Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Kawiarnia "La Ib?rica"

Zaczęty przez Martin Battenberg, Niedziela, 16 Cze 2013, 13:22:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

By? g?os aby podda? pod g?osowanie tytu?y konstytucji, oto ankieta:

Constituci?n Nacional del Reino de Scarlaña - Konstytucja Narodowa Kr?lestwa Skarlandu.
0 (0%)
Ley Org?nica Constitucional Nacional del Reino de Scarlaña - Narodowe Prawo Konstytucyjne.
4 (80%)
Nacional de la Constituci?n Pol?tica del Reino de Scarlaña - dos?ownie: Narodowa Konstytucja Polityczna Kr?lestwa Skarlandu.
0 (0%)
Acta Constitucional del Reino de Scarlaña - Ustawa Konstytucyjna Kr?lestwa Skarlandu.
1 (20%)
Ley Constitucional del Reino de Scarlaña - Prawo Konstytucyjne Kr?lestwa Skarlandu
0 (0%)

Głosów w sumie: 5

Głosowanie skończone: Środa, 26 Cze 2013, 17:22:42

Martin Battenberg

Wasza Kr?lewska Mo?? !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !

mam zaszczyt otworzy? przed wami sal? w kt?rej b?dziemy wsp?lnie rozmawia? o losach Skarlandu.
Przedstawiam Wam taki delikatny plan naszej dyskusji:

1.Powitanie ? odby?o si? przed otwarciem sali obrad.
2.Uroczyste otwarcie obrad po wys?uchaniu hymnu pa?stwowego.
3.Pocz?tek dyskusji.
4.Dlaczego tu jeste?my ?
5.Jakie s? najwi?ksze problemy Skarlandu
6.Co mo?emy zrobi? aby to naprawi? ?
7.Decyzje i g?osowania.

Tymczasem zapraszam Was wszystkich do spe?niania drugiego punktu naszego spotkania:

Zach?cam was wszystkich do rozpocz?cia dyskusji, co prawda wszystko mia?o si? zacz?? o godzinie dziewi?tnastej - ale czym pr?dzej tym lepiej.
(-) Ks.Martin Battenberg

Martin Battenberg

Zatem pozwol? sobie zabra? g?os jako pierwszy.
Dlaczego tu jeste?my ?
To nie jest trudne pytanie, wydaje mi si?, ?e ka?dy z nas siedz?cy w tej sali powinien zna? odpowied?. Ja jestem tutaj bo na sercu le?y mi los mojej ojczyzny i chcia?bym oddali? Kr?lestwo Skralandu od upadku.
Jestem tutaj po to aby razem z Wami podj?? wa?ne decyzje dla naszego kraju w tym trudnym okresie.
G??wnymi problemami Skarlandu s?:
1.Niska aktywno??.
2.Niewielka atrakcyjno?? dla potencjalnie nowych obywateli - nie przyci?gamy nowych.
3.Niewydolno?? urz?d?w pa?stwowych - osoby piastuj?ce wa?ne stanowiska s? ma?o aktywne.
4.Ca?kowicie zapad?a gospodarka.

Co mo?emy zrobi? aby to naprawi? ?
Wydaje mi si?, ?e Skarland ma ogromny potencja? i z klimatu w jakim si? znajdujemy mo?na zrobi? naprawd? bardzo wiele - za nisk? aktywno?? odpowiadamy my sami.
Problemem jest to, ?e wzajemnie si? ograniczamy - ogranicza nas r?wnie? brak rozwini?tej gospodarki.
Miejsce kt?re dla mikronacyjnego mieszka?ca mog?oby by? jego w?asnym k?tem jest czym? dobrym dla rozwoju aktywno?ci - mo?liwo?? wykupywania prywatnych teren?w, mieszka? etc.
Skarland by? zawsze mocno zacofany kulturalnie - rozw?j kultury.
Je?eli chodzi o niewydolno?? urz?d?w pa?stwowych - s?dz?, ?e p?ki nie b?dziemy w dobrej formie mogliby?my czasowo zmieni? spos?b uchwalania ustaw w pa?stwie etc.
Je?eli chodzi o rozw?j gospodarki to podstaw? jest bank !
Proponuj? na pocz?tek bank na forum.
Zapraszam Was do wypowiedzenia si?.
(-) Ks.Martin Battenberg

Andreas

Ciekawy projekt. Ja osobi?cie od siebie dodam co nieco o wdra?aniu tego w ?ycie. Jak moim zdaniem powinno to wygl?da?. A wi?c, je?li podejmiemy konkretne decyzje i zaczniemy je realizowa? to, albo jedn? rzecz stworzy? od pocz?tku do ko?ca. Albo, stworzy? do takiego stopnia, ?e b?dzie si? da?o z tego korzysta?. Nie powinni?my robi? wielu rzeczy na raz. P??niej zacznie brakowa? na to czasu i ch?ci, a? w ko?cu nam si? to znudzi. Przecie? nie musimy si? ?pieszy?, zr?bmy co? raz a dobrze. ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Martin Battenberg

Ja na pocz?tek Wasza Kr?lewska Mo?? proponuj? powo?a? nowe osoby na odpowiednie urz?dy.
Proponuj? te? zmieni? na jaki? czas spos?b podejmowania decyzji - aby mo?na by?o to robi? sprawnie.
Teraz zrobimy to oczywi?cie razem.
Ale potem proponuj? powo?a? jak?? rad?, nie wiem.
Albo zwyczajnie zmniejszy? liczb? ministerstw na jaki? czas i tam umie?ci? aktywne osoby.
Jestem skory nawet zgodzi? si? aby zrobi? to bez wybor?w, ?eby zadecydowa? o tym tutaj na obradach.
Dobrym pomys?em by?oby te? podzieli? si? na jakie? fronty.
Cz??? os?b w IOON by?oby odpowiedzialne za odbudow? rz?du, inna cze?? za odbudow? gospodarki, kolejna za kultur? - nie wyklucza?bym aby mo?na by?o dzia?a? te? na kilka front?w.
Do tego stworzenie banku.
Co Wasze Ekscelencje o tym s?dz? ?
(-) Ks.Martin Battenberg

hr. F. Vazquez de Saavedra

Wasza Kr?lewska Mo?? !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !

Pragn? wszystkich zebranych powita? w Sali Obrad Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego. Dyskurs, kt?ry dzisiaj ma si? rozpocz?? i wytyczy? kierunki rozwoju Kr?lestwa Skarlandu musi by? na tyle merytoryczny, aby?my doprecyzowali takie szczeg??y dzia?ania w harmonogramie zada?, kt?re jeste?my w stanie zrealizowa? oraz, kt?re przyczyni? si? do powolnego odrodzenia naszego pa?stwa. Jestem nowym mieszka?cem Kr?lestwa Skarlandu i zdecydowa?em si? do??czy? do IOON, aby wesprze? Wasze, Nasze dzia?ania swoim do?wiadczeniem i wiedz? zdobyt? poprzez wieloletnie dzia?anie w innych mikronacjach. Jestem przekonany, ?e wsp?lnie podczas dzisiejszej dyskusji wytyczymy pierwotne kierunki dla odrodzenia naszej pa?stwowo?ci, kt?ra zamar?a (nie umar?a). Przypomn? tylko, ?e Skarland istnieje od 2008 roku i szkoda by?oby, aby zaprzepa?ci? ten dorobek i tradycj? oraz histori? na rzecz braku zaanga?owania w ?ycie spo?eczno-polityczno-gospadarcze naszej ojczyzny.

Stajemy my?l?, ?e przed bardzo ci??k? pr?b?, a wi?c odrodzeniem pa?stwowo?ci. Trzeba podj?? kroki, kt?re u?atwi? nam funkcjonowanie, ale tak?e sprawi?, ?e b?dziemy zagl?dali do Skarlandu cz?sto i ch?tnie. Takie kroki, kt?re pozwol? nam na maksimum zaanga?owania w prace, kt?re sobie za?o?ymy, aby?my sprawnie funkcjonowali w Skarladzie. Po trzecie dzi?ki podj?tym krokom ponownie zaistniejemy na arenie mi?dzymikronacyjnej dzi?ki czemu b?dzie nam ?atwiej przyci?gn?? nowych mieszka?c?w, kt?rzy b?d? mogli zosta? obywatelami i udziela? si? w naszym pa?stwie.

Podsumowuj?c moj? pierwsz? wiadomo??. Kr?lestwo Skarland istnieje od 2008 roku, przez ten okres historia naszej ojczyzny by?a bardzo wiele razy na zakr?cie, jednak za ka?dym razem udawa?o si? ten pojazd wyprowadzi? z po?lizgu. Tym razem r?wnie? si? uda, potrzeba tylko przemy?lanej i rozs?dnej strategii oraz doprowadzenie do takiej sytuacji, i? do kryzysu nigdy si? ju? nie dopu?ci, a je?eli si? pojawi to musz? by? sprawne dzia?ania w prawie pa?stwowym, kt?re pozwol? przez to przej??, bez tworzenia takich inicjatyw jak ta, w kt?rej teraz debatujemy.

Wasza Kr?lewska Mo?? !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !

Przychylam si? do wniosku p. Harveya Leche co do kwestii obsadzenia nowych os?b na odpowiednich urz?dach. Przede wszystkim jestem zdania i? Wasza Kr?lewska Mo?? powinna wyda? dekret o powo?aniu nowego Rz?du Narodowego. Razem wsp?lnie powinni?my si? zastanowi?, kto w nim powinien si? znale??, kto jakie powinien obj?? stanowisko. Stanowisko wcze?niej podparte dyskusj?, jakie tak naprawd? nam s? urz?dy potrzebne. My?l?, ?e to na pocz?tek b?dzie bardzo cennym impulsem do dalszego dzia?ania. W kolejnym punkcie powinni?my przygotowa? spotkanie nowego Rz?du Narodowego, podczas, kt?rego m.in. przygotowana zosta?aby lista uchwa?/ustaw do uchwalenia - niestety w tym momencie kiedy zawieszona jest dzia?alno?? Kortez Generalnych - tak wi?c Kr?l wraz z Rz?dem Narodowym powinien podejmowa? te decyzje, kt?re postawi? nasze prawo na nogi, a dzi?ki temu funkcjonowanie w pa?stwie b?dzie obwarowane prawem - szczelnymi obowi?zkami. Na chwil? obecn? zrealizujmy jednak podstawow? rzecz, a wi?c podzielenie si? obowi?zkami oraz podj?cie decyzji o powo?aniu nowego Rz?du Narodowego.

P. Harvey Leche, bank! Bank o ile dobrze pami?tam funkcjonuje, pewnie tylko jego dzia?alno?? zosta?a zawieszona lub zamar?a. Tylko co Bank nam u?atwi? Czy bank sprawi, i? Skarland powstanie z marazmu? Nie. Bank to cz??? sk?adowa gospodarki, kt?ra musi by? w pewien spos?b unormowana uchwalonym prawem, a na t? chwil?, nasze prawo ma luki - gdy? nawet nie doszuka?em si? ustawy o partiach politycznych, a jak wiemy w dziale partie polityczne jest kilkana?cie podmiot?w. Trzeba niestety zacz?? ponownie od podstaw i tak jak napisa? JKW, nigdzie nam si? nie powinno si? spieszy?. Na odrodzenie gospodarki przyjdzie czas. :)

Pozdrawiam,
Francisco Vazquez de Saavedra
(-) hr. Francisco Vazquez de Saavedra
- Kanclerz Kr?lewski - od 23 wrze?nia 2013r.
- Przewodnicz?cy Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Cz?onek IOON - od 16 czerwca 2013r.
- Deputowany Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013r.
- Przyw?dca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013r.
- Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do cz?onk?w IOON.
- Udzia?owiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji - od 11 grudnia 2013r.)

Wasza Kr?lewska Mo?? !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !

Po rozmowie z p. Harvey'em Leche doszli?my wsp?lnie do podj?cia jeszcze innej ciekawszej i my?l?, ?e wprowadzaj?cej mniej zamieszania na najwy?szych stopniach w?adzy pa?stwowej. Ot??, zamiast powo?ywania nowego Rz?du Narodowego, kt?ry jak wiemy z Ustawy Zasadniczej (Konstytucji) pochodzi po wyborach do Kortez Generalnych wpadli?my na pomys?, aby JKW na mocy dekretu ustanowi? Inicjatyw? Obywatelsk? Ocalenia Narodowego jako organ sprawuj?cy w?adz? wykonawczo-ustawodawcz? na czas doprowadzenia do wybor?w do Kortez Generalnych i wy?onienia kolejnego Rz?du. Jeste?my zdania, ?e to b?dzie najrozs?dniejsze rozwi?zanie w tej chwili - bez "babrania" historii Rz?du Narodowego w Skarlandzie. :)
- Przewodnicz?cy Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Cz?onek IOON - od 16 czerwca 2013r.

Martin Battenberg

Potwierdzam :)
(-) Ks.Martin Battenberg

Cytat: "Harvey Leche"Potwierdzam :)
p. Harvey tylko co z tego, ?e Pan potwierdza, jak aktywno?? w tym temacie na temat odrodzenia naszej pa?stwowo?ci w Skarlandzie jest znikoma. Nie wypowiedzia? si? na d?u?ej, ani JKW Norbert I Catalan, ani JKW Andreas I Catalan... i nad tym trzeba ubolewa?, bo dzisiaj mia? by? dzie?, w kt?rym zacznie si? odrodzenie Kr?lestwa Skarlandu, a tak naprawd? stoimy w martwym punkcie. Mo?e chocia? nie do ko?ca, je?eli uda nam si? wdro?y? nasze pomys?y do realizacji. W ko?cu niech obywatele bior? sprawy w swoje r?ce! ;)

Martin Battenberg

Ubolewam nad tym r?wnie?, chyba musimy si? chwilowo uzbroi? w cierpliwo?? - jak tylko uda nam si? dorwa? JKM Andrasa I aby podj?? odpowiednie decyzje to b?dzie lepiej.
Zwyczajnie bez odpowiednich os?b nie mo?emy nic uczyni?.
(-) Ks.Martin Battenberg

Cytat: "Harvey Leche"Ubolewam nad tym r?wnie?, chyba musimy si? chwilowo uzbroi? w cierpliwo?? - jak tylko uda nam si? dorwa? JKM Andrasa I aby podj?? odpowiednie decyzje to b?dzie lepiej.
Zwyczajnie bez odpowiednich os?b nie mo?emy nic uczyni?.
Dok?adnie, a dzia?alno?? w takim trybie jest na pewno nie co zniech?caj?ca do dalszego dzia?ania. Wiadomo, ?e chodzi o cierpliwo?? i o to, aby przekona? wszystkich, ?e zale?y na w??czeniu si? w budowy pa?stwowo?ci. Je?eli jednak najwa?niejsza osoba w kraju nie ma czasu, ?eby podyskutowa?, a termin nie by? ustalony z dnia na dzie?, lecz by?o wiadomo o tym przynajmniej od 11 czerwca br., to jest co? nie tak. Nie powiem, ale takie dzia?ania sprawiaj?, ?e b?dziemy zniech?ca?, ani?eli zach?ca? do naszej mikronacji potencjalnych mieszka?c?w oraz obywateli...

Andreas

A zatem.

Uroczy?cie informuj?, ?e od dzisiaj (tj. 18 czerwca) do 31 sierpnia IOON b?dzie pe?ni? w Skarlandzie rol? w?adzy ustawodawczo-wykonawczej pod moim przewodnictwem. Jako swojego zast?pc? wybra?em Pana Leche.

Dla formalno?ci - http://www.boe.scarlana.eu/?p=30 Oto dekret, nie jest jako? bajecznie opisany, ale prosty i jasno z niego wszystko wynika.

Zatem. Do pracy!
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Cytat: "Andreas I"A zatem.

Uroczy?cie informuj?, ?e od dzisiaj (tj. 18 czerwca) do 31 sierpnia IOON b?dzie pe?ni? w Skarlandzie rol? w?adzy ustawodawczo-wykonawczej pod moim przewodnictwem. Jako swojego zast?pc? wybra?em Pana Leche.

Dla formalno?ci - http://www.boe.scarlana.eu/?p=30 Oto dekret, nie jest jako? bajecznie opisany, ale prosty i jasno z niego wszystko wynika.

Zatem. Do pracy!
Kompletnie nie rozumiem podej?cia. Wasza Kr?lewska Wysoko?? jest Kr?lem Kr?lestwa Skarlandu. Mianuje si? na Przewodnicz?cego Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - organu, kt?ry za?o?y? Harvey Leche i Norbert I Catalan. WKW piastuj?c ju? funkcj? Kr?la posiada w?adz? w pa?stwie, ale teraz jeszcze w IOON? Mnie martwi jednak niska aktywno?? Waszej Kr?lewskiej Wysoko?ci. Nie chodzi o to, ?e jestem przeciwko komu?, ale chodzi o to, aby?my odbudowali Kr?lestwo Skarlandu, a nie dalej trwali w "uk?adzie", kt?ry ten Skarland niszczy...

Martin Battenberg

Panie de Saavedra na razie musimy ucieszy? si? tym co mamy. IOON jest w?adz? wykonawcz? i ustawodawcz?. Ja jestem Vice - przewodnicz?cym i cz?sto bywam na forum - s?dz?, ?e wiele mo?emy zdzia?a?. Pod nieobecno?? kr?la jako zast?pca mog? pewne sprawy uregulowa?.
(-) Ks.Martin Battenberg

Cytat: "Harvey Leche"Panie de Saavedra na razie musimy ucieszy? si? tym co mamy. IOON jest w?adz? wykonawcz? i ustawodawcz?. Ja jestem Vice - przewodnicz?cym i cz?sto bywam na forum - s?dz?, ?e wiele mo?emy zdzia?a?. Pod nieobecno?? kr?la jako zast?pca mog? pewne sprawy uregulowa?.
I to mnie bardzo cieszy. Licz?, ?e uda nam si? o?ywi? Kr?lestwo Skarlandu. Przed nami du?o ci??kiej pracy, ale jestem przekonany, ?e wsp?lnymi si?ami uda nam si? wyprowadzi? Skarland z marazmu w jakim si? znalaz?. ;)

EDIT: Rozumiem, ?e w tym miejscu prowadzimy dyskusje nt. przysz?o?ci Skarlandu?

Martin Battenberg

Tak, tutaj rozmawiamy na temat przysz?o?ci KS.
W chwili jednak gdy pojawi? si? pierwsze ustawy tutaj te? b?dziemy nad nimi dyskutowa?.
(-) Ks.Martin Battenberg