Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba, Poniedziałek, 28 Gru 2015, 23:16:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos de M?dici

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Piątek,  8 Mar 2016, 18:22:07
Je?li prymas mo?e by? wydalony przez monarch? z racji niewydolno?ci w sprawowaniu swego urz?du, to takie rozwi?zanie mnie satysfakcjonuje. :)

Nie mo?e. Status persona non grata nadawany jest w dyplomacji osobie chronionej immunitetem za jakie? powa?ne uchybienia, czy dzia?ania na szkod? pa?stwa przyjmuj?cego (lub jako ?rodek cenzury wobec w?asnych obywateli - jak w Rotrii ;)).

Felipe Miguel de Guzm?n

Cytat: Carlos Medici w Piątek,  8 Mar 2016, 18:25:18
Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Piątek,  8 Mar 2016, 18:22:07
Je?li prymas mo?e by? wydalony przez monarch? z racji niewydolno?ci w sprawowaniu swego urz?du, to takie rozwi?zanie mnie satysfakcjonuje. :)

Nie mo?e. Status persona non grata nadawany jest w dyplomacji osobie chronionej immunitetem za jakie? powa?ne uchybienia, czy dzia?ania na szkod? pa?stwa przyjmuj?cego (lub jako ?rodek cenzury wobec w?asnych obywateli - jak w Rotrii ;)).

Fakt, z?a interpretacja :) Musze nauczy? si? czyta? ze zrozumieniem. :)

A tak z innej beczki , sk?d u Waszej Wysoko?ci taki podpis ? :) Z tego co wiem w Estelli ju? na pewno nie posiada Wasza Wysoko?? statusu persona non grata , bo Estella jest podleg?a praw? Korony Skarlandzkiej :)
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Don Alberto de Orange-Nassau

Cytat: Carlos Medici w Piątek,  8 Mar 2016, 18:16:30
Abstrahuj?c nieco od tego, to przecie? Rotrii powinno zale?e? na tym konkordacie, a nie Skarlandowi, wi?c nie powinni wybrzydza? ;).

Czekam wobec tego na propozycj? dopisania do konkordatu, ?e kr?lowa b?dzie mog?a mianowa? i odwo?ywa? kardyna??w oraz vetowa? uchwalane w Rotrii przepisy, bo to przecie? Rotrii powinno zale?e? i nie powinna wybrzydza?.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Carlos de M?dici

CytatA tak z innej beczki , sk?d u Waszej Wysoko?ci taki podpis ? :) Z tego co wiem w Estelli ju? na pewno nie posiada Wasza Wysoko?? statusu persona non grata , bo Estella jest podleg?a praw? Korony Skarlandzkiej :)

Zostawi?em z sentymentu ;).

CytatCzekam wobec tego na propozycj? dopisania do konkordatu, ?e kr?lowa b?dzie mog?a mianowa? i odwo?ywa? kardyna??w oraz vetowa? uchwalane w Rotrii przepisy, bo to przecie? Rotrii powinno zale?e? i nie powinna wybrzydza?.

G?osowa?bym :D. A tak serio - nie przesadzajmy. Proponowane zmiany nie s? ?adn? rewolucj? ani precedensem.

Felipe Miguel de Guzm?n

A mo?e Wasza Kr?lewska Wysoko?? zaprezentowa? zapis, kt?ry by? w konkordacie z Monarchi? Austo-W?gier? Jestem ciekawy jak ten zapis by? sformu?owany i skoro obowi?zywa? w konkordacie z MAW to czemu nie mo?e by? zamieszczony w konkordacie z Imperium?
hrabia Badajoz

Carlos de M?dici

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Piątek,  8 Mar 2016, 18:41:19
A mo?e Wasza Kr?lewska Wysoko?? zaprezentowa? zapis, kt?ry by? w konkordacie z Monarchi? Austo-W?gier? Jestem ciekawy jak ten zapis by? sformu?owany i skoro obowi?zywa? w konkordacie z MAW to czemu nie mo?e by? zamieszczony w konkordacie z Imperium?

Oto rzeczony przepis:

CytatPrymas wybierany jest przez w?adze Pa?stwa Ko?cielnego po uzyskaniu aprobaty austro-w?gierskiego Monarchy na kandydatur?.

Ponadto, proponowa?bym jeszcze tak? poprawk? (dodanie ust. 4 w art. 9):

CytatPrymas Imperium Skarlandu nie b?dzie pe?ni? kierowniczych funkcji ko?cielnych w pa?stwie nie b?d?cym Imperium Skarlandu lub Pa?stwem Ko?cielnym Rotria.

Felipe Miguel de Guzm?n

Tego ostatniego zapisu nie rozumiem, bo niby czemu nie mo?e pe?ni? funkcji kierowniczych w Pa?stwie Ko?cielnym, przecie? jest duchownym. A po drugie to jakie s? funkcje kierownicze w Rotrii?
hrabia Badajoz

Carlos de M?dici

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Piątek,  8 Mar 2016, 18:52:56
Tego ostatniego zapisu nie rozumiem, bo niby czemu nie mo?e pe?ni? funkcji kierowniczych w Pa?stwie Ko?cielnym, przecie? jest duchownym. A po drugie to jakie s? funkcje kierownicze w Rotrii?

Ale? mo?e. Mo?e pe?ni? takie funkcje w PKR i Skarlandzie. Je?eli chodzi o cel wprowadzenia takiego przepisu - chodzi tu o to, by prymas by? skupiony na jednej diecezji, a nie, m?wi?c kolokwialnie, ci?gn?? dziesi?? srok za ogon. Powaga Imperium tego wymaga, ?eby?my nie mieli prymas?w z przypadku, i na si??, lecz ludzi, kt?rzy b?d? aktywnie dzia?a? w pa?stwie, do kt?rego zostali wys?ani. 

W takim razie wprowad?my te? zapis m?wi?cy, ze osoba b?d?ca ambasadorem Skarlandu w Rotrii nie mo?e pe?ni? nigdzie indziej ?adnych funkcji, oraz ?e s? nimi osoby wybierane na tej samej zasadzie, na kt?rej proponuje si? wyb?r prymas?w.
Jako Sekretarz Stanu proponuj?cy ten konkordat Imperium, nie mog? si? przychylnie odnie?? do tych postulat?w.
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Felipe Miguel de Guzm?n

Cytat: Carlos II Lorenzo de Medici y Zep w Piątek,  8 Mar 2016, 19:12:15
Ech... Co Wy za jarmark robicie.

Jaki jarmark Wasza Mi?o??? :) Prowadzimy normaln? i cywilizowan? wymian? pogl?d?w. Jeste?my na Posiedzeniu Kortez Generalnych, tu dyskusje s? wymogiem, a nie jedynie oddawanie g?os?w Za, Przeciw, Wstrzymuje si?.

Cytat: Don Alberto de Orange-Nassau w Piątek,  8 Mar 2016, 19:07:05
W takim razie wprowad?my te? zapis m?wi?cy, ze osoba b?d?ca ambasadorem Skarlandu w Rotrii nie mo?e pe?ni? nigdzie indziej ?adnych funkcji, oraz ?e s? nimi osoby wybierane na tej samej zasadzie, na kt?rej proponuje si? wyb?r prymas?w.
Jako Sekretarz Stanu proponuj?cy ten konkordat Imperium, nie mog? si? przychylnie odnie?? do tych postulat?w.

Wasza Ekscelencjo, czyli zapis kt?re poni?szy zapis r?wnie? nie jest do zaakceptowania przez Stolic? Apostolsk??Oczywi?cie nie jestem przeciwnikiem tego konkordatu, ale wydaje mi si?, ?e mam prawo wiedzie? jaka cz??? konkordatu podlega negocjacji. :)

CytatPrymas wybierany jest przez w?adze Pa?stwa Ko?cielnego po uzyskaniu aprobaty skarlandzkiego Monarchy na kandydatur?.

hrabia Badajoz

Don Cosme Pedro de M?dici

Cytat: Don Alberto de Orange-Nassau w Piątek,  8 Mar 2016, 18:34:24
Cytat: Carlos Medici w Piątek,  8 Mar 2016, 18:16:30
Abstrahuj?c nieco od tego, to przecie? Rotrii powinno zale?e? na tym konkordacie, a nie Skarlandowi, wi?c nie powinni wybrzydza? ;).

Czekam wobec tego na propozycj? dopisania do konkordatu, ?e kr?lowa b?dzie mog?a mianowa? i odwo?ywa? kardyna??w oraz vetowa? uchwalane w Rotrii przepisy, bo to przecie? Rotrii powinno zale?e? i nie powinna wybrzydza?.

Co to ma do konkordatu? Prosz? nie zmienia? kursu dyskusji nad konkordatem, kt?ra jest obecnie na dobrych torach, na tory absurdu.

W takim razie prosz? renegocjowa? traktat ze Skarlandem. W czym problem?

W takim razie szybko si? Ekscelencja poddaje. Wr??? z tak? postaw? wielu sukces?w w dyplomacji.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Don Felipe, Wuju Kosmo, Synu Karolu,

nie podobaj? mi si? warunki, kt?re stawia si? Pa?stwu Ko?cielnemu Rotria i ca?kowicie je pot?piam. Prosz?, na wzgl?d na moj? osob?, g??bok? zwi?zan? z Rotri? o wycofanie swoich ??da? i utrzymanie traktatu takim jaki jest. Szczeg?lnie, ?e jestem prezbiterem Ko?cio?a Rotryjskiego. Ka?d? propozycj? w tym temacie pot?piam i boli mnie, ?e moi rodacy tak chc? niszczy? most mi?dzy Imperium i Rotri?.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Piątek,  8 Mar 2016, 19:28:02
Wasza Ekscelencjo, czyli zapis kt?re poni?szy zapis r?wnie? nie jest do zaakceptowania przez Stolic? Apostolsk??Oczywi?cie nie jestem przeciwnikiem tego konkordatu, ale wydaje mi si?, ?e mam prawo wiedzie? jaka cz??? konkordatu podlega negocjacji. :)

Wszystko mo?na negocjowa?. Uprzedzam jedynie, ?e nie na wszystko Rotria mo?e si? zgodzi?. Niekt?re proponowane postulaty s? zwyczajnie sprzeczne z przepisami ko?cielnymi.

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Piątek,  8 Mar 2016, 19:29:25
W takim razie szybko si? Ekscelencja poddaje. Wr??? z tak? postaw? wielu sukces?w w dyplomacji.

Sk?d wniosek ?e si? poddaj?? Debata trwa, bior? w niej udzia?, negocjuj?. Poddaj?? Nie s?dz?. Wyra?am sceptycyzm co do niekt?rych propozycji.

Cytat: Carlos II Lorenzo de Medici y Zep w Piątek,  8 Mar 2016, 19:32:47
Don Felipe, Wuju Kosmo, Synu Karolu,

nie podobaj? mi si? warunki, kt?re stawia si? Pa?stwu Ko?cielnemu Rotria i ca?kowicie je pot?piam. Prosz?, na wzgl?d na moj? osob?, g??bok? zwi?zan? z Rotri? o wycofanie swoich ??da? i utrzymanie traktatu takim jaki jest. Szczeg?lnie, ?e jestem prezbiterem Ko?cio?a Rotryjskiego. Ka?d? propozycj? w tym temacie pot?piam i boli mnie, ?e moi rodacy tak chc? niszczy? most mi?dzy Imperium i Rotri?.

Podpisuj? si? pod tym.

Po za tym, skoro Monarchia Austro-W?gierska mia?a taki przepis w konkordacie, kt?ry dawa? takie prawo monarsze to dlaczego Imperium ma by? gorsze? Jeste?my gorszego sortu (cytuj? klasyka)?

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo