Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nauka to pot?gi klucz — kwestia o?wiaty w Skarlandzie

Zaczęty przez Don Cosme Pedro de M?dici, Sobota, 19 Gru 2015, 19:18:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don Cosme Pedro de M?dici

Dostojne i Dostojni,

Temat wa?ny bo ile mo?na ?y? sam? polityk?? Dlaczego zaniedbujemy inne dziedziny? Na Synodzie Ziemskim w Toledo by?a jaka? wzmianka na temat o?wiaty, ale wi?kszo?? z nas do kwestii o?wiaty ma oboj?tny stosunek lub burkn??o pod nosem kilka og?lnikowych fraz z kt?rych nic nie wynika. Wci?? brak konkretnych ustale?.

I jeszcze podstawowa sprawa: Kr?lewska Akademia w Toledo wci?? nie ma rektora. Szczerze m?wi?c zastanawiam si?, czy aby nie obj?? tej funkcji, oczywi?cie nie dlatego, ?eby wyd?u?y? sobie podpis tak jak by?o w przypadku poprzedniego rektora, ale dlatego, ?e chc? co? z t? Akademi? zrobi?.

Dlatego za?o?y?em ten w?tek, aby?my raz jeszcze pochylili si? nad  kwesti? o?wiaty w Skarlandzie. I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia — obecno?? na forum Kr?lewskiej Akademii Nauk w Elche.

Jaki jest cel powo?ania tej instytucji? Gdzie zapad?y w tej sprawie decyzje? Domy?lam si?, ?e gdzie? w kuluarach co nadaje temu tajemniczo?ci.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Doña Leonor Catalina de M?dici

Dostojny Bracie,

Tak?e nam le?y na sercu los o?wiaty w Imperium Skarlandzkim. Niejednokrotnie pr?bowali?my r??nymi metodami przywr?ci? Akademi? Kr?lewsk? do ?ycia, jednak brak nam zdolnego i ambitnego rektora, kt?ry mia?by wizj? i zapa? by poprowadzi? Kr?lewsk? Akademi? w Toledo. Wolny wakat na stanowisku rektora uniemo?liwia prac? akademii, dlatego warto jak najszybciej rozwi?za? ten problem. W kwestii Kr?lewskiej Akademii Nauk w Elche, nale?y oczekiwa? wypowiedzi Jego Wysoko?ci Norberta, poniewa? jest to Jego inicjatywa. S?dzimy, ?e Jego Wysoko?? powinien wypowiedzie? si? w tej sprawie. Liczymy r?wnie?, ?e projekt Akademii w Elche doczeka si? realizacji
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Norbert I Catalan

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Sobota, 19 Gru 2015, 19:18:58
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia — obecno?? na forum Kr?lewskiej Akademii Nauk w Elche.

Kr?lewska Akademia Nauk w Elche, kt?rej rozruch zaplanowano na 2016 rok przejmie g??wnie obowi?zki po Vaarlandzkim Instytucie Kartograficznym (dawniej: Grodziecki Instytut Kartograficzny, Wydzia? Kartograficzny Kr?lewskiej Akademii Skarlandu), a tak?e sformuje wydzia? historii Varrlandu/Estelli. Niewykluczone te? ?e KAN w Elche w p??niejszym stadium rozwoju b?dzie konkurowa? z Kr?lewsk? Akademi? w Toledo i/lub z ni? wsp??pracowa?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Ja bym by?a ch?tna obj?? jak?? Katedr?, ale nie mam odpowiedniego wykszta?cenia wirtualnego :(

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

W tym przypadku tytu?y naukowe nie maj? znaczenia, liczy si? w?asna inicjatywa i ch?? pracy.

Catalina d'Este y C?rdoba

Ja proponuj? Universidad Internacional, kt?ry b?dzie mi?dzynarodow? uczelni? otwart? w r??ne strony polskiego mikro?wiata. :)
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Juan de Maykowski

Bardzo ciekawy pomys?.  :) Cudzoziemcy mogliby du?o wnie?? do rozwoju skarlandzkiej o?wiaty.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Cytat: Catalina d'Este y C?rdoba w Środa,  6 Mar 2016, 13:12:18
Ja proponuj? Universidad Internacional, kt?ry b?dzie mi?dzynarodow? uczelni? otwart? w r??ne strony polskiego mikro?wiata. :)

Czy mo?e Doña przybli?y? nam bardziej szczeg??owo pomys? tycz?cy si? Universidad Internacional? Pomys? Doñ wydaje si? by? bardzo interesuj?cy. :)

Bardzo ciekawa propozycja nazwy. Na pewno Dostojnej Catalinie chodzi o to, ?eby nasz uniwersytet uczyni? mi?dzynarodowym, to s?uszna koncepcja.

Sekretarz ds. Wojny

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Powiem tak, je?li nie ma ch?tnych to mo?na na pocz?tek otworzy? akademi? funkcjonuj?c? w bardzo uproszczonym stylu z jedn? katedr?. Proponuj? na pocz?tek by by?a to katedra historii  lub prawa w tym, ?e prawnikiem nie jestem wi?c nie pomog?. Je?li b?dzie ku temu wola Kr?lowej mog? zaj?? si? katedr? historii.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Katedra Historii i Prawa :) Brzmi super. Si? zgadzam na to.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

W sumie racja. Trzeba mierzy? si?y na zamiary. Ambicje, ambicjami, ale trzeba zachowa? rozs?dek. Dlatego r?wnie? popieram, aby na sam pocz?tek funkcjonowa?a Katedra Historii i Katedra Prawa. Z czasem ofert? naszej uczelni mo?na poszerzy?, aczkolwiek now? nazw? naszej uczelni mo?na przyj?? ju? teraz.

Sekretarz ds. Wojny

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Jak ju? pisa?em katedr? historii mog? zaj?? si? osobi?cie, ale na prawie si? nie znam wi?c brakuje jednego wyk?adowcy. :)
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

C??, je?li faktycznie w?r?d nas nie ma nikogo kto zna si? na prawie, w sensie zna na tyle, ?eby m?c wyk?ada? na uczelni to b?dzie sobie trzeba na razie t? Katedr? odpu?ci?. Je?eli chodzi o mnie to bardzo ch?tnie obejm? funkcj? Rektora i ogarn? nasz? uczelni? w sensie organizacyjnym.

Sekretarz ds. Wojny