Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

Kryzys klonerski w Surmenii

Zaczęty przez Carlos de M?dici, Czwartek, 10 Mar 2016, 00:24:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Doña Leonor Catalina de M?dici

Jestem ciekawa jak zako?czy si? ta ca?a surme?ska afera. Zapewne s? to ci??kie chwile dla demokracji i ca?ego pa?stwa. Dlatego te? jako by?a Kr?lowa Surme?ska licz?, ?e pa?stwo nad kt?rym sprawowa?am mateczn? piecz? b?d?c kr?lewsk?  ma??onk? szybko wr?ci do stabilno?ci i odnajdzie w?a?ciw? drog? by za?egna? wszelkie spory.
Doña Leonor Catalina de M?dici - Catal?n

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Miejmy nadziej?, ?e to si? spe?ni, ?e Surmenia stanie na nogi i b?dzie nadal pe?na blask?w. Mam nadziej?, ?e dojdzie do restauracji mojego ojca na surme?skim tronie lub m?j wuj. Nie ma innej drogi dla Surmenii. Niestety, jedyn? osob?, kt?ra na razie nadaje si? na przewodzenie Surmeni? jest Don Surma, a obecny szef pa?stwa nie raz ?le wyra?a? o nas i jest zbyt kontrowersyjny. Monarchia w skandynawskim stylu, kt?ra by?a przed Demokracj? Surme?sk? gwarantowa?a przeogromne uprawnienia obywatelom, a kr?l by? arbitrem i wa?nym punktem odniesienia. To do czego d??? elity w republika?skiej Surmenii, czy to skitjosowscy, czy to mikisigi?ci, czy to domestosigosi?ci to utrzymanie za wszelk? cen? wp?ywu i zamordyzm spo?eczny. My, demokratycznym pa?stwem nie jeste?my w rozumieniu wsp??czesnym, ale u nas w Kortezach ka?dy obywatel ma prawo g?osowa?. W Surmenii elity, jak si? odnosi?y do swoich rywali, jak do wrog?w kraju, jak do wyrzutk?w. Taki niski upadek kultury politycznej w Surmenii jest niebezpieczny. Rozbito w spo?ecze?stwie ideologiczne zapatrzenie na partie, wyrobi? si? klientelizm i co wa?ne, Surmenia etnicznie r??norodna, jak nigdy nie ma silnego lidera, kt?ry m?g?by po??czy? obywateli, mimo r??nic. Kr?l m?g?by by? tym, kt?ry zjedna nar?d, a jak nie on to Don Surma. Reszta jest nie do przyj?cia, bo ekipa Mikisigosa chcia?a zabi? t? r??norodno?? i ja si? obawiam teraz przy tym wirtualnym kotle ba?ka?skim. Ja licz? na powr?t mego ojca, a jak nie on i m?j stryj to powinien m?j bratanek zaproponowa? Surmenii swoj? pomoc. M?wi? to z pe?nym przekonaniem, dlatego ?e ma w sobie krew surme?sk? i na pewno by?by dobrym kr?lem r?wnie? w Surmenii. M?g?by uratowa? j? przed wojn? domow?.
Dona Sof?a Leonor Maria

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Z tego co s?ysz?, m?j wuj i jego kochanka opu?cili Surmeni?, zabrali trumny z prochami mych dziadk?w z Bazyliki ?w. Jerzego i odlecieli do Republiki Palmowej. Naprawd?, dobrze, ?e moja matka nie do?y?a tego co on wyprawia.. Chocia? ci co po nim nastali to te? nie lepsi, ale to ju? chyba taka surme?ska kultura jest..

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Felipe Miguel de Guzm?n

Surme?czycy wydaj? si? bardzo wywrotowym narodem, cho?by z uwagi na do?? cz?ste zmiany ustroju pa?stwa  oraz liczne afery polityczne. :)
/-/Don Felipe Miguel de Guzm?n SJ,
hrabia Badajoz