Aktualności:

Rejestracja wy??czona. Pa?stwo Skarlandzkie w dniu 8 marca 2017 roku zako?czy?o swe istnienie, dzi?kujemy za wsp?lnie sp?dzony czas.

Menu główne

[PRIORYTET] II Posiedzenie Kortez?w Generalnych w Toledo

Zaczęty przez Carlos de M?dici, Czwartek, 7 Kwi 2016, 19:31:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Norbert I Catalan

Flaga nie jest w ?aden spos?b motywowana flag? Ekwadoru czy Kolumbii (obie s? w zasadzie identyczne), nie reprezentuje idei "ekwadoryzmu", "latynoamerykanizmu", w og?le nie reprezentuje federalizmu czy "iberofederalizmem" - swoj? drog? wymy?li?a Dona do?? dziwne nowe poj?cia.

Symbolika flagi mojego autorstwa zosta?a zawarta kilka w?tk?w wy?ej, za? kojarzenie j? z symbolik? realn? czy te? realnymi pa?stwami jest wed?ug mnie dziwne.

(-) Norbert I de Catal?n
Kr?l Senior Skarlandu i Tytularny Kr?l Francji
"¿Porqu? no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Don Cosme Pedro de M?dici

Cytat: Carlos III de Scarlaña w Niedziela, 12 Cze 2016, 20:47:48
Dostojni,

niestety Jej Wysoko?? Medici nie przedstawi?a swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuj? sw?j - w duchu tego, co wy?o?y?em wcze?niej oraz uwag Dostojnych. Og?aszam zatem debat? nad poni?szym projektem, kt?ra potrwa do odwo?ania. P??niej przejdziemy do g?osowania.

Nie przedstawi?em konstytucji, poniewa? nad ni? pracuj?. Nie mam zamiaru pisa? jej na kolanie, poniewa? jest to wa?ny akt, kt?ry ma normalizowa? funkcjonowanie Imperium, dlatego prosz? o czas. Ciesz? si?, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? przeszed? w ko?cu do konkret?w, ale prosz? si? nie spodziewa?, ?e wszyscy b?d? dzia?a? w tym samym tempie co Wasza Kr?lewska Mo?? :) No chyba, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? pisa? j? na kolanie? W takim razie gratuluj?, na pewno to b?dzie dobre prawo. Niemniej cieszy mnie, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? zacz?? dzia?a?, a nie tylko si? przygl?da? ca?ej sytuacji.

Jakie wnioski wyci?gam po proponowanym projekcie konstytucji? Przede wszystkim uwa?am, ?e pora odda? w?adz? w r?ce obywateli czyli w stron? Kortez Generalnych, kt?re b?d? mia?y realny wp?yw na funkcjonowanie pa?stwa, tymczasem jak spogl?dam na ten projekt: znowu wszystko zale?y od Kr?la i nikt nie b?dzie czu? w?adzy i mo?liwo?ci wp?ywu na losy Imperium. S?dz?, ?e pora odej?? od modelu, ?e wszystko jest zale?ne od Kr?la, on ma nie rz?dzi?, ale panowa? i opiekowa? si? Imperium, jego tradycj?, ma by? symbolem pa?stwa. Dlatego przedstawi? w?asny projekt konstytucji.

Ksi??? Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Kr?lewskiej w Toledo

Dodam te?, ?e obecna formu?a Skarlandu mog?a by pozosta?, ale pod warunkiem, ?e monarcha b?dzie aktywny bo obecnie ca?a w?adza jest skupiona w jego r?kach, natomiast w proponowanym przez Kr?la projekcie - r?wnie?. Dlatego b?d? d??y? do tego by mu j? odebra? i zostawi? minimaln?, poniewa? i tak z niej nie korzysta. Dlatego trzeba dostosowa? si? do nowej sytuacji, mamy nowego monarch?, kt?ry nie organizuje ?adnych przedsi?wzi?? tak jak np. Karol II czy moja siostra Eleonora bo albo nie ma czasu, albo nie ma pomys?u, dlatego tak ja m?wi? trzeba zostawi? w?adz? kr?lowi minimaln?, skoro chce by? wisienk? na torcie to ni? zostanie, a przynajmniej mam tak? nadziej?, ?e tak si? stanie.

Sekretarz ds. Wojny

Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 08:23:35
Cytat: Carlos III de Scarlaña w Niedziela, 12 Cze 2016, 20:47:48
Dostojni,

niestety Jej Wysoko?? Medici nie przedstawi?a swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuj? sw?j - w duchu tego, co wy?o?y?em wcze?niej oraz uwag Dostojnych. Og?aszam zatem debat? nad poni?szym projektem, kt?ra potrwa do odwo?ania. P??niej przejdziemy do g?osowania.

Nie przedstawi?em konstytucji, poniewa? nad ni? pracuj?. Nie mam zamiaru pisa? jej na kolanie, poniewa? jest to wa?ny akt, kt?ry ma normalizowa? funkcjonowanie Imperium, dlatego prosz? o czas. Ciesz? si?, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? przeszed? w ko?cu do konkret?w, ale prosz? si? nie spodziewa?, ?e wszyscy b?d? dzia?a? w tym samym tempie co Wasza Kr?lewska Mo?? :) No chyba, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? pisa? j? na kolanie? W takim razie gratuluj?, na pewno to b?dzie dobre prawo. Niemniej cieszy mnie, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? zacz?? dzia?a?, a nie tylko si? przygl?da? ca?ej sytuacji.

Jakie wnioski wyci?gam po proponowanym projekcie konstytucji? Przede wszystkim uwa?am, ?e pora odda? w?adz? w r?ce obywateli czyli w stron? Kortez Generalnych, kt?re b?d? mia?y realny wp?yw na funkcjonowanie pa?stwa, tymczasem jak spogl?dam na ten projekt: znowu wszystko zale?y od Kr?la i nikt nie b?dzie czu? w?adzy i mo?liwo?ci wp?ywu na losy Imperium. S?dz?, ?e pora odej?? od modelu, ?e wszystko jest zale?ne od Kr?la, on ma nie rz?dzi?, ale panowa? i opiekowa? si? Imperium, jego tradycj?, ma by? symbolem pa?stwa. Dlatego przedstawi? w?asny projekt konstytucji.

Ja mog? Waszej Wysoko?ci dopom?c w budowaniu jej. Natomiast co do s??w jego Jego Kr?lewskiej Mo?ci. To nie ja, ale Ksi??niczka Sewilli obiecywa?a. Tak, wiem, jestem z ni? w realu spokrewniona i to nie tajemnica. Na szcz??cie jeste?my innymi osobami i innymi warto?ciami si? w ?yciu kierujemy.

Co do flagi. Ja takiej flagi, w tych tylko barwach i uk?adzie nie widz?, niestety. Jestem za tak?:

Gdzie umie?cimy po?rodku herb.

lub tak? nadal,  z  nowym herbem po?rodku.

Tamta proponowana przez JKW jest sorry, ale niezbyt fajna.
Dona Sof?a Leonor Maria

Czy rzeczywi?cie musimy zmienia? symbole pa?stwowe? Mnie osobi?cie taka zmiana nie zadowala. Pozosta?bym przy obecnych symbolach. Obecna flaga prezentuje si? bardziej dostojnie wed?ug mnie, ale to kwestia gustu - wiadomo. Natomiast to, ?e zmieniamy formu?? pa?stwa, czy dokonujemy korekt w ustroju nie oznacza, ?e musimy wszystko zmienia? czyli: symbole narodowe czy stolic?.

Co do tego, ?e Szanowna Pani jest ch?tna wsp??tworzy? ze mn? konstytucj? - serdecznie zapraszam, chocia? jest ju? praktycznie na uko?czeniu (dzisiaj powinna by? gotowa), wi?c raczej mi Szanowna Pani za wiele ju? nie pomo?e, ale mo?emy j? om?wi?, nie ma problemu :)

Sekretarz ds. Wojny

Carlos de M?dici

CytatNie przedstawi?em konstytucji, poniewa? nad ni? pracuj?. Nie mam zamiaru pisa? jej na kolanie, poniewa? jest to wa?ny akt, kt?ry ma normalizowa? funkcjonowanie Imperium, dlatego prosz? o czas. Ciesz? si?, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? przeszed? w ko?cu do konkret?w, ale prosz? si? nie spodziewa?, ?e wszyscy b?d? dzia?a? w tym samym tempie co Wasza Kr?lewska Mo?? :) No chyba, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? pisa? j? na kolanie? W takim razie gratuluj?, na pewno to b?dzie dobre prawo. Niemniej cieszy mnie, ?e Wasza Kr?lewska Mo?? zacz?? dzia?a?, a nie tylko si? przygl?da? ca?ej sytuacji.

Drogi Ksi???, odnosi?em si? do obietnicy JEJ Wysoko?ci Medici, czyli mojej Ciotki. Ale wygl?da na to, ?e si? pomyli?em (za co przepraszam) i tak? obietnic? z?o?y?a Dona Cordoba. Tak, czy inaczej - nie oczekiwa?em i nie oczekuj? napisania od WKW konstytucji na cito, wi?c ta wycieczka by?a niepotrzebna.

CytatJakie wnioski wyci?gam po proponowanym projekcie konstytucji? Przede wszystkim uwa?am, ?e pora odda? w?adz? w r?ce obywateli czyli w stron? Kortez Generalnych, kt?re b?d? mia?y realny wp?yw na funkcjonowanie pa?stwa, tymczasem jak spogl?dam na ten projekt: znowu wszystko zale?y od Kr?la i nikt nie b?dzie czu? w?adzy i mo?liwo?ci wp?ywu na losy Imperium. S?dz?, ?e pora odej?? od modelu, ?e wszystko jest zale?ne od Kr?la, on ma nie rz?dzi?, ale panowa? i opiekowa? si? Imperium, jego tradycj?, ma by? symbolem pa?stwa. Dlatego przedstawi? w?asny projekt konstytucji.

Nie wystarczy "spojrze?" na projekt. Wypada?oby go przeczyta? i zrozumie?. Z tego co widzia?em WKW czyta? wywiad ze mn? w GT. W zwi?zku z tym dobrze Ksi??? wie, czym spowodowane jest "zdublowanie" kompetencji ustawodawczych i wykonawczych. Zgodnie z tym, co tam powiedzia?em - nie zamierzam z nich korzysta?, o ile nie b?dzie takiej potrzeby. A rodzi si? ona w takich sytuacjach gdy obywateli jest tak ma?o, ?e nie mo?e sprawnie funkcjonowa? parlament/rz?d. A je?eli WKW naprawd? nie widzi r??nicy pomi?dzy monarchi? absolutn?, kt?ra jest teraz, a monarchi? parlamentarn? z dualistyczn? w?adz? pa?stwow?, kt?r? zak?ada projekt, to ja naprawd? nic na to nie poradz?.

Co do symboli - najnowsza wersja herbu, kt?r? zaproponowa? JKW Norbert jest ?wietna. To samo z flag?. Nowe symbole s? o tyle potrzebne, ?e samym ustrojem nie da si? dokona? widocznych zmian. Potrzebna jest tak?e zmiana designu, czego elementem s? chocia?by symbole pa?stwowe. Ponadto przypominam, ?e projekt zrywa z koncepcj? Imperium, wi?c pozostawienie obecnych symboli by?oby s?abe, m?wi?c ogl?dnie.

PS I ciesz? si?, ?e Ksi??? Kosma z?o?y? wniosek o obywatelstwo.

PS2 Niebawem przedstawi? poprawiony projekt konstytucji ze zmianami (kwestia rodu, symboli, stolicy), kt?re wynik?y w toku dyskusji. Wci?? jednak czekam na konkretne odniesienia, gdy? uwagi og?lne nie pozwalaj? na naniesienie precyzyjnych zmian.

Cytat: Carlos III de Scarlaña w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 13:42:30
Drogi Ksi???, odnosi?em si? do obietnicy JEJ Wysoko?ci Medici, czyli mojej Ciotki. Ale wygl?da na to, ?e si? pomyli?em (za co przepraszam) i tak? obietnic? z?o?y?a Dona Cordoba. Tak, czy inaczej - nie oczekiwa?em i nie oczekuj? napisania od WKW konstytucji na cito, wi?c ta wycieczka by?a niepotrzebna.

W takim razie zasz?o nieporozumienie. W?a?nie co? mnie nie pasowa?o... tyle tych Medyceuszy, ?e mo?na zwariowa?, faktycznie niepotrzebnie si? naprodukowa?em, ale bywa i tak :)

Nie wystarczy "spojrze?" na projekt. Wypada?oby go przeczyta? i zrozumie?. Z tego co widzia?em WKW czyta? wywiad ze mn? w GT. W zwi?zku z tym dobrze Ksi??? wie, czym spowodowane jest "zdublowanie" kompetencji ustawodawczych i wykonawczych. Zgodnie z tym, co tam powiedzia?em - nie zamierzam z nich korzysta?, o ile nie b?dzie takiej potrzeby. A rodzi si? ona w takich sytuacjach gdy obywateli jest tak ma?o, ?e nie mo?e sprawnie funkcjonowa? parlament/rz?d. A je?eli WKW naprawd? nie widzi r??nicy pomi?dzy monarchi? absolutn?, kt?ra jest teraz, a monarchi? parlamentarn? z dualistyczn? w?adz? pa?stwow?, kt?r? zak?ada projekt, to ja naprawd? nic na to nie poradz?.

Ja to sobie inaczej wyobra?am. Jak? To si? oka?e po przedstawieniu przeze mnie projektu konstytucji.

Co do symboli - najnowsza wersja herbu, kt?r? zaproponowa? JKW Norbert jest ?wietna. To samo z flag?. Nowe symbole s? o tyle potrzebne, ?e samym ustrojem nie da si? dokona? widocznych zmian. Potrzebna jest tak?e zmiana designu, czego elementem s? chocia?by symbole pa?stwowe. Ponadto przypominam, ?e projekt zrywa z koncepcj? Imperium, wi?c pozostawienie obecnych symboli by?oby s?abe, m?wi?c ogl?dnie.

Ta flaga kojarzy mnie si? z klimatami Ekwadoru, a nie Skarlandu, wiem, ?e odnosi si? do pierwotnej flagi Skarlandu, ale za bardzo mi nie odpowiada. Mo?e uda mnie si? co? zaproponowa?.

PS I ciesz? si?, ?e Ksi??? Kosma z?o?y? wniosek o obywatelstwo.

R?wnie? si? ciesz? :)

Sekretarz ds. Wojny

Norbert I Catalan

Cytat: Doña Sof?a Leonor de M?dici y Zep w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 11:22:08
Co do flagi. Ja takiej flagi, w tych tylko barwach i uk?adzie nie widz?, niestety. Jestem za tak?:

Gdzie umie?cimy po?rodku herb.

lub tak? nadal,  z  nowym herbem po?rodku.

Tamta proponowana przez JKW jest sorry, ale niezbyt fajna.

Propozycja panamska (uk?ad) flagi jako? nie bardzo do mnie przemawia co ten wytw?r z prostok?t?w sob? symbolizuje? Mo?e jaki? pseudofederalizm czy kt?re? z nowych okre?le? stworzonych przez Don??

Flaga Imperialna z kolei jest symbolem upadku i nieudanej pr?by odbudowy pa?stwa po fanaberiach Carlosa II.

M?j projekt flagi odnosi si? do historii Skarlandu i posiada opisan? symbolik? przez co jest lepiej umocowan? propozycj? ni? flaga imperialna czy propozycja Dony "nic nieznacz?cych prostok?t?w sztuk cztery".

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 14:55:10
Ta flaga kojarzy mnie si? z klimatami Ekwadoru, a nie Skarlandu, wiem, ?e odnosi si? do pierwotnej flagi Skarlandu, ale za bardzo mi nie odpowiada. Mo?e uda mnie si? co? zaproponowa?.
To co b?dzie jak w Kolumbii si? dowiedz?, ?e maj? tak? sam? flag? jak Ekwador? Jak nic wojna XD
Obecna flaga mnie si? nie podoba bo jest za bardzo hiszpa?ska :P
O flagopodobnej propozycji Dony Sofii si? ju? wypowiedzia?em i czekam na propozycje Don Cosme i my?l?, ?e w kwestii symboli zastosujemy star? dobr? demokracj? :D

Co do stolicy to Toledo jest stolic? teoretyczn? rezyduje tam tylko Kr?l, Walencja (Valencia) za? pe?ni?a funkcje sto?eczne najd?u?ej (historyczna siedziba Kortez?w Generalnych, Rz?du i Generaliatu (Kortezy i Rz?d Walencji), nadal pozostaje jedn? z oficjalnych siedzib kr?lewskich). Dlatego funkcje sto?eczne powinna obj?? na nowo.

(-) Norbert I de Catal?n

Cytat: Norbert I Catalan w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 15:16:50
To co b?dzie jak w Kolumbii si? dowiedz?, ?e maj? tak? sam? flag? jak Ekwador? Jak nic wojna XD

Bardzo mo?liwe :P

Obecna flaga mnie si? nie podoba bo jest za bardzo hiszpa?ska :P

Przepraszam bardzo, ale my do Hiszpanii nawi?zujemy - Walencja, Toledo, Saragossa czy mam poda? jeszcze jakie? przyk?ady? Owszem, pr?bujemy stworzy? troch? w?asn? kultur? np. Indie Skarlandzkie (chocia? tam te? jest narzucona pewna kultura), bardziej mi chodzi o to, ?e pr?bujemy odtworzy? w?asn? narracj?, ale nawi?zujemy do Hiszpanii :) Je?li chce Wasza Kr?lewska Wysoko?? pozby? si? wtr?t?w do Hiszpanii to nic ze Skarlandu nie zostanie.

Co do stolicy to Toledo jest stolic? teoretyczn? rezyduje tam tylko Kr?l, Walencja (Valencia) za? pe?ni?a funkcje sto?eczne najd?u?ej (historyczna siedziba Kortez?w Generalnych, Rz?du i Generaliatu (Kortezy i Rz?d Walencji), nadal pozostaje jedn? z oficjalnych siedzib kr?lewskich). Dlatego funkcje sto?eczne powinna obj?? na nowo.

Ja bym zrobi? dwie stolice, skoro Toledo i Walencja to wa?ne miasta to czemu by tego nie uwzgl?dni??

Sekretarz ds. Wojny

Norbert I Catalan

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 16:37:27
Przepraszam bardzo, ale my do Hiszpanii nawi?zujemy - Walencja, Toledo, Saragossa czy mam poda? jeszcze jakie? przyk?ady? Owszem, pr?bujemy stworzy? troch? w?asn? kultur? np. Indie Skarlandzkie (chocia? tam te? jest narzucona pewna kultura), bardziej mi chodzi o to, ?e pr?bujemy odtworzy? w?asn? narracj?, ale nawi?zujemy do Hiszpanii :) Je?li chce Wasza Kr?lewska Wysoko?? pozby? si? wtr?t?w do Hiszpanii to nic ze Skarlandu nie zostanie.

Skarland w zamy?le nigdy nie mia? by? kopi? Hiszpanii, a mia? jedynie czerpa? z tamtejszej kultury czy j?zyka. P??niej nieco si? ta r??nica zatar?a po przez dostosowanie terytorium Skarlandu Metropolitalnego do p?w. Iberyjskiego i u?ycie nazw czy wr?cz tych samych lokalizacji miast by?o do?? sporym b??dem popartym przez w?adze, p??niej troch? si? tych miast pozmienia?o.
Osobi?cie uwa?am, ?e powinni?my sko?czy? z polityk? "kopiuj, wklej" i zacz?? tworzy? pa?stwo nie b?d?ce kopi? historycznych czy obecnie istniej?cych pa?stw realnych jak? obecnie jest nasze pa?stwo, a stworzy? co? zupe?nie nowego w oparciu o podstaw? kulturow? jak? jest kultura iberyjska. Dlatego min. m?j projekt flagi nie nawi?zuje w ?aden spos?b do ?adnej z wersji pa?stwa hiszpa?skiego.
Co do Toledo to miasto to powsta?o bo sobie tego jak dobrze pami?tam JKM Eleonora z JKM Carlosem II, a mo?e to by? jaki? urz?das z KASu... no mniejsza z tym.

Cytat: Don Cosme Pedro de M?dici w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 16:37:27
Ja bym zrobi? dwie stolice, skoro Toledo i Walencja to wa?ne miasta to czemu by tego nie uwzgl?dni??

Co do stolicy to my?l?, ?e jedna stolica w Walencji wystarczy. Dlaczego tylko Walencja? Bo istnieje znacznie d?u?ej (data przemianowania Ravenny na Walencj? i przeniesienie stolicy z Miasta Skarland: 21.11.2008) ni? Toledo czy obecna wersja terytorium. Dlatego uwa?am, ?e Walencja ma lepsze predyspozycje do bycia stolic? pa?stwa ni? jakie? tam zapyzia?e Toledo.

(-) Norbert I de Catal?n

Cytat: Norbert I Catalan w Poniedziałek, 20 Cze 2016, 17:23:32
Skarland w zamy?le nigdy nie mia? by? kopi? Hiszpanii, a mia? jedynie czerpa? z tamtejszej kultury czy j?zyka. P??niej nieco si? ta r??nica zatar?a po przez dostosowanie terytorium Skarlandu Metropolitalnego do p?w. Iberyjskiego i u?ycie nazw czy wr?cz tych samych lokalizacji miast by?o do?? sporym b??dem popartym przez w?adze, p??niej troch? si? tych miast pozmienia?o.

Mnie nie chodzi o to, ?e mamy by? kopi? Hiszpanii, ale skoro ju? nawi?zujemy do jakiej? kultury to trudno o to, ?eby nie by?o pewnych wtr?t?w.

Osobi?cie uwa?am, ?e powinni?my sko?czy? z polityk? "kopiuj, wklej" i zacz?? tworzy? pa?stwo nie b?d?ce kopi? historycznych czy obecnie istniej?cych pa?stw realnych jak? obecnie jest nasze pa?stwo, a stworzy? co? zupe?nie nowego w oparciu o podstaw? kulturow? jak? jest kultura iberyjska.

No to teraz nawi?zujemy do Ekwadoru :P A tak powa?niej - skoro nie chce WKW by Skarland by? kalk? to by?o trzeba stworzy? pa?stwo zupe?nie oparte na w?asnej kulturze, a wzoruj?c si? na jakiej? konkretnej jest to po prostu nie uniknione, ?eby pewne elementy z reala si? nie pojawia?y.

Dlatego min. m?j projekt flagi nie nawi?zuje w ?aden spos?b do ?adnej z wersji pa?stwa hiszpa?skiego.

Tak wiem, to ma uwarunkowania z przesz?o?ci ta symbolika nowej flagi, ale i tak mnie to nie przekonuje.

Co do Toledo to miasto to powsta?o bo sobie tego jak dobrze pami?tam JKM Eleonora z JKM Carlosem II, a mo?e to by? jaki? urz?das z KASu... no mniejsza z tym.

Tak, za?yczyli sobie tego, najwyra?niej dostrzegana by?a taka potrzeba.

Co do stolicy to my?l?, ?e jedna stolica w Walencji wystarczy. Dlaczego tylko Walencja? Bo istnieje znacznie d?u?ej (data przemianowania Ravenny na Walencj? i przeniesienie stolicy z Miasta Skarland: 21.11.2008) ni? Toledo czy obecna wersja terytorium. Dlatego uwa?am, ?e Walencja ma lepsze predyspozycje do bycia stolic? pa?stwa ni? jakie? tam zapyzia?e Toledo.

Nadal si? upieram, ?eby rozbi? to na dwie. W?adza wykonawcza b?dzie mia?a swoj? stolic?, w?adza ustawodawcza swoj?. B?dzie sprawiedliwie dla tych, kt?rzy chc?, ?eby stara stolica zosta?a i dla tych, kt?rzy chc? by wr?ci? do Walencji :) Po za tym to b?dzie symboliczne po??czenie - przesz?o?ci z przysz?o?ci?, ale to ju? tak na marginesie.

Sekretarz ds. Wojny

Norbert I Catalan

To zr?bmy tak dwie stolice plus moja flaga i wszyscy b?d? ?yli d?ugo i szcz??liwie :D

Co do kopiowania to Skarland g??wnie przez dynasti? panuj?c? sta? si? tak? kopi? - nie wypominam nic nikomu ale taka jest prawda, ?e Skarland bardziej sta? si? kopi? Hiszpanii za panowania Medyceuszy :P

Flaga nie jest kopi? flagi Ekwadoru i Kolumbii czy Wenezueli (na wszystkich trzech jest taki sam uk?ad barw (z?ota-niebieska-czerwona), wz?r flagi zaczerpn??em od Sarmacji:
Uk?ad barw wybra?em do?? niefortunnie przez co wysz?o identycznie jak przy trzech wspomnianych pa?stwach ale musz? przyzna?, ?e i tak m?j projekt jest ?adniejszy od dotychczas zaproponowanych koniec i kropka :P

(-) Norbert I de Catal?n

Carlos de M?dici

CytatJa to sobie inaczej wyobra?am. Jak? To si? oka?e po przedstawieniu przeze mnie projektu konstytucji.

A zatem czekamy.

CytatTak, za?yczyli sobie tego, najwyra?niej dostrzegana by?a taka potrzeba.

Faktycznie, by?a konkretna potrzeba, wiem nawet jaka, ale wola?bym teraz o tym nie pisa?.

CytatCo do kopiowania to Skarland g??wnie przez dynasti? panuj?c? sta? si? tak? kopi? - nie wypominam nic nikomu ale taka jest prawda, ?e Skarland bardziej sta? si? kopi? Hiszpanii za panowania Medyceuszy

C??, w zasadzie jest to prawda i to okaza?o si? gwo?dziem (do jeszcze szcz??liwie niegotowej) trumny, gdy? osoby maj?ce ochot? na historyczny Skarland wyby?y z mikro?wiata (w zdecydowanej wi?kszo?ci) lub do Rotrii lub RON. Dlatego musimy sta? si? bardziej uniwersalni, jak Sarmacja czy Bialenia w?a?nie.

Co do konfliktu o stolic? i flag? to mam tak? propozycj? rozwi?zania sporu - przenie?my miasto sto?eczne do jakiego? innego, trzeciego miejsca (mo?e to by? nawet nowo za?o?one miasto), za? na fladze zamie?my miejscem pas niebieski z czerwonym. W?wczas wszelkie ew. skojarzenia z jakimi? "Ekwadorami" znikn?, za? symbolika pozostanie.

PS Mia?bym jeszcze pro?b? do Ksi?cia Kosmy, je?li to nie jest dla WKW powa?ny problem, to prosi?bym o usuni?cie z Waszego herbu ko?nierza turniejowego (tej niebieskiej poziomej belki) i zmian? korony rangowej, jako ?e obecnie przez WKW u?ywane przys?uguj? wy??cznie Ksi?ciu Koronnemu - z g?ry serdeczne dzi?ki. ;)

Norbert I Catalan

A og?lnie co do Konstytucji to my?l?, ?e mo?emy przywr?ci? Narodowe Prawo Konstytucyjne Kr?lestwa Skarlandu z dnia 26 listopada 2013 roku (pe?ny tekst), wystarczy go jedynie lekko pozmienia?.

A no i udoskonali?em troszeczk? sw?j jak?e wspania?y flagi projekt :D
Opis zmian: herb nieco bardziej wy?rodkowany w p?aszczy?nie pionowej, barwa niebieck? z czerwon? si? zamieni?a miejscami.

1.Wersja pa?stwowa z herbem [PODGL?D]

2.Wersja cywilna bez herbu [PODGL?D]

(-) Norbert I de Catal?n

Norbert I Catalan

Skoro nam dyskusja p?ki co utkn??a bo gor?co i wszyscy si? wygrzewaj? (gotuj?, sma?? itp.) nad wod? lub opijaj? zwyci?stwo reprezentacji Polski na euro 2016 (Mi niestety niewolno :( bo do pracy jutro ludzi wozi?) postanowi?em przetestowa? t? integracj? forum z wordpresem i mog? zakomunikowa? wam, ?e pierwszy test zako?czy? si? wzgl?dnym sukcesem to znaczy:
uda?o si? zintegrowa? u?ytkownik?w czyli ka?dy zarejestrowany u?ytkownik na forum powinien si? do wordpresa na tych samych danych zalogowa? (sprawdzi?em na sobie), niestety wtyczka z tego co wyczyta?em powinna automatycznie logowa? i tu i tu ale niestety nie robi tego ale my?l?, ?e to nie b?dzie wielki problem.
testowa? ju? mo?na na http://beta.scarlana.eu/wp-login (UWAGA: przed wczytaniem strony logowania mo?e pojawi? si? komunikat z pro?b? o podanie u?ytkownika i has?a - trzeba si? wczyta? w tre?? komunikatu bo zar?wno u?ytkownik jak i has?o mog? by?: wplogin lub wpadmin - jest to dodatek zabezpieczaj?cy od dostawcy us?ug hostingowych wi?c nie da si? tego obej??) i do forum http://beta.scarlana.eu/forum/. W prywatnej wiadomo?ci na tym forum prosz? mi przesy?a? ewentualne problemy z logowaniem - na razie prosz? o przetestowanie mo?liwo?ci logowania. Testowanie nowej strony rozpoczniemy nieco p??niej..

(-) Norbert I de Catal?n