr?ci do pe?ni w?adzy.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Catalina d'Este y C?rdoba

Jestem za przebaczeniem dla Don Carlosa. Nie podoba mi si?, jak zachowywa? i to, ?e nie podj?? si? reform, ale w gruncie rzeczy ma zas?ugi dla Skarlandu, nie zapominajmy o tym. Czy powinien pozosta? na tronie, czy nie to inna kwestia, ale nale?y mu si? lenno i ?ycie po?r?d nas. Czemu mamy go wygania?? Zamyka? w wie?y jakiej? twierdzy? Niech ?yje z nami, ale traktuje nas z szacunkiem, a my te? jego b?dziemy, bo wiemy, ?e jest patriot?, ale zb??dzi?.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Karol II Pobo?ny niestety abdykowa?, ale winien by? uhonorowany i godnie potraktowany. Ja wiem, ?e s? w?r?d poddanych Ich Najwierniejszych i Chrze?cija?skich Mo?ci rozbie?ne zdania, ale Dom Medycesjki, kt?ry jest boczn? lini? Catalan?w powinien nadal sta? na Stra?y Praw Kardynalnych Imperium. Dzi? Imperium jest inne, a ci kt?rzy knuli wr?cili na miejsce w?a?ciwe (w przypadku mej Czcigodnej Matki) lub opu?cili Imperium wraz ze swoimi krajami (Albert II). To te? warto zastanowi? si? nad stworzeniem Generaliat?w w regionach i terytoriach zamorskich, ale te? spr?bowa? zunifikowa? Skarland bardziej ni? dotychczas. W?adza rzecz jasna musi ulec lekkiemu podzia?owi, jednak to Monarcha powinien by? centralnym punktem odniesienia je?eli chodzi o najwa?niejsze sprawy krajowe.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Wasza Ksi???ca Mo??,

Jak mo?na akt zdrady w najohydniejszym wydaniu nazwa? pob??dzeniem? Od tego nie ma ?adnego usprawiedliwienia i w normalnej sytuacji, Carlos II Szalony powinien wisie?, ewentualnie zosta? rozstrzelany. Jedynym powodem dla kt?rego to nast?pi? nie mo?e jest szacunek wzgl?dem urz?du monarszego i ch?? podtrzymania rangi kr?lewskiego urz?du. Niestety, za b??dy trzeba ponosi? konsekwencje, a opuszczenie tronu i ?ycie na uboczu nie wydaje si? wysok? cen? jak na czyn, kt?ry zosta? pope?niony.

EDIT:
Wasza Ksi???ca Wysoko??,

M?wienie, ?e Karol Szalony niestety abdykowa? wydaje mi si? by? przypadkiem skrajnego masochizmu politycznego. Bogu dzi?ki, abdykowa?, Bogu dzi?ki.
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Catalina d'Este y C?rdoba

Nie musz? lubi? Don Carlosa i go popiera?, ale jest Skarlandczykiem i nie powinni?my go skazywa? na wygnanie. Lepsze by?oby dla niego degradacja tytularna do np. Hrabiego Walencji, ni? kara na wygnaniu. Nie ma nic gorszego, jak wygnanie z Ojczyzny.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Tomasz Mancini

Cytat: Don Alberto de Orange-Nassau w Niedziela,  4 Paź 2015, 14:08:52
Wasza Ksi???ca Mo??,

Jak mo?na akt zdrady w najohydniejszym wydaniu nazwa? pob??dzeniem? Od tego nie ma ?adnego usprawiedliwienia i w normalnej sytuacji, Carlos II Szalony powinien wisie?, ewentualnie zosta? rozstrzelany. Jedynym powodem dla kt?rego to nast?pi? nie mo?e jest szacunek wzgl?dem urz?du monarszego i ch?? podtrzymania rangi kr?lewskiego urz?du. Niestety, za b??dy trzeba ponosi? konsekwencje, a opuszczenie tronu i ?ycie na uboczu nie wydaje si? wysok? cen? jak na czyn, kt?ry zosta? pope?niony.

A Ty obok niego z tabliczk? "Najwi?kszy s......l i zdrajca w historii mikro?wiata"
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Doña Leonor Catalina de M?dici

Don Mancini,

pozwolili?my sobie na wprowadzenie cenzury w waszej wypowiedzi. Nie godzimy si? by takowe epitety zamieszczane by?y w Kortezach. Na przysz?o?? przestrzegamy i prosimy o szacunek dla instytucji, kt?ra reprezentuje monarchi? oraz lud naszego kr?lestwa.

Zaczerpn?wszy opinii zgromadzonych Wielmo??w, postanawiamy przyj?? abdykacj? Jego Kr?lewskiego Majestatu, Don Carlosa II i zatwierdzamy j? przed Stanami Imperium zebranymi na posiedzeniu Kortez Generalnych w Burgos. Og?aszamy, ?e wol? nasz? jest by Syn nasz Don Carlos Lorenzo Medici y Zep, zwany nadal Carlosem II Pobo?nym, zyska? tytu? Kr?la Seniora Imperium Skarlandu oraz ziemi? Ksi?stwa Galicji, kt?re od dzi? stanowi? b?d? lenno Ich Kr?lewskich Wysoko?ci, Don Carlosa II i Doñy Carloty Francuskiej. Tymi s?owami zamykamy temat Syna naszego Don Carlosa II.

Kolejnym punktem obrad w Burgos jest reforma prawna, kt?ra obejmuje reformy Prawa Kardynalnego o Imperium oraz Prawa Kardynalnego o W?adzy. Pragniemy om?wi? spraw? zwi?kszenia kompetencji Kortez Generalnych oraz Rady Imperialnej, pragniemy r?wnie? by wszelkie prawo fundamentalne spisane by?y w jednym dokumencie zwanym "Kodeksem z Burgos". Przy okazji winni?my zastanowi? si? nad kwesti? poruszon? przez Ksi?cia Cordob? oraz Hrabiego Guzmana, kt?rzy proponuj? utworzenie Kr?lestwa Braganzy po??czonego z Imperium Skarlandu uni? personaln?. Kr?lestwo Braganzy obejmowa?oby ziemie ksi?stw Lizbony oraz Porto, a tak?e ziemie Wicekr?lestwa Aztec. Pomys? osobi?cie bardzo nas zaciekawi? cho?by ze wzgl?d?w fabularnych. Stanowi r?wnie? idealny pomys? na ostateczne rozwi?zanie kwestii Wicekr?lestwa Aztec i po??czenie z Monarchi? Skarlandzk?. Pochylimy si? r?wnie? nad spraw? skarlandu jako pa?stwa historycznego, kt?rego zakres historyczny i fabularny si?ga? b?dzie XV wieku, a zako?czy si? na wieku XVIII.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Norbert I Catalan

Co do Kr?lestwa Braganzy to jestem za ca?kowitym zniesieniem tego tworu, za? samo Wicekr?lestwo Aztec bym rozwi?za? i opu?ci?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

W tym akurat wypadku nie zgodz? si? z Jego Wysoko?ci? Norbertem. Uwa?am, ?e je?li powiedzia?o si? A, to trzeba i?? dalej. W zasadzie to male obruszenie si? mikro?wiata na decyzj? ws. Aztec, ju? min??o. Nie ma wi?c powodu si? wycofywa?. W sprawie Kr?lestwa Braganzy jestem za jego utrzymaniem. Oba te twory ubogac? "hiszpa?ski" Skarland o kultur? portugalsk? i azteck? w?a?nie (kolonialn?).

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Powiem tak, wszyscy znaj? moje pobudki i nie chcia?em rozwali? Skarlandu, bo to Wy go rozwalili?cie. Teraz to ja musz? ta?czy? jak kukie?ka do Waszego grania MIMO I? macie ma?o wsp?lnego ze Skarlandem, szczeg?lnie Albert, kt?ry nie wiem co tu robi i jest decydentem w mojej sprawie. Jako kr?lowi uw?acza mi to. Pasowa?o mi bycie kr?lem, a w?adz? przej?? Fernando. Serio, pasowa?oby mi to. Ale c??, Matka pod presj? zapewne i gro?bami dw?ch naczelnych krzykaczy i rozwalaczy Imperium zadecydowa?a jak zadecydowa?a. Ja t? decyzj? szanuj? i akceptuj?, bo nie mam innego wyboru. Ale nadal na znak protestu i? jest to wymuszone b?d? si? obwo?ywa? Kr?lem-M?czennikiem. Bo tak jest.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Wed?ug mnie Don z Familii Nassau winien mie? najmniej do m?wienia, jak Skarland ma wygl?da?. Czy to nie Don Carlos II Pobo?ny uratowa? z niebytu zar?wno Niderlandy, jak Rotri?, gdy Czcigodny skapitulowa?? Je?eli si? nie myl? to tak by?o, wiem przeto ze studiowania nad histori? Imperium du?o i ha?ba tym, kt?rzy pluj? jadem w pobo?nego i sprawiedliwego Karola II.

Hrabina Cavriago

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Dzi?kuj? Drogiej Dolores za s?owa poparcia. To dla mnie naprawd? wa?ne.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Uwa?am Mi?o?ciwy, ?e nadejdzie czas, gdy wr?cisz na tron Imperium. Kto po Twej matce, jak nie Ty? Mo?e Dynastia Nassau? Chyba nie :)

Hrabina Cavriago

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Dostojni,

uwa?am, ?e sprawa Najja?niejszego Pana Don Carlosa II Pobo?nego zosta?a ju? obja?niona i wszelkie niezb?dne decyzje zosta?y podj?te. Nale?y si? wiec skupi? na dalszej cz??ci reform, kt?re wi??? si? z problemami administracyjnymi.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Ciro Andr?s

Je?eli mam Wam radzi? Moi Ziomkowie.. Musicie utrzyma? wi?kszo?? w?adzy dla Kr?lowej, a parlament i szef rz?d w sytuacji skarlandzkiej przy czepianiu si? osoby wiadomej si? nie zdadz?. S?dz?, ?e silny autorytet Drogiej Eleonory pozwoli Skarlandowi utrzyma? jedno??.

SAR Pr?ncipe Ciro Andr?s de Catal?n