Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Vaarland, Antyra, polityka-religia

Zaczęty przez Felipe Miguel de Guzm?n, Poniedziałek, 28 Gru 2015, 22:44:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don Cosme Pedro de M?dici

Cytat: Samuel Radziwi?? w Środa, 30 Gru 2015, 14:52:03
Cytat: Maciej Kami?ski w Środa, 30 Gru 2015, 13:39:02
CytatWiem o tym. Ale Szlachta kreowa?a z niego "terminatora", ?e z zna si? na wojsku i w przeciwie?stwie do innych kandydat?w, mo?e zaoferowa?  (mimo ubogiego, wr?cz og?lnikowego programu) RON wi?cej. I skoro startuje z pu?apu "terminatora" ja go tak oceniam i nie mam dla nie go ?adnej taryfy ulgowej.
Przez "co? wi?cej" mogli r?wnie dobrze rozumie? brak silnych powi?za? z zagranic?.

Szlachetni dyskutanci, mo?e jednak by?o inaczej? Mo?e by?o zbyt ma?o powi?za? z Rzeczpospolit?.

Ju? si? na temat swoich powi?za? z Rzeczpospolit? wypowiedzia?em, ale oczywi?cie Szacowny, wybra? dla siebie tylko wygodny fragment i pyta ponownie o co?, co ju? zosta?o wyja?nione. Niestety, ale cho?by Szacowny pyta? si? o to jeszcze kilka razy: nie zmieni? swojego zdania.
Don Cosme Pedro de M?dici

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Felipe Miguel de Guzm?n

Najwidoczniej Pan Maciej Kami?ski, bawi si? w psychologa i chce z Waszej Ksi???cej Mo?ci wydoby? prawd?, kt?ra faktycznie nie istnieje.

PS.

"Szlachetni dyskutanci, mo?e jednak by?o inaczej? Mo?e by?o zbyt ma?o powi?za? z Rzeczpospolit?. "

To chyba s?abo Pan Kami?ski zna histori? RON. Na tronie tego kr?lestwa zasiadali ju? Medyceusze,  Kr?lem RON by? sam wuj Ksi?cia Kosmy.
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Maciej Kami?ski

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Środa, 30 Gru 2015, 13:49:57
Rzeczywi?cie. By?em tak silnie zwi?zany z zagranic?, ?e pewnie bym w pierwszych dniach (czy p??niej) swoich rz?d?w  w RON, zho?dowa?bym RON wzgl?dem Skarlandu. Nie wypieram si? tego, ?e by?em kandydatem z zagranicy, nie wypieram si? tego, ?e jestem ze Skarlandu, ale czy to powinno by? jak?? przeszkod?? Zreszt?, nie zamierzam dalej ci?gn?? tej dyskusji na ten temat, szanuj? decyzj? Szlachty RON, natomiast mam prawo do oceny, co nie koniecznie wszystkim si? podoba bo pisz? to co my?l? i dla niekt?rych moja ocena jest przedwczesna, ja uwa?am, ?e nie jest. Min?? ju? miesi?c od momentu kiedy JKM Sebastian January zasiad? na tronie. Czy co? zrobi? konkretnego w tym czasie? Pozwol? sobie zostawi? to bez komentarza. W ka?dym razie miesi?c miodowy ju? min??.
Wasza Ksi???ca Mo?? hiperbolizuje moje s?owa. Nie wspomina?em nic o potencjalnym naruszaniu przez Wasz? Ksi???c? Mo?? niezale?no?ci Rzeczypospolitej w przypadku wygrania przez Wasz? Ksi???c? Mos? elekcji, ani te? nie mia?em tego na my?li. Pozwoli?em sobie jedynie wnie?? sugesti?, ?e szlachta w tej elekcji postawi?a na Sebastiana von Tauera, by wykluczy? hipotetyczne sytuacje wynikaj?ce z zaanga?owania si? w?adcy w aktywno?? poza granicami RON. Sz?o mi (co, post factum niestety, ale s?dz?, ?e powinienem doprecyzowa? - za brak ?cis?o?ci przepraszam) jednak g??wnie o np. mniejsze zaanga?owanie z powodu konieczno?ci dzielenia czasu mi?dzy dwa lub wi?cej pa?stw.

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Środa, 30 Gru 2015, 20:30:58
Najwidoczniej Pan Maciej Kami?ski, bawi si? w psychologa i chce z Waszej Ksi???cej Mo?ci wydoby? prawd?, kt?ra faktycznie nie istnieje.

PS.

"Szlachetni dyskutanci, mo?e jednak by?o inaczej? Mo?e by?o zbyt ma?o powi?za? z Rzeczpospolit?. "

To chyba s?abo Pan Kami?ski zna histori? RON. Na tronie tego kr?lestwa zasiadali ju? Medyceusze,  Kr?lem RON by? sam wuj Ksi?cia Kosmy.
Owszem, nie zaprzeczam, o historii RON wiem tyle, ?e przez zdecydowan? wi?kszo?? czasu rz?dzili monarchowie zagraniczni, plus to, co Vladimir von Lichtenstein opisa? w swoim artykule na temat tego pa?stwa. Nie wiem jednak, jak przytaczanie s??w innej osoby (co warte podkre?lenia, osoby pochodz?cej w?a?nie z Rzeczypospolitej Obojga Narod?w) mia?oby to wykaza?.
I nic z Jego Ksi???cej Mo?ci wydoby? nie pr?buj?. Gdybym chcia?, to w swoich sugestiach jakkolwiek odnosi?bym si? do decyzji podj?tych przez jego osob?.
Ch?tnie jednak dowiem si?, jak? opini? wyrobili sobie w?r?d obecnych obywateli RON dawniejsi (jak sprawdzi?em podczas pisania tej odpowiedzi na micropedii, dosy? liczni) Medyceusze zasiadaj?cy na tronie. Najch?tniej za po?rednictwem prywatnej wiadomo?ci od Ja?nie Wielmo?nego Hrabiego (prosz? o wybaczenie, je?eli nie jest to w?a?ciwy spos?b tytu?owania, ale nie znalaz?em na forum IS etykiety honorowej, a jako osoba wychowana w mikro?wiecie w republice z ugruntowanym zwyczajem zwracania si? do siebie per Ty nie jestem szczeg?lnie obeznany z tymi klimatami), niekoniecznie z konkretnymi wiadomo?ciami - wystarczy mi nakierowanie na osoby, kt?re powinienem dopyta?.
mgr net. Maciej Kami?ski, Biale?czyk od urodzenia.

Felipe Miguel de Guzm?n

Ka?dy ma prawo swobodnej wypowiedzi, zachowuj?c oczywi?cie zasady dobrego wychowania i kultury osobistej. Pana Kami?skiego przepraszam poniewa? ?le zinterpretowa?em jego wypowied? cytuj s?owa syna Ksi?cia Radziwi??a, Szlachetnego Samuela Radziwi??a. Syn Ksi?cia Radziwi??a mo?e mie? mniejsz? wiedz? w materii by?ych w?adc?w RON dlatego s?dzi, ?e powi?zania Ksi?cia Komy z RON s? niewystarczaj?ce. Na tronie Rzeczpospolitej zasiada? wuj Ksi?cia Kosmy, August Ludwik II, obecnie August Medycejski ksi??? na Uniejowie i Janowcu, ksi??? Bari i Salty, a tak?e nasza Monarchini Eleonora I by?a Kr?low? Polsk? i Wielk? Ksi??n? Litewsk? jako ?ona Kr?la Marka Paw?a I.

Señor Kamie?ski, u?y? Pan poprawnej tytulatury, ale nie przywi?zuj?, a? takiej wagi do tytu?owania mojej osoby. Wystarczy jak b?dzie si? Pan zwraca? do mnie Don Felipe. :) Tytu? grzeczno?ciowy "Don" mo?na u?ywa? odnosz?c si? do grand?w, lennik?w korony, szlachetnie urodzonych oraz w stosunku do os?b duchownych.
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Karol Radziwi??

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Czwartek, 31 Gru 2015, 11:56:30
Syn Ksi?cia Radziwi??a mo?e mie? mniejsz? wiedz? w materii by?ych w?adc?w RON dlatego s?dzi, ?e powi?zania Ksi?cia Komy z RON s? niewystarczaj?ce. Na tronie Rzeczpospolitej zasiada? wuj Ksi?cia Kosmy, August Ludwik II, obecnie August Medycejski ksi??? na Uniejowie i Janowcu, ksi??? Bari i Salty,

Gwoli ?cis?o?ci, Ja?nie O?wiecony August Medycejski jest za?o?ycielem Rzeczypospolitej Obojga Narod?w. Trudno wi?c o bli?sze powi?zanie.

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Czwartek, 31 Gru 2015, 11:56:30a tak?e nasza Monarchini Eleonora I by?a Kr?low? Polsk? i Wielk? Ksi??n? Litewsk? jako ?ona Kr?la Marka Paw?a I.

Z tego co wiem, Jego Ksi???ca Mo?? Kosma Medycejski kandydowa? na kr?la Rzeczypospolitej, nie za? na kr?lewskiego ma??onka.  :)
(-) Karol Radziwi??
Kanclerz Wielki Rzeczypospolitej Obojga Narod?w
Ksi??? na Oporowie i Niedzicy