Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Koronacja Kr?lewska Jego Arcykatolickiej Mo?ci Karola III, VII II MMXVI

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Niedziela, 7 Lut 2016, 20:19:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian January I

Cytat

Wasza Kr?lewska Mo??!

Przyjmijcie nasze ?yczenia wszelkiej pomy?lno?ci oraz szacunku wzgl?dem waszej osoby. Cieszy nas bardzo, ?e dane nam by?o uczestniczenie w tak wspania?ej uroczysto?ci. Raduje nas fakt, ?e w tej donios?ej dla Waszej Kr?lewskiej Mo?ci oraz ca?ego Skarlandu chwili mo?emy wraz Wami ?wi?towa? dzie? Waszej koronacji. Przyjmijcie r?wnie? ?yczenia oraz pozdrowienia, kt?re przekazuje Wam w imieniu mieszka?c?w Rzeczypospolitej Obojga Narod?w. Ufamy, i? przyja?? pomi?dzy naszymi pa?stwami nigdy nie zga?nie stanowi?c fundament braterskich stosunk?w mi?dzy naszymi pa?stwami. Ponowi? raz jeszcze pragniemy nasze pozdrowienia oraz przekaza? wyrazy uznania.

/-/ Sebastian January I

W tym momencie hajducy w prze?wietnych mundurach wnie?li dar dla Carlosa III od w?adcy Rzeczypospolitej: kopi? obrazu "Matka Boska z r???", kt?ry to obraz wisz?c w bydgoskiej farze - rodzinnym mie?cie kr?la - s?ynie wieloma ?askami.
Kr?l Polski, Wielki Ksi??? Litewski

Ksi??? Ruski, Pruski, Mazowiecki, ?mudzki, Kijowski, Wo?y?ski, Podolski, Podlaski, Inflancki, Smole?ski, Siewierski, Czernihowski etc. etc. etc.

Karolina

Wasza Kr?lewska Mo??,

w imieniu Jego Ksi???cej Mo?ci Tomasza Ivona Hugona pragn? przes?a? najserdeczniejsze gratulacje z okazji wst?pienia na tron Imperium Skarlandzkiego. Przed Wasz? Kr?lewsk? Mo?ci? wiele nowych do?wiadcze? oraz prze?y?, z kt?rych ka?de niew?tpliwie b?dzie pouczaj?ce i ekscytuj?ce. Ksi?stwo Sarmacji dzi?kuje za zaproszenie na uroczysto?? i pozostaje w nadziei, ?e b?dzie to panowanie owocne, tak?e i w materii stosunk?w sarmacko-skarlandzkich.

Viva el Rey!

(—) Karolina diuczessa-markiza von Lichtenstein,
Marsza?ek Dworu Jego Ksi???cej Mo?ci Tomasza Ivona Hugona

Maciej Kami?ski

Cytat

Wasza Kr?lewska Mo??,

Wraz z Waszej Mi?o?ci przywdzianiem tej korony rozpoczyna si? nowa era dla Skarlandu. Niech Opatrzno?? czuwa i niech wype?ni? si? wszelkie ?yczenia pomy?lno?ci, z?o?one Waszej Kr?lewskiej Mo?ci w dniu abdykacji Jej Mi?o?ci Kr?lowej Eleonory. W imieniu Prezydenta Republiki Biale?skiej, Heinricha Hewreta Wettina, biale?skiego rz?du oraz ca?ej wsp?lnoty narodowej chcia?bym z?o?y? dwa szczeg?lne dary:

Pierwszym z nich niech b?dzie ten oto prastary element staro?ytnego skarbu Dzbanowicz?w, kt?ry r?d scedowa? na pa?stwo biale?skie wieki temu. Niech upi?kszy i urozmaici kr?lewskie zbiory sztuki w Skarlandzie i przypomina proste wieki minione przy ka?dym spojrzeniu na jego skorupy, pami?taj?ce dzieci?stwo naszych praszczur?w.

Jako drugi pragn? wr?czy? podarunek od naszej jaho?dzkiej mniejszo?ci etnicznej: specjalnie na t? okazj? przygotowany, r?cznie tworzony luksusowy r?cznik z we?ny m?odych kubi?aj?w, wypasanych na najlepszych ??kach G?r Orlich. Niech jego ciep?o i mi?kko?? s?u?y Waszej Kr?lewskiej Mo?ci wieczorami, podczas odbywania czynno?ci higienicznych dla zachowania monarszego zdrowia.

Minister Spraw Zagranicznych,
(-)Maciej Kami?ski
mgr net. Maciej Kami?ski, Biale?czyk od urodzenia.

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Cytat

Wasza Katolicka Mo??.

W imieniu Rodu d'Este y C?rdoba pragn? przekaza? Waszemu Majestatowi ?yczenia wszelkiej pomy?lno?ci oraz d?ugich i  pomy?lnych rz?d?w nad Imperium Skarandu. G??boko wierz?, ?e panowanie Najja?niejszego Pana przyniesie Koronie Skarlandzkiej i Imperium Skarlandu chwa?? i pot?g?. Niech B?g Wszechmog?cy b?ogos?awi Waszemu Majestatowi i ?askawie wejrzy na Wasz? osob? maj?c j? w swej opiece. Prosz? przyj?? ten oto podarek, kt?rym jest obraz ?wi?tego Ferdynanda  jednego z patron?w Imperium Skarlandu.

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Felipe Miguel de Guzm?n

CytatWasza Katolicka Mo??.

Pragn? z?o?y? Waszemu Majestatowi ?yczenia wszelkiej pomy?lno?ci z okazji obj?cia tronu Imperium Skarlandu.
Wierz?,  ?e okres panowania Waszej Katolickiej Mo?ci b?dzie dla Imperium czasem pokoju, dostatku oraz pomy?lno?ci. Pragn? wr?czy? Waszej Katolickiej Mo?ci prezent, kt?ry przywioz?em z Archipelagu Aztec. Jest to pi?kny z?oty kielich inkrustowany jadeitami, kt?ry by? niegdy? w?asno?ci? jednego z w?adc?w Aztec. Ten pi?kny kielich podarowali mi Indianie opowiadaj?cym o wielkich skarbach ukrytych w zaginionym mie?cie gdzie? w azteckiej d?ungli.

/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Doña Leonor Catalina de M?dici

Wasza Katolicka Mo??, Drogi wnuku.

Dzisiejsza uroczysto?? dope?ni?a tradycji naszej Monarchii czyni?c Ci? Kr?lem z ?aski Bo?ej. W tym szczeg?lnym dniu pragn? ?yczy? Wam Najja?niejszy Panie wszelkiej pomy?lno?ci i b?ogos?awie?stwa Bo?ego by twe panowanie przynios?o Imperium pok?j i dobrobyt. Viva el Rey!
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Don Alberto de Orange-Nassau

Cytat

Wasza Katolicka Mo??,

Przez wzgl?d na wzajemn? sympati? i za?y?o??, pragn? i ja wpierw najgor?cej pogratulowa? obj?cia tronu, a nast?pnie najserdeczniej ?yczy? pomy?lnego, d?ugiego i owocnego panowania. Sam zasiadaj?c onegdaj na tronie mia?em okazj? na w?asnej sk?rze przekona? si? jakie to brzemi?. Koronacja za? i wypowiedziane tam deklaracje daj? za? w trudnych chwilach natchnienie. Wierz?, ?e zadanie, kt?re stoi przed Waszym Majestatem wype?nione zostanie z najwy?sz? staranno?ci?, z ca?? pieczo?owito?ci? i umiej?tno?ci? jak? Wasza Mi?o?? posiada.

/-/ Albert W. van Oranje-Nassau
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Daniel von Witt

Cytat

Kr?lestwo Dreamlandu | Kr?lestwo Elderlandu

Wasza Kr?lewska Mo??

