Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nowy Prymas Skarlandu

Zaczęty przez Benedicto I, Sobota, 13 Wrz 2014, 08:04:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Benedicto I

CytatWasza Kr?lewska Mo??,
Czcigodna Rodzino Kr?lewska,
Umi?owani Bracia i Siostry,

Przed kilkoma dniami, Jego Eminencja Cesare Francesco de Medici - dotychczasowy Prymas Skarlandu, z?o?y? rezygnacj? z dotychczas pe?nionego urz?du. Natychmiast Ojciec ?wi?ty wyznaczy? moj? osob? na nowego Prymasa Skarlandu. Licz?, ?e moja pos?uga w Kr?lestwie Skarlandu, b?dzie owocna i przyniesie liczny wzrost wiary. Chcia?bym, aby Ko?ci?? Rotryjski w Kr?lestwie Skarlandu sta? si? jednym z wielu aspekt?w aktywno?ci, a tak?e aby Prymas by? jednym z tutejszych mecenas?w sztuki. Mam nadziej?, ?e je?li czas pozwoli oraz zyskam Wasz?, Czcigodni Bracia i Siostry pomoc, uda si? zrealizowa? wszystkie moje plany.

Z pasterskim b?ogos?awie?stwem,
infant-biskup Juan Lorenzo de Medici y Zep
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Tomasz Mancini

CytatWasza Arcychrze?cija?ska Mo??,
Czcigodni Bracia i Siostry,

Z woli Jego ?wi?tobliwo?ci Patriarchy zosta?em mianowany Prymasem Imperium Skarlandu. Nape?ni?o mnie to rado?ci?, ale te? przygniot?o ci??arem wielkiej odpowiedzialno?ci. W dzisiejszych czasach wielu kr??y po tym mikro?wiecie, kt?re jak ten lew z Pierwszego Listu ?wi?tego Piotra kr??? "szukaj?c kogo po?re?". B?d?my jednak "mocni w wierze", jak poucza nas Ksi??? Aposto??w, i przeciwstawmy si? tym, kt?rzy siej? zam?t i chaos w duszach wiernych.
Wielk? ?ask? te? jest to, i? pos?ug? swoj? zaczynam w czasie Adwentu, czasu przygotowania na przyj?cie Pana Naszego Jezusa Chrystusa. Razem z Wami, Bracia i Siostry, chc? godnie i dobrze przygotowa? si? nie tylko na ?wi?ta Narodzenia Pa?skiego, ale na rych?e, miejmy nadziej?, Jego przyj?cie.
Prosz? o modlitw? za mnie i o cierpliwo??, gdy? minie pewnie par? dni, zanim "dostosuj? si?" do nowej rzeczywisto?ci w Skarlandzie.

(-) Tomas Domingo kardyna? Mancini OFD
Prymas Imperium Skarlandu
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Doña Leonor Catalina de M?dici

Cytat

Wasza Eminencjo.

Serdecznie witamy Czcigodnego Kardyna?a na ziemiach Imperium Skarlandu. G??boko wierzymy, ?e Wasza pos?uga kap?a?ska przyniesie o?ywienie ko?cio?owi lokalnemu.

Z wyrazami szacunku i estymy,

/-/ Eleonora I
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Juan Bautista Aldobrandini

Cytat

Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??!
Wasza Kr?lewska Wysoko??!
Czcigodni Bracia i Siostry!

Z woli Jego ?wi?tobliwo?ci Patriarchy Aleksandra IV zosta?em mianowany nowym arcybiskupem walenckim i przez to Prymasem Imperium Skarlandu. Jestem bardzo szcz??liwy, gdy? jak wiecie Imperium jest moim drugim domem, po Bergamo le??cym w Pa?stwie Ko?cielnym Rotria. Wiem, ?e Skarland jest imperium nie tylko z nazwy. To pot??ny kraj, pe?en pi?kna, zapieraj?cego dech w piersiach klimatu oraz wspania?ych mieszka?c?w. To kraj moich przyjaci??. Nie wiem, czy jestem godzien pe?ni? funkcj? Prymasa w Imperium. Nie wiem, czy podo?am. Chcia?bym, by?cie byli ze mnie zadowoleni, by?cie wzrastali w wierze. Jest czym? wyj?tkowym s?u?y? w pa?stwie, kt?rego w?adca tytu?uje si? "arcychrze?cija?skim". To zobowi?zuje.

Chcia?bym by? ordynariuszem otwartym, s?uchaj?cym wiernych. Drzwi pa?acu arcybiskupiego zawsze b?d? otwarte na uwagi wiernych. W najbli?szym czasie otworz? w Imperium fili? Apostolskiego Seminarium Duchownego. By? mo?e Skarland zasili Ko?ci?? Rotryjski nowymi powo?aniami. Zamierzam tak?e uporz?dkowa? subfora Ko?cio?a, zarchiwizowa? stare, niepotrzebne w?tki. Prosz? Was wszystkich o wsparcie i modlitw?. Jestem zobowi?zany dokona? inwestytury arcybiskupiej. Na dobre zajm? si? archidiecezj?, gdy ju? otrzymam paliusz. Mam nadziej?, ?e b?dzie ju? wkr?tce.

(-) Juan Bautista kardyna? Aldobrandini
Arcybiskup Walencji
Prymas Imperium Skarlandu
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Doña Leonor Catalina de M?dici

Cytat

Wasza Eminencjo.

Z wielk? rado?ci? przyjmujemy wiadomo?? o nominacji Waszej Eminencji na urz?d Prymasa Imperium Skarlandu. G??boko wierzymy, i? Wasza pos?uga pasterska w Archidiecezji Walenckiej b?dzie owocna i przyniesie po?ytek dla wsp?lnoty wiernych w ca?ym Imperium Skarlandu.

/-/ Leonor I de Scarlaña
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Wasza Eminencjo, prosz? przyj?? moje gratulacje z racji obj?cia urz?du Prymasa Imperium Skarlandu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Wasza Eminencjo,

ogromnie ciesz? si?, ?e Jego ?wi?tobliwo?? powo?a? Eminencj? na urz?d Prymasa Skarlandu. Niechaj?e Ko?ci?? w Imperium zn?w o?yje! :)
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Juan Bautista Aldobrandini

Dzi?kuj? za tak serdeczne powitanie. Wieczorem po inwestyturze przyb?d? i zabior? si? do pracy. Jeszcze raz B?g zap?a?!
Juan Bautista kardyna? Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Kr?lewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Don Alberto de Orange-Nassau

Cytat

Benedictus Primus, Patriarcha et Episcopus Rotriae,
Summus Pontifex Ecclesiae Universalis, Servum Servorum Dei, Pater Regni et Ducis, etc., etc., etc.,
in perpetuam rei memoriam.

? 1.
Mianujemy Jego Eminencj?  Alberta Wilhelma kardyna?a van Oranje-Nassau arcybiskupem Walencji, czyni?c go tym samym Prymasem Imperium Skarlandu.

? 2.
Brewe nasze zyskuje moc prawn? z chwil? og?oszenia.

Datum Rotriae, apud S. Paulum, die I, mensis November, anno Domini bis millesimo quintodecimo, Pontificatus Nostri primo.

/-/Sanctitas Vestra Benedictus I
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski