Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Zmierzch Monarchii Austro-W?gierskiej

Zaczęty przez Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba, Wtorek, 1 Mar 2016, 11:33:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Doña Leonor Catalina de M?dici

To bardzo smutna wiadomo?? z uwagi na to, ?e r?wnie? ja darz? Monarchi? AW du?ym sentymentem. Miejmy jednak nadziej?, ?e dorobek kulturalny AW nie zostanie zaprzepaszczony. Tak samo wierz?, ?e Su?tanat Al Raj d?wignie si? z kryzysu i odzyska dawny blask.

Niepokoj?ce wie?ci docieraj? r?wnie? z Stolicy Apostolskiej Rotria gdzie Ojciec ?wi?ty Pius V ust?pi? z tronu patriarszego. Ostatnio przez Orientyk? przechodzi fala kryzysu i g??bokiej stagnacji. Niegdy? znacz?cy i pr??nie rozwijaj?cy si? kontynent traci na znaczeniu politycznym powoli si? wyludniaj?c. Dzi?kuj? Bogu, ?e Imperium Skarlandu dzielnie broni si? przed panuj?cym kryzysem i zachowuje ?wietno?? oraz stabilno??, oby tak dalej.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Juan de Maykowski

Dostojni,

Jak ju? wspomnia? nasz mi?o?ciwy Monarcha "ca?a ta sytuacja jest konsekwencj? nieodpowiedzialnego zachowania ludzi." W pe?ni si? z tym zgadzam. Mikronacje tworzone s? przez ludzi i przez nich upadaj?. Sytuacja w jakiej znalaz?a si? Monarchia Austro-W?gierska jest wr?cz tragiczna. Niewielka liczba os?b, kt?rym zale?y na restauracji pa?stwa, oraz nag?y krach infrastruktury informatycznej to swego rodzaju gw??d? do trumny. Ja jednak postanowi?em sobie, ?e ze wzgl?du na ogromny wk?ad r??nych ludzi w t? jedn? mikronacj? podejm? si? wyzwania jakim jest odratowanie Monarchii. To pa?stwo posiada?o niepowtarzalny klimat i wci?? cieszy si? ogromnym presti?em. Wiadomo, ?e niekt?rzy woleliby odej?? z honorem ni? dalej szuka? wiatru w polu, ale czasem warto jeszcze troch? powalczy?.

Poni?ej zamieszczam link do w?tku, w kt?rym publikowane b?d? wszelkie wiadomo?ci dotycz?ce post?p?w w odbudowie Monarchii.
http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=406&t=5078

Jednocze?nie oznajmiam, ?e b?d? si? stara? aby m?j udzia? w restauracji Austro-W?gier nie wp?yn?? znacz?co na aktywno?? w Skarlandzie. Prosz? tak?e spodziewa? si? relacji z wyprawy na Now? Kataloni?, gdy? Armada Zakonna opu?ci Porto de la Santa Cruz jutro tj.: 4 marca. ;)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Norbert I Catalan

Cytat: Juan de Maykowski w Czwartek,  3 Mar 2016, 15:40:15
Porto de la Santa Cruz

Jakie? nowe miasto powsta?o?

Co do Austro-W?gier to w tej chwili nale?y si? zastanowi? czy warto utrzymywa? stosunki dyplomatyczne z pa?stwem, kt?re samo siebie nie jest w stanie kontrolowa?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Doña Sof?a Leonor de M?dici

Cytat: Doña Leonor Catalina de M?dici w Czwartek,  3 Mar 2016, 14:14:14
To bardzo smutna wiadomo?? z uwagi na to, ?e r?wnie? ja darz? Monarchi? AW du?ym sentymentem. Miejmy jednak nadziej?, ?e dorobek kulturalny AW nie zostanie zaprzepaszczony. Tak samo wierz?, ?e Su?tanat Al Raj d?wignie si? z kryzysu i odzyska dawny blask.

Niepokoj?ce wie?ci docieraj? r?wnie? z Stolicy Apostolskiej Rotria gdzie Ojciec ?wi?ty Pius V ust?pi? z tronu patriarszego. Ostatnio przez Orientyk? przechodzi fala kryzysu i g??bokiej stagnacji. Niegdy? znacz?cy i pr??nie rozwijaj?cy si? kontynent traci na znaczeniu politycznym powoli si? wyludniaj?c. Dzi?kuj? Bogu, ?e Imperium Skarlandu dzielnie broni si? przed panuj?cym kryzysem i zachowuje ?wietno?? oraz stabilno??, oby tak dalej.

Musz? si? z Doñ? Madre zgodzi?. Uwa?am bardzo, ?e Su?tanat, Pa?stwo Ko?cielne, Monarchia podj?? kroki pewnych reform i ?ci?le scentralizowa? o?rodki w?adzy, zbyt wielkie rozga??zienie przy spadku aktywno?ci zabija ten kraj. Pami?tacie co kiedy? by?o z Koron? Skarlandu? Ja sama jestem demokratk?, ale uwa?am, ?e ze wzgl?du na interes ojczyzny nie by?o innej drogi, jak ustabilizowa? pa?stwo skarlandzkie kosztem wszelakich obywatelskich wolno?ci, gdy? taki by? og?lnoskarlandzki narodowy interes, kt?ry stawia? na przetrwanie monarchii, rozw?j i jej stabilizacj?. Dlaczego nie zastosowa?y te trzy pa?stwa z kryzysem? Nie wiem tego.
Doña Sof?a Leonor Maria de M?dici y Zep

Felipe Miguel de Guzm?n

Spoiwem Monarchii AW jest osoba Cesarza i Kr?la, dlatego te? jestem ciekawy czy Cesarz Leopold b?dzie aktywnie uczestniczy? w odbudowie AW czy te? szykuje si? zmiana na tronie. Dodatkowo odnalaz?em taki kwiatek i zapraszam do lektury :  :)

https://imperium24.wordpress.com/2016/03/07/tyran-hungocji-do-narodow-upadlych-austro-wegier/
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Na uzurpator?w nie ma co uwagi zwraca?. Wierzy? trzeba, ?e Cesarz Austrii i Kr?l W?gier zainteresuje o losach kraju i Monarchia odrodzi si?.
Dona Sof?a Leonor Maria

B. v.Hesling -Targersdorf

borys von hesling-targersdorf

Orjon Surma

Aktualnie MAW znajduje si? w trakcie budowy nowych stron. Razem z MSZ wiemy dobrze, jaka jest sytuacja, kto nie zadba? o dopilnowanie op?at... Niestety MSZ kontaktowa? si? wszelkimi mo?liwymi drogami z w?a?cicielami serwera. Niczego nie uzyska?.
Monarchia straci?a, najprawdopodobniej bezpowrotnie, przynajmniej kilka tysi?cy post?w, kilkana?cie akt?w prawnych (w tym Ugod?, chyba ?e kto? posiada jej tekst - b?dziemy wdzi?czni) i artyku??w medialnych.

Tymczasowo strony MAW b?d? hostowane na naszym, surme?skim serwerze. My?l?, ?e do ko?ca tego tygodnia (mo?e wcze?niej) udost?pnimy tymczasowe strony Monarchii.

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Monarchia AW znalaz?a si? w wyj?tkowo z?ym po?o?eniu, utrata forum oraz spisanej tam historii pa?stwowo?ci to wielka i dotkliwa strata. B?d? co b?d? niezale?no?? i niepodleg?o?? Monarchii AW jest jest ju? raczej symboliczna.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Norbert I Catalan

Je?eli zajdzie taka potrzeba mog? u?yczy? Monarchii serwera, na kt?rym b?dzie sobie mog?a funkcjonowa? dop?ki nie po ogarnia swoich spraw.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Doña Leonor Catalina de M?dici

W takim razie ?ycz? Monarchii Austro-W?gierskiej szybkiego powrotu do stabilizacji, cho? droga do niej wymaga? b?dzie zapewne wiele pracy i zaanga?owania. Wierz? r?wnie?, ?e Dostojny Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych szybko upora si? z tymi problemami i powr?ci do swych w?o?ci w Santa Cruz de V?ndal.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Tomasz Mancini

Cytat: Felipe Miguel de Guzm?n w Poniedziałek,  7 Mar 2016, 10:51:24
Spoiwem Monarchii AW jest osoba Cesarza i Kr?la, dlatego te? jestem ciekawy czy Cesarz Leopold b?dzie aktywnie uczestniczy? w odbudowie AW czy te? szykuje si? zmiana na tronie. Dodatkowo odnalaz?em taki kwiatek i zapraszam do lektury :  :)

https://imperium24.wordpress.com/2016/03/07/tyran-hungocji-do-narodow-upadlych-austro-wegier/

Kwiatek autorstwa elderlandzkiej agentury.
Polecam http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=412&t=5094

(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Carlos de M?dici

Tak te? mi si? wydawa?o, ?e to yoyo wygl?da zbyt profesjonalnie. :) Dzi?kujemy za informacj? Ekscelencjo.

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Kurcze, a tak profesjonalne, jak cholera :D
Dona Sof?a Leonor Maria

Juan de Maykowski

Pragn? poinformowa?, ?e tymczasowa strona Monarchii Austro-W?gierskiej ju? funkcjonuje. ;) Forum postawimy ju? niebawem.
http://maw.surmenia.eu/

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej