Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

[PRIORYTET] II Posiedzenie Kortez?w Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Carlos de M?dici, Czwartek, 7 Kwi 2016, 19:31:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Je?eli chcecie zna? moje podej?cie wobec s?u?by naszych obywateli wobec jednego lub drugiego kraju. Uwa?am, ?e ?le sta?o si?, i? Rotria nie wesz?a w struktury pa?stwa skarlandzkiego, tak samo, jak uwa?am, ?e wielu naszych m???w stanu wy?ej ceni? zacz??o swoje wyg?rowane ambicje kosztem interes?w narodowych. To, ?e Skarland, Rotria czy te? Austro-W?gry mia?y kryzysy obawiaj?cy si? marazmem i ubogo?ci? dzia?alno?ci spo?ecze?stw wynika niezale?nie od sytuacji i umiejscowienia czasowego z winy przyw?dc?w. Tak, jak zjednoczona Europa sobie nie poradzi?aby w trudnych czasach, gdyby nie jej jedno??, tak te? nasze pa?stwa sobie nie poradz?. Wystarczy?oby, gdyby?my zamiast ci?g?ej aktywno?ci w polityce skupili si? na gospodarce, edukacji i kulturze, z tymi pa?stwami, jak te? wieloma innymi by?my mogli postawi? na integracj? gospodarcz?, edukacyjn?, w?wczas zyskaliby?my wszyscy razem na tym po przez potencja? ludzki i intelektualny. Niestety, kwestie przyw?dztwa narodu na innymi narodami, barona na pozosta?ymi baronami zawsze w dyskusjach pozostaj? na pierwszym planie, a wizje schodz? na plan daleko w tyle. C?? wi?c oczekiwa?, Wasze Kr?lewskie Mo?ci, Zacni Panowie i Synowie Skarlandu, je?eli w nas samych le?y ten problem. My dzi?ki naszej interwencji w Rotrii otworzyli?my okno na Orientyk? i go wci?? nie wykorzystujemy, mimo chrze?cija?skiej wsp?lnoty, koneksji naszego rodu z rodem Austro-W?gier, itd, itd. S?k w tym, ?e gdy nie p?jdziemy wszyscy ku integrowaniu si?, tworzeniu nowej silnej struktury pe?nej jak?e warto?ci chrze?cija?skich, jak te? demokratycznych to w przysz?o?ci b?d? czyta? istnia?y takie pa?stwa w Polskim Mikro?wiecie, jak Rotria, Skarland, Austro-W?gry. Tylko, ?e przy ca?ym szacunku dla obecnie panuj?cych w tych trzech pa?stwach, nie maj? ?adnej wizji na miesi?ce, ani na lata. No teraz dopiero w naszym Imperium wida? g?os zmian w osobie Don Carlosa III i co mnie cieszy, ale ten g?os musi by? bardziej stanowczy i zasadniczy. Ja uwa?am, ?e Vaarland i Orientyka w przeci?gu kilku miesi?cy, a by? mo?e i kilkunastu b?d? musia?y podj?? przedsi?wzi?cia ku budowie wsp?lnych dzia?a? w r??nych dziedzinach, jednak marzenie marzeniem, a rzeczywisto?? rzeczywisto?ci?. Lepiej, jednak wyprzedzi? fakty i nie ulega? wszelkim z?ym emocjom zwi?zanym z realn? UE, kt?r? niesprawiedliwie pod wzgl?dem mniejszo?ci jej s?abo?ci si? ocenia po przez media, a nie przez wielko?? jej si?y. I ja jestem za tym, by t? integracj? na polu gospodarczym, edukacyjnym podj??. Jedni maj? pomys?, drudzy maj? zdolno?ci prawotw?rcze, inni stronotw?rcze. Wydob?d?my razem ten potencja?, a nie przez tworzenie barier mi?dzy pa?stwami. Takim jest pomys? odbierania obywatelstwa.

A co do zmian w Skarlandzie. Niech ten kraj p?jdzie nie ku wchodzeniu w Hiszpani? Kr?l?w Katolickich, ale Skarland Pe?en W?asnych Mo?liwych Realnych Mo?liwo?ci. Jestem konserwatystk?, ale uwa?am, ?e cofanie si? w epokach z jednej na drug? nie pomaga, problem stagnacji zawsze si? pojawia? i pojawia? si? b?dzie, pa?stwa b?d? ledwo dycha?, je?eli nie zrozumiej?, jak ma dzia?a? Polski Mikro?wiat.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Norbert I Catalan

?eby wprowadzi? co? takiego jak gospodarka trzeba mie? co najmniej system bankowy, niestety ten posiadany przeze mnie na naszym serwerze nie jest w stanie si? po??czy? z baz? danych na byle jakim darmowym np. cba.pl r?wnie?. Co do edukacji to wida? to, ?e w Skarlandzie zainteresowanie t? tematyk? jest raczej zerowe - wnioskuj? to po Kr?lewskiej Akademii, w kt?r? kilka os?b si? ju? anga?owa?o i nic z tego nie wysz?o.

Podsumowuj?c: Pani wypowied? nie wnosi nic nowego, kilka propozycji ?atwiejszych i trudniejszych w realizacji ale zero konkretnych rozwi?za?. Wszyscy wiemy, ?e opr?cz polityki trzeba p?j?? w stron? kultury czy gospodarki jednak Pani wypowied? nie wnosi w tym temacie nic nowego.

Rotria w Skarlandzie ju? raz by?a i cho? by?a najmniejsz? cz??ci? Imperium to stanowi?a najwi?kszy problem bowiem Rotryjczycy sami w sobie nie s? w stanie wsp??pracowa? (z pewnymi wyj?tkami) w ramach jednego pa?stwa a ich aktywno?? by?a zerowa co prawda wystrzeli?a jak trzeba si? by?o zabawi? w intrygi i wybi? si? na niepodleg?o?? - dlatego Rotria nie zosta?a ponownie do Skarlandu w??czona cho? taka mo?liwo?? by?a.

Austro-W?gry to kraj definitywnie upad?y podtrzymywany na serwerze Surmenii. Tamtejsza w?adza nie jest ewidentnie w stanie przej?? na zarz?dzany przez siebie serwer, a jak Surmenii znudzi si? podtrzymywanie na w?asnym serwerze Austro-W?gier? Bardziej ni? wsp??prac? z upad?ymi Austro-W?grami czy pyskuj?c? Rotri? wola? bym aby?my poszerzali wsp??prac? z Surmeni?, Dreamlandem/Elderlandem, RON, Aguri?, La Palm? czy Chanatem Kugarskim.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Carlos de M?dici

Cytat: Maria Dolores d'Este y C?rdoba w Sobota, 16 Kwi 2016, 16:11:35
Je?eli chcecie zna? moje podej?cie wobec s?u?by naszych obywateli wobec jednego lub drugiego kraju. Uwa?am, ?e ?le sta?o si?, i? Rotria nie wesz?a w struktury pa?stwa skarlandzkiego, tak samo, jak uwa?am, ?e wielu naszych m???w stanu wy?ej ceni? zacz??o swoje wyg?rowane ambicje kosztem interes?w narodowych. To, ?e Skarland, Rotria czy te? Austro-W?gry mia?y kryzysy obawiaj?cy si? marazmem i ubogo?ci? dzia?alno?ci spo?ecze?stw wynika niezale?nie od sytuacji i umiejscowienia czasowego z winy przyw?dc?w. Tak, jak zjednoczona Europa sobie nie poradzi?aby w trudnych czasach, gdyby nie jej jedno??, tak te? nasze pa?stwa sobie nie poradz?. Wystarczy?oby, gdyby?my zamiast ci?g?ej aktywno?ci w polityce skupili si? na gospodarce, edukacji i kulturze, z tymi pa?stwami, jak te? wieloma innymi by?my mogli postawi? na integracj? gospodarcz?, edukacyjn?, w?wczas zyskaliby?my wszyscy razem na tym po przez potencja? ludzki i intelektualny. Niestety, kwestie przyw?dztwa narodu na innymi narodami, barona na pozosta?ymi baronami zawsze w dyskusjach pozostaj? na pierwszym planie, a wizje schodz? na plan daleko w tyle. C?? wi?c oczekiwa?, Wasze Kr?lewskie Mo?ci, Zacni Panowie i Synowie Skarlandu, je?eli w nas samych le?y ten problem. My dzi?ki naszej interwencji w Rotrii otworzyli?my okno na Orientyk? i go wci?? nie wykorzystujemy, mimo chrze?cija?skiej wsp?lnoty, koneksji naszego rodu z rodem Austro-W?gier, itd, itd. S?k w tym, ?e gdy nie p?jdziemy wszyscy ku integrowaniu si?, tworzeniu nowej silnej struktury pe?nej jak?e warto?ci chrze?cija?skich, jak te? demokratycznych to w przysz?o?ci b?d? czyta? istnia?y takie pa?stwa w Polskim Mikro?wiecie, jak Rotria, Skarland, Austro-W?gry. Tylko, ?e przy ca?ym szacunku dla obecnie panuj?cych w tych trzech pa?stwach, nie maj? ?adnej wizji na miesi?ce, ani na lata. No teraz dopiero w naszym Imperium wida? g?os zmian w osobie Don Carlosa III i co mnie cieszy, ale ten g?os musi by? bardziej stanowczy i zasadniczy. Ja uwa?am, ?e Vaarland i Orientyka w przeci?gu kilku miesi?cy, a by? mo?e i kilkunastu b?d? musia?y podj?? przedsi?wzi?cia ku budowie wsp?lnych dzia?a? w r??nych dziedzinach, jednak marzenie marzeniem, a rzeczywisto?? rzeczywisto?ci?. Lepiej, jednak wyprzedzi? fakty i nie ulega? wszelkim z?ym emocjom zwi?zanym z realn? UE, kt?r? niesprawiedliwie pod wzgl?dem mniejszo?ci jej s?abo?ci si? ocenia po przez media, a nie przez wielko?? jej si?y. I ja jestem za tym, by t? integracj? na polu gospodarczym, edukacyjnym podj??. Jedni maj? pomys?, drudzy maj? zdolno?ci prawotw?rcze, inni stronotw?rcze. Wydob?d?my razem ten potencja?, a nie przez tworzenie barier mi?dzy pa?stwami. Takim jest pomys? odbierania obywatelstwa.

A co do zmian w Skarlandzie. Niech ten kraj p?jdzie nie ku wchodzeniu w Hiszpani? Kr?l?w Katolickich, ale Skarland Pe?en W?asnych Mo?liwych Realnych Mo?liwo?ci. Jestem konserwatystk?, ale uwa?am, ?e cofanie si? w epokach z jednej na drug? nie pomaga, problem stagnacji zawsze si? pojawia? i pojawia? si? b?dzie, pa?stwa b?d? ledwo dycha?, je?eli nie zrozumiej?, jak ma dzia?a? Polski Mikro?wiat.

Wasza Wysoko??,

ciesz? si? z zaprezentowania przez Don? g?osu w dyskusji, nawet je?eli stanowi on monolit b?d?cy niemal wy??czn? krytyk?. Problemy przedstawione przez Was s? jak mniemam znane ka?demu, kto cho? troch? interesuje si? sprawami naszego Pa?stwa. Dobrze, i? Dona pr?buje stawia? diagnoz?, jednak celem tego zgromadzenia jest, przede wszystkim, wypracowanie konkretnych rozwi?za? stanowi?cych realne remedium na problemy trapi?ce Skarland. Licz? wi?c, i? przy??czy si? Dona i do tej cz??ci obrad.

Musimy zastanowi? si?, jakie elementy kultury s? atrakcyjne dla ludzi dzia?aj?cych w mikronacjach, gdy? oparcie si? wy??cznie na daleko id?cych nawi?zaniach historycznych jest, jak mo?emy zauwa?y?, kr?tkowzroczne. W kt?r? stron? zatem powinni?my i??? Aktywnie bra? udzia? w mi?dzynarodowych inicjatywach kulturalno-sportowych? Organizowa? konkursy? Tworzy? dzie?a s?owa pisanego i tytu?y prasowe? Dyskutowa? o niezobowi?zuj?cych tematach, w tym tych z obr?bu ?wiata realnego?

Stawiam te pytania, gdy? z moich obserwacji wynika, i? to w?a?nie te obszary kultury ciesz? si? najwi?kszym powodzeniem po?r?d dzia?aj?cych ju? mikronaut?w. Zasadniczy problem, kt?ry jest jednak z nimi zwi?zany, to to, i? niezwykle trudno zaimplementowa? takie zmiany do pa?stwa o tak ?ci?le ustalonych ramach klimatyczno-chronologicznych. 

Tego co nam jednak potrzeba, i wszyscy co do tego si? zgadzamy, to zaktywizowanie obywateli, kt?rzy do tej pory nie mieli obszar?w do codziennej aktywno?ci. Dlatego najrozs?dniejsze wydaje mi si? przebudowanie systemu politycznego, wprowadzenie powszechnych wybor?w i w pe?ni decyzyjnego parlamentu oraz gruntowna przebudowa kultury. Zastan?wmy si? jednak czy jest to osi?galne bez analogicznej gruntownej przebudowy naszego pa?stwa?

Norbert I Catalan

Cytat: Carlos III de Scarlaña w Niedziela, 17 Kwi 2016, 20:29:53
Musimy zastanowi? si?, jakie elementy kultury s? atrakcyjne dla ludzi dzia?aj?cych w mikronacjach, gdy? oparcie si? wy??cznie na daleko id?cych nawi?zaniach historycznych jest, jak mo?emy zauwa?y?, kr?tkowzroczne. W kt?r? stron? zatem powinni?my i??? Aktywnie bra? udzia? w mi?dzynarodowych inicjatywach kulturalno-sportowych? Organizowa? konkursy? Tworzy? dzie?a s?owa pisanego i tytu?y prasowe? Dyskutowa? o niezobowi?zuj?cych tematach, w tym tych z obr?bu ?wiata realnego?

Co do nawi?za? historycznych to te trzeba by m?wi?c dobitnie je wyeliminowa?. Aktywnie bra? udzia? w mi?dzynarodowych inicjatywach kulturalnych i samemu takie organizowa?, co do sportu to raczej w?tpi? aby by?o na tym polu jakie? zainteresowanie u nas - Skarland tylko raz zorganizowa? stosunkowo udan? imprez? bodaj?e w 2009 roku pod nazw? TrackMania Micronation (TMM) - mo?na by pomy?le? o ich reaktywowaniu gdyby nie odg?rnie narzucony czas narracji, kt?ry wed?ug mnie nie dzia?a na nasz? korzy??. Co do konkurs?w to na pewno mo?na by jakie? organizowa?, wszelkiego rodzaju tw?rczo?? obywateli w postaci tekst?w, tytu??w prasowych jest jak najbardziej wskazana nawet teraz i nie trzeba obywatelom o tym przypomina? po prostu wystarczy ch?? do tworzenia np. gazety. Dyskusje o mikro?wiecie i ?wiecie realnym te? s? wskazane ale jako? nikt nie zacz?? ?adnego tematu w tym zakresie wi?c si?owe rozwi?zanie nie wchodzi w gr?.

Og?lnie powinni?my zaprzesta? narzucania obywatelom ram czasowych na XVII-XVIII wiek i po prostu tak si? zorganizowa? aby teraz p?ynnie przechodzi? pomi?dzy kolejnymi okresami a? do wsp??czesno?ci bo nie ukrywajmy, ?e nie zawsze siedemnaste czy osiemnaste stulecie b?dzie atrakcyjne dla potencjalnie nowych obywateli a na kolejn? fal? rotryjczyk?w raczej nie liczmy.

(-) Norbert I de Catal?n

Zacznijmy, jak to niegdy? moja matka m?wi?a tworzy? pa?stwo liberalne z czas?w XIX wieku. Co?, jak to by?y W?ochy przed Mussolinim i I W?. Niech pojawi? si? partie, niech pojawi si? polaryzacja, to dobrze zrobi naszemu pa?stwu. Nie udawajmy, ?e jeste?my jednomy?lni i mamy jednakowe kr?gos?upy, by na r?wni w pas k?ania? si? Kr?lowi, bo tak nie jest. M?wi? to w przeno?ni. Ka?dy jest inny. U nas s? ludzie r??nych nurt?w i idzie to wyczu?.

Hrabina Cavriago

Norbert I Catalan

To o czym Pani m?wi i tak musi nast?pi?, nie ukrywajmy ?e obecny ustr?j pa?stwa by? form? tymczasow?. Ale to i tak nie rozwi??e problemu aktywno?ci w d?u?szej perspektywie.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

Oczywi?cie, ?e pewna polaryzacja jest potrzebna, tak jak i aktywizacja parlamentu i jego przebudowa, to jednak, jak zauwa?y? JKW Norbert niestety nie zapewni aktywno?ci na d?u?sz? met?, dlatego musimy na nowo stworzy? skarlandzk? kultur?. Dlatego te?, by zacz?? operowa? konkretami, dobrze by by?o, gdyby ka?dy obywatel napisa?, co go interesuje i czy ma jak?? wizj?, ew. talenty, kt?rymi chcia?by si? podzieli?. A takie osoby niew?tpliwie w?r?d nas s?.

Norbert I Catalan

Ja ze swojej strony na pewno postaram si? przywr?ci? El Reino do sta?ego funkcjonowania mo?e nawet si? pokusz? o reaktywacj? telewizji (jak starczy czasu). Kwestia Vaarlandzkiego Instytutu Kartograficznego to inna bajka zale?na od dost?pnego czasu i zmian na Vaarlandzie/Estelli.

(-) Norbert I de Catal?n

Jakby?cie chcieli, mog?abym przedstawi? projekt nowej konstytucji dla Imperium :) Zacz??abym prac? nad ni? w czerwcu.

Hrabina Cavriago

Norbert I Catalan

Chyba po to jest to posiedzenie - ?eby proponowa? zmiany, projekty itepe. Chocia? zmiana systemu politycznego to sprawa raczej drugorz?dna bo nie rozwi??e problemu na d?u?ej ni? miesi?c.

Opr?cz reform typowo ustrojowych proponuj? wprowadzi? bank oparty na systemie opisowym na inny nas nie sta?, a systemy kt?re mam na komputerze odmawiaj? wsp??pracy - wprowadzi to mo?liwo?? obiegu pieni?dza i w przysz?o?ci zbudowa? co prawda te? opisowy system gospodarczy.

W kwestii podzia?u administracyjnego to proponuj? zachowa? jedynie: Koron? Kr?lestwa Skarlandu, Koron? Wschodniego Kr?lestwa Estelli i Ksi?stwo Urbino tym samym podda? Wicekr?lestwo Indii Skarlandzkich rozbiorowi i Wicekr?lestwo Aztec w??czy? do Korony Kr?lestwa Skarlandu a Wicekr?lestwo Bia?og?ry w??czy? do Korony Wschodniego Kr?lestwa Estelli.

(-) Norbert I de Catal?n

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Cytat: Norbert I Catalan w Sobota, 30 Kwi 2016, 16:17:45
Chyba po to jest to posiedzenie - ?eby proponowa? zmiany, projekty itepe. Chocia? zmiana systemu politycznego to sprawa raczej drugorz?dna bo nie rozwi??e problemu na d?u?ej ni? miesi?c.

Opr?cz reform typowo ustrojowych proponuj? wprowadzi? bank oparty na systemie opisowym na inny nas nie sta?, a systemy kt?re mam na komputerze odmawiaj? wsp??pracy - wprowadzi to mo?liwo?? obiegu pieni?dza i w przysz?o?ci zbudowa? co prawda te? opisowy system gospodarczy.

W kwestii podzia?u administracyjnego to proponuj? zachowa? jedynie: Koron? Kr?lestwa Skarlandu, Koron? Wschodniego Kr?lestwa Estelli i Ksi?stwo Urbino tym samym podda? Wicekr?lestwo Indii Skarlandzkich rozbiorowi i Wicekr?lestwo Aztec w??czy? do Korony Kr?lestwa Skarlandu a Wicekr?lestwo Bia?og?ry w??czy? do Korony Wschodniego Kr?lestwa Estelli.

Popieram.
Dona Sof?a Leonor Maria

Carlos de M?dici

W kwestii prasy i gospodarki ma Wasza Wysoko?? moje pe?ne poparcie i obietnic? pomocy je?eli taka b?dzie ewentualnie potrzebna. W kwestii projektu konstytucji - bardzo prosimy Dona, jak ju? wspomniano wcze?niej - w?a?nie po to tutaj si? zebrali?my. Co do reform administracyjnych - te nie maj? wielkiego prze?o?enia na aktywno??, ale i o nich warto porozmawia? - my?l?, ?e dobrym momentem na to b?dzie dyskurs konstytucyjny. Korzystaj?c jeszcze z okazji - ciesz? si?, i? wci?? tli si? dyskusja, ja jednak b?d? nieobecny w najbli?szych dniach. Obiecuj? jednak zagl?da? i po kr?tkiej nieobecno?ci odnie?? si? do wszystkich problem?w i poruszonych kwestii.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Najdro?szy Synu,

my?limy, ?e najlepszym dla Skarlandu ustrojem b?dzie Monarchia Parlamentarna na wz?r brytyjski, dwie ?cieraj?ce si? ze sob? partie, jednak z du?? gam? prerogatyw dla monarchy. Zaktywizuje to oczywi?cie kraj wzgl?dem politycznym, ale zostawi solidny fundament w postaci kr?la. To tylko podstawa reform. Co do reform kulturowych - epoka Burbon?w i wielkich odkry? sprawdzi?a si? na 2 lata, nie wi?cej niestety. Mo?na oczywi?cie przy?pieszy? wszystko do czas?w XIX i XX wieku (ciekawe w?tki z wojen hiszpa?skich, Franco, etc.) i zliberalizowa? kultur?.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Cytat: Le?n III w Poniedziałek,  2 Maj 2016, 15:14:31
Najdro?szy Synu,

my?limy, ?e najlepszym dla Skarlandu ustrojem b?dzie Monarchia Parlamentarna na wz?r brytyjski, dwie ?cieraj?ce si? ze sob? partie, jednak z du?? gam? prerogatyw dla monarchy. Zaktywizuje to oczywi?cie kraj wzgl?dem politycznym, ale zostawi solidny fundament w postaci kr?la. To tylko podstawa reform. Co do reform kulturowych - epoka Burbon?w i wielkich odkry? sprawdzi?a si? na 2 lata, nie wi?cej niestety. Mo?na oczywi?cie przy?pieszy? wszystko do czas?w XIX i XX wieku (ciekawe w?tki z wojen hiszpa?skich, Franco, etc.) i zliberalizowa? kultur?.

Wasza ?wi?tobliwo??, Umi?owany Bracie.

Nie jestem za frankizmem, za republikanizmem i charakterem wojennym. Jestem za systemem partyjnym. Uwa?am, ?e powinni?my zacz?? budowa? podwaliny systemu partyjnego. Na pocz?tek wspomniana polaryzacja przez Ksi??n? Sewilli, ale zgodzi? si? trzeba z Jego Kr?lewsk? Wysoko?ci? Norbertem, ?e to nie wiadomo jakiego efektu nie przyniesie, lecz ma?ostkowy. Dlatego proponuj? mo?liwo?? przywr?cenia dawnego charakteru wyboru Kortez?w i stworzenie systemu partyjnego przy jednoczesnym zachowaniu uprawnie? monarszych i rz?dowych, jakie s? dotychczas. Ma?a drobna zmiana jest lepsza ni? gwa?towne przekazywanie wszystkiego.
Dona Sof?a Leonor Maria

Norbert I Catalan

Republika nie by?a by takim z?ym pomys?em gdyby np. nagle okaza?o si?, ?e monarch? gdzie? wci??o a ten nie zg?osi? by swojej nieobecno?ci (oczywi?cie je?eli jest brak os?b uprawnionych do dziedziczenia).

Ale odstawiaj?c kwesti? ustrojow? na bok chcia? bym poruszy? w?tek banku, bo jako ?e system phpbank odmawia wsp??pracy z serwerem to chcia? nie chcia? ale trzeba p?j?? w system opisowy lub zrzutk? na programist?, kt?ry nam profesjonalnie zrobi system - oczywi?cie bior?c pod uwag? fakt, ?e zbi?rki u nas np. na serwer i domen? nie id? (w?a?ciwie to wcale nie id?) tak dobrze jak w Sarmacji a serwer z domen? op?acaj? u nas tylko dwie osoby to by?o by g?upie gdyby te dwie osoby zabuli?y za apk? a reszta czeka?a na gotowca.

Tak wi?c proponuj? system opisowy w oparciu o nast?puj?ce mo?liwo?ci:
1.Bank opisowy na obecnym forum, dost?p tylko dla obywateli, ka?dy obywatel widzi stan konta innego obywatela.
2.Bank na oddzielnym forum, wymagana dodatkowa rejestracja, ka?dy obywatel widzi tylko sw?j stan konta.

W obu przypadkach administracja bankiem przypada Radzie Imperialnej lub Administracji Technicznej (do wyboru).

(-) Norbert I de Catal?n