Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych

Zaczęty przez Norbert I Catalan, Środa, 30 Wrz 2015, 17:30:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tomasz Mancini

Ja jako Rotryjczyk chcia?em zapewni?, ?e nie dopu?cimy do ponownego "stowarzyszenia" b?d? "aneksji" naszego Pa?stwa. Od dzisiaj jeste?my niepodlegli i b?d? broni? naszej niepodleg?o?ci wraz z bra?mi!
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Catalina d'Este y C?rdoba

No to bro?cie, ja pierdziele. Jak Wy si? zachowujecie. Jakby kto? Wam chcia? j? zabra?, a czy Skarland j? zabiera?
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Wstyd mi, ?e takim osobom ufa?em. Naprawd? wstyd i w sumie mog?em sobie plu? w brod?, ?e Was wszystkich przyj??em. Teraz mam swoje, wcze?niej potulni jak baranki, teraz gorsze ni? wilki by wywalczy? sobie najwi?kszy kawa? tortu. Tacy jeste?cie. Przypominam "wielce uporz?dkowanym" w prawie, ?e niekt?re persony, kt?re tutaj si? wypowiadaj? nie maj? obywatelstwa, a wi?c ich gadanie jest tu g?wno warte. To tak, gwoli ?cis?o?ci wobec pos?usze?stwa prawu, jak to g?osicie.

Ko?cem, bo wymiotowa? mi si? chce jak mam przemawia? do tych hien cmentarnych, kt?re tylko czeka?y na moj? abdykacj?: na posiedzeniu Kortez proponowa?em ile? razy propozycj? reform Kortez Generalnych, nie proponowa?em nic sam, bo chcia?em by?cie si? wykazali. Jak zwykle bez rozg?osu, bo jak bym sam co? opublikowa? to by?aby wielka maniana jak to wzmacniam absolutyzm. A kij Wam w oko ob?udnicy i faryzeusze. Bawcie si? dalej na tym folwarku, z kt?rym nic wsp?lnego tak naprawd? nie macie. Norbert, persona wielce zatroskana o Skarland nie rozwin??a nigdy Estelli - wielki przyw?dca pa?stwa, dw?ch obywateli to by? rekord pa?stwa i to tak tylko pobie?nie. Ora?scy, wyssani niewiadomo sk?d i wiadomo jakimi spiskami, Wam te? si? kiedy? odp?aci za wszystkie zamachy, zniszczenia i spiski. To Wam si? nale?y jak psu buda. A co do Dony Cataliny, mia?em wi?ksz? wiar? w godno?? Waszej Ksi???cej Mo?ci, a? ?a?uj?, ?e by?a to wielka wiara. Gdybym si? oschle odnosi? do wszystkiego inaczej by to wszystko wygl?da?o. Co wi?cej: gratuluj? obudzenia si? kap?anom Rotrii nagle jak po diable. Gdy wzywa?em do naprawy Rotrii odzew zerowy, a teraz na hurra odbudujemy kraj. ?eby Was diabe? poch?on?? z tym Skarlandem. Emigruj? st?d i nie chc? mie? z  Wami, szuje cmentarne, nic do czynienia.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Catalina d'Este y C?rdoba od dawna m?wi?a reformach Wasza Wysoko?? i co? Sam je krytykowa? Don.

Jak widz? Marianny w czapce galicyjskiej zostaje mi tylko usun?? si? w cie?. Oby Skarland poch?on??a jedna wielka gilotyna. Mo?e wtedy si? nauczycie, ?e Rewolucja po?era w?asne dzieci.
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,

Don Alberto de Orange-Nassau

Cytat: Carlos II el Piadoso w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:37:51
Wstyd mi, ?e takim osobom ufa?em. Naprawd? wstyd i w sumie mog?em sobie plu? w brod?, ?e Was wszystkich przyj??em. Teraz mam swoje, wcze?niej potulni jak baranki, teraz gorsze ni? wilki by wywalczy? sobie najwi?kszy kawa? tortu. Tacy jeste?cie. Przypominam "wielce uporz?dkowanym" w prawie, ?e niekt?re persony, kt?re tutaj si? wypowiadaj? nie maj? obywatelstwa, a wi?c ich gadanie jest tu g?wno warte. To tak, gwoli ?cis?o?ci wobec pos?usze?stwa prawu, jak to g?osicie.

Ko?cem, bo wymiotowa? mi si? chce jak mam przemawia? do tych hien cmentarnych, kt?re tylko czeka?y na moj? abdykacj?: na posiedzeniu Kortez proponowa?em ile? razy propozycj? reform Kortez Generalnych, nie proponowa?em nic sam, bo chcia?em by?cie si? wykazali. Jak zwykle bez rozg?osu, bo jak bym sam co? opublikowa? to by?aby wielka maniana jak to wzmacniam absolutyzm. A kij Wam w oko ob?udnicy i faryzeusze. Bawcie si? dalej na tym folwarku, z kt?rym nic wsp?lnego tak naprawd? nie macie. Norbert, persona wielce zatroskana o Skarland nie rozwin??a nigdy Estelli - wielki przyw?dca pa?stwa, dw?ch obywateli to by? rekord pa?stwa i to tak tylko pobie?nie. Ora?scy, wyssani niewiadomo sk?d i wiadomo jakimi spiskami, Wam te? si? kiedy? odp?aci za wszystkie zamachy, zniszczenia i spiski. To Wam si? nale?y jak psu buda. A co do Dony Cataliny, mia?em wi?ksz? wiar? w godno?? Waszej Ksi???cej Mo?ci, a? ?a?uj?, ?e by?a to wielka wiara. Gdybym si? oschle odnosi? do wszystkiego inaczej by to wszystko wygl?da?o. Co wi?cej: gratuluj? obudzenia si? kap?anom Rotrii nagle jak po diable. Gdy wzywa?em do naprawy Rotrii odzew zerowy, a teraz na hurra odbudujemy kraj. ?eby Was diabe? poch?on?? z tym Skarlandem. Emigruj? st?d i nie chc? mie? z  Wami, szuje cmentarne, nic do czynienia.

Wszyscy ?li i tylko jeden ?wi?ty Facibeni ;)
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Nie wiemy, czy niejasno si? wypowiadamy, czy celowo jeste?my nierozumiani. M?wimy o ratowaniu Kr?lestwa Skarlandu, bo Imperium nie ma i ju? nie b?dzie. Ani Niderlandy, ani jak powtarza Don Mancini Rotria nie podporz?dkuj? si?, nie stowarzysz? si? z Imperium. Kr?lestwo Skarlandu trwa?o przez prawie 7 lat jako Kr?lestwo. Mocarstwowe ambicje Carlosa II nie wypali?y, o czym wielokrotnie wspominia?em. Imperium i tak trwa?o bardzo d?ugo ze wzgl?du na wol? naszego ojca Alberta Wilhelma. Ale ta idea by?a skazana na pora?k? i pora?k? si? okaza?a.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Cytat: Albert II w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:53:56
Imperium i tak trwa?o bardzo d?ugo ze wzgl?du na wol? naszego ojca Alberta Wilhelma. Ale ta idea by?a skazana na pora?k? i pora?k? si? okaza?a.

Wazeliny poda?, czy ju? bez niej wchodzisz?

To te? Kortezy powinny dzi? podj?? obrad si? na temat decyzji dotycz?cych los?w Skarlandu.

Gdyby nie szacunek wobec naszego ojca, dawno wypowiedzieliby?my traktat.

Cytat: Albert II w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:56:12
Gdyby nie szacunek wobec naszego ojca, dawno wypowiedzieliby?my traktat.

Gdyby nie Wasz Ojciec, zadufany w sobie kr?liku, zale?ny tylko i wy??cznie od Alberta, to by? nie rz?dzi? k?amco i oszu?cie, co wiele razy pokaza?e? nawet w tym w?tku, wierutnie k?ami?c, ?e rzekomo namawia?em Karola do zrzekni?cia si? korony. A wi?c, chwilo trwaj i zabawo, nie dam si? wi?cej obra?a? przez stado hien cmentarnych. Przypomn? Wam tylko, ?e Edykt zagranic? si? bardzo przyj??.

Wysuwali?my takie przypuszczenia, musia? zrezygnowa? z powodu jakiego? konfliktu. I racja, ?e wszystko zawdzi?czamy swojemu ojcu, nie musimy si? z tego powodu kry?.

Cytat: Carlos II el Piadoso w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:50:00
Jak widz? Marianny w czapce galicyjskiej zostaje mi tylko usun?? si? w cie?. Oby Skarland poch?on??a jedna wielka gilotyna. Mo?e wtedy si? nauczycie, ?e Rewolucja po?era w?asne dzieci.

Kim?e jeste? zwyk?a ziemska istoto, by lud?mi tak gardzi??

Cytat: Catalina d'Este y C?rdoba w Czwartek,  1 Paź 2015, 14:03:05
Cytat: Carlos II el Piadoso w Czwartek,  1 Paź 2015, 13:50:00

Kim?e jeste? zwyk?a ziemska istoto, by lud?mi tak gardzi??

B?d? pierwsza w?r?d r?wnych i zrzeknij si? tytu??w i ziem, o sprawiedliwa.

Jestem ma??onk? Ksi?cia Sewilli i Modeny, Don.