Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

[PRIORYTET] II Posiedzenie Kortez?w Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Carlos de M?dici, Czwartek, 7 Kwi 2016, 19:31:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos de M?dici

CytatCa?y czas jest ta sama ?piewka: zrobimy, pomy?limy. Tylko o dziwo od kwietnia nie wida? ?adnych efekt?w

Oczywi?cie, ?e nie wida?. Bowiem niemo?liwym jest rozw?j kraju przez trzy, niemal nieaktywne osoby (do kt?rych wliczam te? siebie). Nie wiem jakie WW oraz reszta os?b ma priorytety - dla mnie jednak wydarzenia z ?ycia realnego maj? pierwsze?stwo.

Do?? s?aby przytyk z Austro-W?grami pomin? milczeniem - nie zwyk?em bowiem komentowa? informacji wyssanych z palca.

CytatDlatego sam bior? sprawy w swoje r?ce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym b?d? pracowa?? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje mo?liwo?ci s? skromne, ale na pewno to b?dzie nowe otwarcie. B?d? r?wnie? pracowa? na now? ustaw? zasadnicz? i klimatem Imperium.

?wietnie, bardzo mnie cieszy ta zapowied?. Szkoda tylko, ?e WW wybra? samotniczy kurs. Nie bardzo rozumiem co chcecie przez to osi?gn?? - jednak nie zamierzam Was zmusza? do jakiejkolwiek wsp??pracy. Mo?e zatem WW za?o?y w?asny Skarland - jednoosobowy? A my b?dziemy sobie tutaj "wegetowa? i dogorywa?" we tr?jk? (cho? to te? chyba nieco zawy?ona liczba).

A teraz taka og?lna refleksja:

1) Bzdur? jest powtarzane gdzie? w mikro?wiecie i powielane przez WW twierdzenie, jakoby dawni mieszka?cy Skarlandu rozpierzchli si? po v-?wiecie, niczym realni ?ydzi, i zasilili inne mikronacje. Wi?kszo?? tych os?b po prostu w og?le odesz?a z mikro?wiata. Raptem dw?ch naszych obywateli udziela si? obecnie w innych mikronacjach - Albert de Orange-Nassau - obecny Patriarcha Rotrii oraz m?j v-ojciec, kt?ry ju? sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

2) Pojawia si? WW niczym Filip z konopi po bardzo d?ugiej nieobecno?ci i pr?buje nagle wszystkich poustawia? wielce zdziwiony, ?e w Skarlandzie cisza - a pomy?la? WW, ?e te? walnie si? przyczyni? do upadku aktywno?ci? Bardzo mnie cieszy, i powtarzam to jeszcze raz, Wasz zapa? i czas, kt?ry macie by po?wi?ci? dla naszej mikronacji, ale chyba nieco ?le te zasoby wykorzystujecie...

Don Cosme Pedro de M?dici

Cytat: Carlos III de Scarlaña w Sobota, 11 Cze 2016, 21:32:28
CytatCa?y czas jest ta sama ?piewka: zrobimy, pomy?limy. Tylko o dziwo od kwietnia nie wida? ?adnych efekt?w

Oczywi?cie, ?e nie wida?. Bowiem niemo?liwym jest rozw?j kraju przez trzy, niemal nieaktywne osoby (do kt?rych wliczam te? siebie). Nie wiem jakie WW oraz reszta os?b ma priorytety - dla mnie jednak wydarzenia z ?ycia realnego maj? pierwsze?stwo.

Owszem, wydarzenia ze ?wiata realnego maj? znaczenie, ale je?li obecny kr?l b?dzie kr?lem widmo to mo?e z czego? warto zrezygnowa??

Do?? s?aby przytyk z Austro-W?grami pomin? milczeniem - nie zwyk?em bowiem komentowa? informacji wyssanych z palca.

Na pewno jest to informacja wyssana z palca bo przecie? Austro-W?gry s? w ?wietnej kondycji :)

CytatDlatego sam bior? sprawy w swoje r?ce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym b?d? pracowa?? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje mo?liwo?ci s? skromne, ale na pewno to b?dzie nowe otwarcie. B?d? r?wnie? pracowa? na now? ustaw? zasadnicz? i klimatem Imperium.

?wietnie, bardzo mnie cieszy ta zapowied?. Szkoda tylko, ?e WW wybra? samotniczy kurs. Nie bardzo rozumiem co chcecie przez to osi?gn?? - jednak nie zamierzam Was zmusza? do jakiejkolwiek wsp??pracy.

Wybra?em samotniczy kurs z bardzo prostej przyczyny, kt?r? poda?em we wcze?niejszym po?cie. Skoro ju? tak Szanowni dyskutuj? wsp?lnie i wsp??pracuj? od kwietnia tego roku, a dzisiaj jest czerwiec to co? jest nie tak, skoro efekt?w tej wsp??pracy nie ma.

Mo?e zatem WW za?o?y w?asny Skarland - jednoosobowy?

Prosz? darowa? sobie tego typu uszczypliwo?ci. Chocia?? W?a?ciwie to Skarland jest ju? jednoosobowy. Brawa za spostrzegawczo??.

A my b?dziemy sobie tutaj "wegetowa? i dogorywa?" we tr?jk? (cho? to te? chyba nieco zawy?ona liczba).

Skoro chce by? Wasza Kr?lewska Mo??, kolejnym kr?lem: m?czennikiem... ka?dy ma wyb?r.

A teraz taka og?lna refleksja:

1) Bzdur? jest powtarzane gdzie? w mikro?wiecie i powielane przez WW twierdzenie, jakoby dawni mieszka?cy Skarlandu rozpierzchli si? po v-?wiecie, niczym realni ?ydzi, i zasilili inne mikronacje. Wi?kszo?? tych os?b po prostu w og?le odesz?a z mikro?wiata.

Prosz? nie udawa? o nieznajomo?ci przyczyn przez kt?re tak si? sta?o.

Raptem dw?ch naszych obywateli udziela si? obecnie w innych mikronacjach - Albert de Orange-Nassau - obecny Patriarcha Rotrii

Tak, wiem. Skarland jest hotelem, nie musia? Wasza Kr?lewska Mo?? mi o tym przypomina? bo o tym wiem.

oraz m?j v-ojciec, kt?ry ju? sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

Prosz? nie robi? z siebie osoby, kt?ra nie ma na nic wp?ywu.

2) Pojawia si? WW niczym Filip z konopi po bardzo d?ugiej nieobecno?ci i pr?buje nagle wszystkich poustawia? wielce zdziwiony, ?e w Skarlandzie cisza - a pomy?la? WW, ?e te? walnie si? przyczyni? do upadku aktywno?ci?

Skoro nie ma komu ustawia?, to kto? musi. Owszem, zdaj? sobie spraw?, ?e jestem wsp??winny za obecny stan Skarlandu, ale czy to ma w tej chwili jakie? ogromne znaczenie? Nie wiem co chce Wasza Kr?lewska Mo?? uzyska? przez te wypomnienie, ?e mo?e p?jd? w k?t i si? rozp?acz?? Na pr??no liczy? u mnie na tak? reakcj?.

Bardzo mnie cieszy, i powtarzam to jeszcze raz, Wasz zapa? i czas, kt?ry macie by po?wi?ci? dla naszej mikronacji, ale chyba nieco ?le te zasoby wykorzystujecie...

Prosz? spojrze?, jak Wasza Kr?lewska Mo?? te zasoby wykorzystuje, a dopiero komu? to wypomina?.
Don Cosme Pedro de M?dici

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

m?j v-ojciec, kt?ry ju? sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

R?wnie? Ci? synku pozdrawiam. Pami?taj, wszystko widz?. Btw. m?g?by? mi zmieni? nazw? z powrotem na Carlos Lorenzo de Medici y Zep?
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Carlos de M?dici

Cytat: Le?n III w Sobota, 11 Cze 2016, 22:13:49
m?j v-ojciec, kt?ry ju? sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

R?wnie? Ci? synku pozdrawiam. Pami?taj, wszystko widz?. Btw. m?g?by? mi zmieni? nazw? z powrotem na Carlos Lorenzo de Medici y Zep?

Oczywi?cie, ?e mog?. Co do tego, ?e wszystko tato widzisz - ?wietnie! Oby? sie tylko udziela? cz??ciej ni? tylko wtedy, gdy Ci? przywo?am :D.

Norbert I Catalan

Co do mostka SMF-wordpress to dzi?kuje, jutro mam ca?y dzie? wolny to postaram si? go zainstalowa? i uruchomi? jak najszybciej w serwisie testowym, kt?ry jutro udost?pni?. CO do systemu forum na bank to je?eli b?dzie taka mo?liwo?? te? zostanie zintegrowany je?eli nie to zostanie posiada? te? dodatkowe konto na forum bankowym.

Co do tworzenia samemu systemu informatycznego to raczej jestem sceptyczny aby przynios?o to jaki kolwiek efekt - dlatego proponuj? po??czy? wysi?ki w planowaniu i tworzeniu owego systemu - uwa?am, ?e w dw?ch b?dzie nieco ?atwiej to ogarn?? ;)

Co do obowi?zk?w realnych to pragn? zauwa?y?, ?e jazda autobusem miejskim w Kielcach to bardzo mi?ych i relaksuj?cych nie nale?y i cz?sto trwa ponad 10h wi?c w tygodniu mam prawo by? padni?ty, acz kolwiek do Skarlandu zagl?dam.

edit.: z udost?pnienia serwisu testowego dzi? nic nie wysz?o - postaram si? jednak po??czonego wordpresa z forum przekaza? do pi?tku cho? mysl?, ?e jest 50% szans na udost?pnienie go ju? jutro.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Carlos de M?dici

Dostojni,

niestety Jej Wysoko?? Medici nie przedstawi?a swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuj? sw?j - w duchu tego, co wy?o?y?em wcze?niej oraz uwag Dostojnych. Og?aszam zatem debat? nad poni?szym projektem, kt?ra potrwa do odwo?ania. P??niej przejdziemy do g?osowania.

Na pocz?tku poczyni? uwag? - brakuje preambu?y, kt?r? mam nadziej? ustalimy wsp?lnie, a tak?e tre?ci za??cznik?w - tu te? licz? na propozycj? - w przypadku ich braku przedstawi? w?asne projekty. W artykule ?smym nie ma tak?e nazwy stolicy - to te? jest wci?? kwestia otwarta.

Cytat
Konstytucja Kr?lestwa Skarlandu
...

Rozdzia? I
Kr?lestwo Skarlandu

Art. 1.
Kr?lestwo Skarlandu jest demokratycznym pa?stwem prawa dzia?aj?cym w przestrzeni polskiego mikro?wiata.

Art. 2.
Kr?lestwo Skarlandu jest pa?stwem jednolitym.

Art. 3.
W?adza zwierzchnia nale?y do Kr?la i Narodu.

Art. 4.
1. Ustr?j Kr?lestwa Skarlandu opiera si? na podziale w?adzy.
2. W?adz? ustawodawcz? sprawuje Kr?l i Kortezy Generalne, w?adze wykonawcz? Kr?l i Rada Kr?lewska, a w?adz? s?downicz? S?d Kr?lewski.

Art. 5.
Organy w?adzy dzia?aj? na podstawie i w ramach prawa.

Art. 6.
Konstytucja jest najwy?szym prawem Kr?lestwa Skarlandu.

Art. 7.
?r?d?ami prawa powszechnie obowi?zuj?cymi na terytorium Kr?lestwa Skarlandu s? w kolejno?ci:
1. Konstytucja;
2. Ratyfikowane umowy mi?dzynarodowe;
3. Ustawy Kortez?w Generalnych i Dekrety Kr?lewskie;
4. Rozporz?dzenia Rady Kr?lewskiej i Ordonanse Kr?lewskie;
5. Akty prawa miejscowego na obszarze dzia?ania organ?w, kt?re je ustanowi?y.

Art. 8.
1. Stolic? Kr?lestwa Skarlandu jest
2. J?zykiem urz?dowym na terytorium Kr?lestwa Skarlandu jest j?zyk polski i hiszpa?ski.
3. Symbol pa?stwowy w postaci flagi pa?stwowej okre?la za??cznik nr 1.
4. Herb pa?stwowa okre?la za??cznik nr 2.
5. Hymn pa?stwowy – Marsz Kr?lewski okre?la za??cznik nr 3.

Rozdzia? II
Obywatele

Art. 9.
1. Obywatelstwo Kr?lestwa Skarlandu, zwane dalej obywatelstwem, uzyskuje si? w drodze postanowienia kr?lewskiego.
2. Warunki uzyskania i utraty obywatelstwa okre?li akt w randze ustawy.

Art. 10.
Obywatelstwo jest w?z?em prawnym ??cz?cym jednostk? z Kr?lestwem Skarlandu, kt?ry uprawnia do:
1) uczestnictwa w ?yciu politycznym kraju przez sprawowanie funkcji publicznych;
2) s?u?by w Si?ach Zbrojnych Kr?lestwa;
3) ochrony jednostki ze strony pa?stwa.

Art. 11.
Ka?demu przys?uguj? wszelkie prawa i wolno?ci wyp?ywaj?ce z przyrodzonej i niezbywalnej godno?ci cz?owieka.

Art. 12.
1. Obowi?zkiem obywateli Kr?lestwa jest wierna s?u?ba Kr?lowi i Narodowi.
2. Za oddane dla Narodu i Kr?la, Kr?l nadaje nobilitacje szlacheckie i arystokratyczne.
3. List? tytu??w i procedur? ich otrzymania okre?li akt w randze ustawy.

Rozdzia? III
Kr?l

Art. 13.
1. Kr?l obok Narodu jest suwerenem Kr?lestwa Skarlandu.
2. Kr?l czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, stoi na stra?y suwerenno?ci i bezpiecze?stwa Kr?lestwa Skarlandu.
3. Osoba Kr?la jest nietykalna.

Art. 14.
Kr?l sprawuje w?adz? ustawodawcz? za pomoc? dekret?w kr?lewskich, a w?adz? wykonawcz? za pomoc? ordonans?w kr?lewskich.

Art. 15.
Kr?l jest najwy?szym zwierzchnikiem Si? Zbrojnych Kr?lestwa Skarlandu.

Art. 16.
1. Korona Kr?lewska jest dziedziczna w obr?bie Rodu Medycejsko-Katalo?skiego.
2. Kr?l wyznacza swojego nast?pc? za ?ycia.
3. W przypadku niedochowania procedury opisanej w ust. 2 niniejszego artyku?u w?adza kr?lewska przechodzi na najstarszego potomka Kr?la.

Art. 17.
1. Je?eli Kr?l nie mo?e sprawowa? w?adzy wyznacza, w drodze dekretu, Regenta, kt?remu powierza sprawowanie ca?o?ci lub cz??ci prerogatyw monarszych.
2. Regent mo?e zosta? wyznaczony na okres oznaczony lub nieoznaczony.

Rozdzia? IV
Kortezy Generalne

Art. 15.
Nar?d sprawuje sw? w?adz? przez przedstawicieli tworz?cych Kortezy Generalne.

Art. 16.
Kortezy Generalne obraduj? permanentnie.

Art. 17.
1. Kortezy Generalne sk?adaj? si? z nast?puj?cej liczby deputowanych, zale?nej od aktualnej liczby obywateli, przy czym stosunek ten ustalany jest ka?dorazowo w drodze postanowienia kr?lewskiego o rozpisaniu wybor?w i jest wi???cy przez ca?y okres trwania kadencji deputowanych:
1) 10 obywateli i mniej – 3 deputowanych;
2) 15-11 obywateli – 5 deputowanych;
3) 20-15 obywateli – 7 deputowanych;
4) 21 obywateli i wi?cej – 9 deputowanych.
2. Kadencja ka?dego deputowanego trwa 3 miesi?ce.

Art. 18.
1. Kr?l mo?e odebra? mandat deputowanemu kt?ry:
1) Nie uczestniczy? w pracach Kortez?w Generalnych d?u?ej ni? 2 tygodnie.
2) Zosta? skazany prawomocnym orzeczeniem s?dowym.
3) Zrzek? si? mandatu.

Art. 19.
1. Inicjatywa ustawodawcza przys?uguje ka?demu deputowanemu, Kr?lowi, Radzie Kr?lewskiej i grupie przynajmniej 2 obywateli.
2. Kortezy Generalne podejmuj? decyzje zwyk?? wi?kszo?ci? g?os?w, chyba ?e Konstytucja lub akt w randze ustawy stanowi inaczej.
3. Obradom Kortez?w przewodniczy Prezydent Kortez?w Generalnych wybierany przez deputowanych i spo?r?d nich bezwzgl?dn? wi?kszo?ci? g?os?w w obecno?ci przynajmniej po?owy deputowanych.
4. Uchwalon? ustaw? Prezydent Kortez?w Generalnych przekazuje Kr?lowi, kt?ry tak? ustaw? mo?e:
1) Podpisa? w ci?gu 14 dni od jej otrzymania i niezw?ocznie opublikowa? w Dzienniku Praw Kr?lestwa;
2) Przekaza? S?dowi Kr?lewskiemu, kt?ry bada jej zgodno?? z konstytucj? i umowami mi?dzynarodowymi. W przypadku orzeczenia o jej niezgodno?ci z aktem wy?szego rz?du Kr?l mo?e odm?wi? podpisania ustawy;
3) Odm?wi? podpisania ustawy i zwr?ci? j? Kortezom Generalnym do ponownego rozpatrzenia, kt?re mog? wi?kszo?ci? 2/3 g?os?w w obecno?ci przynajmniej po?owy ustawowej liczby deputowanych uchwali? ustaw?. Po ponownym jej uchwaleniu Kr?l podpisuje ustaw? w ci?gu 14 dni i niezw?ocznie publikuje j? w Dzienniku Praw Kr?lestwa.

Rozdzia? V
Rada Kr?lewska

Art. 20.
Rada Kr?lewska wraz z Kr?lem prowadzi polityk? wewn?trzn? i zagraniczn? Kr?lestwa Skarlandu.

Art. 21.
W sk?ad Rady Kr?lewskiej wchodzi Pierwszy Minister i Ministrowie mianowani przez Kr?la.

Art. 22
Pierwszy Minister:
1) Reprezentuje Rad? Kr?lewsk?.
2) Kieruje pracami Rady Kr?lewskiej.
3) Wydaje rozporz?dzenia na podstawie dekret?w i ustaw.

Art. 23.
1. Ministrowie kieruj? powierzonym im dzia?em administracji rz?dowej.
2. Ministrowie wydaj? rozporz?dzenia na podstawie dekret?w i ustaw.

Art. 24.
1. Rada Kr?lewska odpowiada solidarnie przed Kr?lem i Kortezami Generalnymi.
2. Rada Kr?lewska mo?e by? w ka?dej chwili odwo?ana przez Kr?la lub Kortezy Generalne, kt?re podejmuj? decyzj? bezwzgl?dn? wi?kszo?ci? g?os?w, w obecno?ci przynajmniej po?owy liczby deputowanych.

Rozdzia? VI
S?d Kr?lewski

Art. 25.
1. W?adz? s?downicz? w Kr?lestwie Skarlandu sprawuje S?d Kr?lewski.
2. S?d Kr?lewski rozpatruje:
1) Wszystkie sprawy z zakresu jurysdykcji karnej i cywilnej;
2) Wnioski o zbadanie zgodno?ci akt?w prawnych oraz wyk?adni? przepis?w oraz orzeka w sporach kompetencyjnych pomi?dzy organami Kr?lestwa Skarlandu.
3) Wnioski, o kt?rych mowa w ust?pie 2 pkt. 2 niniejszego artyku?u mo?e z?o?y? ka?dy obywatel Kr?lestwa Skarlandu.

Art. 26.
Ka?dy przebywaj?cy na terytorium Kr?lestwa Skarlandu ma prawo do sprawiedliwego procesu.

Art. 27.
1. S?dzi?w S?du Kr?lewskiego mianuje Kr?l spo?r?d obywateli odznaczaj?cych si? wiedz? prawnicz?.
2. S?dziowie wyznaczaj? spo?r?d swojego grona Przewodnicz?cego S?du Kr?lewskiego, kt?ry sprawuje nadz?r nad prac? i organizacj? S?du.

Art. 28
1. S?dziowie w sprawowaniu swojego urz?du s? niezawi?li i podlegaj? tylko Konstytucji i aktom w randze ustawy.
2. S?dziowie na czas sprawowania swojego urz?du nie mog? zosta? poci?gni?ci do odpowiedzialno?ci innej ni? dyscyplinarna, kt?rej tryb okre?li odr?bny akt w randze ustawy.
3. S?dziowie s? nieusuwalni.

Art. 29.
1. S?d Kr?lewski wydaje orzeczenia, czyli wyroki i postanowienia.
2. S?d Kr?lewski wydaje wyroki w imieniu Kr?la.

Art. 30.
Kr?lowi przys?uguje prawo ?aski.

Rozdzia? VII
Administracja terytorialna

Art. 31.
1. Kr?lestwo Skarlandu mo?e by? podzielone na mniejsze jednostki administracyjne.
2. Podzia? terytorialny i ustr?j jednostek administracyjnych okre?li akt w randze ustawy.

Rozdzia? VIII
Stan nadzwyczajny

Art. 32.
W sytuacji szczeg?lnych zagro?e?, je?eli zwyk?e ?rodki konstytucyjne s? niewystarczaj?ce, mo?e zosta? wprowadzony stan nadzwyczajny.

Art. 33.
1. Stan nadzwyczajny mo?e zosta? wprowadzony w drodze dekretu kr?lewskiego jedynie na czas oznaczony nieprzekraczaj?cy 30 dni.
2. Po up?ywie tego okresu Kr?l mo?e przed?u?y? stan nadzwyczajny o kolejne 30 dni.

Art. 34.
W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego nie mo?e zosta? skr?cona kadencja ?adnego deputowanego ani nie mog? by? og?oszone wybory do Kortez?w Generalnych.

Art. 35.
1. W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego zawieszeniu ulegaj? przepisy niniejszej Konstytucji i innych akt?w prawnych Kr?lestwa Skarlandu z wy??czeniem rozdzia??w: I, II, III, VI i VIII Konstytucji.
2. W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego zmianie nie mog? ulec przepisy Konstytucji.

Rozdzia? IX
Przepisy przej?ciowe i ko?cowe

Art. 36.
Zmiany w przepisach Konstytucji mo?e dokona?:
1) Kr?l w drodze dekretu, kt?ry ulega zatwierdzeniu przez Kortezy Generalne bezwzgl?dn? wi?kszo?ci? g?os?w przy obecno?ci przynajmniej po?owy uprawnionych do g?osowania.
2) Kortezy Generalne w drodze ustawy uchwalonej wi?kszo?ci? kwalifikowan? 2/3 g?os?w w obecno?ci przynajmniej po?owy uprawnionych do g?osowania. Kr?l nie mo?e odm?wi? podpisania tak uchwalonej ustawy.

Art. 37.
Moc prawn? traci Kodeks z Burgos.

Art. 38.
Konstytucja wchodzi w ?ycie po up?ywie terminu 7 dni od dnia jej og?oszenia.

Za??czniki:

Za??cznik nr 1
Za??cznik nr 2
Za??cznik nr 3

Carlos de M?dici

By?bym zapomnia? - w kwestii debaty nad projektem - otwieram j? dla wszystkich zainteresowanych, tak?e dla nie-obywateli (co zreszt? i tak by?o tolerowane w ostatnich dniach), licz? na realne zaanga?owanie w dyskusj? i przej?cie od s??w do czyn?w. No i oczywi?cie zach?cam tych, kt?rzy wr?cili/planuj? wr?ci? o ponowne ubieganie si? o obywatelstwo. Z rado?ci? je nadam, lecz wymaga to pierwszego ruchu ze strony Dostojnych.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Jak dla mnie za ma?o katolicka ta Ustawa Zasadnicza. Wi?cej Ko?cio?a, Boga, religii!
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Norbert I Catalan

Cytat: Carlos Lorenzo de Medici y Zep w Poniedziałek, 13 Cze 2016, 15:44:59
Jak dla mnie za ma?o katolicka ta Ustawa Zasadnicza. Wi?cej Ko?cio?a, Boga, religii!

Niespecjalnie ?mieszny dowcip. Im mniej tego plugastwa zwanego ko?cio?em katolickim tym lepiej.

CytatArt. 2.
Kr?lestwo Skarlandu jest pa?stwem jednolitym.
Jednolitym? W jakim sensie? Chodzi o pa?stwo scentralizowane? Je?eli tak to w jakim zakresie? Warto przypomnie?, ?e Ksi?stwo Urbino jest cz??ci? Imperium na podstawie traktatu wi?c chcia? bym si? dowiedzie? jak ta jednolito?? wp?ywa na t? jednostk? terytorialn?.

CytatArt. 8.
1. Stolic? Kr?lestwa Skarlandu jest
Proponuj? powr?t do Walencji z uwagi na to, ?e to miasto pe?ni?o funkcje sto?eczne najd?u?ej i jest wyposa?one w odpowiedni? infrastruktur? mo?na by rzec :D

CytatArt. 16.
1. Korona Kr?lewska jest dziedziczna w obr?bie Rodu Medycejsko-Katalo?skiego.
Tu bym uog?lni? ca?o?? rodu jako Catalan z uwagi i? nie tylko R?d Medycyjsko-Katalo?ski ma prawo do dziedziczenia Korony.

Za? co do symboli pa?stwa to proponuj? powr?t do symboli Kr?lestwa Skarlandu z przed reform na Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Skarlandu
lub starsze symbole Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Cesarstwo_Skarlandu

Oczywi?cie w obu przypadkach mo?na by je troszk? od?wie?y?.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

CytatJednolitym? W jakim sensie? Chodzi o pa?stwo scentralizowane? Je?eli tak to w jakim zakresie? Warto przypomnie?, ?e Ksi?stwo Urbino jest cz??ci? Imperium na podstawie traktatu wi?c chcia? bym si? dowiedzie? jak ta jednolito?? wp?ywa na t? jednostk? terytorialn?.

Chodzi w?a?nie o pa?stwo unitarne. Nie ma sensu rozdrabnia? si? na sto tysi?cy cz??ci, skoro nie potrafimy sobie cz?sto poradzi? z central?. Projekt nie wyklucza jednak istnienia region?w ze swoim zarz?dem, kt?ry jednak podlega?by pod Rad? Kr?lewsk?. Mo?na by pomy?le? nad powrotem do idei wsp?lnot autonomicznych, jak kiedy? i jak w realnej Hiszpanii. Co od Urbino - nie jest ono cz??ci? Imperium w my?l prawa, a jego lennem (co jest zreszt? niesamowicie nieostrym poj?ciem, ponadto lenno to poj?cie prawa prywatnego, a nie mi?dzynarodowego publicznego, ale mniejsza z tym). Zawsze mo?na jednak podpisa? aneks do traktatu i zmieni? stosunek wasalny na stowarzyszenie, aby rozwia? wszelkie w?tpliwo?ci.

CytatProponuj? powr?t do Walencji z uwagi na to, ?e to miasto pe?ni?o funkcje sto?eczne najd?u?ej i jest wyposa?one w odpowiedni? infrastruktur? mo?na by rzec :D

My?l?, ?e to dobra propozycja.

CytatTu bym uog?lni? ca?o?? rodu jako Catalan z uwagi i? nie tylko R?d Medycyjsko-Katalo?ski ma prawo do dziedziczenia Korony.

Z tym, ?e Medyceusze nigdy nie byli cz??ci? Catalan?w i vice versa i ko?o nam si? zamyka. Za to po ma??e?stwie mojej babki powsta? r?d mieszany (cho? oczywi?cie genealogia nie zna takiego poj?cia). Mo?na zatem rzec, ?e R?d Medycejsko-Katalo?ski to nowy tw?r (cho? do tej pory nazwa by?a ju? u?ywana), co? jak Habsburgowie-Lotary?scy. Ewentualnie mo?na zmieni? tre?? tego przepisu na: "Korona Kr?lewska jest dziedziczna w obr?bie Rod?w Medycejskiego i Katalo?skiego" i chyba wszyscy b?d? zadowoleni ;).

CytatZa? co do symboli pa?stwa to proponuj? powr?t do symboli Kr?lestwa Skarlandu z przed reform na Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Skarlandu
lub starsze symbole Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Cesarstwo_Skarlandu

Oczywi?cie w obu przypadkach mo?na by je troszk? od?wie?y?.

Hmm, co do symboli - na pewno zostawi?bym t?o flagi, cho? zastanawiam si? nad herbem, cho? ten poprzedni jednog?owy orze? nie jest z?y. Aczkolwiek przyda?yby si? pewne zmiany na tarczy herbowej (ale przy zachowaniu poczw?rnego, prostego uk?adu, a nie zmienianiu na obecny, skomplikowany). I tu trzeba by si? zastanowi?, co na tej tarczy powinno si? znale??.

Norbert I Catalan

Cytat: Carlos III de Scarlaña w Poniedziałek, 13 Cze 2016, 22:17:29
CytatTu bym uog?lni? ca?o?? rodu jako Catalan z uwagi i? nie tylko R?d Medycyjsko-Katalo?ski ma prawo do dziedziczenia Korony.

Z tym, ?e Medyceusze nigdy nie byli cz??ci? Catalan?w i vice versa i ko?o nam si? zamyka. Za to po ma??e?stwie mojej babki powsta? r?d mieszany (cho? oczywi?cie genealogia nie zna takiego poj?cia). Mo?na zatem rzec, ?e R?d Medycejsko-Katalo?ski to nowy tw?r (cho? do tej pory nazwa by?a ju? u?ywana), co? jak Habsburgowie-Lotary?scy. Ewentualnie mo?na zmieni? tre?? tego przepisu na: "Korona Kr?lewska jest dziedziczna w obr?bie Rod?w Medycejskiego i Katalo?skiego" i chyba wszyscy b?d? zadowoleni ;).

Medyceusze stali si? lini? boczn? Catalan?w po tym jak Lorenzo de Medici zosta? adoptowany przez Andreasa I de Catalan i dok?adnie tak powsta?a linia Medici de Catalan cho? ta nigdy nie u?ywa?a pe?nego nazwiska. Faktem jest r?wnie?, ?e JKW Eleonora nazwisko takie nosi?a ju? nieco wcze?niej bo po ?lubie z Karolem I.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

Cytat: Norbert I Catalan w Poniedziałek, 13 Cze 2016, 22:39:55
Cytat: Carlos III de Scarlaña w Poniedziałek, 13 Cze 2016, 22:17:29

Medyceusze stali si? lini? boczn? Catalan?w po tym jak Lorenzo de Medici zosta? adoptowany przez Andreasa I de Catalan i dok?adnie tak powsta?a linia Medici de Catalan cho? ta nigdy nie u?ywa?a pe?nego nazwiska. Faktem jest r?wnie?, ?e JKW Eleonora nazwisko takie nosi?a ju? nieco wcze?niej bo po ?lubie z Karolem I.

Z tym, ?e adopcja, czy te? adrogacja, nie mo?e za sob? poci?ga? fuzji dw?ch rod?w. Co innego maria?. W jego wyniku kobieta albo przyjmuje nazwisko m??a albo powstaje nowy r?d/nowa ga??? rodu/rod?w. Oczywi?cie to wszystko s? analogie z tzw. reala, ale nie mamy modelowych przyk?ad?w z mikronacji. Dlatego, by nie ogranicza? si? wy??cznie do zst?pnych Ich Kr?lewskich Wysoko?ci Eleonory i Karola I, proponuj? powy?sze brzmienie przepisu ;).

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

Ale? ja doskonale znam jego tre?? ;). Tyle, ?e z niego nie wynika w??czenie rodu de Medici do rodu de Catalan, daje ono jedynie prawo dzieciom Lorenza Medyceusza do pos?ugiwania si? nazwiskiem de Catalan. A nawet gdyby tak by?o (tj. gdyby z??czono rody), to nie ka?de rozporz?dzenie g?owy rodu/cz?onka rodu jest prawnie wi???ce ;). Ale tak si? nie sta?o, wi?c nawet nie musimy gdyba?.

Carlos de M?dici

To, co trzeba b?dzie jeszcze doda?, to kwestia ratyfikacji um?w mi?dzynarodowych oraz ew. wypowiadania wojny. Zastanawiam si? tak?e nad sprecyzowaniem poj?cia Narodu oraz inicjatyw? ustawodawcz? Rady Kr?lewskiej - czy nie rozbi? by jej na ka?dego ministra z osobna oraz analogicznie z odpowiedzialno?ci? Rady Kr?lewskiej, czy ta te? nie powinna by? podzielona. By? mo?e jeszcze co? przyjdzie mi do g?owy w p??niejszym czasie. W ka?dym razie wci?? czekam na dalsze uwagi, komentarze i sugestie Dostojnych.