Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Posiedzenie Kortez Generalnych w mie?cie Burgos

Zaczęty przez Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba, Piątek, 2 Paź 2015, 15:56:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Norbert I Catalan

Po pierwsze: Don Alberto jest obywatelem Skarlandu i prawo do wypowiedzi i udzia? w procesie decyzyjnym ma.
Po drugie: Ciro Andr?s obywatelstwa nie posiadasz, prawa do nazwiska nie posiadasz, prawa do korzystania z herbu nie posiadasz wi?c czemu si? wypowiadasz w Kortezach?

Po trzecie: Co do w?adzy uwa?am, ?e cz??? kompetencji w?adcy powinna przej?? na Kortezy i Rad? aby w?adca nie m?g? sam podj?? decyzji o zawarciu traktatu (np. z Francj?) czy wypowiedzeniu traktatu (np. z Surmeni?). Wszystkie trzy o?rodki w?adzy powinny si? wzajemnie uzupe?nia? i kontrolowa?.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Alberto de Orange-Nassau

Cytat: Carlos II el Piadoso w Niedziela,  4 Paź 2015, 16:56:23
Powiem tak, wszyscy znaj? moje pobudki i nie chcia?em rozwali? Skarlandu, bo to Wy go rozwalili?cie. Teraz to ja musz? ta?czy? jak kukie?ka do Waszego grania MIMO I? macie ma?o wsp?lnego ze Skarlandem, szczeg?lnie Albert, kt?ry nie wiem co tu robi i jest decydentem w mojej sprawie. Jako kr?lowi uw?acza mi to. Pasowa?o mi bycie kr?lem, a w?adz? przej?? Fernando. Serio, pasowa?oby mi to. Ale c??, Matka pod presj? zapewne i gro?bami dw?ch naczelnych krzykaczy i rozwalaczy Imperium zadecydowa?a jak zadecydowa?a. Ja t? decyzj? szanuj? i akceptuj?, bo nie mam innego wyboru. Ale nadal na znak protestu i? jest to wymuszone b?d? si? obwo?ywa? Kr?lem-M?czennikiem. Bo tak jest.

Sugerowanie, i? Jej Mi?o?? Eleonora mog?aby ulega? presji, czy przestraszy? si? czyichkolwiek gr??b uwa?am za niesmaczne. Dona Leonor jest prawdopodobnie najodwa?niejsz? kobiet? jak? znam i pewien jestem, i? sprawuje w?adz? suwerennie.

Ma?o wsp?lnego ze Skarlandem? Pragn? przypomnie?, ?e dynastia Medycejska r?wnie? ze Skarlandu nie pochodzi. G?upi argument.

Cytat: Maria Dolores d'Este y C?rdoba w Niedziela,  4 Paź 2015, 18:23:36
Uwa?am Mi?o?ciwy, ?e nadejdzie czas, gdy wr?cisz na tron Imperium. Kto po Twej matce, jak nie Ty? Mo?e Dynastia Nassau? Chyba nie :)

Gdyby Rodzina Kr?lewska van Oranje-Nassau by?a zainteresowana tronem Skarlandu to mia?a kilka sposobno?ci by po niego si?gn??, cho?by w ostatnich dniach. Nie uczynili?my tego, lecz popierali?my prawa do tronu dynastii Medycejskiej i utrzymanie monarchii w chwili, gdy wi?kszo?? proponowa?a model republika?ski. Znacznie lepiej czuj? si? w Skarlandzie rz?dzonym przez Medyceuszy, ni? czu?bym si? w Skarlandzie rz?dzonym przeze mnie, gdy? z do?wiadczenia wiem, ?e tron to bardzo niewygodne siedzisko.

Pragn? r?wnie? podkre?li?, i? Niderlandy, a zw?aszcza moja rodzina zawsze dobrze ?yczy?a kr?lowej Eleonorze i wspiera?a jej panowanie, nigdy nie podwa?aj?c praw Medyceuszy do tronu Skarlandu.

Co do "po trzecie" Don Norberta - zgadzam si? w ca?ej rozci?g?o?ci.
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Ciro Andr?s

Cytat: Norbert I Catalan w Niedziela,  4 Paź 2015, 19:51:25
Po drugie: Ciro Andr?s obywatelstwa nie posiadasz, prawa do nazwiska nie posiadasz, prawa do korzystania z herbu nie posiadasz wi?c czemu si? wypowiadasz w Kortezach?

C?? mam testament mego ?p. ojca i ?p. brata. O obywatelstwo wniosek z?o?y?em :)

SAR Pr?ncipe Ciro Andr?s de Catal?n

Norbert I Catalan

R?d swoje stanowisko swego czasu przedstawi? w ramach s?du rodowego.

(-) Norbert I de Catal?n

Ciro Andr?s

Przypomnie? mam, jak zgin?? Manuel I i dlaczego? Czy jego cia?o wreszcie odnaleziono?

Norbert I Catalan

Manuela I uwa?a si? za zaginionego - z reszt? on nawet nie by? kr?lem. Pom?wimy o tym kiedy indziej - teraz zajmijmy si? sprawami wa?niejszymi.

(-) Norbert I de Catal?n

Ciro Andr?s

Zgadzam si?, ?e teraz najwa?niejsze reformy. Jednak uwa?am, ?e ekspedycja poszukiwawcza powinna w miejsce, gdzie ostatni raz by? ruszy? i odnale??, by godnie go pochowa?. Niemniej dzi? wybaczam Ci za tamto co by?o, jednak chc? zaproponowa? wsp??prac? na rzecz zmian.

Doña Leonor Catalina de M?dici

Dostojni,

By nie pr??nowa? postanowili?my zaproponowa? korekty w Prawie Kardynalnym o Imperium. Nasze propozycj? naniesione na dokument oznaczone s? pogrubion? czcionk?. Po zapoznaniu si? Dostojnych z tre?ci? dokumentu rozpoczniemy debat?, a nast?pnie przejdziemy do g?osowania.

Cytat

La Ley Cardinal del Imperio
Prawo Kardynalne o Imperium

En el nombre de Dios Todopoderoso: Doña Leonor, por la gracia de Dios, Reina de las Scarlañas: Hemos decretado y decretamos la presente Ley Cardinal, para que se guarde como ley fundamental de nuestros Estados y como base del pacto que une a nuestros pueblos con Nos, y a Nos con nuestros pueblos.

W imi? Boga Wszechmog?cego: Doña Elenora, z Bo?ej ?aski, Kr?lowa Skarlandczyk?w:
Og?aszamy i stanowimy nast?puj?ce Prawo Kardynalne, kt?re warujemy jako prawo fundamentalne Naszych Kraj?w i jako fundament paktu Naszych Narod?w z Nami i Nas z Naszymi Narodami.

T?TULO I. Del Imperio Scarlañol

I.
Imperium Skarlandzkie sk?ada si? z metropolitalnego Kr?lestwa Skarlandu oraz jego dependencji, kolonii i terytori?w zale?nych.

II.
Na czele Imperium Skarlandzkiego stoi Kr?l, kt?rego tytulatur? okre?la osobne prawo.

III.
W?adz? w Imperium Skarlandzkim nie sam Monarcha tylko sprawuje, ale tako? i Nar?d, kt?ry wraz z nim Suwerenem jest wszystkich ziem skarlandzkich.

IV.
Imperium Skarlandzie osadzone jest w realiach si?gaj?cych XV wieku i ko?ca XVIII stulecia, a szczeg?lnie nawi?zuje do Hiszpanii za panowania dynastii Burbon?w w tamtym okresie.

V.
Naj?wi?tsze symbole Imperium, b?d?ce symbolem dumy wszystkich Skarlandczyk?w, stanowi? flaga, herb i marsz honorowy. Wizerunek flagi i god?a do niniejszego Prawa do??czone zostaj? wraz ze s?owami marszu honorowego.

VI.
J?zykiem oficjalnym Imperium jest j?zyk polski. Dla cel?w reprezentacyjnych stosowany jest tak?e j?zyk hiszpa?ski, katalo?ski, portugalski i w?oski za? we wszystkich kr?lestwach, terytoriach zale?nych, dependencjach i koloniach Imperium oficjalny charakter maj? j?zyki wskazane w ich statutach.

VII.
Siedziba Dworu Kr?lewskiego i naczelnych w?adz imperialnych znajduje si? w Toledo, kt?re mieni? si? mo?e stolic? Imperium.

VIII.
Si?y zbrojne powo?ane zostan? dla obrony jedno?ci i nienaruszalno?ci Imperium oraz opieki nad wszystkimi zamieszkuj?cymi je ludami.

IX.
Obywatele Imperium oraz jego w?adze zobligowane s? do pos?usze?stwa Prawom Kardynalnym spisanym w Kodeksie z Burgos.

T?TULO II. De los ciudadanos, derechos y deberes fundamentales

X.
Obywatelami Imperium s? Ci wszyscy, kt?rzy otrzymali zgodnie z odr?bnymi aktami obywatelstwo Imperium Skarlandzkiego.

XI.
Wszyscy obywatele Imperium pozostaj? r?wnymi wobec prawa, czemu nie stoi na przeszkodzie honorowe szlachectwo cz??ci obywateli. Szlachectwo stanowi nagrod? za zas?ugi dla Imperium.

XII.
Imperium przyjmuje warto?ci p?yn?ce z religii katolickiej i uznaje jej prym. Ka?dy obywatel Imperium pozostaje wolny i nieskr?powany w sferze przekona?, jednak swoim zachowaniem winien okazywa? szacunek zasadom chrze?cija?stwa.

XIII.
Obywateli Imperium uznaje si? za wolnych z przyrodzenia. Imperialne w?adze d??? do ochrony swoich mieszka?c?w, ich godno?ci oraz w?asno?ci prywatnej obywateli.

XIV.
Ka?dy obywatel ma prawo swobodnie i bez skr?powania wybra? miejsce swego zamieszkania w dowolnej cz??ci Imperium Skarlandzkiego. Ograniczenia wynikaj?ce z wewn?trznych granic s? niedopuszczalne.

XV.
Obywatele Imperium zobowi?zani s? do pos?usze?stwa w?adzom prawowitym, do przestrzegania Praw Kardynalnych oraz wszelkiego innego prawa stanowionego przez w?adze.

XVI.
Naczelnym obowi?zkiem obywateli Imperium jest jego obrona przed wszelkim zagro?eniem.

XVII.
Obywatele Imperium zobowi?zani s? do uiszczania podatk?w ustanowionych przez w?adze.

Prawo niniejsze Kardynalnym czynimy, najwy?sz? moc mu przyznaj?c i stanowi?c, jakoby tylko inne Prawo Kardynalne zmieni? lub ograniczy? jego postanowienia mog?o, a jednocze?nie postanawiamy, i? zmiany w tym dokumencie mo?e dokona? jedynie W?adca, posiadaj?c aprobat? Kortez?w Generalnych.

(-) Su Majestad Cristian?sima Leonor I
por la gracia de Dios Reina del Imperio Scarlañol

I. Herb Imperium

II. Flaga Imperium

III. Marsz honorowy Imperium

Marcha Real

Gloria, gloria, corona de la Patria,
soberana luz
que es oro en tu pend?n.

Vida, vida, futuro de la Patria,
que en tus ojos es
abierto coraz?n.

P?rpura y oro: bandera inmortal;
en tus colores, juntas, carne y alma est?n.

P?rpura y oro: querer y lograr;
T? eres, bandera, el signo del humano af?n.

Gloria, gloria, corona de la Patria,
soberana luz
que es oro en tu pend?n.

P?rpura y oro: bandera immortal;
en tus colores, juntas, carne y alma est?n.

Marsz Kr?lewski

Chwa?a ci, chwa?a, korono Ojczyzny,
najwy?sza ?wiat?o??
kt?ra jest z?otem na Twym sztandarze.

?ycie, ?ycie, przysz?o?? Ojczyzny,
kt?ra w twych oczach jest
otwartym sercem.

Purpura i z?oto: sztandar nie?miertelny;
w twych kolorach, z??czone, cia?o i dusza.

Purpura i z?oto: kocha? i zdobywa?;
Ty, sztandarze, jeste? znakiem ludzkich pragnie?.

Chwa?a ci, chwa?a, korono Ojczyzny,
najwy?sza ?wiat?o??
kt?ra jest z?otem na twym sztandarze.

Purpura i z?oto: sztandar nie?miertelny;
w twych kolorach, z??czone, cia?o i dusza.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Najja?niejsza Pani,

z mojej strony nie mam nic do dodania i popieram zmiany proponowane przez Wasz Majestat.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Felipe Miguel de Guzm?n

Wasza Kr?lewska Mo??, Wielmo?ni, r?wnie? nie mam ?adnych zastrze?e? i akceptuje proponowane poprawki. Mam jedynie pytanie tycz?ce si? zakresu wiekowego w kt?rym zamieszczone b?dzie Imperium Skarlandu. Czy proponowany zakres b?dzie obejmowa? r?wnie? wiek XVI i XVII ?
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Wielmo?ny Hrabio,

pozwol? sobie dopowiedzie? w imieniu Jej Majestatu i rozwia? n?kaj?ce Hrabiego w?tpliwo?ci. :) Proponowany przez Najja?niejsz? Pani? zakres historyczny r?wnie? obejmowa? b?dzie wieki XVI i XVII. Realia naszego kraju osadzone b?d? od pocz?tku wieku XV i ko?czy? si? b?d? w ko?c?wce wieku XVIII.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Don Alberto de Orange-Nassau

Nie mam uwag wzgl?dem dokumentu. Prosz? jednak o wyja?nienie mi kwestii, kt?rej nie rozumiem. Czy kodeks z Burgos nie mia? zast?pi? dotychczasowych praw kardynalnych? Je?li tak, to po co je poprawia?? Je?li nie, to czego ma dotyczy? kodeks z Burgos?
Albert W. van Oranje-Nassau
ksi??? Niderland?w, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Ksi??? Ora?ski

Pragniemy om?wi? z osobna ka?dy akt Prawa Kardynalnego, by nie pomin?? ?adnego szczeg??u. Prawa Kardynalne zostan? spisane w jedynym dokumencie, kt?ry zwa? si? b?dzie Kodeksem z Burgos. Zamiast oddzielnych akt?w prawnych b?dzie jeden akt prawny, kt?ry stanowi? b?dzie prawo fundamentalne Imperium. Oczywi?cie jeste?my otwarci na sugestie i liczymy na wsparcie Kortez. Proponujemy nast?puj?cy kszta?t dokumentu;

Kodeks z Burgos; Preambu?a, Tytu? I-Imperium Skarlandu, Tytu? II- W?adze i Administracja, Tytu? III- Stany Nadzwyczajne.

Catalina d'Este y C?rdoba

Nie mam zastrze?e?. Nie lepsze, jednak by?yby barwy narodowe na fladze?

Co? ten styl + god?o po?rodku :)
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Wasza Ksi???ca Mo??. Sugestia godna uwagi, oczywi?cie zgadzamy si? z opini?  Doñy i ju? j? uwzgl?dnili?my. Zach?camy r?wnie? pozosta?ych by zabrali g?os. Debata potrwa do jutra do godziny 15:00, a nast?pnie przejdziemy do g?osowania.