Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

V-?wiatowy Kongres Intelektualist?w

Zaczęty przez Marcel Hans, Niedziela, 23 Wrz 2012, 20:20:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marcel Hans

To ju? jutro!

Jutro o 20:30 rozpocznie si? V-?wiatowy Kongres Intelektualist?w!  Chcieliby?my Wam przypomnie? najwa?niejsze miejsca i daty. Otwarcie Kongresu b?dzie mia?o miejsce na czacie, pod tym adresem: //http://chat.trizondal.org/ o godzinie 20:30.

Dyskusje rozpoczn? si? natomiast na specjalnym forum, tutaj: //http://trizondal.org/forum/viewforum.php?f=378

Jeszcze raz podkre?lamy, ?e nie trzeba si? rejestrowa? gdziekolwiek by wzi?? udzia? w Kongresie!
(-) Marcel Hans,

Marcel Hans

Bardzo gor?co zach?cam do wzi?cia udzia?u w dyskusjach!
(-) Marcel Hans,

Marcel Hans

We wczorajszej uroczysto?ci otwarcia Kongresu wzi??o udzia? ponad 25 os?b. Dzisiaj dyskusje nabra?y tempa. Mo?na ju? wyr??ni? kilka grup os?b, kt?re reprezentuj? r??ne pogl?dy na sprawy najbardziej istotne, jak konflikty zbrojne, wsp??praca mi?dzynarodowa, wsp??praca kulturalna, kryzys v-?wiatowy. Dyskutant?w nie brakuje. Wydarzeniem dzisiejszego dnia mo?e sta? si? przedstawienie projektu powo?ania do ?ycia Arbitra?u Polskich Mikronacji, kt?ry przedstawi? JKM Piotr Pawe? I. Organizacja ta mia?aby rozstrzyga? spory mi?dzynarodowe. Opinie na ten temat s? podzielone. Niekt?rzy neguj? potrzeb? jakiejkolwiek instytucji w tym temacie, inni woleliby organizacj? odwo?awcz? od wyrok?w s?d?w krajowych.  Jest to jednak pierwszy konkretny projekt, kt?ry zosta? przedstawiony podczas Kongresu.

Chcieliby?my Pa?stwu przedstawi? wiersz autorstwa Marcina Soko?owicza-Iwanowicza, kt?ry opisuje Kongres. Przypomnijmy w tym miejscu, ?e Marcin Soko?owicz w v-?wiecie jest ju? od roku 2006.  By? pierwszym w?adc? Trizondalu, wielokrotnym prezesem MUP, a przede wszystkim jest wzorem godnym do na?ladowania przez wszystkich. Oto wiersz:

W sali plenarnej
w centrum stolicy
zasiedli ?wiatli
i politycy

Usiedli radzi?
szuka? idei
by w ten mikro?wiat
nala? nadziei

Radz? nad wszystkim
czym ?yj? ludzie
sportem, kultur?
secesj?, ob?udzie

My?l?, gadaj?,
czas ich pogania
wi?c musz? pr?dko
znale?? rozwi?zania

?eby ta ziemia
na kt?r? popadli
nie posz?a zaraz
do czorta i diabli

[center:2uh3cepa] Zach?camy do wzi?cia udzia?u w Kongresie! Oto adres: //http://forum.trizondal.org/viewforum.php?f=378[/center:2uh3cepa]
(-) Marcel Hans,

Andreas

Bardzo ?adny wiersz, widz? ?e Pan Marcin ma talent poetycki. Brawo ;)

Co do Kongresu, sam bym wzi?? udzia?, ale jako? ch?ci mi brak, ale braku mojego udzia?u (czy nawet jakiegokolwiek skarlandczyka) zbytnio nie ?a?uje, ale nie ukrywam te? ?e powinienem wzi?? w tym udzia?. Po?yjemy, zobaczymy ;)

W Skarlandczie czekamy na informacje o ostatecznych wynikach rozm?w, to mo?e i one nam pomog? i?? dalej.

Nie wiem jakie tematy omawiacie, ale ja bym poruszy? temat "Jak ?ci?gn?? nowych ludzi do v-?wiata". Temat taki powinien si? przyda?, bo nie ma co ukrywa? jest wa?ny. Pozdrawiam ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Marcel Hans

Ja zach?cam  WKM do aktywnego udzia?u, bo b?d?c obecnym mo?na wi?cej si? dowiedzie?, przedstawi? swoj? opini? wi?kszej ilo?ci dyskutant?w.
Taki temat z pewno?ci? za?o??! :)
(-) Marcel Hans,

Marcel Hans

Podsumowanie Kongresu

I. V-?wiatowy  Kongres Intelektualist?w organizowany w Trizondalu dobiega ju? ko?ca. Wszystkie dyskusje zosta?y ju? podsumowane, w niekt?rych zg?aszaj? si? pa?stwa i osoby gotowe do kontynuowania dyskusji lub wsp??tworzenia jednego z projekt?w, kt?rych idee narodzi?y si? na forum Kongresowym. Na r?ce organizator?w tej wielkiej mi?dzynarodowej imprezy sp?ywaj? tak?e podzi?kowania i pochwa?y ze wszystkich stron v-?wiata. Ostatniego dnia Kongresu organizatorzy chcieliby wype?ni? swoje ostatnie zadanie i go podsumowa?.  Podsumowanie to znajdowa? si? b?dzie w niniejszym artykule.

Kongres trwa? od 12 (poniedzia?ek) do 18 (niedziela) listopada 2012 roku. Organizatorzy stworzyli 3 g??wne platformy dyskusyjne:

• Doskona?a mikronacja ? Czy mo?na stworzy? doskona?? mikronacj?? Jak ma wygl?da??
  • Konflikty ? Czy konflikty s? nam potrzebne?
  • Kultura i sport ?rodkiem do doskona?o?ci ? Czy rozw?j kultury i sportu prowadzi do stworzenia doskona?ej mikronacji?
W ramach tych 3 g??wnych temat?w powsta?o 13 r??nych temat?w, w kt?rych napisano ??cznie ponad 400 wiadomo?ci. W dyskusjach bra?o udzia? ponad 30 os?b z  tuzina pa?stwa. Celem Kongresu by?o poznanie wszystkich aspekt?w g??wnych problem?w polskiego mikro?wiata. Kongres zako?czy? si? propozycj? 4 mi?dzynarodowych projekt?w:

• Organizacja militarna zrzeszaj?ca pa?stwa chc?ce wsp?lnie rozwija? idee wojskowo?ci w v-?wiecie oraz wypracowa? system prowadzenia i rozstrzygania wynik?w manewr?w wojskowych, a w przysz?o?ci mo?e i konflikt?w militarnych.
  • Strona-wizyt?wka polskich mikronacji. Zanim zaczniemy promocj? mikronacji og??em powinni?my stworzy? stron? ? wizyt?wk?, na kt?rej znajdowa?aby si? opisy oraz odno?niki do pa?stw wirtualnych bior?cych udzia? w projekcie. Adres takiej strony by?by przedstawiane w ka?dym artykule dot. mikronacji w ?wiecie realnym (docelowo).
  • Wsp?lna mapa ? powo?anie gremium pa?stw wirtualnych, w ramach kt?rego to gremium utworzono by i prowadzono prace nad wsp?ln? map? polskiego v-?wiata , przy czym opierano by si? na mapie stworzonej przez MOK (na Forum Mikronacje).
  • Organizacja zajmuj?ca si? rozwojem dyscyplin sportowych innych ni? pi?ka ? 2 olimpiady w jednym v-?wiecie. Niemo?liwe, a mia?o miejsce w tym roku. Brak komunikacji mi?dzy mikroncjami oraz brak konkurs?w o zasi?gu mi?dzynarodowym sprawia, ?e inne ni? pi?ka dyscypliny sportowe s? niedoceniane. Mo?na i trzeba to zmieni?!
Poni?ej chcia?bym przedstawi? wnioski wyci?gni?te w poszczeg?lnych tematach Kongresu:

Czym jest doskona?a mikronacja?
Czym jest doskona?a mikronacja? Jest tym, czym ka?dy j? widzi wg. swojego indywidualnego podej?cia do ?wiata wirtualnego. W doskona?ej mikronacji nie ma ?adnego znaczenia ustr?j takiego pa?stwa, a atmosfera wewn?trzna oraz wsp?lnota jej mieszka?c?w. W aktywnej mikronacji jedn? z bardziej istotnych roli, je?li nie najistotniejsz? odgrywa merytoryczna aktywno??, kt?ra przez sam fakt istnienia mieszka?c?w do dzia?ania. Dzia?anie takie nie jest spowodowane jakim? przymusem zwi?zanym z obowi?zkami i funkcjami ustalonymi przez wirtualne przepisy, ale musi by? dobr? wol? mieszka?c?w i prowadzi? do ich wewn?trznej realizacji.

Upadek Forum Mikronacje
Wszyscy Dyskutanci Kongresu s? zgodni, ?e poziom wypowiedzi na Forum Mikronacje spad? znacznie. Powoduje to spadek aktywno?ci i ostatecznie prowadzi jako jeden z punkt?w do rozpadu spo?eczno?ci mi?dzynarodowej jako jedno?ci. Wi?kszo?? Cz?onk?w Kongresu jest zdania, ?e Forum Mikronacje mo?na uratowa?. Wymaga to jednak wprowadzenie bezwzgl?dnej moderacji dyskusji przez usuwanie spamu oraz (niepotrzebnych) przekle?stw. Forum Mikronacje ma szans? sta? si? platform? wielkich mi?dzynarodowych projekt?w, jak chocia?by projekt dotycz?cy strony-wizyt?wki, czy mi?dzynarodowej instytucji organizuj?cej zawody sportowe. Powinni?my jak najszybciej wy?oni? osoby gotowe do zaprowadzenia porz?dku na Forum Mikronacje i uratowania tego historycznego miejsca dla polskiego Mikro?wiata.

Kryzys v-?wiatowy
Kryzys v-?wiatowy to zbiorcze wyra?enie dotycz?ce problem?w demograficznych, politycznych, dyplomatycznych i innych zwi?zanych z polskimi mikronacjami. Niekt?rzy Uczestnicy Kongresu stoj? na stanowisku, ?e najgorsza fala kryzysu ju? min??a, a by? ni? zdecydowanie upadek Organizacji Polskich Mikronacji oraz znaczny spadek aktywno?? w pa?stwach wirtualnych. Kryzys jako taki jest tak?e problemem nas wszystkich, gdy? m?wienie o nim, zdaniem niekt?rych Uczestnik?w Kongresu, sprawia, ?e trwa on d?u?ej ni? m?g?by trwa?. Najgorszym aspektem kryzysu jest problem braku nowych mieszka?c?w, kt?ry wi??e si? z brakiem promocji polskich mikronacji. Nie spe?ni tutaj swojego zadania Stowarzyszenie Polskich Mikronacji, gdy? to nie dysponuje ?adnymi realnymi funduszami na ten cel.
Rozwi?zaniem mo?e by? podj?cie kontaktu do medi?w ?wiata realnego. Zanim to nast?pi nale?y stworzy? stron? internetow? b?d?c? wizyt?wk? wszystkich mikronacji. Za edycj? strony odpowiada?yby jednak jedynie pa?stwa zainteresowane t? ide? i one tak?e by?yby tam wymienione. Strona ta powinna wygl?da? wg. opisu jednego z cz?onk?w Kongresu:

CytatBy uda?o si? nam zatrzyma? jaki? go?ci, trzeba by?oby stworzy? ?adn?, przejrzyst? stron?, na kt?rej wymienione i opisane w skr?cie (limit s??w dla ka?dego taki sam) wszystkie pa?stwa zainteresowane oraz pod opisami aktualne odno?niki. W ten spos?b mieszkaniec wybra?by pa?stwo najbardziej go interesuj?ce. By by?o ca?kiem sprawiedliwie pa?stwa mog?yby by? pouk?adane alfabetycznie. Adres tej strony powinien bez w?tpienia znale?? si? w artykule m?wi?cym o mikronacjach, wi?c musi by? kr?tki i prosty do zapami?tania.

Na koniec chcia?bym aby pa?stwa zainteresowane wsp??prac? nad projektem strony zg?osi?y si? tutaj.

Systemy gospodarcze
System gospodarczy ma tylko wtedy sens, je?li wymaga on zaanga?owania od wszystkich obywateli, a r?wnocze?nie nagradza zar?wno osoby ?klikaj?ce? w tym systemie, jak i osoby udzielaj?ce si? na forum, tj. polityk?w, samorz?dowc?w itd. Mimo wielu pr?b nie uda?o si? stworzy? wsp?lnego systemu gospodarczego dla wi?kszej ilo?ci pa?stw. Problemem jest brak informatyk?w, kt?rzy zaj?liby si? tym problemem w interesie spo?ecznym. Niestety Stowarzyszenie Polskich Mikronacji nie posiada funduszy by rozpocz?? prace nad takim systemem.

Secesja dozwolona?
Uczestnicy Kongresu stoj? na stanowisku, i? secesja jako okre?lenie ponownego odzyskania niepodleg?o?ci przez dawniej istniej?ce niepodleg?e pa?stwo jest ruchem dopuszczalnym moralnie i politycznie. Natomiast secesja jako okre?lenie oderwania si? od macierzy regionu, kt?ry od zawsze by? jej cz??ci? jest dzia?aniem niemoralnym. Nie mo?na jednak narzuca? odg?rnych zasad co do uznawania mikronacji zaistnia?ych w drodze secesji. Wymaga to ka?dorazowego dok?adnego rozpatrzenia sytuacji oraz indywidualnej decyzji ka?dego z pa?stw wirtualnych. Nie mniej secesja niesie za sob? zawsze negatywne skutki dla obu stron, a tylko czasami pozytywne dla jakiejkolwiek ze stron.

Jak prowadzi? konflikty zbrojne w v-?wiecie?
W temacie tym podnie?li?my problem konflikt?w zbrojnych. Dla niekt?rych Uczestnik?w Kongresu konflikty zbrojne s? ca?kowicie zb?dne, niekt?rzy natomiast popieraj? je (je?li w danej sytuacji s? konieczne), gdy? przyczyniaj? si? do wzrostu aktywno?ci w v-?wiecie. Jak mo?na prowadzi? konflikty zbrojne? Niestety nie uda?o si? przyj?? wsp?lnego stanowiska w tej sprawie. W?r?d Uczestnik?w Kongresu s? osoby popieraj?ce rozgrywanie konflikt?w zbrojnych za pomoc? gier lub systemu gospodarczego. Inni Uczestnicy s? zdania, ?e tzw. wojny na newsy i posty s? wojnami r?wnie dobrymi i nie mo?na ich wyklucza?. Tak?e zasada powo?ania ?Mistrza Gry?, kt?ry rozstrzyga?by o zwyci?stwie jednej ze stron spotka?a si? ze sporym optymizmem. Wszystkie osoby dopuszczaj?ce istnienie konflikt?w zbrojnych s? zgodne, ?e nale?y opisa? si?y zbrojne wszystkich zainteresowanych mikronacji oraz wykluczy? u?ycie broni masowego ra?enia w mikronacjach, jako broni niedorzecznej i szkodliwej.

W ramach powy?szej dyskusji uda?o si? wy?oni? zarysy mi?dzynarodowej organizacji, kt?ra by?aby w pe?ni dobrowolna. Jej celem by?oby prowadzenie mi?dzynarodowych manewr?w wojskowych i rozwijanie taktyki si? zbrojnych w ?wiecie wirtualnym. Pa?stwami ch?tnymi by uczestniczy? w takiej organizacji s?: Kr?lestwo Wurstlandii, Trizondal oraz (prosz? o kolejne zg?oszenia):

Arbitra? Polskich Mikronacji
Projekt Arbitra?u Polskich Mikronacji musi zosta? odrzucony przez Uczestnik?w Kongresu, gdy? nie istniej? ?adne narz?dzia, kt?re prowadzi?yby do realizacji postanowie? arbitralnych tej instytucji. Kontrowersyjnym okaza? si? tak?e zapis dotycz?ce prawa do wst?pienia do tej instytucji. Projektem godnym rozwa?enia by?by natomiast mi?dzynarodowy s?d cywilny jako ostatnia instancja odwo?awcza od wyrok?w s?d?w krajowych. Jest to mimo wszystko ma?o prawdopodobny pomys?, gdy? wymaga oddania cz??ci suwerenno?ci przez wszystkie pa?stwa bior?ce w takim projekcie udzia?.

Niemniej na gruncie dyskusji o APM wy?oni? si? kolejny temat. Wsp?lne gremium obraduj?ce nad dodawaniem kolejnych pa?stw na map? polskiego v-?wiata, wznowienie wydawania wsp?lnej i uznawanej (przynajmniej przez cz?onk?w tego gremium) mapy by?oby milowym krokiem w odradzaniu si? stosunk?w mi?dzynarodowych i ca?ej spo?eczno?ci mi?dzynarodowej w polskim v-?wiecie. Pomys? ten powinien by? jak najbardziej kontynuowany poza ramami Kongresu, a to oznacza znalezienie wsp?lnej platformy dyskusji na ten temat, mo?e Forum Mikronacje.

Prosi?bym Pa?stwa gotowe do wst?pienia do takiego gremium o zg?oszenie si? tutaj.

Wsp??praca mi?dzynarodowa?
Organizacja Polskich Mikronacji upad?a i jest to ju? fakt niezaprzeczalny. Uczestnicy Kongresu s? zdania, ?e jeszcze d?ugo (o ile wcale) nie zostanie ?adna mi?dzynarodowa organizacja b?d?ca nast?pc? OPM. Zamiast tego niekt?rzy Uczestnicy opowiadaj? si? za organizacjami o oddzia?ywaniu lokalnym. Nie brakuje tak?e pomys??w dotycz?cych organizacji wyspecjalizowanych w tylko jednej sprawie: np. mapy czy konflikt?w zbrojnych lub strony-wizyt?wki. Mo?e to jest w?a?nie przysz?o?? polskich mikronacji? Nie wiadomo. Istniej? te? g?osy by wsp??prac? mi?dzynarodow? wyzwoli? z okow?w jakichkolwiek organizacji. Wszyscy Uczestnicy Kongresu opowiadaj? si? za realn? wsp??prac?, a nie zwyk?ymi papierowymi traktatami bez mocy faktycznej.

Wsp??praca kulturowa?
Wsp??praca kulturowa jest nie tylko mo?liwa, ale konieczna dla prawid?owego rozwoju polskich mikronacji. Powinni?my wszyscy stara? si? organizowa? przede wszystkim kulturalne imprezy mi?dzynarodowe, ale tak?e konkursy graficzne, literackie, gdy? tylko wtedy mo?emy zapewni? takim wydarzeniom odpowiedni? narracje i wystarczaj?co du?o zg?osze? by by?y to interesuj?ce dla mieszka?c?w v-?wiata.

Inne sporty?
Pi?ka no?na w ?wiecie wirtualnym jest sportem bardzo popularnym, przez swoj? popularno?? przys?oni?a inne sporty. Inne dyscypliny sportowe mog? stanowi? jednak dobr? i solidn? konkurencj? dla pi?ki. Wskazuje na to chocia?by olimpiada letnia w Ksi?stwa Sarmacji. Niemniej rozw?j innych dyscyplin sportowych wymaga wsp??pracy mi?dzynarodowej by zapewni? wystarczaj?co du?? liczb? uczestnik?w. Nie ustalono ostatecznie, czy dyscypliny, w kt?rych wymaga si? spotkania kilku uczestnik?w w tym samym miejscu i o tym samym czasie, maj? wi?ksze szanse na powodzenie ni? dziedziny sportu, u kt?rych si? tego nie wymaga. Kluczem do rozwi?zania problem?w innych sport?w na poziomie mi?dzynarodowym (a wi?c i lokalnym) b?dzie powo?anie mi?dzynarodowej organizacji zajmuj?cej si? tymi sportami. Dyskusja nt. powo?ania takiej instytucji musi by? kontynuowana. Najlepszym rozwi?zaniem b?dzie tutaj jej kontynuowanie na Forum Mikronacje.

Prosi?bym wszystkich dyskutant?w zainteresowanych takim obrotem sprawy o podanie kontaktu by zorganizowa? kontynuacje dyskusji ju? poza ramami Kongresu.

R??ne klimaty mikronacji
To nie klimat mikronacji decyduje o tym, czy m?ode pa?stwo wirtualne ma szanse przetrwa?. Najwi?kszym skarbem mikronacji s? jej mieszka?cy i pa?stwa na pierwszy rzut oka bez klimatu i bez perspektyw, ale posiadaj?ce aktywnych, oddanych i wiernych mieszka?c?w jest w stanie przetrwa? kryzysy polityczne i demograficzne. Mikronacje bez okre?lonego klimatu jak i mikronacje z okre?lonym klimatem s? r?wnie potrzebne polskiemu v-?wiatu.

V-mundial i otoczka pi?karska
Wszyscy dostrzegamy problemy Mikro?wiatowej Unii Pi?karskiej w organizacji v-mundialu. Dla jednych idea tej imprezy ju? dawno si? wypali?a, dla innych z?a organizacja kolejnych edycji sprawi?a, ?e nie jest tak popularna jak kiedy?. Problemem jest brak zainteresowania t? imprez? tak?e os?b nieinteresuj?cych si? pi?k? w menad?erze X11. Nie uda?o si? rozstrzygn??, czy rozgrywki w X11 s? lepsze ni? rozgrywki wymagaj?ce si? stawienia po 2 reprezentant?w z ka?dego pa?stwa o tej samej porze tego samego dnia by rozegra? mecz. Nie mniej wszystkim zale?y aby pi?ka no?na by?a nie tylko dla trener?w, ale dla ca?ych spo?eczno?ci.

Rodzi si? pytanie, czy kto? spr?buje zorganizowa? turniej 2 x 2 na poziomie mi?dzynarodowym?

Organizatorzy dzi?kuj? za udzia? w Kongresie i maj? nadziej?, ?e wszystkie te dyskusje, wnioski z nich wyci?gni?te nie p?jd? na marne!
(-) Marcel Hans,

Andreas

No, no, no, nawet bardzo m?dre rzeczy zosta?y opracowane ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.