Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

O?wiadczenie od Kr?la Seniora

Zaczęty przez Andreas, Piątek, 2 Sie 2013, 20:43:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Andreas

Postanowi?em sobie w sytuacji kryzysowej na wznowienie dzia?alno?ci MSW. Nie musz? opisywa? dlaczego - powiem kr?tko, chodzi o Wicekr?lestwo Estelli Wschodniej.

Zaczn? od razu przedstawia? swoje zdanie.

Osobi?cie nie jestem zwolennikiem konfliktu, jak pewnie ka?dy z nas, a ju? sama wojna w mikro?wiecie to totalna pora?ka... Ale mniejsza z tym. Na forum Agurii Senior Norbert poda? propozycj? utworzenia osobnego kontynentu z Aguri?, mo?e to ma?o realne, ale bardzo m?dre. My z Aguri? staramy si? ?y? i szerzymy opini? o braterskich mikronacjach. Ja sam bardzo popieram przyja?? z Aguri? bo to naprawd? ciekawa mikronacja, wiem co m?wi? bo zaczynam coraz lepiej poznawa? jej realia bo tam pomieszkuje. Moim zdaniem to na chwil? obecn? najaktywniejsza i najciekawsza mikronacja Estelli kt?rej akcja toczy si? obecnie w latach 30., ale z drugiej strony mikronacja ta jest bardzo niedoceniana. Traktowana jako Estella B. Pytanie tylko dlaczego ?

Osobi?cie bardzo popieram projekt od??czenia si? od Estelli (samodzielnie lub z Aguri?) i oddania Rohanu reszcie Estelli.

Oto fragment mojej wypowiedzi, kt?r? niedawno przedstawi?em w Rz?dzie Agurii:

CytatPo reorganizacji terytorium b?dziemy mie? du?o do roboty, b?dziemy mieli swoje Mostoles, Gibralatar czy inne Andory. A tym, za przeproszeniem, obesranym Rohanem niech Einar z Khadilem si? na jedz?. A? im bokiem wyjdzie! Nam i tak to korzy?ci nie przynosi, ale skoro reszcie Estelli ma przynie?? to w takim razie niech go sobie zabior?...

Uwa?am, ?e moja wypowied? najtrafniej obrazuje konflikt o Rohan - my w drodze pokoju p?jdziemy na kompromis i go oddamy. P??niej si? oddalimy. Proponowa? bym o utworzenie nowego kontynentu na zach?d od Vaarlandu. Nawet roboczo ten kontynent mo?e nazywa? si? "Estella". Tam dok?adnie odtworzymy map? gdzie naniesiemy nasze dwie mikronacje, stworzymy okoliczne morza itd.

Moim zdaniem to najlepsza mo?liwo?? unikni?cia wojny - Skarland wraz z Aguri? stworz? nowy kontynent w kt?rym nie b?d? opluwani przez innych. Oczywi?cie nie ma co wyklucza? rozwoju kontynentu o nowe mikronacje...

Czekam na Wasze opinie.

PS: Je?li chcemy stworzy? dobr? mikronacje warto pokusi? si? o taki ruch, Vaarland vel. Nowy Kontynent vel. Neuropa czy nasza Estelli to kontynent na kt?rym dzia?aj? kiepskie mikronacje. Na pierwszy ogie? p?jdzie Skarland, wszyscy wiemy jak u nas jest, ale wcale lepiej nie jest we Francji przy kt?rej moim zdaniem Skarland ur?s? do rangi pot?gi. RON i Polondia te? czym? szczeg?lnym si? nie wykazuj?. Troszk? lepiej jest w Agurii i La Palmie, w Nordii te? dobrze. Osobi?cie s?dze, ?e oderwanie si? od Vaarlandu b?dzie takim symbolicznym krokiem do przodu. Nie b?dziemy ogl?da? si? na s?siad?w-nieudacznik?w, kt?rych pa?stw poziom nie wykracza ponad poziom Skarlandu. Stworzymy swoj? now? histori?.

Viva Scarlana !
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Don Lorenzo de Medici

Wasza Kr?lewska Wysoko??!

Wybaczcie Panie, ?e zabior? g?os w tej wa?nej jak dla nas kwestii. S?dzimy, ?e powy?szy pomys? jest absurdalny. Jak Wasza Mi?o?? wyobra?? sobie przeniesienie ca?ego pa?stwa na inny kontynent.  Rozumiemy, ?e to v-?wiat i wszystko jest mo?liwe, ale pewne zasady realizmu nas obowi?zuj?. To tak jakby realnie Hiszpania stwierdzi?a, ?e ca?a Europa nas nie niecierpki wi?c przenie?my si? na inny kontynent. Twierdzimy, ?e je?li w?adze Skarlandu posun? si? do tak nierozwa?nego kroku pogr??? sw? wiarygodno??, a co najgorsze strac? wiele w oczach innych v-pa?stw. Nikt nie b?dzie powa?nie podchodzi? do pa?stwa, kt?re zmienia s? lokalizacj? jak wiatr zawieje. Niestety s? momenty w historii ka?dego pa?stwa gdzie los nie jest naszym przyjacielem, a wszyscy odwracaj? si? do nas plecami. Uwa?amy, ?e to w?a?nie takie chwile s? pr?b? dla ca?ego narodu. Je?li  Skarland przetrwa ten kryzys to z pewno?ci? poradzi sobie w przysz?o?ci.

Wasza Mi?o??, Wasze Ekscelencje, pochodz? z Rotrii i jestem rdzennym obywatelem tego pa?stwa. Stolica Apostolska Rotria prze?ywa?a gorsze kryzysy. By?a na marginesie wirtualnej polityki mi?dzynarodowej etc. A teraz prosz? spojrze? na obecny stan PKR. Rotria istnieje, nie zmieni?a swego po?o?enia od 6 lat, ko?ci?? nigdy nie by? tak du?y jak teraz, a ca?e pa?stwo ma si?  dobrze.

Niestety musz? skrytykowa? w?adze Skarlandu, kt?re sw? niezr?czn? polityk? mi?dzynarodow? i wewn?trzn? doprowadzi?y pa?stwo do tak s?abej kondycji. No niestety nie ma co p?aka? nad rozlanym mlekiem, trzeba wypi? samemu piwo kt?re sobie nawa?yli?my. Tylko dobra polityka zagraniczna i wewn?trzna mo?e pom?c temu kraju. Nie nale?y pakowa? si? w otwarte konflikty zbrojne, je?li pa?stwo stoi na w?t?ych podstawach wewn?trznych. Chcia?bym zauwa?y?, ?e Skarland obecnie nie jest imperium typu Hiszpania pod ber?em Karola I, Filipa II, a raczej krajem, kt?ry potrzebuje dobrej ojcowskiej r?ki, a nie miecza i ognia. Prosz? Was Wasze Kr?lewskie Mo?ci, we?cie me s?owa do serca. Bo nie chcemy by kraj z tak pi?knymi tradycjami sam stoczy? si? do otch?ani.

Bo?e zachowaj Dynasti? Catal?n?w i Nar?d Skarlandzki!
Ksi???-Kardyna?
/-/Don Lorenzo I Pedro de Medici
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña
cardenal camarlengo etc, etc.

Andreas

Eminencjo,

CytatJak Wasza Mi?o?? wyobra?? sobie przeniesienie ca?ego pa?stwa na inny kontynent.  Rozumiemy, ?e to v-?wiat i wszystko jest mo?liwe, ale pewne zasady realizmu nas obowi?zuj?.

Doskonale zdaje sobie z tego spraw?, ?e to jest nie realne. Chyba nawet o tym wspomnia?em, jednak nadal popieram pomys? Norberta I. Sam b?d?c Kr?lem w ramach polityki zagranicznej chcia?em, aby Skarland mia? kilku zaufanych partner?w. Takim my?l?, ?e jest Aguria, i Rotria pewnie te?. Zdawa?o mi si?, ?e i La Palma by?a...

Prosz? mi wybaczy?, ale po co mamy dalej tkwi? w czym? o wdzi?cznej nazwie "Estella", gdzie nikt nas nie chce, a Skarland jest traktowany jak wyrzutek i margines ?

CytatTwierdzimy, ?e je?li w?adze Skarlandu posun? si? do tak nierozwa?nego kroku pogr??? sw? wiarygodno??, a co najgorsze strac? wiele w oczach innych v-pa?stw. Nikt nie b?dzie powa?nie podchodzi? do pa?stwa, kt?re zmienia s? lokalizacj? jak wiatr zawieje.

Wiarygodno??... Strata w oczach innych... O czym My m?wimy, tak naprawd? Skarland po za 5-letnim sta?em ma zerowy, a je?li ju? to ma minimalny szacunek od innych pa?stw. Nigdy powa?nie nie liczyli?my si? na arenie mi?dzynarodowej, wi?c czas to zmieni?. Mo?e nasz ruch poka?e wszystkim mikronacjom jak naprawd? jest w Vaarlandzie a sami skupimy si? na w?asnym, swobodnym rozwoju.

JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Manuel Gurrera

Ja uwa?am podobnie do Jego Ekscelencji Lorenza de Medici!  :)
Uwa?am, ?e nie powinni?my si? przenosi? gdziekolwiek... Nasze po?o?enie w Mikro?wiecie jest bardzo dobre. Nie powinni?my z tego konfliktu wyj?? z podkulonym ogonem i ucieka? z miejsca... Dla mnie ojczyzna jest w Estelli i niech tak pozostanie... W jednym z artyku??w Noticias de Scarlana zadawa?em sobie pytanie: "Czy ten klin, kt?ry w tej chwili jest wbijany da si? kiedy? wyci?gn???" i ca?y czas mam nadziej?, ?e ?w klin kiedy? wyci?gniemy razem z Eskwilini?, Nordi?, Francj?, La Palm?, Aguri? i RON. Ka?dy kontynent zawsze dzieli si? na pewne obozy... np. nasza Europa - Prounijny zach?d i prorosyjski wsch?d... Nie m?wi?, ?e wsch?d jest dobry, ale uwa?am ?e niekt?re rywalizacje mog? by? zdrowe! ie uciekajmy st?d jak sp?oszona zwierzyna... Nie warto niszczy? tego wszystkiego dla jakiego? g?upiego konfliktu, kt?ry nie ma w og?le sensu!
~ Nast?pca tronu Kr?lestwa Skarlandu - Jego Ksi???ca Wysoko?? Manuel de Catal?n

Don Lorenzo de Medici

Wasza Kr?lewska Wysoko??!

CytatWiarygodno??... Strata w oczach innych... O czym My m?wimy, tak naprawd? Skarland po za 5-letnim sta?em ma zerowy, a je?li ju? to ma minimalny szacunek od innych pa?stw. Nigdy powa?nie nie liczyli?my si? na arenie mi?dzynarodowej, wi?c czas to zmieni?. Mo?e nasz ruch poka?e wszystkim mikronacjom jak naprawd? jest w Vaarlandzie a sami skupimy si? na w?asnym, swobodnym rozwoju.

Owszem Wasza Mi?o?? czas to zmieni?, ale przeniesienie si? na inny kontynent nie przyniesie pozytywnej odmiany, a wr?cz przeciwn?. I zn?w przytocz? histori? Stolicy Apostolskiej Rotria. Ot?? za pontyfikatu Victora I i Innocentego I, Rotria popad?a w g??boki konflikt z Monarchi? AW, kt?ry praktycznie zrujnowa? Pa?stwo Ko?cielne. U schy?ku pontyfikatu Klemensa I, nast?pcy Innocentego I wi?kszo?? pa?stwa kontynentu wschodniego zerwa?y z SA konkordaty. Obecnie Rotria ma ponownie konkordat z MAW, a dawne nieporozumienia posz?y w niepami??. Jest to idealny przyk?ad, ?e wszystko mo?na zmieni?.

Wasze Kr?lewskie Wysoko?ci, Wasze Ekscelencje, Umi?owani Bracia i Siostry! Kr?lestwo Skarlandu stoi na pograniczu wojny i albo teraz zacznie zmienia? swoj? polityk? zagraniczn?, albo sw? uparto?ci? pogr??y si? w nico?ci! Uwa?am, ?e Kr?lestwo Skarlandu ma potencja?, trzeba go jedynie umiej?tnie wydoby?. S?dzimy, ?e nale?y zako?czy? regencj? jednoosobow? i powo?a? rad? regencyjn?, kt?ra b?dzie efektywniej zarz?dza?a kr?lestwem. Cho? osobi?cie uwa?amy, ?e ta regencja winna si? zako?czy?, a na tronie powinien zasi??? legalny jego dziedzic. Wasze Mi?o?ci to ju? nie s? przelewki! Nale?y podj?? radykalne kroki i d??y? do uzdrowienia sytuacji w Kr?lestwie Skarlandu. Zmiana po?o?enia na mapie v-?wiata nic nie pomo?e. Czas zmieni? tok my?lenia i wierzy?, ?e Skarland mo?e by? szanowanym i lubianym pa?stwem!
Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Norbert I Catalan

C?? nie zamierzamy na si?? by? gdzie? gdzie nas nie chc?. W Nordii ju? nas chc? z mapy wymazywa? - to mo?e im p?jdziemy na r?k? i sami si? wyma?emy?

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Lorenzo de Medici

Czcze gadanie, jak mo?na wymaza? pa?stwo z mapy dla w?asnej zachcianki, nie mo?na! Skarland winien zosta? tam gdzie jest.
Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Manuel Gurrera

To jest po prostu ?mieszne!
Trzeba w trybie natychmiastowym spr?bowa? odbudowywa? relacj? z Nordi? i reszt? Estelli.
~ Nast?pca tronu Kr?lestwa Skarlandu - Jego Ksi???ca Wysoko?? Manuel de Catal?n

Piotr Konstanty Petrowicz

Co zrobi Kr?lestwo Skarlandu nie wiem. Natomiast jestem pewny co zrobi Kr?lestwo Agurii. Podzi?kuje za go?cin?.

Przez dwa lata starali?my si? o uznanie, kt?rego nie otrzymali?my. Traktowano nas jak psa, kt?ry musi sta? na tylnych ?apach przed panem domu zwanym Vaarland. Z ?aski pozwolono nam koczowa? przed drzwiami. Niemniej czas sp?dzony na wycieraczce, nie by? czasem straconym. Zobaczyli?my, i? Vaarland wcale nie jest taki pi?kny jak go na obrazkach maluj?. Jedyne co mo?e zaoferowa? to ziemia niczyja. Pewnie dlatego pa?stwa Vaarlandu tak bezwzgl?dnie broni? tego skarbu, i? nikt nie mo?e si? na nich osiedli?. My ziemi nie dostali?my, wypracowali?my ja sami i teraz sami b?dziemy o niej decydowa?. Awantury o podoran? na trzy palce miedz? nie s? sensem istnienia naszego pa?stwa, dlatego niewiele mamy wsp?lnego z pa?stwami Vaarlandu. Presti? i uznanie jakim nas na kontynencie obdarzono, bez specjalnych zabieg?w b?dziemy mieli wsz?dzie. Czas zatem zmieni? miejsce zamieszania na bardziej sprzyjaj?ce naszemu rozwojowi i przysz?o?ci, kt?rej Vaarlant raczej nam nie da.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Don Lorenzo de Medici

Szanowny Ksi???.

Z ca?ym szacunkiem dla osoby Waszej Ksi???cej Wysoko?ci. Niestety nie zgodz? si? tokiem my?lenia prezentowanym przez Wasz? Wysoko??. Ot?? mi?dzy Skarlandem a Agurii? jest pewna historyczna r??nica, kt?rej niestety nie da si? przeskoczy?. Tak si? sk?ada, ?e Kr?lestwo Skarlandu le?y na ty ziemiach ju? od pi?ciu lat, co zobowi?zuje do przestrzegania jaki? tradycji. Ksi??? jestem ju? v-?wiecie ponad 6 lat i by?em przy narodzinach niejednego v-pa?stwa, prosz? mi nie m?wi?, ?e Vaarland jest ma?o wa?ny na arenie mi?dzynarodowej.

CytatPresti? i uznanie jakim nas na kontynencie obdarzono, bez specjalnych zabieg?w b?dziemy mieli wsz?dzie. Czas zatem zmieni? miejsce zamieszania na bardziej sprzyjaj?ce naszemu rozwojowi i przysz?o?ci, kt?rej Vaarlant raczej nam nie da.

No niestety przykro nam bardzo lecz to nie prawda. Je?li Skatrland to uczyni b?dzie to jego ostania g?upota przed uzyskaniem statusu  yoyonacji.
Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Piotr Konstanty Petrowicz

Cytat... prosz? mi nie m?wi?, ?e Vaarland jest ma?o wa?ny na arenie mi?dzynarodowej.

Nic takiego nie powiedzia?em. Kontynent istnieje kawa? czasu i wypracowa? sobie pewn? pozycj?, a raczej poszczeg?lne pa?stwa kt?re go tworz?. Bo jako ca?o??, jedyne zauwa?alne dzia?anie to obrony ziem niczyich. Czy to s?u?y rozwojowi kontynentu i jego promocji, bym dyskutowa?. Uwa?am, i? taka doktryna raczej go izoluje i zniech?ca do osiedlania si? na nim. Niekt?rzy twierdza, i? dzi?ki temu to swego rodzaju klub elitarny, o cz?onkostwo w kt?rym warto si? stara?. Ale mnie bardziej to przypomina getto, do kt?rego obcym, wst?p jest wszelkimi sposobami wzbraniany.

Cytat
    No niestety przykro nam bardzo lecz to nie prawda. Je?li Skatrland to uczyni b?dzie to jego ostania g?upota przed uzyskaniem statusu  yoyonacji.

M?wi?em o Agurii. ;) Chocia? obserwuj?c stosunek pa?stw Vaarlandu do Kr?lestwa Skarlandu, nie widz? wielkiej r??nicy. Chocia? faktycznie da si? zauwa?y?, i? to w?a?nie Skarland ostatnio sta? si? wrogiem numer jeden na kontynencie i cieszy si? szczeg?lnymi wzgl?dami jako najstarsze pa?stwo kontynentu. Jedna nie namawiam Skarlandu do opuszczania kontynentu na kt?rym jest tak ceniony. Zasygnalizowa?em jedynie decyzj? podj?te w Agurii.

Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Andreas

VAARLAND TO NAJGORSZY KONTYNENT W MIKRO?WICIE. B?d?my realistami, nie ma tu ?adnej licz?cej si? mikronacji. Wi?kszo?? z nich to fora na kt?rych jest kilka os?b po??czonych ze sob? znajomo?ci?, przyja?ni? czy po prostu zbiegiem okoliczno?ci.

PRZEDE WSZYSTKIM - Skarland tworzymy tylko DLA W?ASNEJ PRZYJEMNO?CI. My ni? nie zamierzamy si? dzieli? z innymi mikronacjami nawet b?d?c w stanie wojny. B?dziemy ?y? w zgodzie tylko z mikronacjami, kt?re naprawd? si? licz? a takich na Vaarlandzie nie ma. W?r?d nich jest te? i Skarland.

Chocia? z drugiej strony kard. Medici przekona? mnie, ?e 5 lat tradycji zobowi?zuje, ale skoro nas tu nie chc? nale?y zacz?? pisa? histori? od nowa...

Ale je?li o mnie chodzi to nie musimy by? na ?adnym kontynencie, mo?emy tworzy? mikronacj? tylko dla siebie, wr?cz mikronacj? elitarn?. Przecie? 15 lat temu jak Dreamland powsta? kontynent?w nie by?o raczej i dali sobie rad?. A skoro my przetrwali?my 5 lat to nawet bez kontynentu damy sobie rad?. Tak naprawd? przez te 5,5 roku istnienia z pa?stwami naszego kontynentu nie wsp??pracowali?my w ?adnej spos?b i skoro nasi s?siedzi nam korzy?ci nie przynosz? to co nam z nich ?
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Norbert I Catalan

C?? nasz problem jak by sam si? rozwi?za?: RON, Francja, Eskwilinia, nied?ugo zapewne r?wnie? Nordia nam obwie?ci dobr? nowin? i wypowie traktat czyli sta?o si? de facto to o co wnioskowa?em w IOON, pa?stwa Rady my?l?, ?e tym wywr? na nas nacisk - jako? nie czuj? si? naciskany ani pod presj? wi?kszo?ci co ewidentnie pr?buj? zrobi?.

Wst?pnie z Eskwilini? zdo?ali?my osi?gn?? pewien kompromis, niestety aby ten kompromis osi?gn?? potrzebna jest pe?na demilitaryzacja Estelli Wschodniej ale my?l?, ?e warto - w ko?cu jeste?my najstarszym krajem regionu wi?c mo?emy okaza? troch? ?aski i woli porozumienia z reszt? - troch? czasu up?ynie zanim kraje Vaarlandu si? dogadaj? mi?dzy sob? ale mo?na chocia? spr?bowa?.

(-) Norbert I de Catal?n

Don Lorenzo de Medici

W?a?nie Mo?ci Regencie, spr?bowa? ! Walczmy o Skarland o jego lepsze jutro!
Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Norbert I Catalan

Narazie nie widz?, ?eby by?o o co walczy? - cisza w Skarlandzie jak makiem zasia?...

(-) Norbert I de Catal?n