Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Otwarty List Archonta Demokracji Surme?skiej do Narodu Imperium Skarlandu.

Zaczęty przez Nikolaos Mikisigos, Środa, 10 Lut 2016, 14:02:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Nikolaos Mikisigos

Cytat

Drodzy Skarlandczycy,

Ciesz? si?, ?e mog?em dzi? przyby? do Imperium Skarlandu. Ta wizyta jest dla mnie niezmiernie wa?na. To pocz?tek, wierz? w to, ?e pocz?tek nowej drogi w relacjach mi?dzy naszymi Narodami. Mamy r??ne ustroje, r??ne cele, ale wiele nas ??czy, mimo wszystko. Zar?wno Surme?czycy, jak Skarlandczycy s? wyznawcami wspania?ej religii chrze?cija?skiej, kt?ra jest pe?na mi?osierdzia, solidarno?ci i wzywaj?ca do pojednania. Wierz? bardzo g??boko i pewien jestem, ?e dzi?ki tym warto?ciom mi?dzy innymi prze?om w naszych relacjach by? mo?liwy, ale r?wnie? dzi?ki zniszczeniu pewnych zadr, kt?re by?y mi?dzy nami. Dzi? jest nowy czas, pe?en refleksji i zrozumienia. Wiem, dlaczego upad?y wieloletnie stosunki mi?dzy Skarlandem, a Surmeni?. Szcz??liwie zosta?y odrodzone. Jako przyw?dca Demokracji Surme?skiej chc? Was zapewni?, ?e z Imperium Skarlandu m?j kraj chce wsp??pracowa? i dzia?a? na wielu p?aszczyznach. Cenimy bardzo stabilno?? wewn?trzn? Imperium i jego rozw?j. My?l?, ?e na wielu p?aszczyznach do rozm?w mo?na powr?ci? i dzia?a? wsp?lnie.

Nikolaos Mikisigos,
VI Archont Demokracji Surme?skiej

Juan de Maykowski

Mnie, jako obywatela Imperium, bardzo cieszy taka postawa Archonta Surmenii. Mam nadziej?, ?e stosunki Imperium Skarlandu z Demokracj? Surme?sk? ulegn? znacznej poprawie i podj?ta zostanie jaka? wsp??praca mi?dzynarodowa, kt?rej owoce by? mo?e doprowadz? do zbli?enia obu Narod?w. Oby B?g nam sprzyja? w tej ?yczliwej misji. Dios los bendiga el Arconte! :)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Ksi??? Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Catalina d'Este y C?rdoba

Ciesz? si? Kochany Bracie, ?e dzia?asz na rzecz pojednania naszych narod?w. To bardzo wa?ne :)
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Carlos de M?dici

Cytat

Wasza Ekscelencjo,

My tak?e cieszymy si? z wizyty Waszej Ekscelencji w Imperium. Dzi?kujemy Ekscelencji za ten list, a przede wszystkim za zwr?cenie uwagi na to, i? nasze, r??ne przecie?, Narody i kultury ??czy wsp?lny fundament religii chrze?cija?skiej.

Pragniemy tak?e wyrazi? nasze zadowolenie z powodu odnowienia przez nasze Pa?stwa stosunk?w dyplomatycznych. Wierzymy, i? nasze ukontentowanie podzielaj? tak?e Skarlandczycy i ?e rzeczone relacje mi?dzy naszymi Krajami nie pozostan? jedynie w sferze teoretycznej, na kartach podpisanego traktatu, lecz ?e obie Strony dobitnie przyczyni? si? do ich realizacji i sta?ego pog??biania.

Korzystaj?c z okazji, pragniemy przekaza? Waszej Ekscelencji i ca?emu Narodowi Surme?skiemu wyrazy rewerencji i ?yczenia wszelkiej pomy?lno?ci.

(-) Carlos III, m. p.

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Ekscelencjo Archoncie.

Mi?o mi powita? Ekscelencj? w Stolicy Imperium Skarlandu. Wizyta Ekscelencji w Toledo jest dowodem, i? dawne spory mi?dzy Imperium a Demokracj? Surme?sk? nale?? do przesz?o?ci. Nasta? czas pokoju.

Prywatnie mi?o mi powita? Drogiego Brata mej ma??onki. Proponuj? odwiedzenie mych posiad?o?ci w Ksi?stwie Sewilli.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Doña Leonor Catalina de M?dici

R?wnie? serdecznie witam Ekscelencj? Archonta. G??boko wie??, ?e stosunki mi?dzy Imperium a Demokracj? Surme?sk? b?d? tak dobre jak dawnej.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Felipe Miguel de Guzm?n

/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz