Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba, Poniedziałek, 28 Gru 2015, 23:16:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don Cosme Pedro de M?dici

Cytat: Carlos Medici w Piątek,  8 Mar 2016, 21:07:52
Jak pokazuje historia, Ko?ci?? rotryjski, kt?ry w?wczas znajdowa? si? w du?o lepszej sytuacji na arenie mi?dzynarodowej, godzi? si? na tak sformu?owane przepisy. Nie rozumiem zatem, dlaczego odrodzony Ko?ci??, kt?rego pozycja (nie oszukujmy si?) jest nie do pozazdroszczenia, z powodu reputacji wywo?anej og?ln? niestabilno?ci? Pa?stwa Ko?cielnego, i kt?ry nie ma jeszcze podpisanej ani jednej umowy mi?dzynarodowej i ugruntowanej pozycji, nie chce zgodzi? si? na dwa, proste udoskonalenia i tym samym tej pozycji polepszy?. Zamiast tego stawiane s? przedziwne ??dania, kt?re w obecnej sytuacji s? zupe?nie niezrozumia?e i nieuzasadnione...

A wi?c podsumowuj?c - konkordat tak, ale nie na jednostronnych, z g?ry narzuconych warunkach.

Najwyra?niej Ko?ci?? Rotryjski i Pa?stwo Ko?cielne s? bardzo s?abi bo o tym ?wiadcz? wypowiedzi Ekscelencji Alberta, kt?ry robi tyle szumu w tej sprawie i tyle uwagi wok?? siebie i Pa?stwa Ko?cielnego, bo zapewne chce pokaza?, ?e to on nosi czarn? sutann?, ale tak si? sk?ada, ?e to nasza monarchini jest "Bo?ym pomaza?cem", a nie Ekscelencja Albert.

Ponadto chodzi o pewne partnerstwo, je?li relacje mi?dzy Skarlandem a Rotri?, Rotri? a Skarlandem maj? by? dwustronne a nie jednostronne to propozycje z naszej strony powinny zosta? zaakceptowane przez stron? rotryjsk?. Do tej pory Rotria tylko bra?a, ale nic nie dawa?a od siebie.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Sobota,  9 Mar 2016, 12:49:44
Cytat: Carlos Medici w Piątek,  8 Mar 2016, 21:07:52
Jak pokazuje historia, Ko?ci?? rotryjski, kt?ry w?wczas znajdowa? si? w du?o lepszej sytuacji na arenie mi?dzynarodowej, godzi? si? na tak sformu?owane przepisy. Nie rozumiem zatem, dlaczego odrodzony Ko?ci??, kt?rego pozycja (nie oszukujmy si?) jest nie do pozazdroszczenia, z powodu reputacji wywo?anej og?ln? niestabilno?ci? Pa?stwa Ko?cielnego, i kt?ry nie ma jeszcze podpisanej ani jednej umowy mi?dzynarodowej i ugruntowanej pozycji, nie chce zgodzi? si? na dwa, proste udoskonalenia i tym samym tej pozycji polepszy?. Zamiast tego stawiane s? przedziwne ??dania, kt?re w obecnej sytuacji s? zupe?nie niezrozumia?e i nieuzasadnione...

A wi?c podsumowuj?c - konkordat tak, ale nie na jednostronnych, z g?ry narzuconych warunkach.

Najwyra?niej Ko?ci?? Rotryjski i Pa?stwo Ko?cielne s? bardzo s?abi bo o tym ?wiadcz? wypowiedzi Ekscelencji Alberta, kt?ry robi tyle szumu w tej sprawie i tyle uwagi wok?? siebie i Pa?stwa Ko?cielnego, bo zapewne chce pokaza?, ?e to on nosi czarn? sutann?, ale tak si? sk?ada, ?e to nasza monarchini jest "Bo?ym pomaza?cem", a nie Ekscelencja Albert.

Ponadto chodzi o pewne partnerstwo, je?li relacje mi?dzy Skarlandem a Rotri?, Rotri? a Skarlandem maj? by? dwustronne a nie jednostronne to propozycje z naszej strony powinny zosta? zaakceptowane przez stron? rotryjsk?. Do tej pory Rotria tylko bra?a, ale nic nie dawa?a od siebie.

Ot?? to. Rotria ma ten problem, ?e jak wzi?li?my j? pod swe skrzyd?a to nie chcia?a si? odrodzi?. Wszyscy w ok?? krytykowali, jacy my ?li, ?e ich mamy, ale nic dla Rotrii si? nie obejdzie bez Skarlandu, bo to Imperium jako jedyne zawsze ma w opiece Rotri?. Tak powinno pozosta? w razie sytuacji kryzysowych.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Juan de Maykowski

Nadszed? czas abym ja r?wnie? zabra? g?os w sprawie konkordatu...

Pa?stwo Ko?cielne Rotria od d?u?szego czasu boryka si? z kilkoma problemami, kt?re po cz??ci przeistaczaj? j? w tzw.: yoyonacj?. W Pa?stwie Ko?cielnym dochodzi do jaki? dziwnych "przewrot?w", a na ?wiat?o dzienne wychodz? szemrane intrygi rotryjskiego kleru. Nast?pnie Rotria znika z powierzchni ziemi i krz?ta si? gdzie? w odm?tach Imperium. Po kilku dziwnych wydarzeniach jak np.: Unia Wolnych Pa?stw (nie wiem czy dobrze zapami?ta?em nazw?), nagle duchowie?stwo Rotrii postanawia odbudowa? sw?j kraj, kt?ry ju? dawno przekroczy? limit nies?awy i st?d ni zow?d PKR powraca na ?ono Mikro?wiata jako samodzielne pa?stwo.

Co to ma do sprawy konkordatu? A no w?a?nie to, ?e kraj o tak zszarganej reputacji nie posiadaj?cy ?adnych, zawartych um?w mi?dzynarodowych stara si? narzuci? Imperium Skarlandu swoje warunki. Poprawki, kt?re zaprezentowa?a strona skarlandzka w moim mniemaniu s? rozs?dne i nie powinny wywo?ywa? wi?kszych spor?w. Licz?, i? przedstawiciele Pa?stwa Ko?cielnego zauwa?? w jakiej obecnie sytuacji znajduje si? ich kraj i zwyczajnie p?jd? po rozum do g?owy.

Je?eli, kt?ra? z moich wypowiedzi kogokolwiek urazi?a to z g?ry przepraszam.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

W imieniu Jej Arcykatolickiej Mo?ci zamykam debat? i otwieram g?osowanie na ratyfikacj? konkordatu z Pa?stwem Ko?cielnym Rotria. G?osowanie potrwa do dnia jutrzejszego do godziny 15:00.

G?osuj? ZA ratyfikacj? konkordatu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Je?li zostaje w takiej formie jakiej jest to jestem Za.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Felipe Miguel de Guzm?n

/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Carlos de M?dici

Wobec nieuwzgl?dnienia ?adnego z rzeczonych postulat?w g?osuj? przeciw.

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Alberto de Orange-Nassau

Z jednej strony jestem obywatelem Skarlandu, z drugiej za? Sekretarze Stanu proponuj?cy traktat, by wi?c dope?ni? obywatelskiego obowi?zku bez bycia pos?dzonym o wp?ywanie na wynik g?osowania - wstrzymuj? si? od g?osu.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Juan de Maykowski

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Catalina d'Este y C?rdoba

Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

PRZECIW

Konkordat nadal nie uwzgl?dnia poprawek, kt?re zosta?y zg?oszone, w zwi?zku z powy?szym nie mog?em zag?osowa? inaczej.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

W imieniu Jej Arcykatolickiej Mo?ci og?aszam, i? Kortezy Generalne wi?kszo?ci? g?os?w zatwierdzi?y ratyfikacj? konkordatu z Pa?stwem Ko?cielnym Rotria. W g?osowaniu wzi??o udzia? 11 os?b, 7 os?b zag?osowa?o za ratyfikacj? konkordatu, 3 osoby przeciw i 1 osoba wstrzyma?a si? z oddaniem g?osu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.