Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Wyk?ad g?. VII - Prawo mi?dzynarodowe

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Sobota, 6 Cze 2015, 19:31:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Temat: Prawo mi?dzynarodowe. Konwencje, rezolucje, traktaty, konkordaty etc.
Autor: prof. zw. dr hab. net. Franz Ferdinand kard. von Habsburg-Lothringen

Prawo mi?dzynarodowe (tzw. publiczne) jest jedn? z ga??zi prawa, obejmuj?c? zesp?? norm prawnych, kt?rych celem jest regulowanie stosunk?w mi?dzy pa?stwami, organizacjami mi?dzynarodowymi, a tak?e innymi podmiotami w rozumieniu prawa mi?dzynarodowego.

Prawem prywatnym mi?dzynarodowym (ant. publicznego) okre?la si? zesp?? norm reguluj?cych stosunki z zakresu prawa: cywilnego, rodzinnego i opieku?czego, gospodarczego, handlowego – na obszarze danego pa?stwa, w sytuacji, gdy w danym stanie faktycznym wyst?puje element obcy (mi?dzynarodowy, e.g. z udzia?em obywatela pa?stwa obcego). Prawo prywatne mi?dzynarodowe wskazuje stosowny system prawny, kompatybilny dla rozwi?zania takiego stosunku prawnego.

Na potrzeby wirtualnego porz?dku prawa mi?dzynarodowego, charakteryzuje si? nast?puj?ce formy akt?w prawa mi?dzynarodowego:

Konwencja, tj. umowa mi?dzynarodowa – jest wsp??cze?nie najwa?niejszym instrumentem reguluj?cym stosunki mi?dzynarodowe, stanowi?c tak?e niekwestionowane ?r?d?o prawa mi?dzynarodowego. W mikro?wiecie wyst?powa?a w r??nych formach, najcz??ciej stosowana przez dzia?aj?c? ongi? ponadpa?stwow? Organizacj? Polskich Mikronacji, a tak?e jako bilateralne porozumienie sygnatariuszy, e.g. Konwencja OPM o wolnym dost?pie do miejsc publicznych, Konwencja OPM  w sprawie tytu??w i stopni zawodowych i naukowych, konwencja wiede?ska etc.

Rezolucja (?ac. resolutio – rozwi?zanie) – uchwa?a, deklaracja lub gwarancja zbiorowa, podj?ta przez kompetentne w zakresie stanowienia zgromadzenie, kongres, komitet etc., w wyniku obrad, nie posiadaj?ca przymiotowo?ci prawnie wi???cej. Podobnie jak konwencje, w polskim mikro?wiecie najcz??ciej stosowana przez Organizacj? Polskich Mikronacji, e.g. Rezolucja OPM nr 1 ws. Zjednoczonego Kr?lestwa Samundy etc.

Traktat r?wnie? posiada charakter umowy mi?dzynarodowej. Na potrzeby mikro?wiata, okre?lenia „traktat” u?ywa si? przewa?nie w przypadku ratyfikowanych um?w mi?dzynarodowych, kt?rych bezpo?rednim skutkiem prawnym jest zawarcie stosunk?w dyplomatycznych lub uznaniowych mi?dzy pa?stwami-sygnatariuszami, e.g. Traktat o nawi?zaniu stosunk?w dyplomatycznych pomi?dzy Pa?stwem Ko?cielnym Rotria a Kr?lestwem Zjednoczonych Niderland?w z dnia 28 listopada 2013 roku etc.
W przypadku Pa?stwa Ko?cielnego Rotria, przedstawicielem Stolicy Apostolskiej w pa?stwie posiadaj?cym tzw. "traktat uznaniowy" jest Nuncjusz Apostolski.

Konkordat - umowa mi?dzynarodowa zawierana mi?dzy pa?stwem, a Stolic? Apostolsk?, reguluj?ca sprawy interesuj?ce obie strony (pozycja Ko?cio?a w danym pa?stwie, zapewnienie wolno?ci nauczania religii i wype?niania swojej misji, kwestie w?asno?ci, wa?no?ci ma??e?stw sakramentalnych, wp?ywu w?adz pa?stwowych na obsad? stolic biskupich etc.), e.g. Konkordat pomi?dzy Pa?stwem Ko?cielnym Rotria oraz Monarchi? Austro-W?giersk? z dnia 2 lutego 2013 roku etc.
Przedstawicielem Pa?stwa Ko?cielnego Rotria w kraju konkordatowym jest Prymas.

Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch