Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

II posiedzenie Kortez?w Generalnych

Zaczęty przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep, Niedziela, 26 Kwi 2015, 18:26:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Dictum, factum... - Vox populi, vox Dei. Czekam wi?c na dok?adny dokument.
Jego Wielkoksi??eca i Katolicka Mo??,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,
Kr?l-M?czennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Don Fernando ?lvarez d'Este y C?rdoba

Je?li taka jest wola Waszych Arcychrze?cija?skich Mo?ci, to r?wnie? akceptuj? i daje swe poparcie.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Oliver de Funès

R?wnie? jestem wielkim zwolennikiem Dw?ch Izb !
Ale mam pytanie do Naszej Mi?o?ciwej Pani.
Wszak mo?e uchodz? u was za libera?a etc. etc.
Ale b?d? to podkre?la? i? uwa?am, ze je?li jest miejsce dla biskup?w etc. to innych wyzna? r?wnie?.
(-) bp Oliver de Funès
- Biskup naczelny Ko?cio?a Ewangelicznego
- Generalny kontroler finans?w Imperium Skarlandu

Catalina d'Este y C?rdoba

Cytat: Eleonora I w Piątek, 17 Lip 2015, 18:48:45
Wasza Arcychrze?cija?ska Mo??, Wasze Wysoko?ci, Dostojni.

By za?egna? wszelkie spory podsuniemy pewn? propozycj?. Ot?? posiadamy spo?ecze?stwo stanowe. Co prawda stan trzeci-czyli mieszcza?stwo i ch?opi nie istnieje, ale mo?emy nast?puj?co podzieli? nasze "Stany Generalne". Ot?? Kortezy Generalne dzieli? si? b?d? na dwie izby; Izba Grand?w oraz Izba Stan?w Korony lub Izba Pa?stw Koronnych). Proponuj? nast?puj?cy podzia? w Izbach Kortez Generalnych Imperium.

Izba Grand?w:
- arystokracja skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, arcybiskupi, biskupi.

Izba Stan?w Korony lub Izba Pa?stw Koronnych:
- szlachta skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, ni?sze duchowie?stwo, mieszka?cy pa?stw koronnych Imperium.

Zar?wno w obydwu Izbach mog? by? zwolennicy liberalnych o?wieceniowych idea??w jak i konserwaty?ci. Mo?na r?wnie? nada? Izbom Kortez Generalnych przywilej, kt?ry zezwala kortezom w drodze g?osowania  wy?oni? Pierwszego Sekretarza Stanu Imperium. Wiemy natomiast ,?e Pierwszy Sekretarz Stanu jest najwy?szym przedstawicielem Korony Imperium Skarlandu i odpowiada za koordynacj? spraw wewn?trznych i zagranicznych.

Jestem najbardziej za :)
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Norbert I Catalan

Cytat: Carlos II w Piątek, 17 Lip 2015, 18:56:11
Dictum, factum... - Vox populi, vox Dei. Czekam wi?c na dok?adny dokument.

Zr?bmy jeden porz?dny dokument normuj?cy ustr?j itd. Imperium bo znowu wyjdzie kilka ustaw, dekret?w itd. itd. w kt?rych si? w ko?cu pogubimy.

Cytat: Catalina d'Este y C?rdoba w Piątek, 17 Lip 2015, 23:36:53
Jestem najbardziej za :)

Ja r?wnie? jestem ZA. :)

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Cytat: Oliver de Funès w Piątek, 17 Lip 2015, 23:28:54
Ale b?d? to podkre?la? i? uwa?am, ze je?li jest miejsce dla biskup?w etc. to innych wyzna? r?wnie?.

Wolno?? wyznania - super. Mo?liwo?? pracy dla innowierc?w - rewelacja. Ale na ten pomys? absolutnie nie zezwalam,  wi?c nie ma co o nim debatowa?. Ko?ci?? ma szerokie kompetencje i uznawalno?? w Imperium dlatego b?dzie mie? ten przywilej siedzenia z grandami w jednej ?awie.  Protestanci takich przywilej?w mie? nie b?d? i prosz? dalej tematu nie dr??y? bo i tak nie pozwol?.
Wielki Ksi??? Toskanii, Ksi??? Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i M?stoles,

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Skarland z racji ze swych powi?za? jest bardzo rotriokatolicki. No, ale biskupi innych wyzna? mogliby zasi???. W ko?cu Izba Grand?w nie faworyzuje ?adnej ze stron, wi?c co szkodzi ;)

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Jak zostanie grandem to zasi?dzie. Innej mo?liwo?ci nie widz? i ABSOLUTNIE si? nie zgadzam.

Maria Dolores d'Este y C?rdoba

Mo?e w tym metoda. Dziwne ko?cio?y mog? powstawa? i robi? z siebie b?azenad?. Wi?c przyznaj? racj? ;)

Regentka Ksi?stw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa C?rdoby,
Hrabina Cavriago

Oliver de Funès

B?dzie to Wasza Mi?o?? ?amanie praw kardynalnych. Ja za to mog? powiedzie? - ABSOLUTNIE jako obywatel si? nie zgadzam.
Dlaczego Rotrysjcy kardyna?owie maj? mn? zarz?dza? ? Absolutnie nie b?d? takiej w?adzy pos?uszny. Nie b?d? ?y? w faszyzmie.
(-) bp Oliver de Funès

Catalina d'Este y C?rdoba

Je?eli Izba Grand?w ma budzi? ws. dostojnik?w religijnych takie niesnaski to mo?e wcale ich nie uwzgl?dniajmy w Izbie Grand?w. Wszystkim nam zale?y nad dobru Imperium Skarlandu. Nie mo?emy dyskryminowa? jednych, ale te? nie mo?emy og?asza? pr?b niepos?usze?stwa wobec Imperium. Imperium to dom wszystkich - s? tu Skarlandczycy, Holendrzy, Estellijczycy, Rotryjczycy etc, etc. Zr?bmy co? razem. Liberalizacja Imperium jest potrzebna, ale odniesienie do fundament?w chrze?cija?stwa r?wnie?. Proponuj? Wam wszystkim, aby?cie spotkali si? w Wicekr?lestwie Nowego Skarlandu przy okr?g?ym stole i aby?my spo?eczn? umow? zawarli w imi? jedno?ci Skarlandu.
Duquesa de Sevillano y M?dena,
Condesa de C?rdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Juan Jos? de Villag?mez

Cytat: Carlos II w Piątek, 17 Lip 2015, 17:46:44
Z g?ry m?wi?, coby nie by?o niespodzianek - na Dwuizbowy parlament, czyli Senat si? nie zgadzam absolutnie.

Ja r?wnie?. Tymbardziej jako Izba niewybieralna, z obecno?ci? rotriokatolickich ani ?adnych innych wirylist?w.

M?j g?os: jednoizbowe wybieralne Kortezy.
Dwuizbowe z Senatem: ¡No pasar?n!

A dzi? prosz? pa?stwa klasyka filmu: stan?li?my w korku, jak zwykle.

Norbert I Catalan

Narazie uzgodnili?my tylko dwie izby Kortez?w.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Oliver de Funès

I powinni?my i?? dalej, uwa?am, ?e osoby kt?re zapocz?tkowa?y dyskusje powinny przygotowa? przyk?adowy projekt takowej ustawy, ewentualnie wizjonerzy kontrustawy swoj?.
(-) bp Oliver de Funès