Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

O?wiadczenie Ksi?cia Urbino

Zaczęty przez Adrjanos Viktorjosigos, Czwartek, 1 Paź 2015, 07:46:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Adrjanos Viktorjosigos

Wasza ?wi?tobliwo??,
Dostojni Rotryjczycy,

W kr?tkich ?o?nierskich s?owach chcia?bym zauwa?y?, ?e bull? Attendite a falsis prophetis zosta?y naruszone interesy mojego ksi?stwa. Mimo, ze nie zaistnia?o ono oficjalnie na forum og?lnym to jest w trakcie tworzenia. Mamy swoja stron? i jeste?my w trakcie pisania praw.

Wasza ?wi?tobliwo?? jak rozwi??emy t? kwesti??

Z wyrazami estymy
Adrjanos Viktorjosigos apo Zep
Ksi??? Urbino

/-/ Adrjanos Viktorjosigos
Ksi??? Urbino

Tomasz Mancini

Mo?e kto? mi powie, jakim cudem mo?na "stwierdzi? niewa?no??" kapitulacji? Przecie? ju? w tamtej chwili Imperium opanowa?o terytorium Rotrii powoduj?c niejako zawieszenie obowi?zywania prawa rotryjskiego. Nie m?wi?c ju? o tym, ?e skoro kapitulacja i wszystkie akty z ni? zwi?zane by?y niewa?ne, to Benedykt I jest uzurpatorem na tronie ?w. Paw?a.
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Nielegalno?? tamtej interwencji, a przez to obecne og?oszenie niepodleg?o?ci i wyzwolenia z Imperium.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Adrjanos Viktorjosigos

Dostojni,

ja zawsze sta?em na stanowisku, ?e Skarland najecha? Rotri? bezprawnie.
Jednakowo? w?adze Rotrii zarzeka?y si? ?e wszystko jest podpisywane z dobrej woli i przy zdrowych zmys?ach.
Ponios?em ju? jakie? koszty finansowe i nak?ad pracy w tworzenie Urbino.
Nie zamierzam tak ?atwo z tego rezygnowa?. W ostateczno?ci powo?am si? na modne ostatnio "prawo narod?w do samostanowienia".
Ksi??? Urbino

Leonardo Mario della Popoly

Brak skutk?w prawnych zosta? og?oszony w mocy prawnej jako dokument odpowiedzialny za zniesienie skutk?w prawnych, tak wi?c Bulla jest wa?na. Jednak?e stwierdza ona ?e ostatnie konklawe jest poczytywane za niewierz?ce, co za tym idzie rozpocz?? si? okres Sede Vacante.
Leonardo Mario kardyna? Castiglioni

Ksi??? Parmy, Hrabia Bolonii i Rimini, Pan Ziemi Lecce, Kardyna? Biskup ?wi?tego Ko?cio?a Rotryjskiego, Kamerling ?wi?tej Stolicy,
Dyrektor Zak?adu Prawa Rotryjskiego na UP, Gubernator Pa?stwa Ko?cielnego Rotria, Herold Wielki,
Prymas Demokracji Surme?skiej

Tomasz Mancini

Cytat: Leonardo Mario della Popoly w Czwartek,  1 Paź 2015, 10:53:24
Brak skutk?w prawnych zosta? og?oszony w mocy prawnej jako dokument odpowiedzialny za zniesienie skutk?w prawnych, tak wi?c Bulla jest wa?na. Jednak?e stwierdza ona ?e ostatnie konklawe jest poczytywane za niewierz?ce, co za tym idzie rozpocz?? si? okres Sede Vacante.

Ale to oznacza tak?e, ?e wszystkie nominacje Benedykta I by?y niewa?ne, a on sam by? uzurpatorem. Ekscelencje wie, ?e z tym wi??e si? to, ?e zdecydowana wi?kszo?? kolegium traci kapelusze, jak nie wszyscy pr?cz kardyna?a Dredera.
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Ksi?stwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Johannes Albert van Oranje-Nassau

Tak zgodnie z prawem nale?y rozumie? t? decyzj?. My nie widzimy problem?w z Urbino. Niew?tpliwy jest rozw?j jego pa?stwowo?ci i nale?y broni? jego prawa do samodzielno?ci. W razie konieczno?ci Patriarcha winien je potwierdzi?.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Kr?lewska Wysoko?? Ksi??? Oranje-Nassau

Adrjanos Viktorjosigos

Pomijaj?c wszystek ba?agan prawny i stwierdzanie wa?no?ci czy niewa?no?ci przedmiotowej bulli. Wchodzi ona w moje interesy.
Tak?e chcia?bym to wyja?ni?. Jestem gotowy na rozmowy jak ju? si? wszystko pouk?ada i ustali stan prawny.
Ksi??? Urbino

Don Alberto de Orange-Nassau

Mo?e w tej dyskusji uda mi si? wnie?? odrobin? porz?dku.

Bulla stwierdza niewa?no?? kapitulacji Aleksandra IV oraz jej prawnych konsekwencji, tj. w??czenia Pa?stwa Ko?cielnego do Imperium, etc. Kapitulacja dotyczy?a jedynie ?wieckich aspekt?w Rotrii, za? w?adza ko?cielna pozosta?a w r?kach patriarchy. Abdykacja Aleksandra IV, p??niejsze konklawe, wyb?r Benedykta I, etc. to inna zupe?nie bajka, wynikaj?ca z innego aktu prawnego, kt?rego wa?no?? nie zosta?a zakwestionowana.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski