Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

[Tygodnik Luindorski] Skarland bez przyw?dcy?

Zaczęty przez Daniel von Witt, Niedziela, 12 Cze 2016, 13:02:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daniel von Witt

Numer 11 Tygodnika Luindorskiego ju? jest dost?pny, a w nim:
  • Realne top trendy w mikronacjach (TEMAT NUMERU)
  • Kiedy kartograf zn?w zacznie prac?
  • Wywiad z Kosm? Medycejsko-Katalo?skim na temat sytuacji w Skarlandzie, kt?ry Wam szczeg?lnie polecam (KLIK)
Oraz oczywi?cie ca?y numer :)

(-) Daniel ksi??? von Witt

Norbert I Catalan

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Cosme Pedro de M?dici

Mam nadziej?, ?e ten wywiad sk?oni przede wszystkim niekt?rych do pewnych refleksji i do dzia?ania. Je?li kogo? urazi? to dobrze. Czasem potrzebna jest motywacja, cho? bawi? mnie tego typu stwierdzenia, ?e przychodz? sobie jak filip z konopii i wszystkich ustawiam bo po pierwsze nie uwa?am, ?e ka?dy ma robi? pod m?j dyktat, po drugie czasem potrzebna jest osoba, kt?ra da kopniaka i mo?e nie ka?dy rozumie obecnie moje podej?cie i nastawienie, ale z czasem mo?e za to podzi?kuje?

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Carlos de M?dici

Nie zamierzam k??ci? si? z Wasz? Wysoko?ci?, swoje racje ju? wy?o?y?em, za? dalsza polemika w tym wzgl?dzie wydaje si? by? niepotrzebna - nie przytacza WW prawie ?adnych argument?w - poza moj? s?ab? aktywno?ci?, kt?ra jest faktem i kt?rej nigdy nie ukrywa?em - oraz dokonania i dotychczasowa aktywno?? (a raczej jej brak, poza trzema okresami, kiedy WW zwietrzy? okazj? na tron - Rotria, RON a potem Skarland, zreszt? nie ja jeden to zauwa?y?em - polecam w?tek na forum Elderlandu) WW raczej nie wp?ywaj? pozytywnie na odbi?r Waszej osoby i Waszych racji.

Mimo wszystko jednak licz? na wsp??prac?. Mam nadziej?, ?e ?ale zosta?y wylane i atmosfera zostanie oczyszczona - tutaj potrzeba zaanga?owania zar?wno po mojej, jak i po stronie Waszej Wysoko?ci. To tyle ode mnie w tym temacie, nie zamierzam ju? do niego wraca?.

Ciesz? si?, ?e chocia? Wasza Kr?lewska Mo?? przyznaje, ?e ma nik?? aktywno?? wi?c wszystko jasne. Natomiast co do mojej aktywno?ci: zawsze by?em aktywny i to nie wcale w kontek?cie tego kiedy by?a okazja na tron, poniewa? do tronu dochodzi si? etapami i ci??k? prac?, nie tak jak w przypadku Waszej Kr?lewskiej Mo?ci, mimo marnej aktywno?ci ze swojej strony. Atmosfera si? nie oczy?ci dop?ki Wasza Kr?lewska Mo?? po za czczym gadaniem nie poka?e nic wi?cej.

Sekretarz ds. Wojny

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Nie k???cie si?. I tak wiadomo, ?e by?em najlepszym w?adc?.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

To dlatego, ?e wk?ada?e? du?o w to wszystko pracy i by?e? cz?sto dost?pny, ale w tym te? goni ci? moja siostra Eleonora :)

Sekretarz ds. Wojny

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Moim zdaniem nie warto przejmowa? si? zdaniami innych. My, jako Skarlandczycy od siebie powinni?my wymaga?. Przyznaj?, aktywna nie jestem, ale przez ostatnie dni od 17 do 4 rana potrafi?am siedzie? nad moj? prac? dyplomow?. Te? mam zastrze?enia do mojego bratanka. Wiele rzeczy inaczej bym zrobi?a, ale p?ki co on panuje i jako cz?onkini rodu, obywatelka Imperium i poddana nie mam zamiaru wichrzy?. Monarcha to moja rodzina, m?j w?adca. Ja w prywatnych rozmowach i owszem krytykuj? mojego bratanka. Sama uwa?am, ?e je?eli nie podo?a to powinien ust?pi?. Nie podoba mi si? to, ?e najmniej z ducha skarlandzcy cz?onkowie rodziny kr?lewskiej podnosz? g?osy. To jest nie na miejscu. Skarland powinien si? zjednoczy? i podj?? si? reform. Nie absolutnych ale powolny demonta? o?wieconego absolutyzmu. Powinni?my podj?? kroki na rzecz unitaryzmu z bliskimi nam pa?stwami pod wzgl?dem kulturowym i religijnym. Ponadto winni?my podj?? si? wyzwa? w celu zbudowania lepszej przysz?o?ci. Demokracja Surme?ska np. zawiesi?a parlament na jaki? czas. Zosta?a wprowadzona KARTA PRAW I WOLNO?CI. My?l?, ?e Jego Kr?lewska Mo?? powinien wzi?? przyk?ad z Prezydenta Hod?y.
Dona Sof?a Leonor Maria

Carlos de M?dici

CytatDemokracja Surme?ska np. zawiesi?a parlament na jaki? czas. Zosta?a wprowadzona KARTA PRAW I WOLNO?CI. My?l?, ?e Jego Kr?lewska Mo?? powinien wzi?? przyk?ad z Prezydenta Hod?y.

Nie wiem jednak w jaki spos?b mia?oby pom?c zawieszenie dzia?ania jedynego demokratycznego organu w naszym pa?stwie? Zw?aszcza, je?eli postuluje Wasza Wysoko?? (z czym si? zgadzam, vide projekt konstytucji w Kortezach) ograniczenie absolutyzmu.

Korzystaj?c z okazji, ponowi? zaproszenie do merytorycznej dyskusji nad ustaw? zasadnicz? w Kortezach. Trzeba bowiem zacz?? od pewnych ram, tym bardziej, ?e osi?gn?li?my w kwestiach ustrojowych pewien kompromis, st?d powinno nam si? ?atwiej dyskutowa? nad konkretami, a w konsekwencji je zaakceptowa? i ruszy? dalej.

Norbert I Catalan

Cytat: Carlos Lorenzo de Medici y Zep w Poniedziałek, 13 Cze 2016, 15:52:27
Nie k???cie si?. I tak wiadomo, ?e by?em najlepszym w?adc?.

To chyba raczej Ja by?em najwspanialszym w?adc? Skarlandu :P

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli