Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

[PRIORYTET] II Posiedzenie Kortez?w Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Carlos de M?dici, Czwartek, 7 Kwi 2016, 19:31:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Zgadzam si? co do wszystkiego. Do ustawy o obywatelstwie, r?wnie? za ograniczeniem rodziny kr?lewskiej z wyj?tkiem piastowania najwy?szych godno?ci w innych pa?stwach, czyli kr?tko m?wi?c: tronu.

Ja nie wiem co si? dziej?, ?e tyle os?b nie ma. Okres od wiosny do ko?ca lata to zawsze marazm aktywno?ci. Pozostaje mi wierzy?, ?e tak non stop nie b?dzie.
Dona Sof?a Leonor Maria

Norbert I Catalan

Tak jest od d?u?szego czasu, a dyskusja o przysz?o?ci pa?stwa nic do tej pory nie wnios?a wi?c my?l?, ?e powa?nie trzeba si? zastanowi? nad likwidacj? pa?stwa - ale to jak Kr?l z urlopu wr?ci.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

To ja powiem wprost co my?l?.

Je?eli nikogo nie b?dzie obchodzi? Skarland to ja jestem gotowa, je?eli b?dzie taka wola Narodu wst?pi? na tron i w przypadku braku zainteresowania ze strony m??nych pan?w rodu Katalo?skiego. Oczywi?cie, powiecie: pcha si? baba na urz?d!. Uwa?am, ?e jako Kr?lowa i kobieta mog? wiele wnie??. Dobre dla naszego Narodu by?oby, gdybym jako Kr?lowa po?lubi?a innego w?adc? i na r?wnych zasadach z??czy?a nasze nacje uni? personaln?, tak?, jak Unia Polski i Litwy. To jest m?dre posuni?cie. Chc? si? go podj??. Ponadto uwa?am, ?e zawsze jeste?my w stanie odbudowa? silny presti? i przybli?enie dawnych wi?z?w mi?dzy rodami, si?ami frakcyjnymi i pa?stwami. Trzeba tego chcie?, ale jak wida?, ani Wasza Wysoko?? tego nie chce, ani bratanek te?, no chyba, ?e si? myl? i nie macie czasu. Skarland idzie odbudowa?. Jedyne co blokuje wielu, to to, ?e  niekt?rzy nie chc? dzia?a?, bo si? obawiaj?, ?e ich plany zniweczy ojciec za?o?yciel Skarlandu. Uwa?am, ?e takie wra?enie trzeba zmy?. Ponadto uwa?am, ?e warto je?eli ju?, postawi? na uni? personaln? z pa?stwami i by? mo?e sko?czy? przyzna? przywileje mo?nym naszego Imperium. Trzeba wierzy? w si?? Narodu. Nie poddawa? si?.
Dona Sof?a Leonor Maria

Norbert I Catalan

No fajnie to rozpisa?a Wasza Wysoko?? ale co ewentualna zmiana na tronie, ?lub i ewentualna unia personalna zmieni w sferze aktywno?ci obywateli? Odbudowa Skarlandu jest jak najbardziej mo?liwa tylko sam niewiele jestem w stanie zrobi?.
P?ki co zmiana na tronie si? nie zapowiada, chyba ?e JKM Carlos III sam z tronu zrezygnuje, dokona ?ywota lub si? po prostu nie pojawi. P?ki co zak?adam, ?e planowo od jutra przejmie w?adanie nad pa?stwem - najp??niej pod koniec tygodnia.

(-) Norbert I de Catal?n

Don Cosme Pedro de M?dici

Szanowni,

Przede wszystkim witam wszystkich po d?ugiej przerwie. Przerwie, kt?ra by?a spowodowana wieloma czynnikami. W tej chwili to inny Skarland, nie ten, kt?ry widzia?em. Skarland, pogr??ony w marazmie. To Imperium ju? tylko z nazwy. Nie ma tego dawnego blasku, tego zaanga?owania jak niegdy?. Problem odwieczny - ludzie. My tworzymy te problemy, ale i my je rozwi?zujemy. Ten problem da si? rozwi?za?, tylko musimy tego wszyscy chcie?. Czy chcesz? Niech ka?dy sobie na te pytanie odpowie.

Pytanie: co dalej? Jak pokierowa? dalej Imperium? Wa?ne, ?eby ta dyskusja by?a burz? m?zg?w, wa?ne, ?eby by?a konkretna, ?eby
ta dyskusja nie zamieni?a si? w ja?ow? dyskusj?, po kt?rej nic nie b?dzie si? chcia?o robi?. Bo wiem to z do?wiadczenia. Co wi?cej, na t? chwil? warto powstrzyma? si? od osobistych wycieczek, k??tni. To jest niekiedy dobre, bo to pa?stwo o?ywia, pewien ferment, ale nie teraz. Teraz musi by? zgoda. I o to prosz?. O nic wi?cej. To tak na wst?pie, co proponuj?. Nie wiem, dok?adnie co si? do tej pory dzia?o si? dotychczas w czasie tej dyskusji bo nie zapozna?em si? ze wszystkim, ale na pewno ta zgoda jest nam potrzebna. Postaram si? odnie?? w miar? do wszystkiego w ci?gu kilku nast?pnych dni, ale na t? chwil? interesje mnie wypowied? Jego Wysoko?ci odno?nie wst?pienia na tron, unii z Polsk? i Litw?, a tak?e tego, ?e dalsze dzia?ania blokuje ten, kt?ry Imperium za?o?y?.

Trzeba wszystko sobie dobrze przemy?le?. To nie mo?e by? przyp?yw chwili, ?e tak, ?wietnie, podoba mnie si? taka rola. Dlaczego?
Ot?? bycie w?adc? to obowi?zek. To nie tylko przyjemno?ci. Powiedzia?bym, ?e r?wnie? pewne obowi?zki i wyrzeczenia. A w?a?ciwie tych obowi?zk?w i wyrzecze? jest wi?cej ni? przyjemno?ci. Jakiego monarchy potrzebujemy? Takiego, kt?ry jednoczy, kt?ry daje nam wszystkim si?? i poczucie wsp?lnoty, ?e mo?emy osi?gn?? co? razem. Kt?ry nas zaanga?uje. W tej sytuacji my?l?, ?e wiele os?b ma jakie? pragnienia by przej?? ster. Ale to nie takie proste.

Brzmi kolorowo, ale tylko brzmi, ale raz jeszcze powt?rz?: nic nie jest proste. Ciesz? si?, ?e Wasza Wysoko?? ma zapa?, ale ja tego nie widz?. Nie widz? tej unii. Dlaczego? Nie pasujemy do Polski i Litwy. To zupe?nie inna kultura, inne podej?cie, inni ludzie. Uwa?am, ?e musimy by? w pe?ni niezale?ni. Sta? nas na to. Byli?my w gorszych kryzysach. Wychodzili?my z tego. Sami. Owszem, wchodz?c z kim? w uni? jest wi?cej ludzi, ale co z tego? Co z tego, ?e nas b?dzie wi?cej? Doskonale pami?tam czasy Rotrii i Niderland?w kiedy by?y pod wsp?ln? egid? - Imperium. To si? ?le sko?czy?o. Ka?dy chcia? w swoj? stron?, to nie by?o zbawienne dla Skarlandu. Weszli?my w konflikty, kt?re o ma?y w?os nie spowodowa?y podzia?u Imperium czy jego upadku. Nie. Nie t?dy droga. Oczywi?cie pr?bowa? mo?na, ale ja jestem za tym, ?e skoro to s? nasze problemy to sami musimy je rozwi?za?. Nikt inny.

Nie odnosz? takiego wra?enia, tak to z mojej strony wygl?da by Jego Kr?lewska Wysoko?? cokolwiek mia? zniweczy?. Traktuj? Jego Kr?lewsk? Wysoko?? na r?wni z sob?. Ka?dy z nas ma jakie? w?asne wizje, pomys?y. Kwestia rozmowy. Na pewno Jego Kr?lewska Wyosko?? to silna osobowo??, ale nie takich ludzi ju? widzia?em. Z ka?dym mo?na nawi?za? ni? porozumienia.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Carlos de M?dici

Czcigodni,

chcia?bym Was powita? po kr?tkiej nieobecno?ci i przeprosi?, ?e znikn??em i og?osi?em regencj? bez publicznego wyja?nienia. By?o to zwi?zane z sytuacj? realn? - studiami i wyjazdem s?u?bowym. Teraz jednak ju? nic ze ?wiata realnego nie powinno pokrzy?owa? mojego zaanga?owania w Skarlandzie.

W tym miejscu mo?na by napisa? d?ug? i kwiecist? mow?, ale po co? W?tpliwe, by chcia?o si? j? komu? przeczyta?, wi?cej informacji ni? syntetyczne podsumowanie by ona nie wnios?a, za? aktywno?ci tak?e by ona raczej nie zwi?kszy?a. Ogranicz? si? zatem do kr?tkiego wy?o?enia Czcigodnym jak si? sprawy maj?.

Najpierw przypomnijmy sobie to, co m?wi?em na pocz?tku - aktualna formu?a Skarlandu najpewniej ju? si? wyczerpa?a - wi?kszo?? do?wiadczonych obywateli odesz?a, za? nowi nie nap?yn?li. Co prawda z oci?ganiem, ale jednak Czcigodni przyznali mi po pewnym czasie racj?. Mamy zatem trzy wyj?cia:

I. Utrzyma? status quo i we czw?rk? pr?bowa? pcha? ten w?zek z napisem "Imperium Skarlandu", licz?c na to, ?e si? po drodze nie wykolei, co do?? w?tpliwe, jako ?e zdaje si? ona by? ma?o wyboista, a raczej nijaka i nudna, lub ?e raczej po drodze nie umr? ci, kt?rzy ten?e w?z pchaj?. Nie m?wi?, ?e w tym wariancie jeste?my niechybnie skazani na pora?k?, jednak nap?ywu ?wie?ej krwi jak nie by?o, tak nie ma. Najpewniej z dw?ch powod?w: Skarland w obecnej formie nie jest ju? atrakcyjny oraz nie mamy ?adnej promocji "na zewn?trz" i nie ?ud?my si? - nie b?dziemy mie? nigdy, gdy? nikomu w v-?wiecie to jeszcze nie wysz?o.

II. Zupe?nie przebudowa? Skarland - je?eli zdecydowaliby?my si? na to rozwi?zanie, to trzeba mie? ?wiadomo??, ?e b?dzie wymaga?o ono niezwykle wyt??onej pracy. By? mo?e jednak przyci?gn??oby to par? os?b z innych pa?stw, zar?wno w trakcie remontu, jak i po nim - to jednak tylko hipoteza, kt?ra r?wnie dobrze mo?e okaza? si? nieprawd?.

III. Rozwi?za? Skarland. W przypadku tego radykalnego rozwi?zania dalsze losy dziedzictwa Skarlandu, zar?wno tego technicznego, jak i kulturowego, zosta?yby zapewne zdecydowane w gronie "darczy?c?w" serwera.

Najpierw podyskutujmy nad tymi punktami, jak s?dz?, wst?pnie dosy? konkretnymi, a kt?re dadz? nam odpowied? co czyni? w przysz?o?ci, gdy? dotychczasowa dyskusja, kt?ra mia?a swoje plusy na kr?tk? met?, jako, ?e delikatnie zaktywizowa?a par? os?b, nie mo?e trwa? wiecznie - zreszt? jej skuteczno?? te? ju? os?ab?a. A zatem dyskutujmy, jednak konkretnie, nast?pnie za? Kortezy niech podejm? stosown? decyzj?.

Szanowni,

Audaces  fortuna ivuat! To znaczy: odwa?nym szcz??cie sprzyja. Trzeba by? odwa?nym. Skoro zrobili?my pewien krok do przodu tj. tutejsza debata, to trzeba i?? dalej. Likwidacja pa?stwa to p?j?cie na skr?ty, nie wiem jak tak w og?le mo?na pomy?le?. Trzeba walczy?! Naj?atwiej jest p?j?? najprostsz? drog?, ale to nie b?dzie sukces. To b?dzie pora?ka. Obecna formu?a Skarlandu si? wypali?a, dlatego trzeba zastanowi? si? jak j? wzbogaci?, albo zmieni?, ale absolutnie nie powinni?my rozwa?a? likwidacji pa?stwa bo jest potencja?.

Sekretarz ds. Wojny

Szanowni,
przepraszam, ?e post pod postem, ale aktywno?? jest na tyle powalaj?ca, ?e tak to wygl?da :)

Przede wszystkim uwa?am, ?e trzeba wzi?? si? za forum i stron?. Zrobi? totaln? reorganizacj?. Opisa? narracyjnie dzia?y. Do tego b?dzie potrzeba troch? inwencji tw?rczej, ale potrzeba totalnego od?wie?enia. Totalnego. By uczyni? Skarland czym? nowym, oczywi?cie nie zapominaj?c o jego przesz?o?ci i kulturze. Oczywi?cie by mia?o to sens musz? by? solidne podstawy. Musimy wiedzie? czy chcemy obecny klimat, czy chcemy inny, jaki chcemy ustr?j. To wszystko jest do wypracowania.

Co do strony i forum ja bym chcia? to po??czy? w wielki portal spi?ty z forum. To jest mo?liwe. Na SMF jest ?wietny skrypt, kt?ry mo?na by by?o wypr?bowa?, na kt?rym jest mo?liwo?? pisania np. artyku??w, a wi?c mog?aby rozkwitn?? prasa. Nie ma sensu prowadzi? oddzielnej strony bo i tak obecna jest ma?o atrakcyjna, nie ma ?adnych tre?ci. Nic si? tam nie dzieje. Tak to z mojej strony wygl?da, co mog? zaproponowa?, ale by si? to uda?o potrzebna jest wsp??praca nas wszystkich. To co proponuj? to ju? kwestia tego jak mieliby?my wygl?da? z zewn?trz. Co jest bardzo istotne. Nie tylko wa?ny jest ustr?j i klimat, ale wa?ne jest zaplecze informatyczne. Obecnie, zatrzymali?my si?. Nie idziemy z czasem. A musimy je?li chcemy przetrwa?. Teraz u?ytkownik jest bardzo wymagaj?cy, to nie te czasy by wystarczy?o tylko to, ?e mamy na czym pisa?. Teraz potrzeba dodatkowych udogodnie?, dodatkowej zach?ty.

Troch? ju? zosta?o powiedziane o prasie, o edukacji, o gospodarce, teraz wspomnia?em o zapleczu informatycznym, ale nikt nie wspomnia? o jeszcze jednym aspekcie: o armii. To powinno by? nasz? kolejn? si??, kt?ra powinna przyci?gn??.

Sekretarz ds. Wojny

Norbert I Catalan

Co do strony to zaznacz?, ?e takowa oficjalnie nie istnieje. Co do dodatku portalowego do SMF to na naszym forum dodatki te powoduj? jaki? problem przez co nie dzia?aj? poprawnie albo psuj? forum. SMF te? kiepsko integruje si? z wordpresem (przynajmniej ?aden znany mi dodatek czy spos?b nie zadzia?a?).
System bankowy uzgodniono, ?e b?dzie dzia?a? na oddzielnym forum bo phpbank od kilku os?b ju? dosta?em i na dw?ch serwerach go pr?bowa?em instalowa? i nie zadzia?a? niestety.

Co do samego pa?stwa mo?e warto je przenie?? w czasy wsp??czesne? Da np. mnie to mo?liwo?? reaktywacji telewizji.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

CytatSzanowni,
przepraszam, ?e post pod postem, ale aktywno?? jest na tyle powalaj?ca, ?e tak to wygl?da :)

Przede wszystkim uwa?am, ?e trzeba wzi?? si? za forum i stron?. Zrobi? totaln? reorganizacj?. Opisa? narracyjnie dzia?y. Do tego b?dzie potrzeba troch? inwencji tw?rczej, ale potrzeba totalnego od?wie?enia. Totalnego. By uczyni? Skarland czym? nowym, oczywi?cie nie zapominaj?c o jego przesz?o?ci i kulturze. Oczywi?cie by mia?o to sens musz? by? solidne podstawy. Musimy wiedzie? czy chcemy obecny klimat, czy chcemy inny, jaki chcemy ustr?j. To wszystko jest do wypracowania.

Co do strony i forum ja bym chcia? to po??czy? w wielki portal spi?ty z forum. To jest mo?liwe. Na SMF jest ?wietny skrypt, kt?ry mo?na by by?o wypr?bowa?, na kt?rym jest mo?liwo?? pisania np. artyku??w, a wi?c mog?aby rozkwitn?? prasa. Nie ma sensu prowadzi? oddzielnej strony bo i tak obecna jest ma?o atrakcyjna, nie ma ?adnych tre?ci. Nic si? tam nie dzieje. Tak to z mojej strony wygl?da, co mog? zaproponowa?, ale by si? to uda?o potrzebna jest wsp??praca nas wszystkich. To co proponuj? to ju? kwestia tego jak mieliby?my wygl?da? z zewn?trz. Co jest bardzo istotne. Nie tylko wa?ny jest ustr?j i klimat, ale wa?ne jest zaplecze informatyczne. Obecnie, zatrzymali?my si?. Nie idziemy z czasem. A musimy je?li chcemy przetrwa?. Teraz u?ytkownik jest bardzo wymagaj?cy, to nie te czasy by wystarczy?o tylko to, ?e mamy na czym pisa?. Teraz potrzeba dodatkowych udogodnie?, dodatkowej zach?ty.

Troch? ju? zosta?o powiedziane o prasie, o edukacji, o gospodarce, teraz wspomnia?em o zapleczu informatycznym, ale nikt nie wspomnia? o jeszcze jednym aspekcie: o armii. To powinno by? nasz? kolejn? si??, kt?ra powinna przyci?gn??.

Pozwol? sobie si? nie zgodzi?. Nie znam ani jednego przyk?adu pa?stwa aktywnego dzi?ki temu, ?e posiada jeden sprz??ony system informatyczny. Faktem jest, ?e tak to wygl?da w Sarmacji, ale nie to jest g??wn? przyczyn? popularno?ci Ksi?stwa. Potwierdza to tylko przypadek Bialenii i RON. Pierwsza wspomniana mikronacja by?a u szczytu swojej pot?gi ludno?ciowej w momencie posiadania jedynie samego forum, a kt?re te? zacz??o si? po pewnym czasie, m?wi?c kolokwialnie, "sypa?". Po zmianie domeny, przenosinach na nowe forum i stworzeniu strony, kt?re oczywi?cie by?y lepsze i ?adniejsze od poprzedniej bazy, aktywno?? wcale nie wzros?a - sta?o si? zupe?nie odwrotnie. Cz??? dotychczasowych mieszka?c?w znikn??a - co prawda po pewnym czasie du?a cz??? z nich powr?ci?a, jednak do starej aktywno?ci Bialenii ju? nie uda?o si? wr?ci? (cho? ta wci?? jest wysoka). Obydwa pa?stwa (tj. Sarmacja i Bialenia) za? zawdzi?czaj? sw?j sukces "rozmyciu kulturowemu". Przez to poj?cie rozumiem, ?e nie maj? one absolutnie jasno oznaczonych ram czasowych ani dominuj?cego nurtu kulturowo-ideologicznego. Co prawda istniej? pewne zwarte koncepcje, jak Ostateczna Krucjata w Ksi?stwie, czy mit Powsta?c?w Marcowych w Republice, ale na co dzie? w sferze kulturowej panuje ogromne rozlu?nienie i liberalizm (cho? i w tych pa?stwach zawsze znajd? si? tacy, co by najch?tniej zakneblowali usta "niewygodnym", czy te? "skandalistom"). To jest moim zdaniem przyczyna sukcesu tych mikronacji. Najciekawszym casusem jest za? RON. Pa?stwo to ma niesamowicie przestarza?? graficznie stron? i forum. Nie dysponuje ?adnymi nowinkami technicznymi, powiedzia?bym wr?cz, ?e na my?l o korzystaniu z forum RON za ka?dym razem przechodz? mnie ciarki, tak jest ono niewygodne i nieczytelne. A jednak mimo tego, pod wzgl?dem aktywno?ci, pa?stwo to ma si? bardzo dobrze, a na pewno najlepiej z puli tzw. "mikronacji historycznych". I zn?w widzimy, ?e techniczna rewolucja nie ma ?adnego prze?o?enia na aktywno??. Co jest zatem przyczyn? sukcesu RON? Najpewniej do?? spore zainteresowanie histori? I Rzeczypospolitej w?r?d gimnazjalist?w/licealist?w/student?w/ludzi nieco starszych, za? historia i kultura Hiszpanii, niezwykle po macoszemu traktowana w naszym realnie istniej?cym kraju, uchodzi raczej za nisz?. St?d RON jest Mekk?, w stron? kt?rej z ut?sknieniem nieraz spogl?daj? "uchod?cy" z by?ej Rotrii, Surmenii, a tak?e MAW czy w?a?nie Skarlandu, kt?rzy oczywi?cie r?wnie ch?tnie wybieraj? Sarmacj? lub Bialeni?. Reszta za? niezadowolonych ze swoich dotychczasowych pa?stw udaje si? do Dreamlandu - tego fenomenu jednak nie umiem wyja?ni? ;).

Mo?na polemizowa?. Nadal stoj? na stanowisku, ?e zaplecze informatyczne ma znaczenie, wygl?d forum, wygl?d strony, jej funkcje. Oczywi?cie to nie jedyna przyczyna, kt?ra mo?e (co chc? teraz bardzo podkre?li?) prze?o?y? si? na aktywno??. Mo?e, ale nie musi.

Aktywno?? = ludzie. Sk?d bior? si? ludzie w mikronacji? Z zainteresowania. Co mo?e ich zainteresowa?? Zaplecze informatyczne, ca?a ta otoczka. A skoro s? ludzie - jest aktywno??. O to mi chodzi.

S?dz?, ?e musimy sobie jak najwi?cej furtek pootwiera?, a nie si? zamyka? i robi? z siebie hermetyczne, niedost?pne ?rodowisko. I w?a?nie o tym gdzie trafimy, do jakiej mikronacji decyduje wiele czynnik?w, ale z racji, ?e jeste?my lud?mi cz?sto oceniamy co? jak wygl?da z zwewn?trz. Cz?owieka oceniamy np. po wygl?dzie. Mirkonacj? oceniamy po stronie, forum czyli po zapleczu informatycznym. To pierwsze takie wra?enie, kt?re decyduje czy kto? u nas zamieszka czy nie. Wiem, ?e czasem nie powinno ocenia? si? czego? po wygl?dzie, ale tacy ju? jeste?my.

Du?y wp?yw na aktywno?? maj? ludzie, nie wspominam ju? jaki? o dotakowych udogodnieniach typu system gospodarczy. Do czego zmierzam? Zmierzam mianowicie do tego, ?e wa?ne jest ?rodowisko. Ka?da mikronacja to inne ?rodowisko, inni ludzie. Skoro ju? jeste?my ju? na jaki? przyk?adach to taka Bialenia jest znana z luzackiego podej?cia do ?ycia, tam nikt si? nie przejmuje kiedy kto? publicznie rzuci obelg?, tam nie ma skostnia?ej tytulatury, tam s? sami swoi i dlatego wielu ludzi tam ci?gnie. Tam ludzie s? zintegrowani. Nie ka?dy lubi histroyjki typu: Wasza Wysoko?? itp. Skarland? Z czego jest znany, znany jest z intryg, gierek politycznych, zakulisowych dzia?a?, z uroczysto?ci pa?stwowych z udzia?em monarchy czy ko?cielnych, z tytulatury, ale nie jest zintegrowany. Ka?dy ma jakie? swoje grupki, w kt?rych dzia?a, ta grupka kt?ra ma najwi?ksze wp?ywy: rz?dzi. Ta, kt?ra ma najmniejsze wp?ywy: nie rz?dzi i ma niewielkie wp?ywy i wypada z obiegu. I dlatego nie ma u nas du?o ludzi. Oczywi?cie to nie jest z mojej strony jaki? wyrzut, taki mamy klimat, tak? przyj?li?my konwencj?, ale jak wida? to ju? nie dzia?a.

Oczywi?cie wsz?dzie jest to wszystko, ale u nas jest to na du?? skal?. O takiej Rotrii to ju? nie wspominam bo tam ka?dy dzie? jest dniem niepewnym, mimo, ?e jest ko?cielna otoczka to trudno tam m?wi? o bezpiecze?stwie. Oczywi?cie nie chodzi mi o to, ?e dos?ownie dostanie si? kos? w plecy, ale kto wie czy komu? nie podpadn?? Podpadn?? To rzucane k?ody s? pod nogi. Jednym taka walka si? podoba, czekaj? na odpowiedni moment i uderzaj?, zawi?zuj? sojusze itp. Nie twierdz?, ?e to co? z?ego bo ka?da mikronacja musi mie? sw?j magnes, kt?rym przyci?gnie, ale najwyra?niej naszemu Imperium brakuje ju? tego magnesu.

Co do mojej propozycji. Nikt nie powiedzia?, ?e musimy trzyma? si? w niesko?czono?? tego samego systemu czyli SMF. Mo?na spr?bowa? czego? innego, nowego. Ja sobie to wyobra?am jako jeden wielki portal, sprz??ony z forum. Na pewno o wiele lepiej by to wygl?da?o i kto wie mo?e uda?oby si? poszerzy? o nowe funkcje.

Sekretarz ds. Wojny

Widz?, ?e ch?? dyskusji jest przeogromna. Nic nie idzie do przodu, staram si? sytuacj? naprostowa?, ale wygl?da na to, ?e ja tylko mam na to ochot?. Smutne.

Sekretarz ds. Wojny

Norbert I Catalan

Pozwol? sobie zaznaczy?, ?e Ja mam ograniczenia w postaci MPK Kielce wi?c czas reakcji mo?e si? wyd?u?a? ;)

Co do zaplecza informatycznego to pozwol? sobie zaznaczy?, ?e nasze zdolno?ci do ich tworzenia s? raczej ma?e - sam jestem w stanie wykona? co prawda drobne modyfikacje ale ca?ego systemu cho?by bankowego czy integruj?cego obecne systemy zrobi? sam w stanie nie jestem. Wi?c musimy si? zastanowi? co nam jest potrzebne i albo zrzuci? si? na programist? albo poszuka? jakiego? znajomego co zrobi nam to za darmo w co w?tpi? bo nikt nie robi za darmowego informatyka :P

Co do ?rodowiska typowo luzackiego to uwa?am, ?e Skarland potrzebuje w?a?nie takiego gdy? jak wida? bardziej powa?ne klimaty nie s?u?? nikomu.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Czwartek,  9 Cze 2016, 09:08:49
Widz?, ?e ch?? dyskusji jest przeogromna. Nic nie idzie do przodu, staram si? sytuacj? naprostowa?, ale wygl?da na to, ?e ja tylko mam na to ochot?. Smutne.

Prosz? wzi?? pod uwag? okres sesyjno-letnio-wakacyjny i to, ?e niekt?rzy tak?e pracuj? ;). Ponadto, nie wiem, czy WW jest ?wiadomy ze wzgl?du na swoj? nieobecno??, ale podobny marazm nie jest niczym nowym - trwa ju? dobrze ponad miesi?c, a mo?e nawet jeszcze d?u?ej, wi?c obecna cisza nie powinna tym bardziej dziwi? :). Widz? jednak, ?e WW ma zapa? i jak?? wizj?, dlaczego zatem by tego nie wykorzysta? i nie przedstawi? nam tej?e? ;)

W kwestii informatyki i systemu:
1) Ja nic nie udoskonal?, bo nie umiem.
2) Mam dla JW Norberta SMF-Wordpress bridge, kt?ry dosta?em od znajomego, mo?e uda si? co? z tym zrobi?.

Ca?y czas jest ta sama ?piewka: zrobimy, pomy?limy. Tylko o dziwo od kwietnia nie wida? ?adnych efekt?w, mo?e Szanownych taka wegetacja interesuje, ale nie mnie. Podobnie by?o z Austro-W?grami te? tak wegetowa?y i ich los ju? znamy. O dziwo stamt?d pochodzi r?wnie? obecny kr?l i o dziwo jako? ju? go tam nie ma. Czy?by pora na Skarland? Nie mam zamiaru czeka? a? minie okres wakacyjny, a? Szanowni znajd? wi?cej czasu by co? z Imperium zrobi? bo to mo?e zaj?? kolejne tygodnie, miesi?ce, a mo?e nawet lata.

Dlatego sam bior? sprawy w swoje r?ce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym b?d? pracowa?? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje mo?liwo?ci s? skromne, ale na pewno to b?dzie nowe otwarcie. B?d? r?wnie? pracowa? na now? ustaw? zasadnicz? i klimatem Imperium. Oczywi?cie mo?na by by?o wsp??pracowa? nad tym wsp?lnie, ale ta wsp??praca trwa ju? od kwietnia i efekt?w nie ma. Wi?kszo?? obywateli Imperium albo si? rozmy?a, albo zwia?a do atrakcyjniejszych pa?stw, gdzie rzeczywi?cie co? si? dzieje. W Imperium nie dzieje si? nic, czcza gadka z kt?rej nic, a nic nie wynika.

Rozumiem, ?e ka?dy z nas ma realne obowi?zki, mo?e wi?ksze, mo?e mniejsze, ale sama aktywno?? polegaj?ca na pisaniu post?w (kt?rych jest tak tyle co kot nap?aka?), kiedy pa?stwo jest w rozsypce nie wystarcza. Trzeba konkretnych dzia?a?. I to mo?e nawet lepiej kiedy ka?dy b?dzie pracowa? w swoim zaciszu, ni? dyskutowa? tutaj, w Kortezach w niesko?czono??. B?d? konkrety, w?wczas b?dzie mo?na dyskutowa?. To tyle z mojej strony.

Sekretarz ds. Wojny