Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Ogarnijmy si? w ko?cu!

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Środa, 18 Maj 2016, 13:55:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Norbert I Catalan

Moi drodzy, Skarland przez 8 lat dzielnie stawia? czo?a kolejnym mniejszym i wi?kszym kryzysom aktywno?ci, jednak to co jest teraz to ju? kompletna agonia. Chocia? w niedawnym spisie wzi??o udzia? 10 obywateli (nie licz?c Kr?la) mo?e dawa? mylne poczucie stabilnej sytuacji. Mo?e jest nas 11 os?b ale czy przek?ada si? to na nasz? aktywno??? NIE. Debata nad przysz?o?ci? le?y i kwiczy. Albo si? ogarniemy albo zwiniemy interes i ka?dy p?jdzie sobie gdzie mu b?dzie lepiej, do Bialenii, Rotrii, Surmenii, Austro-W?gier czy gdzie kolwiek indziej.

Tak wi?c czekam do ko?ca miesi?ca na jaki? odzew, 1 czerwca Rada Imperialna podejmie stosowne decyzje.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

By?o po primo nie spiskowa?, secundo bezprawnie nie rozporz?dza? swoim.  Moim skromnym zdaniem, Rada Imperialna ma tu [Sancti Ignatio Loyola - ora pro nobis] do powiedzenia. Tylko Kr?l mo?e zadecydowa? o rozwi?zaniu Skarlandu.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Ja mam kilka pomys??w, kt?re b?d? niepopularne, ale racjonalne i niech nie b?dzie ?adnego sprzeciwu. Wpierw przedstawi? je Ojcu Za?o?ycielowi.

Ale powiem wprost i pogrubi? to, co chc? rzec: Przesta?my udawa?, jak wiele pa?stw zreszt? czyni, ?e s? "wielcy", jak niegdy?. Polskie mikronacje nie rozumiej?, a jest to b??d, ?e ich uczestnicy chc? uczyni? narodowe skanseny wirtualne, gdy? nie ma ju? tego w ?wiecie realnym, ?e pa?stwa narodowe nie maj? takiego znaczenia, wi?c pr?buj? kopiowa? je w wirtualnym ?wiecie. Na lat kilkana?cie to si? spisywa?o. Chc?c uchroni? mikronacje musimy dokona? i postawi? na proces globalizacji w Polskim Mikro?wiecie. Upad?a dzi? niegdy? licz?ca si? mikronacja i wiod?ca prym, jak Al Rajn. Pow?d jest prosty. By? to po czasach ?wietno?ci ju? tylko kolos na glinianych nogach. Odizolowany od ?wiata zupe?nie. Nie chcia?a si? uczciwie otworzy? na reszt? pa?stw. I ten problem jest z nami i nie tylko. Taka Bialenia, wydawa? si? mog?o pocz?tkowo, bylejaka. Ona jako tako si? trzyma, cho? tam nie chc? zamieszka?, bo to nie moja bajka. Czemu ten kraj dobrze prosperuje, bo wzi?? par? pa?stw do siebie. Dzi? nie op?aca si? samemu w pojedynk? zak?ada? i dzia?a?. System bankowy? Okej. Nie jest to lek na ca?e z?o. Lekiem na ca?e z?o jest dostrze?enie proces?w zachodz?cych i wyci?gni?cie odpowiednich wniosk?w. Powiadam zatem: ??CZY? PA?STWA i STWORZY? VAARLANDI?. Do?? multikonciarstwa, do?? skrobania sobie rzepki. Pora zrozumie? to co si? dziej?, inaczej za lat kilka Polski Mikro?wiat zniknie przez Meteoryt zwany chytro?ci?, zawi?ci?, g?upot? i nie dostrzeganiem problem?w. Pochodz? z kr?lewskiego rodu, ale nie trzeba mi zaszczyt?w, luksus?w, pa?ac?w. Wystarczy mi ?wi?ty spok?j. Tak samo wierz?, ?e dla dobra ojczyzny ca?a moja rodzina odwa?y si? na ten krok. Rotria, Skarland, Bia?og?ra, Niderlandy, a nawet Republika Palmowa, lecz r?wnie? frankofo?skie niedobitki z r??nych Francji mog?yby tworzy? jeden kraj

Znalaz?am flag?, kt?r? uwa?am za zajebist?. Wi?c na dobry pocz?tek symbole mamy.

Tylko poszuka? zwolennik?w w krajach i co wa?ne powo?a? zespo?y do unormowania prawa. Strona? To mo?e poczeka?. Wa?ne, ?eby?my co? zacz?li robi?. A czy to b?dzie republika czy monarchia elekcyjna? To nie jest wa?ne, wa?ne, aby o?ywi? mikro?wiat. Mamy szans?, tylko przesta?cie by? uparci, a kr?lowie, je?eli chcecie by? wielcy, nie b?d?cie nadzy.

Ale je?eli nie chcecie tego, to zastan?wmy si? nad dyskusj? o losach kraju, by co? uczyni?. Ja innego ratunku nie widz?, jak federalizacja Skarlandu. Ponadto chc? powiedzie?, ?e ostatnia zejd? z okr?tem Skarland, nawet je?eli si? jego b?dzie chcia?o zatopi?, nie opuszcz? go i b?d? trwa?.
Dona Sof?a Leonor Maria

Norbert I Catalan

Og?lnie widz?, ?e jak wprowadzi si? zwrot m?wi?cy "zwijaniu interesu" to od razu pojawia si? aktywno?? - trzeba chyba tak? taktyk? nas pobudza? XD

Cytat: Le?n III w Środa, 18 Maj 2016, 14:39:48
By?o po primo nie spiskowa?, secundo bezprawnie nie rozporz?dza? swoim.  Moim skromnym zdaniem, Rada Imperialna ma tu [Sancti Ignatio Loyola - ora pro nobis] do powiedzenia. Tylko Kr?l mo?e zadecydowa? o rozwi?zaniu Skarlandu.

Po pierwsze to wasza ?wi?tobliwo?? raczy? doprowadzi? do kr?tkotrwa?ego upadku pa?stwowo?ci skarlandzkiej, po drugie jak mo?na spiskowa? post?puj?c zgodnie z prawem? Po trzecie nigdzie nie napisa?em, ?e Rada Imperialna dokona rozwi?zania Skarlandu. Po czwarte jako w?adca innego pa?stwa nie powinien si? wasza ?wi?tobliwo?? wypowiada? w sprawach wewn?trznych Skarlandu.

Cytat: Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep w Środa, 18 Maj 2016, 22:19:10
Rotria, Skarland, Bia?og?ra, Niderlandy, a nawet Republika Palmowa, lecz r?wnie? frankofo?skie niedobitki z r??nych Francji mog?yby tworzy? jeden kraj

Koncepcja tzw. Vaarlandii ciekawa ale nie do zrealizowania. Polecam lektur? tego w?tku: http://www.scarlana.eu/forum/index.php?topic=2610.0 tam jest wyja?nione dlaczego takie dzia?anie nie przejdzie.

Federalizacja Skarlandu raczej nic nie da - by?a w historii Skarlandu zar?wno federacja jak i model zbli?ony do federacji i oba nie wypali?y.

(-) Norbert I de Catal?n

Nie zgadzam si? z Wasz? Wysoko??. Zaczn? robi? zabiegi na w?asn? r?k? w celu uczynienia czego? dobrego. Poza tym, jak martwicie si? Drogi Bracie i Drogi Pradziadku losem Skarlandu to odpisujcie na moje wiadomo?ci te?, bo mi chodzi o Skarland, a nie mam czasu na czcze gadanie, wi?c si? nie obawiajcie. Fakt jest taki, demokracja w takiej du?ej federacji ?wietnie, by si? spisa?a. Tylko, ?e wtedy Wy obydwoje musicie przesta? spiskowa?, jak co? nie b?dzie po waszej my?li. Taka du?a federacja te? Wam, by nie pasowa?a, dlatego, bo by?cie mieli ograniczone pole manewru. Ja w wielk? wsp?lnot? vaarlandzk? wierz? i jestem zdania, ?e gdyby nie wasz up?r to i z Niderlandami, a tak?e z Rotri? by?my dalej ?yli w jednym kraju. Tylko podkre?lano t? nasz imperializm. Z dniem zerwania wi?z?w z Niderlandami i Rotri?, ale r?wnie? z odej?ciem wielu znamienitych mo?nych nasze "imperium" przesta?o istnie? i b?d?my realistami.
Dona Sof?a Leonor Maria

Norbert I Catalan

Koncepcja federacji vaarlandzkiej jest do?? ciekawym pomys?em i mo?na si? nad nim zastanowi? ale sama koncepcja jest do?? skomplikowana. Skarland mia? by? ju? raz cz??ci? podobnego organizmu pa?stwowego pod nazw? Mikros?awia (wtedy jeszcze Federacja Zachodnia) wtedy nawet nie wst?pili?my do owej federacji z uwagi na skarlandkie uwielbienie niezale?no?ci - wyst?pienia wi?kszo?ci obywateli przeciw owej federacji.

Po za tym na samym Vaarlandzie ju? raz poruszano ten temat i ju? wtedy zainteresowanie takim tworem pa?stwowym by?o raczej zerowe.

Co do spiskowania to pragn? znowu zaznaczy?, ?e dzia?anie zgodne z prawem nie mo?e by? spiskiem.

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Primo voto, drogi Norbercie jeste?my obywatelem Skarlandu nadal, nie zrzekli?my si? praw. Secundo, spiskowa?e? sam z Albertem i z tego wynik?o co wynik?o. Tertio, ?aden spisek nie jest usankcjonowany prawnie. Quatro, osobi?cie nie przy??czymy Rotrii do Skarlandu. Dajemy sobie w pewien spos?b rad?, wi?c nie potrzebujemy Waszej pomocy. To Wy potrzebujecie pomocy, tylko ja ju? nie mam recepty na to co si? dzieje. Wsp?lnota Vaarlandzka - dobry pomys?, ale musicie to przedyskutowa? z reszt? pa?stw.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Norbert I Catalan

Po pierwsze to nie by? spisek tylko wsp?lna reakcja pa?stw stowarzyszonych na ?amanie ich praw i naruszanie ich wy??cznych kompetencji przez w?adze centralne.Spisek by? by wtedy gdyby?my planowali obalenie ?wczesnych monarch?w. A co do spisk?w to Rotria bardziej je mi?uje wi?c wreszcie szefujesz drogi Leonie pa?stwem, kt?re bardziej pasuje do twojej osoby.

Po drugie: zgadzam si? w 100% ?e przy??czenie Rotrii do Skarlandu w formie prowincji czy jako ewentualnego cz?onka federacji pa?stw jest wielce niekorzystne dla Skarlandu i r?wnie? innych potencjalnych cz?onk?w owej federacji.

Co do koncepcji jednego vaarlandzkiego pa?stwa to ponownie zaznacz?, ?e kraje Vaarlandu raczej nie b?d? chcia?y wyrzekn?? si? swojej niezale?no?ci, zreszt? przerabiali?my to z Rotri? i Niderlandami, kt?re Skarland chcia? po pewnym czasie zdominowa? i sko?czy?o si? jak sko?czy?o.
Niemniej, je?eli propozycja taka zostanie nam przedstawiona na pewno skonsultujemy j? z sojusznikami w regionie.
A jako, ?e kwestia ta zosta?a ju? na Vaarlandzie zauwa?ona to pozwol? sobie zacytowa? kilka os?b:
CytatNaszym zdaniem w?a?nie taka Vaarlandia b?dzie byle jaka - za du?o sk?adnik?w tak?e czyni potraw? byle jak? - jest w niej wszystko, co cz?sto przek?ada si? na taki wynik, jakby nie by?o niczego.
JKM Sebastian January I
CytatZgadzam si? z Jego Kr?lewsk? Mo?ci?. Nie ma szans na taki uniwersalizm. Ka?dy wybiera t?, a nie inn? mikronacj? z pewnych wzgl?d?w. Ponadto ?adne pa?stwo nie zrezygnuje ze swojego klimatu, bo autentyzm kraju opiera si? na tym w?a?nie filarze.
Hieronim Sieniawski
CytatPropozycja utworzenia Wielkiej Wsp?lnoty Vaarlandzkiej, kt?ra wychodzi ze Skarlandu dziwi mnie podw?jnie. Raz dlatego, i? w Skarlandzie ju? to przerabiano tworz?c Wielkie Imperium, skutkiem czego omal nie dosz?o do upadku kraju. Dwa sk?ad owej "Wsp?lnoty": Rotria, Skarland, Bia?og?ra, Niderlandy, Republika Palmowa?, frankofo?skie niedobitki z r??nych Francji. Czy?by pr?ba odtworzeniem Imperium Rodu Medicich?
Bohdan Gorewicz
CytatWasza Wysoko??, w historii Polinu by?o ju? kilka pr?b powo?ania "Wielkiej Unii Pa?stw" czy jak to tam inaczej zwano. Pomys? taki zawsze rodzi? si? w sytuacji gdy jakie? pa?stwo z ambicjami staje w obliczu katastrofy i ratuj?c si? przed upadkiem za jedyne wyj?cie uznaje po??czenie si? z innymi krajami prze?ywaj?cymi podobne k?opoty. Zdaje si?, ?e raz czy dwa uda?o si? nawet doprowadzi? do realizacji tego pomys?u, ale sko?czy?o si? tak samo. Z czasem ten najsilniejszy kraje d??y? do uczynienia z tych s?abszych pa?stw swoich prowincjami, a w najlepszym przypadku protektorat?w mu podporz?dkowanych. Wzbudza?o to konflikty i rozpad takiej Unii. Ostatnia taka pr?ba by?a podj?ta i propagowana na Nordacie. Ale nic z tego nie wysz?o.
Jerzy Uhrycki
CytatNie s?dz?. Rotria na to nie przystanie. Niderland?w ju? nie ma. Bia?ogura jest cz??ci? Skarlandu a La Palma nie chce przyst?pi? do Rady Pa?stw Vaarlandu a przyst?pi do Wsp?lnoty . Mrzonki i pobo?ne ?yczenia.

Poza tym nie s?dz? by jakikolwiek kraj na Vaarlandzie pragn?? wyrzec si? suwerenno?ci na rzecz watpliwego eksperymentu kt?remu na imi? Wielka Wsp?lnota Vaarlandzka.
Maksymilian Gorewicz

Tak wi?c koncepcja og?lna mo?e i fajna ale jak wida? zainteresowanie ni? ju? tak du?e nie jest, z reszt? przerabiano to ju? w przypadku Mikros?awii, RSiT, na Vaarlandzie te? toczy?a si? ju? raz na ten temat dyskusja tak wi?c zmiany nastawienia pa?stw do tej idei raczej nie przewiduj?.

(-) Norbert I de Catal?n

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Takie cytaty mo?nych mikro?wiata pokazuj?, ?e nie dostrzegaj? tego co nast?pi? mo?e, ale zachowuj? si?, jakby ?yli z dnia na dzie?. Sceptyczna jestem, aby ziemie w Polskim Mikro?wiecie zmienia?y swe kulturowe charaktery. To tak, jakby pogrzeba? histori? danej mikronacji.  Moi „okrutni” krewni, m?j dziadek  i wuj, archonci surme?scy ju? wcze?niej zauwa?ali problem, jaki mo?e nast?pi?.  Ja zgadzam si? z Jej Kr?lewsk? Wysoko?ci?. Powinny powsta? wielkie sfederalizowane organizmy pa?stwowe. Bawi mnie „problem” jaki maj? niekt?rzy mo?ni z przenoszeniem l?d?w. To naprawd? jest „dotkliwy b?l”. Ciekawe, czy Stany Zjednoczone te? si? zastanawia?y, czy by Hawaje bli?ej przenie??.. Tak w okolic? San Francisco.. Powiem na koniec, ani tu liberty?ska demokracja, ani fundamentalistyczna dyktatura nic nie pomo?e. Nie pomo?e nam, je?eli si? nie zjednoczymy. Jedno pa?stwo mia?oby racj? bytu. Monarch? mo?na wybiera?, by spo?r?d wszystkich nale??cych do federacji. Inne instytucje te? mog?yby super funkcjonowa?, ale no tak… Jedni, drudzy, trzeci b?d? si? burzy?, „bo jak to.. nie b?d? najwa?niejszym p?pkiem w tym pa?stwie”. I na tym polega problem zar?wno Don Norberto, jak te? wielu innych mo?e zas?u?onych, ale zadufanych w sobie mikronaut?w.

A Sarmacja widzi i si? cieszy, ?e ona jedyna jak m?ode serce bije, a reszta zdycha.

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Norbert I Catalan

Ja zadufany? Ale? sk?d, po prostu widz?, ?e takie przedsi?wzi?cie niema racji bytu bo si?? nikogo do takiego projektu nie zmusimy. Sam kilka razy proponowa?em stworzenie takiego "super pa?stwa" na modelu federacji Zjednoczonych Emirat?w Arabskich gdzie ka?dy kraj sk?adowy zachowa? by sw?j dotychczasowy ustr?j polityczny za? powsta?e pa?stwo by?o by republik?. Pomys? nie doszed? do skutku wi?c z g?ry wiem ?e jak bardzo agonalny stan osi?gn? kraje Vaarlandu a po??czy? si? nie po??cz?.

(-) Norbert I de Catal?n

Dzi? patrz?, ?e Republika Palmowa upad?a. Jaka recepta, by wyj?? z choroby? United States of Vaarland. Ja zar?wno z Jej Ksi???c? Mo?ci?, jak te? z Jego Kr?lewsk? Wysoko?ci? si? zgadzam. Chocia? uwa?am, ?e wsp?lnota pa?stw b?dzie musia?a w pewnym momencie powsta?. To jest proces nieunikniony. Mo?e w tych silnym organizmie wskutek burzy m?zg?w narodzi si? renesans polskich mikronacji? :)

A co do sformu?owa? Imperium Medyceuszy. Rozumiem, ?e pewne osoby obawiaj? si? mojego brata i wielu innych os?b. Mo?e nie wszyscy odpowiadaj? wszystkim. Ja m?wi?, ?e forma wielkiego pa?stwa by?aby dla ka?dego przyjazna. Mo?emy przyj?? model malezyjski, kt?ry te? jest w ZEA. Mo?emy przyj?? model ameryka?ski. To, czy republika, czy monarchia na tle federalnym b?dzie to naprawd? nie b?dzie istotne, skoro dotychczasowe ustroje i tradycje kraj?w zwi?zk?w zosta?yby podtrzymane. A to co m?wi nast?pca mojego ojca w RON wynika z tego, ?e z krwi i ko?ci to cz?owiek sarmata. Nikt nie ka?e RON przyst?powa? do tej federacji, skoro RON uwa?a si? za obecnie hegemona Vaarlandu.

Mo?e opowiem, jak ja widz? struktur? ?w pa?stwa-projektu:

Stolic? by?oby miasto najbardziej dogodne i neutralne dla wszystkich stron.

Na czele pa?stwa sta?by Prezydent wybierany spo?r?d obywateli lub Monarcha Vaarlandu wybierany spo?r?d Rady Tronowej sk?adaj?cej si? ze wszystkich g??w pa?stwa nale??cych do proponowanej przeze mnie wsp?lnoty, by?by spo?r?d jej cz?onk?w wybierany.

Parlament Vaarlandu. Tu ka?de pa?stwo mia?oby dwa mandaty.

Rz?d Vaarlandu stanowiliby przedstawiciele ka?dego pa?stwa wchodz?cego w sk?ad Federacji.

Premiera wybiera?oby spo?ecze?stwo.

Wsp?lnymi filarami dzia?ania by?yby:

Bezpiecze?stwo zewn?trzne
Dyplomacja
Gospodarka
Armia

Na poziomie krajowym pozostawiono by:

Jurysdykcj?
Sprawy o znaczeniu ?wiatopogl?dowym i kulturowym
Decyzj? o ustrojach tych?e kraj?w
Dona Sof?a Leonor Maria

Juan de Maykowski

Na wst?pie pragn? si? przywita? z Wami wszystkimi po tak d?ugiej nieobecno?ci. Z racji, ?e obecna sytuacja "Imperium" nie pozwala mi si? roz?ala? nad tym jak to mi w realu by?o ci??ko przejd? od razu do sedna. A wi?c... Kryzys, kt?ry obecnie mamy przed oczyma dotyczy g??wnie naszych obywateli. Obywateli, kt?rzy w ?ycie pa?stwa od d?u?szego czasu si? nie anga?uj?. Dlaczego? Ot?? powod?w takiego, a nie innego zachowania jest kilka. Pierwszy to przywi?zanie do kilku mikronacji. Osoba posiadaj?ca kilka obywatelstw jest, ?e tak powiem rozrywana. Z jednej strony ma obowi?zki w Skarlandzie, a z drugiej w innym kraju, w kt?rego ?ycie si? tak?e anga?uje. Walki na dwa fronty wygra? nie mo?na, poza nielicznymi wyj?tkami, co wiele razy pokazywa?a Nam historia. Wiem z w?asnego do?wiadczenia jak to jest posiada? dwie ojczyzny na raz. Cz?owiek stara si? robi? wszystko co mo?e aby r?wnowa?y? udzielanie si? w odr?bnych pa?stwach, a? w ko?cu wychodzi z tego wielkie NIC. W zwi?zku z tym restauracj? Skarlandu powinno si? zacz?? od postanowienia, ?e w przysz?o?ci podw?jne obywatelstwa zostan? ca?kowicie zakazane. Albo Skarland, albo adi?s! Nie wiem jak Wy, ale dla mnie 5 naprawd? aktywnych obywateli jest warte wi?cej ni? 15 nieaktywnych, kt?rzy istniej? tylko dla nabijania statystyk, o kt?re ostatnimi czasy tak dbaj? pozosta?e pa?stwa wirtualne.

Drugi pow?d to moim zdaniem z?y "system dzia?alno?ci" w Skarlandzie. Za???my, ?e przyby?em do Skarlandu. O mikronacjach wiem tyle co terrorysta o wsp??czuciu. Chcia?bym co? tutaj robi? i co mi oferuje ten kraj? Praca w dawno zamar?ych mediach? Tworzenie opis?w miast, port?w i reszty pierd??? Praca w wojsku gdzie pisa? b?d? statystyczne informacje o okr?tach i typach jednostek? No ewentualnie czasem trafi si? jaka? wojna 2-3 dniowa. To mo?e polityka? Tyle tylko, ?e ?ap? na polityce trzyma Kr?l i jego najbli?si wsp??pracownicy. Osoba pomys?owa w takiej sytuacji powinna sobie jako? poradzi?. Tutaj co? napisze, tam zostanie ambasadorem, gdzie indziej zarzuci jak?? ciekaw? i chwytliw? inicjatyw?, ale co potem? Co kiedy ca?y ten "system" zacznie ogranicza? takiego obywatela i przestanie zach?ca? go do dalszej przygody ze Skarlandem? Obywatel odejdzie do innego kraju lub zapadnie na realioz?. A jak temu przeciwdzia?a?? Powinni?my wymy?li? co? co b?dzie stabilizowa? aktywno?? i pobudza? spo?ecze?stwo. RON co jaki? czas organizuje fabularne wojny, Sarmacja przer??ne manewry, skandale polityczne i mas? innych rzeczy, o kt?rych Skarland mo?e tylko ?ni?. Co zatem stanowi? b?dzie skarlandzki stabilizator aktywno?ci? Doña Sof?a Leonor proponuje tutaj powo?anie r??norodnego kolosa w postaci "Zjednoczonego Vaarlandu". Bez obrazy dla Waszej Kr?lewskiej Wysoko?ci, ale to tak jakby do ?urku wrzuci? ostr? papryk?, groszek, pomara?cz? i doprawi? nutk? parmezanu... Taki organizm pa?stwowy nie mia?by racji bytu. Mo?e przetrwa?by tydzie?, mo?e dwa, ale co by to da?o? Vaarland jest zbytnio zr??nicowany zar?wno pod wzgl?dem ustrojowym, klimatycznym jak i spo?ecznym aby si? w pe?ni zjednoczy?.

Podstawowymi problemami s? podw?jne obywatelstwa oraz brak dostatecznego pola rozwoju dla obywateli. Trzeba ograniczy? nieco absolutyzm, odtworzy? pras?, organizowa? ciekawe przedsi?wzi?cia jak cho?by wewn?trzne wojny lub konkursy. Mo?liwo?ci jest wiele i przysi?gam na moje wirtualne ?ycie, ze je?li nawet niewielka grupa zaanga?owanych os?b podejmie si? tych dzia?a? odpowiednio szybko istnieje du?a szansa na ponowny start pa?stwa.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Norbert I Catalan

Zjednoczony Vaarland to idea ciekawa ale tylko idea. ??cz?c ma?o aktywne pa?stwa w jedno pa?stwo stworzymy jedno ma?o aktywne pa?stwo bo nie spowoduje to nag?ego wzrostu aktywno?ci tych obywateli.

Nad Skarlandem trzeba si? dok?adniej zastanowi?, bo sama reforma systemu politycznego tak g?oszona przez niekt?rych nic nie da. Mo?e problemem jest u nas "czas akcji", brak wydarze? kulturalnych czy sportowych, czy innych event?w przez co nie jeste?my krajem atrakcyjnym.
Samymi w?tkami opisowymi nie da si? wy?y?. Dlatego proponuj? aby?my Skarland przenie?li w czasy wsp??czesne i stworzyli jaki? solidny program kulturalno-sportowy, odno?nie sportu to nie musi by? oklepana pi?ka no?na ale mo?na skorzysta? z r??nego rodzaju gier dost?pnych za darmo np. TrackMania Nations Forever do wy?cig?w F1, mo?na zaplanowa? jakie? plebiscyty/konkursy itd.

(-) Norbert I de Catal?n

Fiodor Swirydiuk

Szkoda patrze? jak niekt?rzy si? zachowuj? wzgl?dem owej koncepcji. Lepiej jest by? razem ni? osobno.

Norbert I Catalan

??cz?c ma?o aktywne pa?stwa w jedno stworzymy jedno ma?o aktywne pa?stwo - po??czenie nie spowoduje nag?ego i trwa?ego wybuchu aktywno?ci. Podejmowane by?y ju? takie pr?by przed powstaniem Vaarlandu gdy Skarland m?g? sta? si? jedn? z cz??ci Mikros?awii co na miejscu nie spodoba?o si? rotryjskim duchownym i cz??ci spo?ecze?stwa, po powstaniu Vaarlandu by?y podejmowane rozmowy Francj? w?adan? przez dynasti? Catalon?w i te? sko?czy?o si? na oporach spo?ecznych po obu stronach, rozmowy toczono nawet na jednym z kontynentalnych szczyt?w (Francja, Nordia, Wielka Polondia, Skarland i RON) wtedy sko?czy?o si? na deklaracjach o niezale?no?ci a tym samym odmowie udzia?u w projekcie.

Obecnie takie pa?stwo mog?y by utworzy? Skarland i Aguria cho? i tu raczej powodzenie jest w?tpliwe z uwagi na fakt i? Aguria mo?e super aktywno?ci? nie grzeszy podobnie jak Skarland ale Agurczycy maj? swoje umi?owanie niezale?no?ci wi?c projekt i tak nie dojdzie do skutku.
Jak ju? wspomnia?em w poprzednim swoim po?cie idea vaarlandzkiej federacji jest ciekawa ale nie do zrealizowania.

(-) Norbert I de Catal?n