W imieniu Jego Kr?lewskiej Mo?ci Edwarda II Kr?la Dreamlandu i Elderlandu, Obu Kr?lestw Wsp?lnoty Korony Ebruz?w oraz ich narod?w, pragn? z?o?y? Waszej Kr?lewskiej Mo?ci serdeczne gratulacje z okazji koronacji oraz ?yczenia m?drych, owocnych i podnosz?cych chwa?? Imperium rz?d?w. W Kr?lestwach przeze mnie reprezentowanych pok?adana jest ufno?? w to, ?e panowanie Waszej Kr?lewskiej Mo?ci utwierdza? b?dzie pozycj? Imperium Skarlandu w?r?d wszystkich pa?stw wirtualnych, nadaj?c mu jeszcze wi?cej blasku, a jego mieszka?com da wiele powod?w do dumy. Imperium Skarlandu szczeg?lnie od tego ?wi?tecznego dnia b?dzie takie, jak Wasza Kr?lewska Mo??, b?dzie tak silne jak silny b?dzie jego w?adca, dlatego ?yczymy Wam r?wnie? si?y, odwagi, determinacji oraz satysfakcji w d??eniu do za?o?onych cel?w.

Viva el Rey!

Wys?annik Jego Kr?lewskiej Mo?ci Edwarda II

Alberto Carlos de M?dici y Zep

Cytat

Wasza Katolicka Mo??,

w imieniu w?adz Pryncypatu Lahazydii, kt?rego onegdaj i Wasza Mi?o??, raczy? by? wsp??tw?rc?, chcia?bym z?o?y? najserdeczniejsze ?yczenia. W Lahazydii, zapami?tali?my Wasz? Katolick? Mo??, jako wybitnego juryst?, przeto jeste?my pewni, i? posiadane do?wiadczenie pozwoli pomy?lnie zarz?dza? Imperium Skralndu. Niemniej jednak, w rytm "Te Deum", rozbrzmiewaj?cego w toleda?skiej katedrze, ?yczymy, nade wszystko, roztropno?ci i konsekwencji, bo to one, obok cnoty sprawiedliwo?ci, s? wyznacznikiem wybitnego w?adcy, kt?rym z pewno?ci? oka?e si? Wasza Katolicka Mo??. Tradycyjnie, zgodnie ze starym zwyczajem, kultywowanym jeszcze przez ch?op?w z Prynycpatu, spieraj?cych si? podczas sianokos?w o istot? bytu, ?yczymy, by Wasza Katolicka Mo?? raczy? nie immanetyzowa? eschatonu. Naturalnie ?yczenia nie mog? si? obej?? bez tradycyjnych podark?w, kt?re, je?li Wasza Katolicka Mo?? si? zgodzi, to niewolnicy z Lahazydii, wnios? do Escorialu. Obok wykwintnych butelek z burbonem - wyprodukowanym jeszcze w lennie Haller - rocznik '98, chcieliby?my ofiarowa? Waszej Katolickiej Mo?ci kilka beczu?ek mas?a oraz bochenk?w chleba, dobrego na wszystkie choroby - tuszymy, ?e stosowny n?? - by posmarowa? pajdy ?wie?ego pieczywa - znajdzie si? w Escorialu. Zechciej Wasza Katolicka Mo?? przyj?? pos?g, wykonany przez najzacniejszych rze?biarzy z Dolnogradu. Naturalnie przedstawia on Wasz? Katolick? Mo??. Liczymy, ?e nasze skromne podarki, znajd? uznanie w oczach Waszej Mi?o?ci. Jednocze?nie zapewniamy o estymie, jak? Wasz? Kr?lewsk? Mo?? oraz ca?e Imperium, darz? mieszka?cy Prynycpatu Lahazydii.

??cz? wyrazy najszczerszej rewerencji,

(-) Adam von Haller, p.

Pos?g, przedstawiaj?cy Jego Katolick? Mo??
(-) Alberto Carlos de M?dici y Zep

Ksi??? Koronny Imperium Skarlandu

Juan de Maykowski

Wasza Katolicka Mo??,

Jako Wielki Mistrz Zakonu Vandalskiego pragn? z?o?y? Waszemu Majestatowi najserdeczniejsze gratulacje z okazji koronacji na Kr?la Imperium. Szczerze wierze, i? dziedzictwo waszej babki Doñy Leonor'y trafi?o w dobre r?ce, kt?re nie tylko uratuj? je przed zapomnieniem, ale tak?e ci??k? prac? uczyni? to dziedzictwo znacznie chwalebniejszym i pot??niejszym ni? dotychczas. Z Wasz? Katolick? Mo?ci? mia?em ju? okazj? nie raz wsp??pracowa? i dzi?ki temu jestem pewien, ?e Imperium z takim w?adc? ma ogromne szanse na rozkwit. Ju? na samym wst?pie Wasza Mi?o?? zaznaczy? jak ogromnie cennym skarbem dla Skarlandu s? jego obywatele z czego jestem wielce ucieszony. Oby taka postawa przy?wieca?a Waszej Kr?lewskiej Mo?ci przez ca?y okres panowania. Na zako?czenie ?ycz? Waszej Mi?o?ci d?ugich, spokojnych, aktywnych i przede wszystkim owocnych rz?d?w. Oby? Nas poprowadzi?, Kr?lu, ku ?wietlanej przysz?o?ci.

Viva el Rey! Viva el Imperi Scarlanyol!

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Wasza Katolicka Mo??,

Bardzo cieszy mnie to, ?e zasiad? nast?pny potomek Cataln?w i Medyceuszy na Tronie Imperium.

Miko?aj Karamzin o roli Cara w Rosji pisa?:
Przez te wszystkie bowiem wieki uwa?ali?my monarch? za naszego s?dziego najwy?szego, za? jego ?askawa wola by?a dla nas najwy?szym autorytetem... W Rosji w?adca jest ?ywym prawem: okazuje wzgl?dy ludziom zacnym i karze wyst?pnych... W Rosji wszystkie w?adze skupiaj? si? w monarsze; nasz rz?d jest ojcowski i patriarchalny. Samow?adztwo to palladium Rosji.”

Tak te? jest z Monarch? Imperium, ?e jest najwa?niejszym odniesieniem, najbardziej wys?uchiwanym cz?owiekiem przez wszystkich i mimo, ?e mog? zdarza? si? pok?tne krytyki Kr?la to On i tak b?dzie najsilniejszym autorytetem. ?ycz? Tobie wi?c Don, aby? panowa? m?drze, dobrze i sprawiedliwie.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Nikolaos Mikisigos

Cytat

Wasza Katolicka Mo??,

Pragn? serdecznie w imieniu Narodu Demokracji Surme?skiej z?o?y? Panu serdeczne ?yczenia i gratulacj? z powodu wst?pienia na tron Imperium Skarlandu. Nie tak dawno nasze pa?stwa przywr?ci?y stosunki dyplomatyczne i rozpocz??y tym samym dialog w celu naprawy tego co zosta?o nadszarpni?te. Wierz?, ?e mimo r??nic ustrojowych i ideologicznych b?dziemy w stanie wsp??pracowa?. Obydwa nasze narody maj? chrze?cija?skie korzenie i to jest nasze wsp?lne dziedzictwo, kt?re nakre?la nasz? etyk?, warto?ci i moralno?ci. To wsp?lny punkt odniesienia do budowy lepszych relacji. Ciesz? si?, ?e dosz?o do pojednania i wierz?, ?e b?dziemy je dalej wzmacnia?.

Pragn? przekaza? od Narodu Surme?skiego na r?ce Pana podarunek, jakim jest surme?ska ikona Matki Boskiej z dzieci?tkiem.

Nikolaos Mikisigos,
VI Archont Demokracji Surme?skiej