Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

I Posiedzenie Zgromadzenia Kortez Generalnych [05.09-15.12.2013]

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Wtorek, 3 Wrz 2013, 22:37:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

Norbert I Catalan

¡Viva el Reino de Scarlaña!
¡Viva la Reina!

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Carlos de Molina

Ja mam propozycj?, by napisa? now? konstytucj?. Bardzo demokratyczn? w wydaniu :)

Don Carlos de Molina

Mam nawet propozycj? uzdrowienia Kr?lestwa Skarlandzkiego. Napisz? m?j projekt konstytucji do ko?ca tygodnia i przedstawi? Wam wst?pne szczeg??y. Dobrze Wasza Eminencjo?

Don Lorenzo de Medici

Witam Don Carlos.

Oczywi?cie jestem jak najbardziej Za. W moim za?o?eniu konstytucja Kr?lestwa Skarlandu winna by? konkretna i nie nadmiernie rozbudowana. Nie op?aca si? tworzy? mnogo?ci urz?d?w i instytucji. Zrezygnowa?bym te? na pewien czas z wybor?w parlamentarnych, poniewa? obecny stan pa?stwa i liczba obywateli nie sprzyja systemowi wyborczemu. Chcia?bym by nasz kraj swym prawem oraz klimatem nawi?zywa? do Hiszpanii doby kolonializmu.

Z wyrazami szacunku,

/-/ Don Lorenzo Medici de Catalan

Ksi???-Kardyna?
/-/Don Lorenzo I Pedro de Medici
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña
cardenal camarlengo etc, etc.

Don Carlos de Molina

Dlaczego? Zapro?my do powrotu wygnanych obywateli i tw?rzmy nowy etap demokracji w Skarlandzkie.

Andreas

Taak, dobry pomys? tylko ci "wygnani" nie s? "wygnani" tylko swoje powody "wygnania" mieli.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catal?n
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Kr?l Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Norbert I Catalan

Przem?wi? pierwszy, kt?ry postanowi? gra? wygnanego.

(-) Norbert I de Catal?n

Andreas

Ale? ja si? nigdy nie czu?em, ani nie b?d? czu? wygnany :)

Po prostu pewne decyzje doprowadzi?y do tego, ?e wraz z Manuelem i kard. Lorenzem musieli?my podj?? takie a nie inne dzia?ania. Moim zdaniem przynios?y wi?cej dobrego ni? z?ego - z reszt?, mikro?wiat to potwierdza.
JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Don Lorenzo de Medici

Don Norberto, Don Andreas.

S?dz?, ?e nale?y pozostawi? wszelkie spory za sob? i skupi? si? na pracy dla dobra ca?ego Kr?lestwa Skarlandu. Don Carlos zaproponowa? nam, ?e postara si? oprze? now? konstytucj? na liberalnym systemie surme?skim. Ja r?wnie? planuj? przedstawi? w?asny projekt. Mam nadziej?, ?e wsp?ln? prac?, a przede wszystkim zgod?, uchwalimy now? konstytucj?.
Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Norbert I Catalan

Cytat: Andreas I w Środa,  4 Wrz 2013, 20:55:25
Ale? ja si? nigdy nie czu?em, ani nie b?d? czu? wygnany :)

Po prostu pewne decyzje doprowadzi?y do tego, ?e wraz z Manuelem i kard. Lorenzem musieli?my podj?? takie a nie inne dzia?ania. Moim zdaniem przynios?y wi?cej dobrego ni? z?ego - z reszt?, mikro?wiat to potwierdza.

Zapewne dzia?anie przeciwko konstytucyjnym w?adzom na pewno przynosi wiele dobrego. Dziwne, ?e mo?esz jeszcze legalnie chodzi? na wolno?ci.

(-) Norbert I de Catal?n

Piotr Konstanty Petrowicz

Cytat: Andreas I

No c??, czasu si? nie cofnie i podj?tych decyzji oraz ich skutk?w te? si? nie cofnie. Nie wiem czy dobrem mo?na nazwa? rozpad rodziny kr?lewskiej i Wsp?lnoty Korony Catalan. Manuel na tronie nie zasiad?, a wojna zrobi?a swoje. Tego co dobre z tego wynik?o, jeszcze nie wida? i b?dzie trzeba sporo czasu, pracy i wysi?k?w, by rany jakie wyni?s? z konfliktu sukcesyjnego Skarland si? wygoi?y. B?dzie to jednak mo?liwe wtedy i tylko wtedy, gdy miecze zostan? od?o?one.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Don Lorenzo de Medici

Wasza Kr?lewska Mo??,
Wasze Kr?lewskie Wysoko?ci,
Drodzy Obywatele!

Dnia wczorajszego zosta?em powo?any Kanclerzem Kr?lewskim Jej Kr?lewskiej Mo?ci Eleonory I, Kr?lowej Skarlandu. Na mocy dekretu kr?lewskiego ws.  powo?ania Zgromadzenia Kortez Generalnych, mam zaszczyt przewodniczy? posiedzeniu Stan?w Kr?lestwa, kt?re reprezentowane s? przez wszystkich obywateli Kr?lestwa Skarlandu. Naszym celem jest uregulowanie wszelkich kwestii zwi?zanych z prawodawstwem na teranie naszego pa?stwa. Jednym z g??wnych i najwa?niejszych cel?w Zgromadzenia Kortez Generalnych b?dzie uchwalenie nowej konstytucji. Posiedzenie ma te? na celu wznowienie prac nad wybranymi raportami sporz?dzonymi przez Inicjatyw? Ocalenia Narodowego. Mam nadziej?, ?e wsp?lnymi si?ami uda si? nam odbudowa? os?abione wyniszczaj?c? wojn? domow? Kr?lestwo Skarlandu. Prosz? by wszystkie osoby posiadaj?cy obywatelstwo Kr?lestwa Skarlandu potwierdzi?y sw? obecno??.

Z wyrazami szacunku ,

/-/ Don Lorenzo Medici de Catalan

Ksi???-Kardyna?
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Andreas

JKM Andreas I
Kr?l Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Don Carlos de Molina

Cytat: Andreas I w Środa,  4 Wrz 2013, 20:11:41
Taak, dobry pomys? tylko ci "wygnani" nie s? "wygnani" tylko swoje powody "wygnania" mieli.

Proponuj? znie?? banicje dla pa?skich syn?w.